CUM SĂ ALEGI SALTEAUA PENTRU BIVUAC SAU CAMPING

Cum să alegi salteaua pentru bivuac sau camping

Află alături de noi cum alegi salteaua pentru bivuac sau camping și care sunt principalele modele pe care le poți comanda acum online de pe decathlon.ro!

Eziți între o saltea de camping, de bivuac, gonflabilă, autogonflabilă sau din spumă (izopren)? Urmează recomandările din acest articol, pentru a găsi salteaua potrivită nevoilor tale.

CUM SĂ ALEGI SALTEAUA PENTRU BIVUAC SAU CAMPING

1. Criterii pentru alegerea saltelei de camping

Alegerea corectă a unei astfel de saltele se realizează conform următoarelor criterii:

1.1. Tipul de campare pe care îl planifici în excursie

Dacă intenționezi să dormi la cort și să îți transporți salteaua în rucsac, este esențial să alegi o saltea ușoară și compactă, așa cum este salteaua pentru trekking, pentru a nu îți încărca rucsacul cu multe kilograme în plus și pentru a limita volumul ocupat de aceasta în interiorul său.

De asemenea, aceasta încape mult mai ușor în cort, în timp ce o saltea mare și gonflabilă ar risca să nu încapă suficient de bine în interiorul spațiului de dormit. Anumite modele de saltele sunt, de exemplu, mai subțiri, pentru a fi și mai compacte.

Pentru montarea saltelelor de trekking, nu ai nevoie de pompă. Este vorba de saltelele din spumă (izopren) și saltelele autogonflabile, în cazul cărora totul este bine gândit, pentru a evita orice greutate inutilă sau risipă de spațiu!

În schimb, dacă dorești să mergi la cort într-un spațiu de campare amenajat, sau dacă ești în căutarea unei saltele pentru a dormi în interior, poți alege o saltea de camping. Aceste saltele sunt mai groase și mai late, precum un adevărat pat! Reține, însă, că saltelele de camping sunt și mai grele. Pot fi utilizate, în general, de 1-2 persoane.

Acestea necesită, în general, o pompă pentru a fi umflate, au cel mai adesea o formă dreptunghiulară și sunt ideale pentru corturile mari de camping. Anumite modele sunt disponibile în lățimi diferite: 70, 120 sau 140 cm.

CUM SĂ ALEGI SALTEAUA PENTRU BIVUAC SAU CAMPING

1.2. Izolația termică a unei saltele pentru camping  

Acest criteriu secundar pentru alegerea saltelei are legătură tot cu tipul de campare ales. Dacă îți dorești să înnoptezi în natură, în zilele călduroase din an, sau pe un sol uscat, izolația termică a produsului ales nu reprezintă o miză la fel de importantă precum dimensiunile saltelei de camping, sau confortul pe care aceasta îl oferă.

Ești un montaniard căruia îi place să se aventureze pe trasee montane, în lunile reci din an, sau la altitudini la care există un risc ridicat de precipitații sau minime termice? În aceste condiții, trebuie să alegi o saltea de camping cu proprietăți termice foarte bune.

De exemplu, o saltea din spumă trebuie să aibă o grosime de cel puțin 30 mm, iar una autogonflabilă, o grosime de cel puțin 38 mm, pentru un confort termic sporit la contactul direct cu o suprafață rece.

CUM SĂ ALEGI SALTEAUA PENTRU BIVUAC SAU CAMPING

1.3. Durabilitatea unei saltele pentru camping

În condiții de campare la cort, asperitățile de pe sol pot produce tăieturi, zgârieturi sau rupturi pe suprafața saltelei pe care te vei odihni. O saltea pentru camping din spumă poate izola termic la fel de bine, chiar și în cazul unor astfel de deteriorări.

Evită să pleci la munte cu o saltea de camping destinată zonelor litorale, deoarece materialul din care acestea sunt realizate (ales pe baza specificațiilor terenului de la malul mării) se pot distruge cu mai multă ușurință, în cazul unei campări direct pe sol, la altitudini montane sau alpine.

Dacă optezi pentru o saltea de camping autogonflabilă, asigură-te că aceasta este protejată (atât la transport, cât și la utilizare) cu o folie de protecție pentru contact, produs extrem de util în astfel de condiții, ce poate reduce pe cât de mult posibil riscul de înțepare.

CUM SĂ ALEGI SALTEAUA PENTRU BIVUAC SAU CAMPING

2.Tipuri de saltea pentru camping

Principalele 3 categorii de saltele pentru camping sunt: salteaua autogonflabilă, salteaua gonflabilă și salteaua din spumă. Fiecare categorie de produse prezintă propriile avantaje, sesizabile atunci când acestea sunt alese în funcție de criteriile pe care le-am analizat puțin mai devreme. Iată mai multe informații utile: 

2.1. Saltea autogonflabilă
O saltea autogonflabilă este constituită dintr-o membrană impermeabilă, lipită pe o bucată de spumă cu celule deschise, în care circulă aerul. Atunci când întinzi salteaua, aceasta își recapătă forma, grosimea și se umple cu aer.

Saltelele autogonflabile se umflă, în general, până la 60%, printr-o simplă lăsare a valvei in poziție deschisă. Se mai poate introduce ulterior aer în saltea, pentru ajustarea presiunii la nivelul de confort pe care îl dorești.

Saltelele autogonflabile au la interior un material spongios, ce le transformă în cele mai eficiente produse, din punct de vedere al izolării termice. Sunt mai confortabile decât saltelele cu spumă și mai ușoare decât cele gonflabile.

Dacă alegi un astfel de produs, îți recomandăm să ai la tine și un kit pentru reparații, deoarece salteaua autogonflabilă se poate dezumfla, atunci când este înțepată.

CUM SĂ ALEGI SALTEAUA PENTRU BIVUAC SAU CAMPING

2.2. Saltea gonflabilă
Saltelele gonflabile sunt ideale pentru persoanele care campează în spații special amenajate, ce permit și accesul autoturismelor (asadar, volum mai mare de bagaje), deoarece este nevoie de pompă pentru a le umfla.

În general, acestea sunt mai groase decât alte modele de saltele și mult mai confortabile. Anumite saltele sunt prevăzute cu o valvă care permite o umflare rapidă, în doar câteva minute, grație efectului Venturi, ce accelerează debitul de aer introdus în saltea.. 


2.3. Saltea din spumă
Dacă ești practicant de trekking, este ideal să alegi o saltea din spumă, foarte ușoară, simplu de întins în cort și rulat. În categoria saltelelor din spumă sunt incluse două subcategorii:

Saltelele din spumă cu celule deschise. Materialul din care sunt realizate acestea este asemănător unui burete foarte ușor, compus din celule deschise. Produsele respective sunt ideale pentru camparea pe plajă, sau în zone de deal cu o climă caldă-temperată.

Spre deosebire de alte saltele pentru camping, cele din spumă cu celule deschise nu sunt foarte rezistente și se vor subția odată cu utilizarea lor în timp.

Saltelele din spumă cu celule închise. Materialul din care sunt realizate acestea este mai compact decât cel utilizat la saltelele din subcategoria menționată anterior. De asemenea, camerele de aer închise din structura lor izolează termic mult mai bine.

Saltelele din spumă cu celule închise sunt mai robuste, de aceea, se uzează și mai greu, odată cu trecerea timpului. Mai mult decât atât, acestea absorb mai puțină umiditate, fiind o opțiune de rezervă pentru medii de campare în zone cu vreme instabilă, atunci când salteaua autogonflabilă s-a deteriorat.

CUM SĂ ALEGI SALTEAUA PENTRU BIVUAC SAU CAMPING

3.Sfaturi practice pentru utilizarea saltelelor de camping

Atunci când saltelele sunt scoase din fabrică, aerul din interior este aspirat cu un dispozitiv, pentru a asigura intrarea ușoară a acestora în husa de depozitare. Din acest motiv, este important să le umfli pentru prima dată, înainte de a pleca.

În ceea ce privește saltelele autogonflabile, înainte de prima utilizare, se recomandă ca acestea să fie întinse pe o suprafață plană, cu valva deschisă, timp de 24 h, iar apoi să fie umflate și lăsate 24 h cu valva închisă, în presiune.

Ultima noastră recomandare, înainte de a pleca la drum, este umflarea moderată a saltelelor, pentru confort și prelungirea duratei de viață a acestora. Atunci când te așezi pe o saltea gonflabilă, trebuie să simți solul aproape de mușchii fesieri. Astfel, presiunea aerului se va distribui uniform sub corpul tău, asigurându-ți astfel un confort optim.  

Acum că știi care sunt principalele tipuri de saltele și criteriile esențiale pentru alegerea acestora, te invităm pe site pentru a comanda online un produs pe măsura nevoilor tale!