CUM S─é ALEGI SALTEAUA PENTRU BIVUAC SAU CAMPING

Cum s─â alegi salteaua pentru bivuac sau camping

Afl─â al─âturi de noi cum alegi salteaua pentru bivuac sau camping ╚Öi care sunt principalele modele pe care le po╚Ťi comanda acum online de pe decathlon.ro!

Ezi╚Ťi ├«ntre o saltea de camping, de bivuac, gonflabil─â, autogonflabil─â sau din spum─â (izopren)? Urmeaz─â recomand─ârile din acest articol, pentru a g─âsi salteaua potrivit─â nevoilor tale.

CUM S─é ALEGI SALTEAUA PENTRU BIVUAC SAU CAMPING

1. Criterii pentru alegerea saltelei de camping

Alegerea corect─â a unei astfel de saltele se realizeaz─â conform urm─âtoarelor criterii:

1.1. Tipul de campare pe care îl planifici în excursie

Dac─â inten╚Ťionezi s─â dormi la cort ╚Öi s─â ├«╚Ťi transpor╚Ťi salteaua ├«n rucsac, este esen╚Ťial s─â alegi o saltea u╚Öoar─â ╚Öi compact─â, a╚Öa cum este salteaua pentru trekking, pentru a nu ├«╚Ťi ├«nc─ârca rucsacul cu multe kilograme ├«n plus ╚Öi pentru a limita volumul ocupat de aceasta ├«n interiorul s─âu.

De asemenea, aceasta ├«ncape mult mai u╚Öor ├«n cort, ├«n timp ce o saltea mare ╚Öi gonflabil─â ar risca s─â nu ├«ncap─â suficient de bine ├«n interiorul spa╚Ťiului de dormit. Anumite modele de saltele sunt, de exemplu, mai sub╚Ťiri, pentru a fi ╚Öi mai compacte.

Pentru montarea saltelelor de trekking, nu ai nevoie de pomp─â. Este vorba de saltelele din spum─â (izopren) ╚Öi saltelele autogonflabile, ├«n cazul c─ârora totul este bine g├óndit, pentru a evita orice greutate inutil─â sau risip─â de spa╚Ťiu!

├Än schimb, dac─â dore╚Öti s─â mergi la cort ├«ntr-un spa╚Ťiu de campare amenajat, sau dac─â e╚Öti ├«n c─âutarea unei saltele pentru a dormi ├«n interior, po╚Ťi alege o saltea de camping. Aceste saltele sunt mai groase ╚Öi mai late, precum un adev─ârat pat! Re╚Ťine, ├«ns─â, c─â saltelele de camping sunt ╚Öi mai grele. Pot fi utilizate, ├«n general, de 1-2 persoane.

Acestea necesit─â, ├«n general, o pomp─â pentru a fi umflate, au cel mai adesea o form─â dreptunghiular─â ╚Öi sunt ideale pentru corturile mari de camping. Anumite modele sunt disponibile ├«n l─â╚Ťimi diferite: 70, 120 sau 140 cm.

CUM S─é ALEGI SALTEAUA PENTRU BIVUAC SAU CAMPING

1.2. Izola╚Ťia termic─â a unei saltele pentru camping  

Acest criteriu secundar pentru alegerea saltelei are leg─âtur─â tot cu tipul de campare ales. Dac─â ├«╚Ťi dore╚Öti s─â ├«nnoptezi ├«n natur─â, ├«n zilele c─âlduroase din an, sau pe un sol uscat, izola╚Ťia termic─â a produsului ales nu reprezint─â o miz─â la fel de important─â precum dimensiunile saltelei de camping, sau confortul pe care aceasta ├«l ofer─â.

E╚Öti un montaniard c─âruia ├«i place s─â se aventureze pe trasee montane, ├«n lunile reci din an, sau la altitudini la care exist─â un risc ridicat de precipita╚Ťii sau minime termice? ├Än aceste condi╚Ťii, trebuie s─â alegi o saltea de camping cu propriet─â╚Ťi termice foarte bune.

De exemplu, o saltea din spum─â trebuie s─â aib─â o grosime de cel pu╚Ťin 30 mm, iar una autogonflabil─â, o grosime de cel pu╚Ťin 38 mm, pentru un confort termic sporit la contactul direct cu o suprafa╚Ť─â rece.

CUM S─é ALEGI SALTEAUA PENTRU BIVUAC SAU CAMPING

1.3. Durabilitatea unei saltele pentru camping

├Än condi╚Ťii de campare la cort, asperit─â╚Ťile de pe sol pot produce t─âieturi, zg├órieturi sau rupturi pe suprafa╚Ťa saltelei pe care te vei odihni. O saltea pentru camping din spum─â poate izola termic la fel de bine, chiar ╚Öi ├«n cazul unor astfel de deterior─âri.

Evit─â s─â pleci la munte cu o saltea de camping destinat─â zonelor litorale, deoarece materialul din care acestea sunt realizate (ales pe baza specifica╚Ťiilor terenului de la malul m─ârii) se pot distruge cu mai mult─â u╚Öurin╚Ť─â, ├«n cazul unei camp─âri direct pe sol, la altitudini montane sau alpine.

Dac─â optezi pentru o saltea de camping autogonflabil─â, asigur─â-te c─â aceasta este protejat─â (at├ót la transport, c├ót ╚Öi la utilizare) cu o folie de protec╚Ťie pentru contact, produs extrem de util ├«n astfel de condi╚Ťii, ce poate reduce pe c├ót de mult posibil riscul de ├«n╚Ťepare.

CUM S─é ALEGI SALTEAUA PENTRU BIVUAC SAU CAMPING

2.Tipuri de saltea pentru camping

Principalele 3 categorii de saltele pentru camping sunt: salteaua autogonflabil─â, salteaua gonflabil─â ╚Öi salteaua din spum─â. Fiecare categorie de produse prezint─â propriile avantaje, sesizabile atunci c├ónd acestea sunt alese ├«n func╚Ťie de criteriile pe care le-am analizat pu╚Ťin mai devreme. Iat─â mai multe informa╚Ťii utile: 

2.1. Saltea autogonflabil─â
O saltea autogonflabilă este constituită dintr-o membrană impermeabilă, lipită pe o bucată de spumă cu celule deschise, în care circulă aerul. Atunci când întinzi salteaua, aceasta își recapătă forma, grosimea și se umple cu aer.

Saltelele autogonflabile se umfl─â, ├«n general, p├ón─â la 60%, printr-o simpl─â l─âsare a valvei in pozi╚Ťie deschis─â. Se mai poate introduce ulterior aer ├«n saltea, pentru ajustarea presiunii la nivelul de confort pe care ├«l dore╚Öti.

Saltelele autogonflabile au la interior un material spongios, ce le transformă în cele mai eficiente produse, din punct de vedere al izolării termice. Sunt mai confortabile decât saltelele cu spumă și mai ușoare decât cele gonflabile.

Dac─â alegi un astfel de produs, ├«╚Ťi recomand─âm s─â ai la tine ╚Öi un kit pentru repara╚Ťii, deoarece salteaua autogonflabil─â se poate dezumfla, atunci c├ónd este ├«n╚Ťepat─â.

CUM S─é ALEGI SALTEAUA PENTRU BIVUAC SAU CAMPING

2.2. Saltea gonflabil─â
Saltelele gonflabile sunt ideale pentru persoanele care campeaz─â ├«n spa╚Ťii special amenajate, ce permit ╚Öi accesul autoturismelor (asadar, volum mai mare de bagaje), deoarece este nevoie de pomp─â pentru a le umfla.

├Än general, acestea sunt mai groase dec├ót alte modele de saltele ╚Öi mult mai confortabile. Anumite saltele sunt prev─âzute cu o valv─â care permite o umflare rapid─â, ├«n doar c├óteva minute, gra╚Ťie efectului Venturi, ce accelereaz─â debitul de aer introdus ├«n saltea.. 


2.3. Saltea din spum─â
Dacă ești practicant de trekking, este ideal să alegi o saltea din spumă, foarte ușoară, simplu de întins în cort și rulat. În categoria saltelelor din spumă sunt incluse două subcategorii:

Saltelele din spumă cu celule deschise. Materialul din care sunt realizate acestea este asemănător unui burete foarte ușor, compus din celule deschise. Produsele respective sunt ideale pentru camparea pe plajă, sau în zone de deal cu o climă caldă-temperată.

Spre deosebire de alte saltele pentru camping, cele din spum─â cu celule deschise nu sunt foarte rezistente ╚Öi se vor sub╚Ťia odat─â cu utilizarea lor ├«n timp.

Saltelele din spum─â cu celule ├«nchise. Materialul din care sunt realizate acestea este mai compact dec├ót cel utilizat la saltelele din subcategoria men╚Ťionat─â anterior. De asemenea, camerele de aer ├«nchise din structura lor izoleaz─â termic mult mai bine.

Saltelele din spum─â cu celule ├«nchise sunt mai robuste, de aceea, se uzeaz─â ╚Öi mai greu, odat─â cu trecerea timpului. Mai mult dec├ót at├ót, acestea absorb mai pu╚Ťin─â umiditate, fiind o op╚Ťiune de rezerv─â pentru medii de campare ├«n zone cu vreme instabil─â, atunci c├ónd salteaua autogonflabil─â s-a deteriorat.

CUM S─é ALEGI SALTEAUA PENTRU BIVUAC SAU CAMPING

3.Sfaturi practice pentru utilizarea saltelelor de camping

Atunci când saltelele sunt scoase din fabrică, aerul din interior este aspirat cu un dispozitiv, pentru a asigura intrarea ușoară a acestora în husa de depozitare. Din acest motiv, este important să le umfli pentru prima dată, înainte de a pleca.

├Än ceea ce prive╚Öte saltelele autogonflabile, ├«nainte de prima utilizare, se recomand─â ca acestea s─â fie ├«ntinse pe o suprafa╚Ť─â plan─â, cu valva deschis─â, timp de 24 h, iar apoi s─â fie umflate ╚Öi l─âsate 24 h cu valva ├«nchis─â, ├«n presiune.

Ultima noastr─â recomandare, ├«nainte de a pleca la drum, este umflarea moderat─â a saltelelor, pentru confort ╚Öi prelungirea duratei de via╚Ť─â a acestora. Atunci c├ónd te a╚Öezi pe o saltea gonflabil─â, trebuie s─â sim╚Ťi solul aproape de mu╚Öchii fesieri. Astfel, presiunea aerului se va distribui uniform sub corpul t─âu, asigur├óndu-╚Ťi astfel un confort optim.  

Acum c─â ╚Ötii care sunt principalele tipuri de saltele ╚Öi criteriile esen╚Ťiale pentru alegerea acestora, te invit─âm pe site pentru a comanda online un produs pe m─âsura nevoilor tale!