Unselected
DE CE S─é UTILIZEZI BE╚ÜE DE DRUME╚ÜIE ╚śI CUM LE PO╚ÜI ALEGE?

De ce s─â utilizezi be╚Ťe de drume╚Ťie ╚Öi cum le po╚Ťi alege?

Be╚Ťele sunt foarte eficiente ├«n timpul drume╚Ťiilor, acestea reduc riscul de c─âdere sau r─ânire. Iat─â principalele avantaje ale acestora ╚Öi cum le po╚Ťi alege.

Unselected

╚śtiai c─â p├ón─â ├«n prezent doar unul din doi practican╚Ťi de drume╚Ťie este echipat cu be╚Ťe? Cu toate acestea, a╚Öa cum utilizarea c─â╚Ötii este esen╚Ťial─â pentru practicarea de schi sau de ciclism, mai multe studii au demonstrat importan╚Ťa ╚Öi eficien╚Ťa utiliz─ârii be╚Ťelor ├«n timpul drume╚Ťiilor. ├Än acest articol vei afla despre importan╚Ťa utiliz─ârii ├«n timpul drume╚Ťiilor. Aceste asigur─â protec╚Ťia ╚Öi siguran╚Ťa articula╚Ťiilor ├«nainte de toate.

Unselected

1. De ce s─â utilizezi be╚Ťe ├«n timpul drume╚Ťiilor?

Be╚Ťele sunt foarte eficiente ├«n timpul drume╚Ťiilor, acestea reduc riscul de c─âdere sau r─ânire. Iat─â principalele avantaje ale acestora:

Asigură echilibrul, evitând astfel căderile
Be╚Ťele de drume╚Ťie asigur─â stabilitate optim─â ╚Öi siguran╚Ť─â ├«n timpul drume╚Ťiilor. Acestea ofer─â sprijin ├«n traversarea obstacolelor sau parcurgerea unui teren instabil ( z─âpad─â, ghea╚Ť─â, st├ónci, argil─â sau ap─â cu o ad├óncime ridicat─â). ├Än drume╚Ťii, principala cauz─â a accident─ârilor o reprezint─â alunecarea, astfel ├«nc├ót utilizarea be╚Ťelor reduce riscul de accidentare.

Protejarea articula╚Ťiilor
Utilizarea be╚Ťelor ajut─â la distribuirea corect─â a impactului ╚Öi greut─â╚Ťii rucsacului ├«ntre bra╚Ťe ╚Öi picioare. La cobor├óre acestea servesc ca amortizare a genunchilor, gleznelor, ╚Öoldurilor ╚Öi coloanei vertebrale. Studiile au dovedit faptul c─â utilizarea be╚Ťelor reduce cu 25% impactul asupra genunchilor. Acestea sunt, de asemenea, foarte utile la urcare, atenu├ónd efortul depus de cvadricep╚Öi ╚Öi mu╚Öchii ischiogambieri.

Diminuarea efortului
Distribuind efortul ├«ntre bra╚Ťe ╚Öi picioare, vei reduce presiunea pe acestea din urm─â, mai ales la urcare. Mai mult, prin utilizarea be╚Ťelor, ritmul de mers va fi regulat. Acest ritm ajut─â la reducerea oboselii.

Avansezi mult mai ușor
Utilizarea be╚Ťelor ajut─â la reducerea oboselii musculare ╚Öi a ritmului cardiac, mai ales ├«n timpul urc─ârii atunci c├ónd utilizezi bra╚Ťele foarte mult. 

DE CE S─é UTILIZEZI BE╚ÜE DE DRUME╚ÜIE ╚śI CUM LE PO╚ÜI ALEGE?
Unselected

2. Cum s─â-╚Ťi alegi corect be╚Ťele de drume╚Ťie?

Ca ╚Öi ├«n timpul drume╚Ťiilor, ├«n timpul trekking-ului, be╚Ťele asigur─â repartizarea corect─â a efortului ╚Öi  previne riscul de accidentare. Iat─â c├óteva sfaturi care te vor ajuta s─â alegi be╚Ťele potrivite!

Sistemul de reglare
Acesta este un criteriu cheie ├«n alegerea be╚Ťelor deoarece le vei utiliza ├«n mod consecvent, deci va trebui s─â te sim╚Ťi confortabil cu sistemul de func╚Ťionare.

Pentru ├«ncep─âtori : dac─â nu vrei s─â te complici, cel mai simplu ╚Öi u╚Öor de utilizat sunt be╚Ťele cu sistemul de reglare push-pin. Este nevoie doar s─â r─âsuce╚Öti tubul ╚Öi butonul va intra ├«n orificiul corespunz─âtor lungimii b─â╚Ťului care ╚Ťi se potrive╚Öte.

Pentru practicarea consecvent─â: ├«n ultimii ani am echipat aceste be╚Ťe cu clips-uri externe. Reglarea ├«n─âl╚Ťimii este mult mai precis─â deoarece nu vei fi constr├óns de distan╚Ťa dintre orificiile sistemului push pin. Acestea vor fi foarte u╚Öor de utilizat. Verific─â dac─â ╚Öurubul clipsului este bine fixat pentru a preveni str├óngerea b─â╚Ťului ├«n timpul efortului.

Info ajut─âtoare: Be╚Ťele cu sistem de reglare prezint─â riscul de a se str├ónge ├«n timpul utiliz─ârii. Astfel, pentru a evita acest lucru, oricare ar fi sistemul de reglare ales, toate modelele noastre trec ├«n laborator prin teste de compresie. Toate acestea ├«ndeplinesc standardul de siguran╚Ť─â pe care l-am stabilit ├«n func╚Ťie de rezultatul m─âsur─âtorilor de pe teren.

Gradul de compactare
Este important ca sistemul de reglare al be╚Ťelor s─â fie u╚Öor de folosit deoarece datorit─â acestuia be╚Ťele se pot plia-deplia de c├óte ori sim╚Ťi nevoia. Toate be╚Ťele noastre sunt compacte pentru a-╚Ťi permite s─â le fixezi pe rucsac atunci c├ónd nu le utilizezi. De exemplu, atunci c├ónd traversezi sc─âri sau pentru a le transporta la cel─âlalt cap─ât al lumii ├«n bagaj, dac─â ai de g├ónd s─â pleci ├«n trekking pentru o durat─â de timp ├«ndelungat─â. Un b─â╚Ť este format din minimum 2 segmente ( str├óns m─âsoar─â ├«n jur de 75cm), dar majoritatea modelelor sunt din 3 segmente (str├ónse m─âsoar─â ├«n jur de 55 de cm) pentru a putea fi depozitate ├«ntr-un rucsac de 50L sau ├«ntr-unul ╚Öi mai mare! Unele pot fi din 5 segmente ( str├óns m─âsoar─â 40 de cm), fapt ceea ce va permite depozitarea be╚Ťelor ├«n buzunarele laterale ale rucsacului.

Comentariul inginerului de produs:

Se spune deseori c─â ,, cu c├ót sunt mai multe segmente, cu at├ót b─â╚Ťul este mai fragil,,. Acest lucru nu este ├«n totalitate adev─ârat. Elementele de leg─âtur─â dintre segmentele care compun b─â╚Ťul ├«i confer─â rezisten╚Ť─â. Acest lucru are o importan╚Ť─â major─â ├«n procesul de dezvoltare al be╚Ťelor. Ceea ce este adev─ârat este faptul c─â un b─â╚Ť telescopic necesit─â ca diametrele p─âr╚Ťilor ce se unesc s─â fie din ce ├«n ce mai mici astfel ├«nc├ót ele s─â se uneasc─â perfect. Ultima parte este de obicei cea mai fragil─â. 

DE CE S─é UTILIZEZI BE╚ÜE DE DRUME╚ÜIE ╚śI CUM LE PO╚ÜI ALEGE?
Unselected

Confortul
Toate be╚Ťele de drume╚Ťie sunt echipate cu un m├óner din spum─â sau din plut─â, ceea ce permite o prindere confortabil─â f─âr─â m─ânu╚Ö─â: atingere, c─âldur─â, transpira╚ŤieÔÇŽ

Except├ónd materialul, te sf─âtuim s─â acorzi o aten╚Ťie sporit─â ╚Öi formei m├ónerului. Pentru utilizare ocazional─â, o form─â dreapt─â este suficient─â. ├Än schimb, pentru utilizare consecvent─â sau intensiv─â, confortul unei forme ,,turnate,, cu un sport de m├ón─â mic ╚Öi suport index este de neegalat ├«n timp. ├Än plus, fa╚Ť─â de m├ónerul principal, be╚Ťele destinate practican╚Ťior de drume╚Ťie( practicare consecvent─â ╚Öi intensiv─â) ofer─â o zon─â suplimentar─â de prindere. Gripul ( man╚Ön de spum─â aflat sub m├óner) este foarte util ├«n pozi╚Ťionarea m├óinii pe m├óner atunci c├ónd te afli ├«n urcare. De asemenea, un clips poate altera prinderea b─â╚Ťului de sus, ├«n special ├«n urcare ╚Öi cobor├óre. Pentru practican╚Ťii de drume╚Ťie, nivel consecvent, acestea este recomandate.

Comentariul inginerului de produs:

Un b─â╚Ť cu m├óner din plut─â sau unul din cu m├óner din spum─â? Unii practican╚Ťi sunt foarte siguri de faptul c─â pluta este un material nobil ╚Öi natural. P─ârerea mea este c─â cel mai important lucru este ca materialul m├ónerului s─â poat─â fi u╚Öor ├«ntre╚Ťinut. ╚ślefuie╚Öte u╚Öor pentru a ├«ndep─ârta stratul murdar al m├ónerului, umple g─âurile cu un mastic de lemn, aplic─â ( dac─â este nevoie) un finisaj hidrofob ( ulei de in, etc), iar m├ónerul este ca ╚Öi nou.


Greutatea
Greutatea poate fi de asemenea un criteriu ├«n alegerea be╚Ťelor. Pentru unii un b─â╚Ť ultra-lejer este alegerea perfect─â, dar nu pentru toat─â lumea. Este deosebit de important─â greutatea pentru practicile dinamice( precum drume╚Ťia rapid─â sau trail-ul) pentru a ne deplasa c├ót mai u╚Öor( aprox. 160-210 g/ b─â╚Ťul). ├Än acest caz, un b─â╚Ť bine conceput din aluminiu poate atinge greut─â╚Ťi semnificative av├ónd ├«n acela╚Öi timp o rezisten╚Ť─â ├«n timp optim─â la un pre╚Ť rezonabil. Pentru cei mai exigen╚Ťi, be╚Ťele din carbon vor fi potrivite chiar dac─â sunt mai scumpe. Pentru practican╚Ťii ├«ncep─âtori de drume╚Ťie sau pentru practican╚Ťii de trekking pe distan╚Ťe lungi, aluminiul este materialul clasic, utilizat pentru conceperea unor be╚Ťe fiabile ╚Öi rezistente ├«n timp, cu o greutate limitat─â : 220-270g/ b─â╚Ť. Be╚Ťele sunt, de asemenea, folosite pentru a accelera mersul pe jos.

Acum, dup─â ce ai aflat cele mai importante criterii de alegere a be╚Ťelor, po╚Ťi face alegerea potrivit─â. 

DE CE S─é UTILIZEZI BE╚ÜE DE DRUME╚ÜIE ╚śI CUM LE PO╚ÜI ALEGE?