CUM SĂ ALEGI O BICICLETĂ ADAPTATĂ COPILULUI TĂU

Cea mai bună bicicletă pentru copil: cum o alegi?

Nu există copii care să nu viseze la o bicicletă, iar entuziasmul lor este egalat doar de bucuria părinților, care îi văd pe cei mici pedalând pentru prima oară.

Pentru a facilita inițierea copilului în mersul pe bicicletă și pentru ca el să se poată bucura de plimbări grozave pe două roți, este important ca bicicleta să fie adaptată vârstei și înălțimii acestuia.

Alegerea unei biciclete pentru copii nu este întotdeauna o sarcină tocmai ușoară. În cele de mai jos, recapitulăm pașii prin care îți  simplifici această misiune și principiile după care să te ghidezi în alegerea bicicletei.

CUM SĂ ALEGI O BICICLETĂ ADAPTATĂ COPILULUI TĂU

1. Tipuri de biciclete pentru copii

Principalele tipuri de biciclete pentru copii sunt cele de asfalt și cele pentru off road, mult mai cunoscute în România sub denumirea generică de mountain bike.

Bicicletele off road pentru cei mici dispun de un cadru mult mai robust și roți cu anvelope mult mai late și cramponate, elemente potrivite pentru pedalat pe terenuri denivelate. Bicicletele de asfalt pot fi prevăzute și cu roți ajutătoare, ce permit învățarea pedalatului.

De asemenea, o subcategorie a bicicletelor de asfalt, foarte populară în ultimii ani, este cea a bicicletelor fără pedale. Astfel de modele asigură o trecere mult mai ușoară către bicicletele cu pedale, fără a mai fi neapărat nevoie de utilizarea roților ajutătoare.

Pe măsură ce copiii cresc, poți alege modele specializate, cu funcții ce oferă confort și mobilitate la niveluri mult mai ridicate, așa cum sunt suspensiile pe aer sau deraioarele.

2. Cum alegi cea mai bună bicicletă pentru copii?

În primul rând, trebuie să știi că mărimea unei biciclete se măsoară în inchi și este exprimată prin simbolul ’’. Etalonul după care aceasta este determinată este diametrul jantei bicicletei, iar un inch este echivalentul a 2,54 cm.

Pentru a alege corect o bicicletă pentru copilul tău, ține cont de înălțimea și de vârsta acestuia din momentul achiziției:

O bicicletă de 12 inchi este recomandată pentru un copil cu vârsta între doi și trei ani, a cărui înălțime este cuprinsă între 82 și 100 cm.

O bicicletă de 14 inchi este potrivită pentru un copil cu vârsta cuprinsă între trei și cinci ani și cu o înălțime cuprinsă între 90 cm și 105 cm.

Un copil cu vârsta între cinci și șase ani, respectiv cu o înălțime cuprinsă între 105 cm și 120 cm, se va simți confortabil pe o bicicletă de 16 inchi.

Pentru copiii cu vârsta între șase și nouă ani și cu o înălțime cuprinsă între 120 cm și 135 cm, optează pentru o bicicletă de 20 de inchi.

Pentru copiii de peste 9 ani, cu o înălțime cuprinsă între 135 cm și 150 cm, alege o bicicletă de 24 de inchi.

Cu toate acestea, înainte de a achiziționa bicicleta, este important să verifici dacă micuțul tău se simte confortabil pe viitoarea sa bicicletă. Cum faci acest lucru? Iată câteva criterii pe care să le verifici împreună cu el, înainte de achiziție:

ambele picioare trebuie să atingă solul
manetele de frână trebuie să poată fi prinse fără efort;
urcarea în șa trebuie făcută cu ușurință.

Lățimea unei biciclete pentru copii, adică distanța dintre laturile interioare ale pedalelor, este un factor de alegere la fel de important pentru achiziționarea unui produs cu dimensiuni optime.

Dacă pedalele sunt cu mult distanțate între ele, pedalatul poate fi ineficient și incomod. Atunci când pedalele sunt apropiate, copilul poate pedala fără a fi nevoit să își îndepărteze mult picioarele, bucurându-se astfel de mai mult confort în realizarea acestui tip de efort.



3. Care sunt riscurile alegerii unei mărimi nepotrivite?

La prima vedere, toate bicicletele arată la fel, iar mulți oameni nu consideră că este necesar ca acestea să ofere un confort deosebit. În realitate, o mărime neadaptată a bicicletei poate provoca nu doar disconfort, ci și oboseală sau chiar dureri.

Ergonomia bicicletelor este concepută în raport cu cerințele fiecărei vârste sau conformații corporale, motiv pentru care este important să ții cont, în primul rând, de înălțimea copilului tău în alegerea mărimii bicicletei.

Așadar, nu este recomandat să alegi o bicicletă mai mare pentru copil, pornind doar de la ideea că o va putea folosi mai mult timp. De asemenea, evită să îl lași pe cel mic să învețe să meargă pe bicicletă folosind bicicleta fratelui mai mare sau pe a unui prieten.

Chiar dacă pare o soluție la îndemână, aceasta nu este metoda potrivită prin care cel mic să învețe pedalatul, pentru că o bicicletă străină ar putea avea o dimensiune nepotrivită pentru el.

Mai mult, în afară de riscul de a-l descuraja pe parcursul etapei de inițiere în mersul pe bicicletă, din cauza lipsei de precizie în mișcări, acest lucru îi poate pune în pericol și siguranța.

Copilul trebuie să poată prinde ușor și rapid manetele de frână și are nevoie să atingă solul cu picioarele, în cazul unei opriri spontane. O bicicletă prea mare, cu o șa prea înaltă, îi poate provoca, de asemenea, dureri de articulații și de gambe.

Pe de altă parte, pe o bicicletă prea mică, cel mic va obosi mult mai rapid și nu va resimți nicio plăcere în a pedala. De asemenea, o șa prea mică îi va provoca dureri ale genunchilor.

CUM SĂ ALEGI O BICICLETĂ ADAPTATĂ COPILULUI TĂU

4. Cum reglezi bicicleta copilului? 

Din moment ce este recomandat ca micuțul tău să aibă în orice moment o bicicletă potrivită cu înălțimea și cu greutatea lui, este previzibilă nevoia unor ajustări intermediare.

Înainte de momentul în care vei schimba bicicleta, va fi nevoie să o potrivești cât mai bine conformației celui mic. Pentru acest lucru, ai la dispoziție câteva acțiuni facile, mai ales în cazul bicicletelor B’TWIN, prevăzute cu șei și cu ghidoane care pot fi reglate foarte ușor și fără unelte:

adaptează înălțimea șeii; aceasta nu trebuie să fie prea înaltă, din cauză că acest lucru l-ar împiedica pe copil să pună picioarele pe sol și l-ar obliga să stea într-o poziție inconfortabilă pentru a pedala.

la polul opus, o șa prea joasă ar predispune genunchii săi la contactul cu ghidonul; este recomandat să o reglezi din 5 mm în 5 mm, pentru a găsi înălțimea favorabilă unei posturi confortabile.

asigură-te că frânele sunt adaptate conformației copilului, în cazul în care bicicleta este prevăzută cu manete reglabile.

Dacă alegi o bicicletă cu roți ajutătoare, utile pentru ca cel mic să învețe cum se pedalează, ține cont și de modul în care se ajustează poziția acestora, comparativ cu solul:

roțile ajutătoare trebuie înălțate din reglaje, pentru a-i permite copilului să învețe să își țină echilibrul.

dacă acestea se află în contact permanent cu suprafața de rulare, celui mic îi va fi dificil să progreseze, astfel încât să renunțe după un sezon la utilizarea lor.  

CUM SĂ ALEGI O BICICLETĂ ADAPTATĂ COPILULUI TĂU

5. Mersul pe bicicletă. măsuri de siguranță pentru copil 

În afară de alegerea unei biciclete adaptate copilului tău, astfel încât acesta să se bucure de confort în timpul ieșirilor în natură, în familie sau între prieteni, nu uita că foarte importante sunt și regulile de siguranță.

Prima dintre acestea este purtarea căștii, fără excepție și în orice situație. Obligatorie pentru copiii de toate vârstele, aceasta îi protejează încă din timpul etapei de învățare a echilibrului.

Pentru cei mai mari, care practică MTB și alte sporturi extreme pe două roți, casca îi protejează de accidente cu potențiale urmări severe. Așadar, când achiziționezi bicicleta copilului, alege și o cască ce se potrivește circumferinței capului acestuia și disciplinei pe care o practică.

6. Ce beneficii are mersul pe bicicletă pentru copil?

Mersul pe bicicletă este o activitate ideală pentru petrecerea timpului liber, pe care cel mic o poate practica încă de la o vârstă fragedă.  Iată 7 beneficii ale sport:
6.1. Contribuie la arderea caloriilor
Mersul pe bicicletă este un antrenament cardio recomandat pentru a atingerea unei greutăți optime, ținându-se cont și de înălțimea sau vârsta celui mic. Pedalatul devine și mai eficient, în acest sens, atunci când se realizează într-un ritm alert.

O singură ora de pedalat poate asigura arderea unui număr de aproximativ 700 de calorii (în funcție de efortul depus) și este important de adăugat faptul că organismul continuă acest proces și după finalizarea activității fizice.

6.2. Asigură necesarul de energie
Datorită mersului pe bicicletă, organismul poate produce cu 20% mai multă energie, deoarece este stimulată activitatea sistemului metabolic. Tonusul poate fi astfel îmbunătățit, iar intensitatea senzației de oboseală se reduce simțitor.

6.3. Conferă un nivel ridicat de relaxare
Ca orice alt tip de sport practicat în natură, mersul pe bicicletă îi relaxează pe cei mici. Astfel, ei se pot bucura de un somn mult mai odihnitor, ce are pozitive asupra activității de la ore, dar și în relațiile interumane pe care copiii le formează.

6.4. Favorizează activitatea musculară
Musculatura întregului corp este solicitată în timpul mersului pe bicicletă, în special, grupele de mușchi localizate la nivelul membrelor inferioare. Pe măsură ce acestea se dezvoltă, copilul va putea pedala pentru mai mult timp, pe niveluri de înclinare mai solicitante.

6.5. Îmbunătățește circulația
Pe fondul creșterii ritmului cardiac din timpul efortului susținut, organele și țesuturile vitale din corp primesc o cantitate mai mare de sânge oxigenat. Acest lucru presupune obținerea unui tonus fizic mult mai bun, precum și a unei stări psihice pozitive.

Sfaturile de mai sus se adresează părinților care vor să insufle celor mici un spirit responsabil, pe două roți. Ține cont de acestea, pentru a-i putea oferi celui mic confort și siguranță deplină, cu fiecare plimbare pe noua sa bicicletă!

CUM SĂ ALEGI O BICICLETĂ ADAPTATĂ COPILULUI TĂU