Jachetă pentru drumeție sau trekking

Cum alegem jacheta pentru drumeție sau trekking?

Pentru drumeție sau trekking, jacheta  este un element important din echipament. Alegerea unei astfel de jachete este esențială pentru a te bucura de drumeții, mai ales atunci când vremea este instabilă. Dar, uneori, alegerea potrivită este greu de realizat. Iată un ghid complet pentru a face cea mai bună alegere în privința jachetei de drumeție!

Alegerea jachetei pentru drumeție sau trekking depinde de 3 criterii principale: durata practicării, schimbările meteorologice cu care te poți confrunta și intensitatea practicii sportive. Aceste criterii îți vor permite să găsești jacheta impermeabilă potrivită pentru a te bucura de drumeții în deplin confort. Odată ce ești bine echipat, pielea îți va rămâne uscată pe tot parcursul drumeției.

Jachetă de drumeție damă

Pentru a alege jacheta potrivită pentru drumeție, este important de știut: la ce folosește aceasta?

Pentru drumețiile la munte, jacheta are rolul de a proteja de vânt, de ploaie, de zăpadă și frig, dar și de elementele naturale precum vegetația, mărăcinii sau frecarea de pietre etc.
Există două tipuri de jachete de drumeție: jacheta softshell și jacheta impermeabilă. Acestea sunt concepute pentru utilizări diferite și nu oferă aceeași protecție. Îți prezentăm toate caracteristicile pentru fiecare tip de jachetă, în acest articol.

Jachete Softshell cu sau fără glugă

Jacheta softshell, o jachetă hidrofobă

Este vorba despre o jachetă care protejează de vânt și de o scurtă aversă (aproximativ 30 mm), de ploaie ușoară și de zăpadă.
Materialul folosit este format din 3 straturi: o membrană microporoasă, respirantă și cu protecție împotriva vântului se află între fața exterioară, hidrofobă și fața interioară din polar confortabil și călduros.
Materialul care protejează împotriva vântului reduce disconfortul creat de senzația de frig. Fiind o barieră împotriva vântului, jacheta reduce foarte eficient pierderile de căldură.
Jachetele softshell au avantajul de a fi compacte, putând fi transportate ușor în rucsac. Acestea sunt apoi foarte utile, atunci când vremea este variabilă, în cazul în care vântul crește în intensitate în timpul drumeției sau atunci când la sfârșitul zilei, vremea devine mai răcoroasă sau seara într-un bivuac.

Jachetele softshell pot fi atât cu glugă, cât și fără. În timpul unei ploi ușoare, spre exemplu, gluga este esențială pentru a nu te uda pe cap. Jacheta softshell cu glugă este mai polivalentă decât cea fără glugă. Jacheta fără glugă poate fi utilă dacă în rucsac mai ai și o jachetă impermeabilă, pe care o poți purta în cazul în care condițiile meteo se schimbă. De asemenea, în bivuac, gluga nu este neapărat necesară.

De reținut: În caz de ploi puternice, trebuie folosită o jachetă impermeabilă.
Descoperă toate jachetele noastre softs
hell

Jachetă impermeabilă sau hardshell

În tehnica celor 3 straturi, jacheta impermeabilă pentru drumeție, mai cea hardshell, servește drept strat 3. Aceasta protejează de elementele exterioare, precum vântul, ploaia și zăpada.

Impermeabilitatea depinde de mai multe criterii: de material și de structura sa.

Materialul jachetei poate fi prevăzut cu un strat protector sau o membrană, care asigură mai multă sau mai puțină respirabilitate și protecție împotriva ploii.

• Stratul protector este similar cu un fel de vopsea aplicată pe interiorul materialului. Acesta împiedică infiltrarea apei din exterior.

• Membrana,  este un fel de peliculă din plastic foarte subțire (poliuretan), care face ca materialul să devină impermeabil, rămânând și respirant. Aceasta are avantajul de a fi mai flexibilă, mai ușoară, mai rezistentă și de cele mai multe ori mai respirantă decât stratul protector.

Aceasta se adaugă structurii materialului, care este evaluat în funcție de straturile sale.
Materialul cu 2 straturi: Membrana este lipită doar pe materialul exterior, iar căptușeala interioară este liberă.

Materialul cu 2 straturi și jumătate : Membrana este lipită sub materialul exterior și protejează printr-o peliculă subțire, de pe interior.

Materialul cu 3 straturi: Membrana este lipită între materialul exterior și cel interior. 

Drumeție la munte
Poncho pentru drumeție și trekking

Poncho sau jachetă, care este diferența între cele două în cazul drumeției pe ploaie?

Poncho-urile au avantajul de a fi ușoare, foarte compacte, iar cele specifice pentru trekking pot proteja și rucsacul. În schimb, ponchourile nu sunt foarte respirante.

Descoperă poncho-urile pentru drumeție.

Cât despre jachetele impermeabile, acestea sunt mai eficiente în caz de vânt, decât un poncho. În schimb, în această situație este necesar să adaugi o husă de ploaie pentru a proteja rucsacul de drumeție sau de trekking.

În cazul ploilor puternice din timpul drumețiilor la munte, poți purta un poncho pe deasupra unei jachete impermeabile.

Jachetă ultra ușoară, cu protecție împotriva vântului, pentru drumeție rapidă

Jacheta ultra ușoară, cu protecție împotriva vântului, așa cum și numele o indică, protejează doar împotriva vântului. Aceasta poate fi hidrofobă, dar atenție, aceasta nu este impermeabilă. Avantajul principal al acestui tip de jachetă este greutatea redusă. Această jachetă este concepută pentru a proteja de vânt în timpul unei activități intense, oferind și o bună respirabilitate.

Cum alegem jacheta pentru drumeție?

Măsurarea impermeabilității 

Impermeabilitatea se măsoară prin rezistența materialului la o presiune de apă exprimată în mm coloană de apă (test bazat pe norma ISO 811). Cu cât presiunea este mai ridicată, cu atât materialul este mai impermeabil. Un material cu o impermeabilitate de 10 000 mm este, prin urmare, rezistent la o presiune exercitată de 10 000 mm coloană de apă. Acesta este, de asemenea, echivalentul a 10 000 Schmerbers. 1 Schmerber = 1 mm coloană de apă = 0,1 mba.

Acum, că ai toate explicațiile necesare despre noțiunea de impermeabilitate, să vedem cum să alegi în mod concret o jachetă impermeabilă. În timpul drumețiilor, uneori vă puteți confrunta cu intemperii. De aici și interesul pentru a alege o jachetă impermeabilă pentru drumeție, care să mențină pielea uscată! Există mai multe tipuri de jachete de drumeție, mai mult sau mai puțin impermeabile, alegerea depinzând de criteriile următoare:
> Durata drumeției
> Condițiile meteorologice
> Intensitatea efortului

1) Durata

Primul criteriu de care trebuie să ții cont în momentul în care alegi o jachetă pentru drumeție este durata drumeției. Acest aspect te va orienta spre o jachetă mai mult sau mai puțin tehnică, mai mult sau mai puțin impermeabilă.

  • Jachetă impermeabilă compactă trekking

    Pentru drumeție timp de mai multe zile

    Jachetele de trekking se adaptează la toate condițiile meteorologiece. Acestea sunt compacte și rezistente, pentru a te însoți peste tot. De asemenea, există și geci 3 în 1 care se transformă în geacă călduroasă sau jachetă ușoară în funcție de temperatură (datorită unei căptușeli detașabile din polar sau a unei geci interioare).

  • Jachetă impermeabilă bej

    Pentru drumeție de o zi

    Dacă mergi într-o drumeție de doar câteva ore, alegerea unei jachete va depinde de tipul de traseu.

Geacă 3 în 1 TRAVEL 900 COMPACT-10°C Damă

Gecile polivalente 3 în 1 pentru drumeții pe tot parcursul anului

Dacă ai nevoie de o geacă polivalentă, potrivită pentru drumețiile de pe tot parcursul anului, indiferent de condițiile climatice, atât pe vreme rece, cât și pe vreme bună, geaca 3 în 1 poate fi o bună alegere. Avantajul unei geci 3 în 1 este că poate fi purtată fie cu ambele straturi, fie doar jacheta interioară, fie doar geaca. Această geacă 3 în 1 este ideală pentru vremea rece, oferind o bună izolare termică (pentru temperaturi de până la -25°C, în cazul gecilor cele mai tehnice).
În cazul zilelor cu vreme mai bună, poți lăsa stratul interior (polar sau jachetă interioară) acasă sau îl poți pune în rucsac.
De asemenea, poți folosi polarul sau jacheta interioară și singură, pe deasupra unui tricou sau a unui pulover.

Cu o singură geacă ai 3 posibilități de purtare: fie cu ambele straturi, fie doar cu primul strat, fie doar cu al doilea strat.

2) Condițiile meteorologice

Regiunea și anotimpul pot fi, de asemenea, importante în alegerea nivelului de protecție de care ai nevoie. Oricum, vremea va fi cea care va dicta alegerea jachetei de drumeție.

Dacă vremea este bună în momentul în care pleci pe traseu, nu ai nevoie decât de o jachetă de ploaie, pe care să o pui în rucsac înainte de a pleca în aventură. În acest caz, nu este nevoie să alegi jachete mai tehnice. O jachetă care asigură protecție împotriva averselor este ideală în aceste condiții. Dar asigură-te că ai mereu cu tine o astfel de jachetă, deoarece o aversă te poate lua prin surprindere. Mai ales atunci când mergi în drumeție la munte!

Pe de altă parte, dacă ești adeptul drumețiilor și plimbărilor pe zăpadă, este necesar să optezi pentru o geacă care să ofere mai multă protecție. Dar care, de asemenea, să fie compactă și mai ușoară (pentru a o putea transporta ușor)

Și dacă vremea nu este deloc favorabilă ? În această situație, alege o jachetă prevăzută cu un nivel ridicat de impermeabilitate. Aceasta o să asigure protecție suficientă pentru a face față furtunilor, chiar și pe munte.

Este bine de știut că, pentru fiecare jachetă, nivelul de impermeabilitate este notat pe o scară de la 1 la 5. Aceste note rezultă din testele tehnice realizate în laborator. Cu cât nota este mai mare, cu atât jacheta este mai impermeabilă (această noțiune este disponibilă în informațiile tehnice de la fiecare jachetă).

  • Cum alegem jacheta pentru drumeție?

    Protecție pe timp de averse

    Notele 2 și 3 indică faptul că jacheta protejează de o aversă sau 6 - 12 cm de ploaie, timp de o oră, până la 2 ore.

  • Cum alegem jacheta pentru drumeție?

    Protecție pe timp de ploaie puternică

    Nota 4 înseamnă că protejează de o ploaie puternică sau 30 cm de ploaie în 3 ore.

  • Cum alegem jacheta pentru drumeție?

    Protecție pe timp de furtună

    Nota 5 indică faptul că jacheta te poate proteja de o furtună sau 1,8 metri de ploaie în 4 ore !

3) Intensitatea efortului

În cele din urmă, ultimul criteriu de care trebuie să ții cont este intensitatea efortului depus în timpul drumeției. Cu cât intensitatea este mai mare, cu atât mai mult riști să transpiri. Astfel, îți recomandăm să alegi o jachetă ventilată. Chiar dacă jachetele pentru drumeție sunt concepute pentru a asigura respirabilitate maximă, fermoarele au rolul de a întări această senzație de respirabilitate.

Vorbim despre ventilare mecanică, atunci când jacheta este prevăzută cu fermoare de ventilare. În general, acestea sunt poziționate la axilă, dar anumite buzunare sunt, de asemenea, prevăzute cu plasă care ușurează evacuarea transpirației. Pentru o ventilare și mai bună, este important să porți haine respirante pe sub jachetă și să păstrezi deschise sistemele de strângere de la încheieturi și de la partea de jos a jachetei.

Rețineți următorul aspect: pentru ca o jachetă de drumeție să asigure confortul necesar practicii sportive, este important ca aceasta să ofere o bună respirabilitate. Pentru a alege o jachetă, nu uita să fii precaut asupra acestui criteriu. Este de preferat să alegi îmbrăcăminte tehnică ai cărei pori (precum cei ai pielii) sunt atât de mici încât să împiedice infiltrarea apei de la ploaie. Totuși, fiind suficient de mari pentru a asigura evacuarea optimă a transpirației!

Cum alegem jacheta pentru drumeție?

Bonus: celelalte criterii care pot face diferența în alegerea ta

În plus față de noțiunile de impermeabilitate, durată a practicii sportive, condiții meteorologice și intensitate, ultimele două criterii (secundare) te pot ajuta să faci cea mai bună alegere. Este vorba despre greutatea redusă și gradul de compactare.

Greutatea redusă: greutatea unei jachete de drumeție este strict legată de căptușeală și de cât de gros este materialul. Dacă are peste 500g, jacheta impermeabilă este grea. Dacă are aproximativ 400g, aceasta este mai degrabă ușoară!

Gradul de compactare: o jachetă compactă este ideală dacă mergi în drumeție des. Aceasta se poate împacheta foarte ușor. Apoi o poți pune în rucsac, unde ocupă un spațiu minim!

Jachete impermeabile copii

Dar în cazul copiilor? 

Dacă sunt bine echipați, copiii vor fi gata de noi aventuri! Jachetele lor sunt gata pentru a-i proteja de ploaie, de săriturile în bălți.

Cum alegem o jachetă impermeabilă pentru drumeție?

Margaux

Redactor sfaturi

Top 3 drumeții preferate de mine: lacul Anterne, West Coast Trail și Vercors! 

Îmi place: să merg în drumeții pe cărări uitate, pe cărările vechi ale păstorilor sau ale poștașilor.

Nu-mi plac: persoanele care aruncă hârtii și ambalaje în pădure.

PREGĂTEȘTE-TE PENTRU DRUMEȚIE !

PREGĂTEȘTE-TE PENTRU DRUMEȚIE !

ÎNCĂLZEȘTE-TE BINE UN TRASEU ADAPTAT RELUĂRII ACTIVITĂȚII O ȚINUTĂ ADECVATĂ

CĂLDURĂ ȘI PIELE USCATĂ ÎN TIMPUL DRUMEȚIILOR: TEHNICA CELOR 3 STRATURI

TEHNICA CELOR 3 STRATURI

Cum să menții căldura și pielea uscată pentru a profita din plin de drumeție?

CUM ALEGEM ÎNCĂLȚĂMINTEA POTRIVITĂ PENTRU DRUMEȚIE SAU TREKKING?

Cum alegem încălțămintea potrivită pentru drumeție sau trekking?

Dacă ești practicant de drumeție sau trekking, încălțămintea este elementul cel mai important din echipament. Alegerea corectă a acesteia este esențială pentru a te bucura pe deplin de practica sportivă. Astfel, pentru tine am realizat un ghid complet care te va ajuta să te încalți potrivit!

DE CE SĂ UTILIZEZI BEȚE DE DRUMEȚIE ȘI CUM LE POȚI ALEGE?

DE CE SĂ UTILIZEZI BEȚE DE DRUMEȚIE ȘI CUM LE POȚI ALEGE?

Bețele sunt foarte eficiente în timpul drumețiilor, acestea reduc riscul de cădere sau rănire. Iată principalele avantaje ale acestora și cum le poți alege.

CUM SĂ ÎȚI REGLEZI RUCSACUL DE DRUMEȚIE

CUM SĂ ÎȚI REGLEZI RUCSACUL DE DRUMEȚIE

Rucsac pentru bărbați sau pentru femei? Cum aleg corect rucsacul pentru drumeție? 20L, 30L, 40L, 50L sau o capacitate mai mare? Cum reglezi corect rucsacul pentru confort optim în timpul drumeției? Repartizarea corectă a greutății în rucsacul de drumeție