CUM S─é ALEGI O BICICLET─é ADAPTAT─é COPILULUI T─éU

Cea mai bun─â biciclet─â pentru copil: cum o alegi?

Nu exist─â copii care s─â nu viseze la o biciclet─â, iar entuziasmul lor este egalat doar de bucuria p─ârin╚Ťilor, care ├«i v─âd pe cei mici pedal├ónd pentru prima oar─â.

Pentru a facilita ini╚Ťierea copilului ├«n mersul pe biciclet─â ╚Öi pentru ca el s─â se poat─â bucura de plimb─âri grozave pe dou─â ro╚Ťi, este important ca bicicleta s─â fie adaptat─â v├órstei ╚Öi ├«n─âl╚Ťimii acestuia.

Alegerea unei biciclete pentru copii nu este ├«ntotdeauna o sarcin─â tocmai u╚Öoar─â. ├Än cele de mai jos, recapitul─âm pa╚Öii prin care ├«╚Ťi  simplifici aceast─â misiune ╚Öi principiile dup─â care s─â te ghidezi ├«n alegerea bicicletei.

CUM S─é ALEGI O BICICLET─é ADAPTAT─é COPILULUI T─éU

1. Tipuri de biciclete pentru copii

Principalele tipuri de biciclete pentru copii sunt cele de asfalt și cele pentru off road, mult mai cunoscute în România sub denumirea generică de mountain bike.

Bicicletele off road pentru cei mici dispun de un cadru mult mai robust ╚Öi ro╚Ťi cu anvelope mult mai late ╚Öi cramponate, elemente potrivite pentru pedalat pe terenuri denivelate. Bicicletele de asfalt pot fi prev─âzute ╚Öi cu ro╚Ťi ajut─âtoare, ce permit ├«nv─â╚Ťarea pedalatului.

De asemenea, o subcategorie a bicicletelor de asfalt, foarte popular─â ├«n ultimii ani, este cea a bicicletelor f─âr─â pedale. Astfel de modele asigur─â o trecere mult mai u╚Öoar─â c─âtre bicicletele cu pedale, f─âr─â a mai fi neap─ârat nevoie de utilizarea ro╚Ťilor ajut─âtoare.

Pe m─âsur─â ce copiii cresc, po╚Ťi alege modele specializate, cu func╚Ťii ce ofer─â confort ╚Öi mobilitate la niveluri mult mai ridicate, a╚Öa cum sunt suspensiile pe aer sau deraioarele.

2. Cum alegi cea mai bun─â biciclet─â pentru copii?

├Än primul r├ónd, trebuie s─â ╚Ötii c─â m─ârimea unei biciclete se m─âsoar─â ├«n inchi ╚Öi este exprimat─â prin simbolul ÔÇÖÔÇÖ. Etalonul dup─â care aceasta este determinat─â este diametrul jantei bicicletei, iar un inch este echivalentul a 2,54 cm.

Pentru a alege corect o biciclet─â pentru copilul t─âu, ╚Ťine cont de ├«n─âl╚Ťimea ╚Öi de v├órsta acestuia din momentul achizi╚Ťiei:

O biciclet─â de 12 inchi este recomandat─â pentru un copil cu v├órsta ├«ntre doi ╚Öi trei ani, a c─ârui ├«n─âl╚Ťime este cuprins─â ├«ntre 82 ╚Öi 100 cm.

O biciclet─â de 14 inchi este potrivit─â pentru un copil cu v├órsta cuprins─â ├«ntre trei ╚Öi cinci ani ╚Öi cu o ├«n─âl╚Ťime cuprins─â ├«ntre 90 cm ╚Öi 105 cm.

Un copil cu v├órsta ├«ntre cinci ╚Öi ╚Öase ani, respectiv cu o ├«n─âl╚Ťime cuprins─â ├«ntre 105 cm ╚Öi 120 cm, se va sim╚Ťi confortabil pe o biciclet─â de 16 inchi.

Pentru copiii cu v├órsta ├«ntre ╚Öase ╚Öi nou─â ani ╚Öi cu o ├«n─âl╚Ťime cuprins─â ├«ntre 120 cm ╚Öi 135 cm, opteaz─â pentru o biciclet─â de 20 de inchi.

Pentru copiii de peste 9 ani, cu o ├«n─âl╚Ťime cuprins─â ├«ntre 135 cm ╚Öi 150 cm, alege o biciclet─â de 24 de inchi.

Cu toate acestea, ├«nainte de a achizi╚Ťiona bicicleta, este important s─â verifici dac─â micu╚Ťul t─âu se simte confortabil pe viitoarea sa biciclet─â. Cum faci acest lucru? Iat─â c├óteva criterii pe care s─â le verifici ├«mpreun─â cu el, ├«nainte de achizi╚Ťie:

ambele picioare trebuie s─â ating─â solul
manetele de frână trebuie să poată fi prinse fără efort;
urcarea ├«n ╚Öa trebuie f─âcut─â cu u╚Öurin╚Ť─â.

L─â╚Ťimea unei biciclete pentru copii, adic─â distan╚Ťa dintre laturile interioare ale pedalelor, este un factor de alegere la fel de important pentru achizi╚Ťionarea unui produs cu dimensiuni optime.

Dac─â pedalele sunt cu mult distan╚Ťate ├«ntre ele, pedalatul poate fi ineficient ╚Öi incomod. Atunci c├ónd pedalele sunt apropiate, copilul poate pedala f─âr─â a fi nevoit s─â ├«╚Öi ├«ndep─ârteze mult picioarele, bucur├óndu-se astfel de mai mult confort ├«n realizarea acestui tip de efort.3. Care sunt riscurile alegerii unei m─ârimi nepotrivite?

La prima vedere, toate bicicletele arat─â la fel, iar mul╚Ťi oameni nu consider─â c─â este necesar ca acestea s─â ofere un confort deosebit. ├Än realitate, o m─ârime neadaptat─â a bicicletei poate provoca nu doar disconfort, ci ╚Öi oboseal─â sau chiar dureri.

Ergonomia bicicletelor este conceput─â ├«n raport cu cerin╚Ťele fiec─ârei v├órste sau conforma╚Ťii corporale, motiv pentru care este important s─â ╚Ťii cont, ├«n primul r├ónd, de ├«n─âl╚Ťimea copilului t─âu ├«n alegerea m─ârimii bicicletei.

A╚Öadar, nu este recomandat s─â alegi o biciclet─â mai mare pentru copil, pornind doar de la ideea c─â o va putea folosi mai mult timp. De asemenea, evit─â s─â ├«l la╚Öi pe cel mic s─â ├«nve╚Ťe s─â mearg─â pe biciclet─â folosind bicicleta fratelui mai mare sau pe a unui prieten.

Chiar dac─â pare o solu╚Ťie la ├«ndem├ón─â, aceasta nu este metoda potrivit─â prin care cel mic s─â ├«nve╚Ťe pedalatul, pentru c─â o biciclet─â str─âin─â ar putea avea o dimensiune nepotrivit─â pentru el.

Mai mult, ├«n afar─â de riscul de a-l descuraja pe parcursul etapei de ini╚Ťiere ├«n mersul pe biciclet─â, din cauza lipsei de precizie ├«n mi╚Öc─âri, acest lucru ├«i poate pune ├«n pericol ╚Öi siguran╚Ťa.

Copilul trebuie s─â poat─â prinde u╚Öor ╚Öi rapid manetele de fr├ón─â ╚Öi are nevoie s─â ating─â solul cu picioarele, ├«n cazul unei opriri spontane. O biciclet─â prea mare, cu o ╚Öa prea ├«nalt─â, ├«i poate provoca, de asemenea, dureri de articula╚Ťii ╚Öi de gambe.

Pe de alt─â parte, pe o biciclet─â prea mic─â, cel mic va obosi mult mai rapid ╚Öi nu va resim╚Ťi nicio pl─âcere ├«n a pedala. De asemenea, o ╚Öa prea mic─â ├«i va provoca dureri ale genunchilor.

CUM S─é ALEGI O BICICLET─é ADAPTAT─é COPILULUI T─éU

4. Cum reglezi bicicleta copilului? 

Din moment ce este recomandat ca micu╚Ťul t─âu s─â aib─â ├«n orice moment o biciclet─â potrivit─â cu ├«n─âl╚Ťimea ╚Öi cu greutatea lui, este previzibil─â nevoia unor ajust─âri intermediare.

├Änainte de momentul ├«n care vei schimba bicicleta, va fi nevoie s─â o potrive╚Öti c├ót mai bine conforma╚Ťiei celui mic. Pentru acest lucru, ai la dispozi╚Ťie c├óteva ac╚Ťiuni facile, mai ales ├«n cazul bicicletelor BÔÇÖTWIN, prev─âzute cu ╚Öei ╚Öi cu ghidoane care pot fi reglate foarte u╚Öor ╚Öi f─âr─â unelte:

adapteaz─â ├«n─âl╚Ťimea ╚Öeii; aceasta nu trebuie s─â fie prea ├«nalt─â, din cauz─â c─â acest lucru l-ar ├«mpiedica pe copil s─â pun─â picioarele pe sol ╚Öi l-ar obliga s─â stea ├«ntr-o pozi╚Ťie inconfortabil─â pentru a pedala.

la polul opus, o ╚Öa prea joas─â ar predispune genunchii s─âi la contactul cu ghidonul; este recomandat s─â o reglezi din 5 mm ├«n 5 mm, pentru a g─âsi ├«n─âl╚Ťimea favorabil─â unei posturi confortabile.

asigur─â-te c─â fr├ónele sunt adaptate conforma╚Ťiei copilului, ├«n cazul ├«n care bicicleta este prev─âzut─â cu manete reglabile.

Dac─â alegi o biciclet─â cu ro╚Ťi ajut─âtoare, utile pentru ca cel mic s─â ├«nve╚Ťe cum se pedaleaz─â, ╚Ťine cont ╚Öi de modul ├«n care se ajusteaz─â pozi╚Ťia acestora, comparativ cu solul:

ro╚Ťile ajut─âtoare trebuie ├«n─âl╚Ťate din reglaje, pentru a-i permite copilului s─â ├«nve╚Ťe s─â ├«╚Öi ╚Ťin─â echilibrul.

dac─â acestea se afl─â ├«n contact permanent cu suprafa╚Ťa de rulare, celui mic ├«i va fi dificil s─â progreseze, astfel ├«nc├ót s─â renun╚Ťe dup─â un sezon la utilizarea lor.  

CUM S─é ALEGI O BICICLET─é ADAPTAT─é COPILULUI T─éU

5. Mersul pe biciclet─â. m─âsuri de siguran╚Ť─â pentru copil 

├Än afar─â de alegerea unei biciclete adaptate copilului t─âu, astfel ├«nc├ót acesta s─â se bucure de confort ├«n timpul ie╚Öirilor ├«n natur─â, ├«n familie sau ├«ntre prieteni, nu uita c─â foarte importante sunt ╚Öi regulile de siguran╚Ť─â.

Prima dintre acestea este purtarea c─â╚Ötii, f─âr─â excep╚Ťie ╚Öi ├«n orice situa╚Ťie. Obligatorie pentru copiii de toate v├órstele, aceasta ├«i protejeaz─â ├«nc─â din timpul etapei de ├«nv─â╚Ťare a echilibrului.

Pentru cei mai mari, care practic─â MTB ╚Öi alte sporturi extreme pe dou─â ro╚Ťi, casca ├«i protejeaz─â de accidente cu poten╚Ťiale urm─âri severe. A╚Öadar, c├ónd achizi╚Ťionezi bicicleta copilului, alege ╚Öi o casc─â ce se potrive╚Öte circumferin╚Ťei capului acestuia ╚Öi disciplinei pe care o practic─â.

6. Ce beneficii are mersul pe biciclet─â pentru copil?

Mersul pe biciclet─â este o activitate ideal─â pentru petrecerea timpului liber, pe care cel mic o poate practica ├«nc─â de la o v├órst─â fraged─â.  Iat─â 7 beneficii ale sport:
6.1. Contribuie la arderea caloriilor
Mersul pe biciclet─â este un antrenament cardio recomandat pentru a atingerea unei greut─â╚Ťi optime, ╚Ťin├óndu-se cont ╚Öi de ├«n─âl╚Ťimea sau v├órsta celui mic. Pedalatul devine ╚Öi mai eficient, ├«n acest sens, atunci c├ónd se realizeaz─â ├«ntr-un ritm alert.

O singur─â ora de pedalat poate asigura arderea unui num─âr de aproximativ 700 de calorii (├«n func╚Ťie de efortul depus) ╚Öi este important de ad─âugat faptul c─â organismul continu─â acest proces ╚Öi dup─â finalizarea activit─â╚Ťii fizice.

6.2. Asigur─â necesarul de energie
Datorit─â mersului pe biciclet─â, organismul poate produce cu 20% mai mult─â energie, deoarece este stimulat─â activitatea sistemului metabolic. Tonusul poate fi astfel ├«mbun─ât─â╚Ťit, iar intensitatea senza╚Ťiei de oboseal─â se reduce sim╚Ťitor.

6.3. Confer─â un nivel ridicat de relaxare
Ca orice alt tip de sport practicat ├«n natur─â, mersul pe biciclet─â ├«i relaxeaz─â pe cei mici. Astfel, ei se pot bucura de un somn mult mai odihnitor, ce are pozitive asupra activit─â╚Ťii de la ore, dar ╚Öi ├«n rela╚Ťiile interumane pe care copiii le formeaz─â.

6.4. Favorizeaz─â activitatea muscular─â
Musculatura întregului corp este solicitată în timpul mersului pe bicicletă, în special, grupele de mușchi localizate la nivelul membrelor inferioare. Pe măsură ce acestea se dezvoltă, copilul va putea pedala pentru mai mult timp, pe niveluri de înclinare mai solicitante.

6.5. ├Ämbun─ât─â╚Ťe╚Öte circula╚Ťia
Pe fondul cre╚Öterii ritmului cardiac din timpul efortului sus╚Ťinut, organele ╚Öi ╚Ťesuturile vitale din corp primesc o cantitate mai mare de s├ónge oxigenat. Acest lucru presupune ob╚Ťinerea unui tonus fizic mult mai bun, precum ╚Öi a unei st─âri psihice pozitive.

Sfaturile de mai sus se adreseaz─â p─ârin╚Ťilor care vor s─â insufle celor mici un spirit responsabil, pe dou─â ro╚Ťi. ╚Üine cont de acestea, pentru a-i putea oferi celui mic confort ╚Öi siguran╚Ť─â deplin─â, cu fiecare plimbare pe noua sa biciclet─â!

CUM S─é ALEGI O BICICLET─é ADAPTAT─é COPILULUI T─éU