CUM ALEGEM ÎNCĂLȚĂMINTEA POTRIVITĂ PENTRU DRUMEȚIE SAU TREKKING?

Cum alegem ├«nc─âl╚Ť─âmintea potrivit─â pentru drume╚Ťie sau trekking?

Dac─â e╚Öti practicant de drume╚Ťie sau trekking, ├«nc─âl╚Ť─âmintea este elementul cel mai important din echipament. Alegerea corect─â a acesteia este esen╚Ťial─â pentru a te bucura pe deplin de practica sportiv─â. Astfel, pentru tine am realizat un ghid complet care te va ajuta s─â te ├«ncal╚Ťi potrivit!

Alegerea ├«nc─âl╚Ť─âmintei pentru drume╚Ťie sau trekking este influen╚Ťat─â de numeroase criterii: terenul de practic─â, durata sesiunii, greutatea rucsacului, condi╚Ťiile meteo ╚Öi tipul de ├«nc─âl╚Ť─âminte preferat. Acestea ├«╚Ťi permit s─â g─âse╚Öti ├«nc─âl╚Ť─âmintea potrivit─â pentru tine, astfel ├«nc├ót s─â-╚Ťi ofere confort ├«n timpul practicii sportive. Odat─â ce e╚Öti corect ├«nc─âl╚Ťat, ├«╚Ťi po╚Ťi ridica privirea pentru a admira peisajele!

1/ Terenul t─âu de practic─â esteÔÇŽ

Dac─â exist─â o ├«ntrebare pe care trebuie s─â ╚Ťi-o adresezi ├«nainte de a alege o pereche de ├«nc─âl╚Ť─âminte sau bocanci, aceasta este: ÔÇŁCe tip de drume╚Ťie voi realiza?ÔÇŁ.  Cu alte cuvinte, pe ce tip de teren? Care va fi durata? ╚śi care va fi greutatea rucsacului?

├Än privin╚Ťa terenului, exist─â o gam─â larg─â de ├«nc─âl╚Ť─âminte conceput─â ├«n func╚Ťie de locul de practic─â. Dac─â realizezi o drume╚Ťie ├«n natur─â, la c├ómpie, nu vei avea acelea╚Öi nevoi ca ╚Öi pentru o drume╚Ťie la munte. ├Än concluzie, fiecare tip de teren are specificitatea lui. 

CUM ALEGEM ÎNCĂLȚĂMINTEA POTRIVITĂ PENTRU DRUMEȚIE SAU TREKKING?

1.1.  La c├ómpie, ├«n p─âdure sau pe litoral (teren cu diferen╚Ť─â mic─â de nivel)

Dac─â realizezi o drume╚Ťie scurt─â la c├ómpie, ├«n p─âdure sau pe litoral, alege ├«nc─âl╚Ť─âmintea sau bocancii pentru drume╚Ťie ├«n natur─â. Ace╚Ötia asigur─â confort maxim ╚Öi amortizare, pentru a nu resim╚Ťi asperit─â╚Ťile traseelor. De asemenea, sunt prev─âzu╚Ťi cu talp─â cu dubl─â densitate, format─â dintr-un bran╚Ť moale ├«n interior care asigur─â confort ╚Öi o talp─â exterioar─â, ce asigur─â amortizare ╚Öi protejeaz─â piciorul de pietre. Crampoanele ╚Öi talpa exterioar─â a acestora ofer─â o excelent─â aderen╚Ť─â pe traseele naturale ÔÇô precum cele forestiere sau cele de pe malul m─ârii. ├Änc─âl╚Ť─âmintea pentru drume╚Ťie ├«n natur─â este potrivit─â ╚Öi pentru drume╚Ťiile cu diferen╚Ť─â mic─â de nivel. 

CUM ALEGEM ÎNCĂLȚĂMINTEA POTRIVITĂ PENTRU DRUMEȚIE SAU TREKKING?

1.2.La munte, pe trasee abrupte 

├Ä╚Ťi dore╚Öti s─â ajungi pe v├órfuri montane, pe trasee mai tehnice ╚Öi la o altitudine mai mare? Dac─â practici mai consecvent drume╚Ťia la munte, pe trasee st├óncoase, este de preferat s─â alegi o pereche de ├«nc─âl╚Ť─âminte sau bocanci pentru drume╚Ťie la munte. Ace╚Ötia ofer─â lejeritate, pentru a nu te ├«ngreuna ├«n momentul urc─ârii. Talpa ╚Öi crampoanele asigur─â o aderen╚Ť─â bun─â, pentru a nu aluneca pe traseele abrupte sau st├óncoase. ├Än general, ├«nc─âl╚Ť─âmintea pentru drume╚Ťie la munte este prev─âzut─â cu concept EVOFIT. Aceast─â tehnologie permite conceperea ├«nc─âl╚Ť─âmintei din materiale extensibile ╚Öi cu un design specific ├«n zona articula╚Ťiei de la picior, pentru ca aceasta s─â se poat─â adapta perfect la conforma╚Ťia piciorului.  

CUM ALEGEM ÎNCĂLȚĂMINTEA POTRIVITĂ PENTRU DRUMEȚIE SAU TREKKING?

1.3.Pe trasee cu z─âpad─â

├Ä╚Ťi dore╚Öti s─â ajungi pe v├órfurile montane acoperite de z─âpad─â? ├Än acest caz, alegerea ├«nc─âl╚Ť─âmintei trebuie s─â fie alta! ├Än momentul ├«n care spunem z─âpad─â, spunem neap─ârat ghete c─âlduroase ╚Öi impermeabile. Astfel, ├«╚Ťi recomand─âm alegerea unei perechi de ghete sau cizme pentru drume╚Ťie pe z─âpad─â, care izoleaz─â piciorul de frig ╚Öi umiditate. ├Änc─âl╚Ť─âmintea pentru drume╚Ťie pe z─âpad─â este prev─âzut─â cu membran─â care asigur─â impermeabilitate ╚Öi respirabilitate. De asemenea, talpa are rol izolator ╚Öi dispune de un sistem de anti-intruziune, pentru a evita intrarea z─âpezii ├«n ├«nc─âl╚Ť─âminte. Unele dintre perechile noastre de ├«nc─âl╚Ť─âminte pentru drume╚Ťie pe z─âpad─â sunt prev─âzute cu tehnologie  SNOWCONTACT. Acest tip de talp─â este conceput─â din materiale speciale, iar designul crampoanelor este adaptat pentru a oferi cea mai bun─â aderen╚Ť─â. Aceasta este mult mai eficient─â dec├ót o talp─â clasic─â pentru z─âpad─â.  

CUM ALEGEM ÎNCĂLȚĂMINTEA POTRIVITĂ PENTRU DRUMEȚIE SAU TREKKING?

2/ Durata drume╚Ťiei

Dac─â tipul de teren este un element decisiv ├«n alegerea ├«nc─âl╚Ť─âmintei, acest lucru este valabil ╚Öi pentru durata drume╚Ťiei. Trebuie men╚Ťionat ├«nc─â o dat─â c─â nu vei avea acelea╚Öi nevoi dac─â sesiunea de practic─â sportiv─â dureaz─â o jum─âtate de zi sau c├óteva zile.

Drume╚Ťia va dura de la c├óteva zile, p├ón─â la mai multe s─âpt─âm├óni? Planifici s─â explorezi trasee noi timp de o s─âpt─âm├ón─â de trekking? Dac─â r─âspunsul este da, ai nevoie de bocanci rezisten╚Ťi, care nu se vor rupe pe parcursul zilelor de practic─â sportiv─â ÔÇô mai ales dac─â mergi mai multe zile pe munte ╚Öi nu ai posibilitatea de a lua cu tine mai multe perechi de ├«nc─âl╚Ť─âminte. ├Än acest caz, alege bocanci pentru trekking. Rezisten╚Ťa acestora ├«╚Ťi va permite s─â parcurgi kilometri zi de zi, pe toate tipurile de teren. Fa╚Ťa ├«nalt─â a bocancilor asigur─â o sus╚Ťinere corect─â a gleznei, pentru a te bucura de mai mult confort ├«n timp.

Dac─â ├«╚Ťi propui s─â realizezi un traseu de o jum─âtate de zi sau de o zi, criteriile de alegere vor fi diferite. ├Äntr-adev─âr, bocancii pentru trekking sunt mai rezisten╚Ťi, dar ace╚Ötia pot fi mai grei dec├ót cei clasici pentru drume╚Ťie. Pentru o drume╚Ťie de o zi, alege mai degrab─â ├«nc─âl╚Ť─âminte sau bocanci pentru drume╚Ťie, nu pentru trekking.

CUM ALEGEM ÎNCĂLȚĂMINTEA POTRIVITĂ PENTRU DRUMEȚIE SAU TREKKING?

3/ Greutatea rucsacului

Un alt aspect important, ce trebuie luat ├«n calcul atunci c├ónd v─â alege╚Ťi bocancii de drume╚Ťie sau trekking: greutatea rucsacului. Cine probeaz─â ├«nc─âl╚Ť─âmintea de drume╚Ťie ├«n magazin, cu un rucsac de 10 kg ├«n spate? Cu siguran╚Ť─â, nu prea mul╚Ťi dintre noi. Cu toate acestea, greutatea rucsacului va influen╚Ťa nivelul de confort resim╚Ťit.

Dac─â nu vei avea rucsac sau dac─â acesta este foarte u╚Öor, pentru o drume╚Ťie de scurt─â durat─â, alege ├«nc─âl╚Ť─âminte u╚Öoar─â ╚Öi flexibil─â, ╚Ťin├ónd cont ╚Öi de caracteristicile terenului. ├Äns─â, dac─â trebuie s─â transpor╚Ťi ├«n rucsac echipamentul pentru c├óteva zile, atunci este recomandat s─â alegi un alt tip de ├«nc─âl╚Ť─âminte, de preferat, cu fa╚Ť─â ├«nalt─â, pentru mai mult─â sus╚Ťinere. De asemenea, este important─â ╚Öi rigiditatea, care asigur─â stabilitate.

4/ Sus╚Ťinerea

Desigur, trebuie s─â ╚Ťii cont ╚Öi de nivelul de sus╚Ťinere asigurat.

Pentru trasee accidentate, cu pante abrupte, sunt esen╚Ťiali bocancii ├«nal╚Ťi  pentru a sus╚Ťine glezna. Astfel, evi╚Ťi p─âtrunderea pietrelor ╚Öi a prafului ├«n interior.

Dac─â ai nevoie de ├«nc─âl╚Ť─âminte u╚Öoar─â, dar ╚Öi de libertate de mi╚Öcare la nivelul gleznei, alege un model cu fa╚Ť─â joas─â. 

5/ Vremea

Pentru drume╚Ťii pe teren uscat, unde singurele urme de umiditate provin de la  roua dimine╚Ťii, nu ai nevoie de ├«nc─âl╚Ť─âminte impermeabil─â, un model cu tratament hidrofob este suficient. Pic─âturile de ap─â se scurg pe suprafa╚Ťa materialului iar pielea r─âm├óne uscat─â.

Pentru drume╚Ťii pe teren umed, pe vreme ploioas─â sau pe z─âpad─â (un strat de 40 cm), este esen╚Ťial s─â alegi bocanci impermeabili, pentru protec╚Ťie complet─â ├«mpotriva umidit─â╚Ťii.

├Än urma testelor de laborator pe care le-am efectuat, am clasat ├«nc─âl╚Ť─âmintea pe 3 niveluri de impermeabilitate. ├Än cadrul acestor teste, ├«nc─âl╚Ť─âmintea este pe jum─âtate scufundat─â ├«n ap─â. Am testat ├«nc─âl╚Ť─âmintea la 2000 de flexiuni, pentru a men╚Ťine pielea uscat─â ├«n timpul deplas─ârilor de p├ón─â la 4km, la 4000 de flexiuni, pentru a men╚Ťine pielea uscat─â ├«n timpul deplas─ârilor de p├ón─â la 8 km, la 8000 de flexiuni, pentru a men╚Ťine pielea uscat─â ├«n timpul deplas─ârilor de p├ón─â la 16 km. Aceste valori sunt comunicate ╚Öi ├«n descrierea de pe site ╚Öi din magazinele noastre.

Descoper─â categoria pentru ├«nc─âl╚Ť─âminte impermeabil─â aici.

Pentru drume╚Ťiile din timpul verii, pe vreme cald─â, alege ├«nc─âl╚Ť─âmintea respirant─â! Datorit─â mesh-ului, aceste modele asigur─â respirabilitate ╚Öi permit evacuarea transpira╚Ťiei, pentru a evita senza╚Ťia de disconfort creat─â de acumularea umidit─â╚Ťii. Pentru ventilare maxim─â, po╚Ťi alege o pereche de sandale. Talpa ╚Öi sistemul de protec╚Ťie de la v├órf protejeaz─â ╚Öi asigur─â aderen╚Ť─â.

Descoper─â categoria de sandale pentru drume╚Ťie aici.

Acum, av├ónd echipamentul complet pentru drume╚Ťie, s─â pornim la drum!

CUM ALEGEM ÎNCĂLȚĂMINTEA POTRIVITĂ PENTRU DRUMEȚIE SAU TREKKING?

Sfaturi care te-ar putea interesa

8 SFATURI PENTRU EVITAREA APARIȚIEI BĂTĂTURILOR ÎN TIMPUL DRUMEȚIILOR

8 SFATURI PENTRU EVITAREA APARIȚIEI BĂTĂTURILOR ÎN TIMPUL DRUMEȚIILOR

Care este primul reflex de evitat ├«n ceea ce prive╚Öte apari╚Ťia b─ât─âturilor? Am auzit deseori c─â trebuie s─â alegem o m─ârime mai mare dec├ót cea obi╚Önuit─â, este adev─ârat? O str├óngere corect─â poate preveni apari╚Ťia de b─ât─âturi?