Jachet─â pentru drume╚Ťie sau trekking

Cum alegem jacheta pentru drume╚Ťie sau trekking?

Pentru drume╚Ťie sau trekking, jacheta  este un element important din echipament. Alegerea unei astfel de jachete este esen╚Ťial─â pentru a te bucura de drume╚Ťii, mai ales atunci c├ónd vremea este instabil─â. Dar, uneori, alegerea potrivit─â este greu de realizat. Iat─â un ghid complet pentru a face cea mai bun─â alegere ├«n privin╚Ťa jachetei de drume╚Ťie!

Alegerea jachetei pentru drume╚Ťie sau trekking depinde de 3 criterii principale: durata practic─ârii, schimb─ârile meteorologice cu care te po╚Ťi confrunta ╚Öi intensitatea practicii sportive. Aceste criterii ├«╚Ťi vor permite s─â g─âse╚Öti jacheta impermeabil─â potrivit─â pentru a te bucura de drume╚Ťii ├«n deplin confort. Odat─â ce e╚Öti bine echipat, pielea ├«╚Ťi va r─âm├óne uscat─â pe tot parcursul drume╚Ťiei.

Jachet─â de drume╚Ťie dam─â

Pentru a alege jacheta potrivit─â pentru drume╚Ťie, este important de ╚Ötiut: la ce folose╚Öte aceasta?

Pentru drume╚Ťiile la munte, jacheta are rolul de a proteja de v├ónt, de ploaie, de z─âpad─â ╚Öi frig, dar ╚Öi de elementele naturale precum vegeta╚Ťia, m─âr─âcinii sau frecarea de pietre etc.
Exist─â dou─â tipuri de jachete de drume╚Ťie: jacheta softshell ╚Öi jacheta impermeabil─â. Acestea sunt concepute pentru utiliz─âri diferite ╚Öi nu ofer─â aceea╚Öi protec╚Ťie. ├Ä╚Ťi prezent─âm toate caracteristicile pentru fiecare tip de jachet─â, ├«n acest articol.

Jachete Softshell cu sau f─âr─â glug─â

Jacheta softshell, o jachet─â hidrofob─â

Este vorba despre o jachetă care protejează de vânt și de o scurtă aversă (aproximativ 30 mm), de ploaie ușoară și de zăpadă.
Materialul folosit este format din 3 straturi: o membran─â microporoas─â, respirant─â ╚Öi cu protec╚Ťie ├«mpotriva v├óntului se afl─â ├«ntre fa╚Ťa exterioar─â, hidrofob─â ╚Öi fa╚Ťa interioar─â din polar confortabil ╚Öi c─âlduros.
Materialul care protejeaz─â ├«mpotriva v├óntului reduce disconfortul creat de senza╚Ťia de frig. Fiind o barier─â ├«mpotriva v├óntului, jacheta reduce foarte eficient pierderile de c─âldur─â.
Jachetele softshell au avantajul de a fi compacte, put├ónd fi transportate u╚Öor ├«n rucsac. Acestea sunt apoi foarte utile, atunci c├ónd vremea este variabil─â, ├«n cazul ├«n care v├óntul cre╚Öte ├«n intensitate ├«n timpul drume╚Ťiei sau atunci c├ónd la sf├ór╚Öitul zilei, vremea devine mai r─âcoroas─â sau seara ├«ntr-un bivuac.

Jachetele softshell pot fi at├ót cu glug─â, c├ót ╚Öi f─âr─â. ├Än timpul unei ploi u╚Öoare, spre exemplu, gluga este esen╚Ťial─â pentru a nu te uda pe cap. Jacheta softshell cu glug─â este mai polivalent─â dec├ót cea f─âr─â glug─â. Jacheta f─âr─â glug─â poate fi util─â dac─â ├«n rucsac mai ai ╚Öi o jachet─â impermeabil─â, pe care o po╚Ťi purta ├«n cazul ├«n care condi╚Ťiile meteo se schimb─â. De asemenea, ├«n bivuac, gluga nu este neap─ârat necesar─â.

De re╚Ťinut: ├Än caz de ploi puternice, trebuie folosit─â o jachet─â impermeabil─â.
Descoper─â toate jachetele noastre softs
hell

Jachet─â impermeabil─â sau hardshell

├Än tehnica celor 3 straturi, jacheta impermeabil─â pentru drume╚Ťie, mai cea hardshell, serve╚Öte drept strat 3. Aceasta protejeaz─â de elementele exterioare, precum v├óntul, ploaia ╚Öi z─âpada.

Impermeabilitatea depinde de mai multe criterii: de material și de structura sa.

Materialul jachetei poate fi prev─âzut cu un strat protector sau o membran─â, care asigur─â mai mult─â sau mai pu╚Ťin─â respirabilitate ╚Öi protec╚Ťie ├«mpotriva ploii.

ÔÇó Stratul protector este similar cu un fel de vopsea aplicat─â pe interiorul materialului. Acesta ├«mpiedic─â infiltrarea apei din exterior.

ÔÇó Membrana,  este un fel de pelicul─â din plastic foarte sub╚Ťire (poliuretan), care face ca materialul s─â devin─â impermeabil, r─âm├ón├ónd ╚Öi respirant. Aceasta are avantajul de a fi mai flexibil─â, mai u╚Öoar─â, mai rezistent─â ╚Öi de cele mai multe ori mai respirant─â dec├ót stratul protector.

Aceasta se adaug─â structurii materialului, care este evaluat ├«n func╚Ťie de straturile sale.
Materialul cu 2 straturi: Membrana este lipită doar pe materialul exterior, iar căptușeala interioară este liberă.

Materialul cu 2 straturi ╚Öi jum─âtate : Membrana este lipit─â sub materialul exterior ╚Öi protejeaz─â printr-o pelicul─â sub╚Ťire, de pe interior.

Materialul cu 3 straturi: Membrana este lipit─â ├«ntre materialul exterior ╚Öi cel interior. 

Drume╚Ťie la munte
Poncho pentru drume╚Ťie ╚Öi trekking

Poncho sau jachet─â, care este diferen╚Ťa ├«ntre cele dou─â ├«n cazul drume╚Ťiei pe ploaie?

Poncho-urile au avantajul de a fi ușoare, foarte compacte, iar cele specifice pentru trekking pot proteja și rucsacul. În schimb, ponchourile nu sunt foarte respirante.

Descoper─â poncho-urile pentru drume╚Ťie.

C├ót despre jachetele impermeabile, acestea sunt mai eficiente ├«n caz de v├ónt, dec├ót un poncho. ├Än schimb, ├«n aceast─â situa╚Ťie este necesar s─â adaugi o hus─â de ploaie pentru a proteja rucsacul de drume╚Ťie sau de trekking.

├Än cazul ploilor puternice din timpul drume╚Ťiilor la munte, po╚Ťi purta un poncho pe deasupra unei jachete impermeabile.

Jachet─â ultra u╚Öoar─â, cu protec╚Ťie ├«mpotriva v├óntului, pentru drume╚Ťie rapid─â

Jacheta ultra u╚Öoar─â, cu protec╚Ťie ├«mpotriva v├óntului, a╚Öa cum ╚Öi numele o indic─â, protejeaz─â doar ├«mpotriva v├óntului. Aceasta poate fi hidrofob─â, dar aten╚Ťie, aceasta nu este impermeabil─â. Avantajul principal al acestui tip de jachet─â este greutatea redus─â. Aceast─â jachet─â este conceput─â pentru a proteja de v├ónt ├«n timpul unei activit─â╚Ťi intense, oferind ╚Öi o bun─â respirabilitate.

Cum alegem jacheta pentru drume╚Ťie?

M─âsurarea impermeabilit─â╚Ťii┬á

Impermeabilitatea se m─âsoar─â prin rezisten╚Ťa materialului la o presiune de ap─â exprimat─â ├«n mm coloan─â de ap─â (test bazat pe norma ISO 811). Cu c├ót presiunea este mai ridicat─â, cu at├ót materialul este mai impermeabil. Un material cu o impermeabilitate de 10 000 mm este, prin urmare, rezistent la o presiune exercitat─â de 10 000 mm coloan─â de ap─â. Acesta este, de asemenea, echivalentul a 10 000 Schmerbers. 1 Schmerber = 1 mm coloan─â de ap─â = 0,1 mba.

Acum, c─â ai toate explica╚Ťiile necesare despre no╚Ťiunea de impermeabilitate, s─â vedem cum s─â alegi ├«n mod concret o jachet─â impermeabil─â. ├Än timpul drume╚Ťiilor, uneori v─â pute╚Ťi confrunta cu intemperii. De aici ╚Öi interesul pentru a alege o jachet─â impermeabil─â pentru drume╚Ťie, care s─â men╚Ťin─â pielea uscat─â! Exist─â mai multe tipuri de jachete de drume╚Ťie, mai mult sau mai pu╚Ťin impermeabile, alegerea depinz├ónd de criteriile urm─âtoare:
> Durata drume╚Ťiei
> Condi╚Ťiile meteorologice
> Intensitatea efortului

1) Durata

Primul criteriu de care trebuie s─â ╚Ťii cont ├«n momentul ├«n care alegi o jachet─â pentru drume╚Ťie este durata drume╚Ťiei. Acest aspect te va orienta spre o jachet─â mai mult sau mai pu╚Ťin tehnic─â, mai mult sau mai pu╚Ťin impermeabil─â.

 • Jachet─â impermeabil─â compact─â trekking

  Pentru drume╚Ťie timp de mai multe zile

  Jachetele de trekking se adapteaz─â la toate condi╚Ťiile meteorologiece. Acestea sunt compacte ╚Öi rezistente, pentru a te ├«nso╚Ťi peste tot. De asemenea, exist─â ╚Öi geci 3 ├«n 1 care se transform─â ├«n geac─â c─âlduroas─â sau jachet─â u╚Öoar─â ├«n func╚Ťie de temperatur─â (datorit─â unei c─âptu╚Öeli deta╚Öabile din polar sau a unei geci interioare).

 • Jachet─â impermeabil─â bej

  Pentru drume╚Ťie de o zi

  Dac─â mergi ├«ntr-o drume╚Ťie de doar c├óteva ore, alegerea unei jachete va depinde de tipul de traseu.

Geacă 3 în 1 TRAVEL 900 COMPACT-10°C Damă

Gecile polivalente 3 ├«n 1 pentru drume╚Ťii pe tot parcursul anului

Dac─â ai nevoie de o geac─â polivalent─â, potrivit─â pentru drume╚Ťiile de pe tot parcursul anului, indiferent de condi╚Ťiile climatice, at├ót pe vreme rece, c├ót ╚Öi pe vreme bun─â, geaca 3 ├«n 1 poate fi o bun─â alegere. Avantajul unei geci 3 ├«n 1 este c─â poate fi purtat─â fie cu ambele straturi, fie doar jacheta interioar─â, fie doar geaca. Aceast─â geac─â 3 ├«n 1 este ideal─â pentru vremea rece, oferind o bun─â izolare termic─â (pentru temperaturi de p├ón─â la -25┬░C, ├«n cazul gecilor cele mai tehnice).
├Än cazul zilelor cu vreme mai bun─â, po╚Ťi l─âsa stratul interior (polar sau jachet─â interioar─â) acas─â sau ├«l po╚Ťi pune ├«n rucsac.
De asemenea, po╚Ťi folosi polarul sau jacheta interioar─â ╚Öi singur─â, pe deasupra unui tricou sau a unui pulover.

Cu o singur─â geac─â ai 3 posibilit─â╚Ťi de purtare: fie cu ambele straturi, fie doar cu primul strat, fie doar cu al doilea strat.

2) Condi╚Ťiile meteorologice

Regiunea ╚Öi anotimpul pot fi, de asemenea, importante ├«n alegerea nivelului de protec╚Ťie de care ai nevoie. Oricum, vremea va fi cea care va dicta alegerea jachetei de drume╚Ťie.

Dac─â vremea este bun─â ├«n momentul ├«n care pleci pe traseu, nu ai nevoie dec├ót de o jachet─â de ploaie, pe care s─â o pui ├«n rucsac ├«nainte de a pleca ├«n aventur─â. ├Än acest caz, nu este nevoie s─â alegi jachete mai tehnice. O jachet─â care asigur─â protec╚Ťie ├«mpotriva averselor este ideal─â ├«n aceste condi╚Ťii. Dar asigur─â-te c─â ai mereu cu tine o astfel de jachet─â, deoarece o avers─â te poate lua prin surprindere. Mai ales atunci c├ónd mergi ├«n drume╚Ťie la munte!

Pe de alt─â parte, dac─â e╚Öti adeptul drume╚Ťiilor ╚Öi plimb─ârilor pe z─âpad─â, este necesar s─â optezi pentru o geac─â care s─â ofere mai mult─â protec╚Ťie. Dar care, de asemenea, s─â fie compact─â ╚Öi mai u╚Öoar─â (pentru a o putea transporta u╚Öor)

╚śi dac─â vremea nu este deloc favorabil─â ? ├Än aceast─â situa╚Ťie, alege o jachet─â prev─âzut─â cu un nivel ridicat de impermeabilitate. Aceasta o s─â asigure protec╚Ťie suficient─â pentru a face fa╚Ť─â furtunilor, chiar ╚Öi pe munte.

Este bine de ╚Ötiut c─â, pentru fiecare jachet─â, nivelul de impermeabilitate este notat pe o scar─â de la 1 la 5. Aceste note rezult─â din testele tehnice realizate ├«n laborator. Cu c├ót nota este mai mare, cu at├ót jacheta este mai impermeabil─â (aceast─â no╚Ťiune este disponibil─â ├«n informa╚Ťiile tehnice de la fiecare jachet─â).

 • Cum alegem jacheta pentru drume╚Ťie?

  Protec╚Ťie pe timp de averse

  Notele 2 ╚Öi 3 indic─â faptul c─â jacheta protejeaz─â de o avers─â sau 6 - 12 cm de ploaie, timp de o or─â, p├ón─â la 2 ore.

 • Cum alegem jacheta pentru drume╚Ťie?

  Protec╚Ťie pe timp de ploaie puternic─â

  Nota 4 înseamnă că protejează de o ploaie puternică sau 30 cm de ploaie în 3 ore.

 • Cum alegem jacheta pentru drume╚Ťie?

  Protec╚Ťie pe timp de furtun─â

  Nota 5 indică faptul că jacheta te poate proteja de o furtună sau 1,8 metri de ploaie în 4 ore !

3) Intensitatea efortului

├Än cele din urm─â, ultimul criteriu de care trebuie s─â ╚Ťii cont este intensitatea efortului depus ├«n timpul drume╚Ťiei. Cu c├ót intensitatea este mai mare, cu at├ót mai mult ri╚Öti s─â transpiri. Astfel, ├«╚Ťi recomand─âm s─â alegi o jachet─â ventilat─â. Chiar dac─â jachetele pentru drume╚Ťie sunt concepute pentru a asigura respirabilitate maxim─â, fermoarele au rolul de a ├«nt─âri aceast─â senza╚Ťie de respirabilitate.

Vorbim despre ventilare mecanic─â, atunci c├ónd jacheta este prev─âzut─â cu fermoare de ventilare. ├Än general, acestea sunt pozi╚Ťionate la axil─â, dar anumite buzunare sunt, de asemenea, prev─âzute cu plas─â care u╚Öureaz─â evacuarea transpira╚Ťiei. Pentru o ventilare ╚Öi mai bun─â, este important s─â por╚Ťi haine respirante pe sub jachet─â ╚Öi s─â p─âstrezi deschise sistemele de str├óngere de la ├«ncheieturi ╚Öi de la partea de jos a jachetei.

Re╚Ťine╚Ťi urm─âtorul aspect: pentru ca o jachet─â de drume╚Ťie s─â asigure confortul necesar practicii sportive, este important ca aceasta s─â ofere o bun─â respirabilitate. Pentru a alege o jachet─â, nu uita s─â fii precaut asupra acestui criteriu. Este de preferat s─â alegi ├«mbr─âc─âminte tehnic─â ai c─ârei pori (precum cei ai pielii) sunt at├ót de mici ├«nc├ót s─â ├«mpiedice infiltrarea apei de la ploaie. Totu╚Öi, fiind suficient de mari pentru a asigura evacuarea optim─â a transpira╚Ťiei!

Cum alegem jacheta pentru drume╚Ťie?

Bonus: celelalte criterii care pot face diferen╚Ťa ├«n alegerea ta

├Än plus fa╚Ť─â de no╚Ťiunile de impermeabilitate, durat─â a practicii sportive, condi╚Ťii meteorologice ╚Öi intensitate, ultimele dou─â criterii (secundare) te pot ajuta s─â faci cea mai bun─â alegere. Este vorba despre greutatea redus─â ╚Öi gradul de compactare.

Greutatea redus─â: greutatea unei jachete de drume╚Ťie este strict legat─â de c─âptu╚Öeal─â ╚Öi de c├ót de gros este materialul. Dac─â are peste 500g, jacheta impermeabil─â este grea. Dac─â are aproximativ 400g, aceasta este mai degrab─â u╚Öoar─â!

Gradul de compactare: o jachet─â compact─â este ideal─â dac─â mergi ├«n drume╚Ťie des. Aceasta se poate ├«mpacheta foarte u╚Öor. Apoi o po╚Ťi pune ├«n rucsac, unde ocup─â un spa╚Ťiu minim!

Jachete impermeabile copii

Dar ├«n cazul copiilor? 

Dac─â sunt bine echipa╚Ťi, copiii vor fi gata de noi aventuri! Jachetele lor sunt gata pentru a-i proteja de ploaie, de s─âriturile ├«n b─âl╚Ťi.

Cum alegem o jachet─â impermeabil─â pentru drume╚Ťie?

Margaux

Redactor sfaturi

Top 3 drume╚Ťii preferate de mine: lacul Anterne, West Coast Trail ╚Öi Vercors! 

├Ämi place: s─â merg ├«n drume╚Ťii pe c─âr─âri uitate, pe c─âr─ârile vechi ale p─âstorilor sau ale po╚Öta╚Öilor.

Nu-mi plac: persoanele care aruncă hârtii și ambalaje în pădure.

PREG─éTE╚śTE-TE PENTRU DRUME╚ÜIE !

PREG─éTE╚śTE-TE PENTRU DRUME╚ÜIE !

├ÄNC─éLZE╚śTE-TE BINE UN TRASEU ADAPTAT RELU─éRII ACTIVIT─é╚ÜII O ╚ÜINUT─é ADECVAT─é

C─éLDUR─é ╚śI PIELE USCAT─é ├ÄN TIMPUL DRUME╚ÜIILOR: TEHNICA CELOR 3 STRATURI

TEHNICA CELOR 3 STRATURI

Cum s─â men╚Ťii c─âldura ╚Öi pielea uscat─â pentru a profita din plin de drume╚Ťie?

CUM ALEGEM ÎNCĂLȚĂMINTEA POTRIVITĂ PENTRU DRUMEȚIE SAU TREKKING?

Cum alegem ├«nc─âl╚Ť─âmintea potrivit─â pentru drume╚Ťie sau trekking?

Dac─â e╚Öti practicant de drume╚Ťie sau trekking, ├«nc─âl╚Ť─âmintea este elementul cel mai important din echipament. Alegerea corect─â a acesteia este esen╚Ťial─â pentru a te bucura pe deplin de practica sportiv─â. Astfel, pentru tine am realizat un ghid complet care te va ajuta s─â te ├«ncal╚Ťi potrivit!

DE CE S─é UTILIZEZI BE╚ÜE DE DRUME╚ÜIE ╚śI CUM LE PO╚ÜI ALEGE?

DE CE S─é UTILIZEZI BE╚ÜE DE DRUME╚ÜIE ╚śI CUM LE PO╚ÜI ALEGE?

Be╚Ťele sunt foarte eficiente ├«n timpul drume╚Ťiilor, acestea reduc riscul de c─âdere sau r─ânire. Iat─â principalele avantaje ale acestora ╚Öi cum le po╚Ťi alege.

CUM SĂ ÎȚI REGLEZI RUCSACUL DE DRUMEȚIE

CUM SĂ ÎȚI REGLEZI RUCSACUL DE DRUMEȚIE

Rucsac pentru b─ârba╚Ťi sau pentru femei? Cum aleg corect rucsacul pentru drume╚Ťie? 20L, 30L, 40L, 50L sau o capacitate mai mare? Cum reglezi corect rucsacul pentru confort optim ├«n timpul drume╚Ťiei? Repartizarea corect─â a greut─â╚Ťii ├«n rucsacul de drume╚Ťie