INIȚIEREA COPIILOR ÎN ÎNOT

Inițierea copiilor în înot

Profesioniștii recomandă înscrierea copiilor la primele cursuri de înot spre vârsta de 6 ani. În schimb, până atunci, ai multe alte ocazii de a îi face pe micuți să se familiarizeze cu apa. În acest articol, îți vom prezenta care sunt mijloacele de a îi ajuta pe copii să se împrietenească cu apa.

INIȚIEREA COPIILOR ÎN ÎNOT

Care sunt beneficiile înotului pentru copii ?

Exact ca în cazul adulților, avantajele înotului sunt numeroase. Învățarea înotului de către copil îi va permite să se dezvolte pe plan psihomotor, să descopere plăcerea mișcărilor sub apă, să își controleze corpul și limitele. Chiar dacă este micuț, înotul prezintă mai multe beneficii pentru copilaș: îl ajută la dezvoltarea musculaturii, la îmbunătățirea anduranței și a flexibilității (articulară și musculară), precum și a capacităților respiratorii, copiii astmatici fiind încurajați să practice acest sport.

În plus, învățarea acestui sport îl va ajuta de-a lungul vieții și îi va fi utilă pentru practicarea altor sporturi acvatice: water polo, surf, scufundări, navigație, etc.

INIȚIEREA COPIILOR ÎN ÎNOT

Familiarizarea copiilor cu apa la piscină

Încă de la o vârstă foarte fragedă, poți să îți înscrii copilul la cursuri de înot pentru bebe. În cadrul acestor cursuri, copilul va învăța să se familiarizeze cu universul acvatic și va fi, de asemenea, o ocazie bună să petreceți momente frumoase împreună.
Crescând, copilul va trece, progresiv, de la poziția verticală la poziția orizontală specifică înotului, imediat ce se va simți suficient de confortabil și sigur pe sine în apă.
Putem observa că în funcție de vârstă, încredere în sine și nivel de practică, copiii se poziționează diferit în apă. De exemplu, utilizarea produsului de flotabilitate Tiswim oferă posibilitatea de a îl însoți pe copil în etapa de învățarea și de a progresa în funcție de nevoile sale (aripioare + centură/doar aripioare/doar centură).

Dacă cu puțin înainte de vârsta de 6 ani copilul se simte suficient de confortabil în apă, îți recomandăm să îl duci la primele lui cursuri de înot. Un alt avantaj al înotului este faptul că presupune un echipament destul de simplu: o cască de înot, un prosop, un costum de baie, o pereche de ochelari și este gata să intre în apă!
Fiecare copil evoluează în propriul său ritm, dar, în general, sunt necesare minimum 15 ședințe de înot pentru ca învățarea să fie completă. Coordonarea mișcărilor este foarte importantă, dar profesorul de înot trebuie să se asigure și că micuțul știe să bage corect capul sub apă și să îl scoată, pentru a respira.
De asemenea, este important să consulți programul piscinelor municipale, astfel încât să afli care sunt modalitățile și vârsta necesară pentru ca micuțul tău să poată participa la primele lui lecții de înot.

INIȚIEREA COPIILOR ÎN ÎNOT

Este posibil să îi înveți pe copii să înoate acasă?

Nu este strict necesar să îți înscrii copilul la cursuri de înot pentru bebe în scopul de a îl ajuta să se familiarizeze cu apa, ci poți să urmezi câteva trucuri pentru acest lucru, direct acasă.

Pentru început, dacă dispui de o cadă, poți uda părul copilului, îl poți întinde pe spate în cadă, îi poți arăt cum să facă bule sau să bată din picioare. Pe scurt, există o multitudine de posibilități pentru a îl ajuta să se obișnuiască cu apa.

Tot în cadă, îi poți explica mecanismele respirației pe nas și pe gură și cum să expire și inspire corect.