Care sunt avantajele lânii merinos ?

Care sunt avantajele lânii merinos ?

Apreciat─â de c─âtre sportivi pentru ac╚Ťiunea ei de limitarea a apari╚Ťiei mirosurilor nepl─âcute, l├óna merinos poate fi purtat─â tot timpul anului: confortul ╚Öi c─âldura pe care le asigur─â sunt apreciate ├«n timpul iernii, iar rezisten╚Ťa ╚Öi fine╚Ťea la atingere o recomand─â drept un aliat bun pe timpul verii.
├Än acest articol, ├«╚Ťi explic─âm de ce aceast─â fibr─â natural─â at├ót de simpl─â prezint─â at├ótea propriet─â╚Ťi utile ╚Öi ├«╚Ťi oferim c├óteva sfaturi pentru a alege echipamentul care ╚Ťi se potrive╚Öte cel mai bine!

Lâna merinos asigură confort termic?

Nu este întâmplător că bunicile noastre ne sfătuiesc să ne îmbrăcăm "cu un pulover din lână" când este frig!

Proprietatea izolatoare a lânii este strâns legată de structura fibrei, special adaptată fabricării de produse textile călduroase.
Fibra de l├ón─â este, ├«n mod natural, crea╚Ť─â ╚Öi fin─â, ceea ce ├«i confer─â o pilozitate crescut─â, iar suprafa╚Ťa acesteia nu este perfect neted─â.
Aceste lucruri fac ca lâna să fie un material care "are capacitatea de umflare" și, deci, înmagazinează ușor aerul cald izolator.

Pe de alt─â parte, l├óna face parte din materialele "care se ├«nc─âlzesc rapid ├«n contact cu c─âldura". De exemplu, ├«ntr-o camer─â cu c─âldur─â constant─â, vei remarca faptul c─â l├óna este mai cald─â la atingere dec├ót sticla, deoarece aceasta din urm─â prezint─â o suprafa╚Ť─â mult mai neted─â.

├Än plus, l├óna prezint─â ╚Öi alte atuuri termice atunci c├ónd este umed─â (din cauza ploii, transpira╚Ťiei, etc.): absorb╚Ťia este exotermic─â, adic─â absorbind ap─â, aceasta genereaz─â o cantitate mic─â de c─âldur─â!
Cu toate acestea, av├ónd ├«n vedere c─â aceast─â degajare de c─âldur─â este temporar─â, ad─âuga╚Ťi un strat izolant sau anti-v├ónt deasupra articolului de ├«mbr─âc─âminte din l├ón─â, pentru a conserva c─âldura.

 • Fibr─â de l├ón─â

  Fibră de lână merinos

  L├óna are o suprafa╚Ť─â neuniform─â, care ├«nmagazineaz─â aerul cald izolant.

 • Fibr─â de in

  Fibr─â de in

  Suprafa╚Ťa fibrei de in este neted─â, a╚Öadar capacitatea de ├«nmagazinare a aerului cald este mai redus─â.

De ce există diferite gramaje de lână merinos ?

Adep╚Ťii tricotajelor cunosc acest lucru: gramajul indicat pe produsul din l├ón─â reprezint─â greutatea total─â a l├ónii pe un metru p─âtrat de produs textil.
Acest lucru ofer─â o indica╚Ťie despre modul ├«n care a fost tricotat ╚Öi, deci, asupra performan╚Ťelor termice: cu c├ót gramajul este mai mare, cu at├ót acesta va ╚Ťine mai mult─â c─âldur─â!
De asemenea, gramajul le permite pasiona╚Ťilor de drume╚Ťii s─â reduc─â la maximum greutatea din rucsac.

ce gramaj de lână trebuie să aleg

C├ónd ╚Öi cum se poart─â l├óna merinos ├«n func╚Ťie de gramaj?

Se disting 2 tipuri de gramaje:
- Sub╚Ťire, de 100 - 190 g/m2: : articol vestimentar u╚Öor, care asigur─â un aport moderat de c─âldur─â ╚Öi se recomand─â pentru un mediu cald ╚Öi umed
- Gros, de 200 - 300 g/m2: articol vestimentar mai rezistent, care asigură un aport de căldură mai mare și este recomandat pentru un mediu rece și uscat

├Än func╚Ťie de anotimp sau de momentul zilei, pute╚Ťi opta pentru un tricou din l├ón─â merinos cu m├ónecile scurte sau cu m├ónecile lungi ╚Öi varia suprapunerea straturilor.

Se pot purta articole vestimentare din lână merinos pe timp de vară?

Dacă lâna înmagazinează în mod natural căldura, nu riscăm să ne fie prea cald dacă purtăm articole dintr-un astfel de fibră pe vreme caldă?
R─âspunsul este nu!Acest lucru este str├óns legat de 2 propriet─â╚Ťi ale l├ónii: capacitatea mare de absorb╚Ťie a umidit─â╚Ťii ╚Öi interac╚Ťiunile acesteia cu condi╚Ťiile externe.

Haide╚Ťi s─â vorbim mai ├«nt├ói despre capacitatea de absorb╚Ťie, deoarece l├ón─â este campioan─â la acest aspect!
Lâna este o fibră foarte hidrofilă, adică absoarbe ușor și rapid apa. Estimăm că aceasta poate absorbi între 20% și 35% din propria greutate. Așadar, este perfectă pentru cei care doresc să se bucure de confort termic și piele uscată.
Dac─â atunci c├ónd este umed─â degaj─â mereu pu╚Ťin─â c─âldur─â, se produce un efect invers atunci c├ónd se afl─â ├«n contact cu aerul cald ╚Öi uscat!
Acest lucru se explic─â printr-un procedeu fizic u╚Öor observabil: evaporarea. Mai exact, trecerea de la o stare lichid─â la o stare gazoas─â necesit─â consumarea unei anumite cantit─â╚Ťi de c─âldur─â care este eliberat─â de material, pentru a se difuza ├«n aer.
Acest proces este bine cunoscut de c─âtre locuitorii din de╚Öert, care ├«l utilizeaz─â pentru a r─âci apa din bidoanele lor din material ╚Öi care se ├«nt├ólne╚Öte ╚Öi ├«n modul de func╚Ťionare a unor aparate de aer condi╚Ťionat moderne.

Pe scurt: l├óna ├«mbibat─â cu ap─â sau transpira╚Ťie pierde c─âldur─â dac─â este purtat─â ├«n aer liber, pe vreme uscat─â ╚Öi ├«nsorit─â, datorit─â procesului de evaporare.
A╚Öadar: l├óna poate s─â te izoleze de frig pe timp de iarn─â ╚Öi s─â nu ├«╚Ťi ╚Ťin─â de cald pe timp de var─â!

Cu toate acestea, trebuie s─â ai ├«n vedere c─â de╚Öi l├óna este o campioan─â la nivel de absorb╚Ťie, capacitatea de uscare a acesteia este mai lent─â dec├ót ├«n cazul altor materiale, precum poliesterul de exemplu.
Din acest motiv, anumite mărci propun articole vestimentare compuse din lână amestecată cu poliester, pentru un timp de uscare mai redus.

Lâna merinos: căldură da, mirosuri neplăcute nu!

Sportivii confirm─â c─â un tricou din l├ón─â va mirosi mai pu╚Ťin dec├ót un tricou realizat din materiale sintetice.

Deși unii afirmă că acest lucru se datorează faptului că lâna este anti-bacteriană sau că limitează proliferarea bacteriilor, noi nu am identificat un studiu care să demonstreze acest lucru.
Chiar dac─â nu suntem siguri c─â l├óna merinos este anti-bacterian─â, noi ╚Ötim, ├«n schimb, c─â aceasta limiteaz─â apari╚Ťia mirosurilor nepl─âcute, datorit─â capacit─â╚Ťii de absorb╚Ťie!
Mai exact, l├óna merinos nu absoarbe doar apa con╚Ťinut─â ├«n transpira╚Ťie, ci ╚Öi mirosurile nepl─âcute ╚Öi le re╚Ťine captive la nivelul fibrelor.
Acest lucru ├«nseamn─â c─â l├óna limiteaz─â apari╚Ťia mirosurilor nepl─âcute pe parcursul a mai multor zile, dar nu c─â le anihileaz─â complet sau definitiv.
╚śi de ce l├óna este mai eficient─â dec├ót alte materiale? Deoarece capacitatea sa de absorb╚Ťie ╚Öi structura sa sunt mai adaptate!
├Äntr-un mediu cu o temperatur─â de 20┬░C ╚Öi 65% umiditate, estim─âm c─â l├óna absoarbe p├ón─â la 18,25% din greutatea ei ├«n ap─â, ├«n timp ce bumbacul nu absoarbe dec├ót 8,5% ╚Öi poliesterul (hidrofob) 1,5%. Dac─â trecem la o umiditate de 100% (= v─ârsarea de ap─â pe material), se ajunge la peste 30% capacitate de absorb╚Ťie pentru l├ón─â.

de unde provine mirosul nepl─âcut al transpira╚Ťiei

De unde provin mirosurile nepl─âcute ale transpira╚Ťiei?

Contrar a ceea ce cred majoritatea oamenilor, bacteriile nu sunt complet responsabile de apari╚Ťia mirosurilor nepl─âcute.

├Än primul r├ónd, transpira╚Ťia produs─â de glandele sudoripare ale corpului uman nu are miros. ├Än schimb, transpira╚Ťia este compus─â din molecule ale c─âror bacterii, prezente ├«n mod natural pe corpul uman, intervin. Aceste bacterii (care poart─â numele de staphylococcus hominis) vor descompune moleculele de transpira╚Ťie cu ajutorul unei enzime.A╚Öadar, aceast─â enzim─â ╚Öi rezidurile l─âsate de c─âtre bacterii dup─â descompunerea moleculelor de transpira╚Ťie ar fi responsabile de mirosurile nepl─âcute!

Lâna merinos este rezistentă?

Mai multe r─âspunsuri pot justifica rezisten╚Ťa foarte bun─â a acestei fibre.

Unul dintre ele este lungimea fibrei: cu c├ót fibra este mai lung─â, cu at├ót mai pu╚Ťine "fibre sub╚Ťiri" sunt prezente ├«n ╚Ťes─âtur─â ╚Öi, deci, exist─â un risc mai mic de deteriorare la ├«mbinarea dintre dou─â capete de fibre.
Al motiv face referire la elasticitatea fibrei: dacă este extensibilă, aceasta suportă mai bine diferitele presiuni exercitate asupra îmbinării.

╚śi, dup─â cum ai putea ghici, l├óna ├«ndepline╚Öte aceste dou─â criterii!Fibra acesteia este lung─â ├«n mod natural (mai mult dec├ót bumbacul, de exemplu) ╚Öi are o structur─â "crea╚Ť─â" sau "creponat─â" care ├«i confer─â o extensibilitate mare ╚Öi poate fi ├«ntins─â ├«n jurul a 30% din lungimea ei, f─âr─â a se deteriora.
├Än plus, torsiunea ╚Öi ├«ncruci╚Öarea fibrelor ├«n timpul fazei de creare a firului contribuie, de asemenea, la rezisten╚Ťa articolelor din l├ón─â.

Cu toate acestea, trebuie să știi că lâna nu este cea mai rezistentă dintre materiale.Anumite materiale sintetice sunt mai rezistente, chiar dacă nu au aceleași avantaje precum lâna (căldură, limitare a mirosurilor neplăcute, extensibilitate, etc.)
Din acest motiv, se ├«nt├ómpl─â adesea s─â g─âsim ├«n comer╚Ť articole vestimentare din l├ón─â ├«nt─ârit─â cu un fir de poliamid─â care ├«nf─â╚Öoar─â l├óna, pentru un plus de rezisten╚Ť─â.

 • L├óna este rezistent─â?

  O fibr─â lung─â

  L├óna, ├«n mod natural crea╚Ť─â, este o fibr─â foarte lung─â ╚Öi foarte pu╚Ťin fragil─â odat─â ce a fost toars─â.

 • L├óna este rezistent─â?

  Fir de lână întărit

  Un fil de poliamid─â ├«nf─â╚Öoar─â firul de l├ón─â, pentru un plus de rezisten╚Ť─â.

lâna cea mai moale

L├óna merinos asigur─â fine╚Ťe la atingere

Ai o amintire nepl─âcut─â ├«n leg─âtur─â cu un pulover de l├ón─â "care zg├órie" ? ╚śterge-╚Ťi din minte aceast─â experien╚Ť─â prin purtarea unuia din l├ón─â merinos!

Mai ├«nt├ói de toate, trebuie s─â ├«n╚Ťelegi de ce l├óna clasic─â zg├órie: este vorba despre o chestiune de fine╚Ťe a firului ╚Öi de pilozitate a l├ónii.
Dup─â cum am scris mai sus, l├óna are o suprafa╚Ť─â neuniform─â, care permite ├«nmagazinarea de aer cald izolator.Fibrele se pot ag─â╚Ťa de piele ╚Öi crea o senza╚Ťie nepl─âcut─â de m├ónc─ârime.

├Än plus, dac─â firul de l├ón─â este gros, acesta pierde din flexibilitate ╚Öi se afl─â mai mult ├«n contact cu pielea ├«n timpul mi╚Öc─ârilor, acceler├ónd senza╚Ťia de m├ónc─ârime.

Iar acum, pu╚Ťin─â istorie: oaia merinos este o ras─â spaniol─â, al c─ârei str─âmo╚Öi au fost ale╚Öi, din genera╚Ťie ├«n genera╚Ťie, pentru a ob╚Ťine cea mai fin─â l├ón─â posibil─â.
Fine╚Ťea l├ónii oilor merinos ├«i confer─â, deci, o flexibilitate foarte mare, ceea ce genereaz─â mai pu╚Ťine contacte cu pielea ╚Öi, deci, o senza╚Ťie de confort ╚Öi fine╚Ťe la atingere.

├Än termeni de compara╚Ťie, fine╚Ťea l├ónii merinos oscileaz─â ├«ntre 16 ╚Öi 19 microni, ├«n timp ce cea a l├ónii este ├«ntre 20 ╚Öi 25 microni sau cea a unui fir de p─âr este ├«ntre 70 ╚Öi 120 microni.
├Än fotografia al─âturat─â, pute╚Ťi evalua fine╚Ťea unei fibre de l├ón─â merinos, ├«n st├ónga, comparat─â cu cea a unui fir de p─âr uman, ├«n dreapta (Credit fotografie: ©CSIRO).

Pentru o fine╚Ťe la atingere optim─â, ├«╚Ťi recomand─âm s─â alegi un material constituit din fibre foarte netede, care nu creeaz─â niciun punct de contact cu pielea.

Lâna merinos este o resursă regenerabilă

Pentru a evita o ne├«n╚Ťelegere, este important s─â definim ceea ce ├«n╚Ťelegem prin"ÔÇ×regenerabil─âÔÇŁ".
Un material regenerabil este un material care posedă capacitatea de a se regenera natural: lemn, bumbac, cauciuc, lână, etc.
Acestea sunt opuse materialelor non-regenerabile, adic─â ale c─âror cantit─â╚Ťi sunt limitate, deoarece ele nu se pot regenera pe o scar─â de timp uman: fier, carbon, petrol, nisip, etc.
În afară de a fi regenerabilă, ne-am asigurat că lâna merinos utilizată pentru produsele noastre respectă etica. Astfel, noi ne aprovizionăm exclusiv dintr-o crescătorie din Africa de Sud, unde ne-am asigurat că:
- toate condi╚Ťiile de via╚Ť─â ╚Öi de tundere sunt decente
- practica dureroas─â de mulesing este interzis─â

Este important s─â subliniem c─â, de╚Öi l├óna este regenerabil─â, cre╚Öterea animalelor poate genera, totu╚Öi, o cantitate de CO2. Dac─â ├«╚Ťi dore╚Öti s─â reduci la maximum impactul de carbon, te po╚Ťi orienta spre materialele reciclate.
Este de notat c─â l├óna pur─â (f─âr─â tratament sau ├«nt─âritur─â din material sintetic), precum p─ârul, este biodegradabil─â, dar se descompune pe durate foarte lungi de timp, mai ales ├«n absen╚Ťa aerului (ex.: ├«n p─âm├ónt).

avantaj lână merinos - respect animal

Articolele din lână merinos se spală ușor?

Ezi╚Ťi s─â por╚Ťi astfel de produse de fric─â c─â se mic╚Öoreaz─â la sp─âlare, se l─ârgesc sau c─â atrag molii?
Renun╚Ť─â la aceste prejudec─â╚Ťi! Cu pu╚Ťin─â grij─â, l├óna va r─âm├óne ca nou─â ╚Öi vei purta aceste articole vestimentare c├ót mai mult timp ├«n aventurile tale sportive.

Pe scurt: cum se alege un articol vestimentar din lână merinos?

Pentru a te ajuta s─â g─âse╚Öti produsul din l├ón─â care ╚Ťi se potrive╚Öte cel mai bine, ├«╚Ťi propunem s─â ├«l alegi ├«n func╚Ťie de 5 criterii:

 • gramajele l├ónii

  C─âldur─â

  Evaluează nevoile tale în aport de căldură și analizează mediul de practică, pentru a face cea mai bună alegere: un gramaj mare și un articol de îmbrăcăminte lung pe vreme rece și uscată, un gramaj ușor și un articol de îmbrăcăminte scurt pe vreme caldă și umedă. Articolele din lână merinos sunt un strat 1 & 2 ideale pentru tehnica celor 3 straturi.

 • rezisten╚Ťa l├ónii

  Rezisten╚Ť─â

  Dacă știi că vei pune produsul la grea încercare, alege un articol din lână merinos amestecată cu o fibră mai rezistentă și prevăzută cu elemente de întărire pe zonele de frecare.

 • uscarea l├ónii

  Anumite mărci propun articole vestimentare compuse din lână amestecată cu poliester, pentru un timp de uscare mai redus.

  Dac─â periplul t─âu se anun╚Ť─â ploios sau dac─â vei avea la dispozi╚Ťie un timp scurt pentru a usca ├«mbr─âc─âmintea dup─â sp─âlare, alege un articol de ├«mbr─âc─âminte compus din l├ón─â merinos ╚Öi din material sintetic, pentru a reduce timpul de uscare.

 • confortul l├ónii

  Confort în timpul mișcării

  Dacă libertatea de mișcare este o prioritate pentru tine, alege un articol vestimentar compus din lână merinos și elastan, pentru un plus de flexibilitate și confort.

 • Evacuarea transpira╚Ťiei ├«n cazul l├ónii merinos

  Evacuarea transpira╚Ťiei

  Dac─â transpiri mult, alege articole vestimentare cu inser╚Ťii din mesh la nivelul zonelor de suda╚Ťie, pentru a r─âm├óne cu pielea uscat─â ╚Öi a te bucura de confort.

Ce articole vestimentare din lână merinos propunem noi?

articole de îmbrăcăminte tehnice din lână merinos
tricou lână merinos

Tricouri și maiouri

Care sunt avantajele lânii merinos ?

Jachete și jachete interioare

slip lână merinos

Lenjerie de corp și șosete

colan╚Ťi l├ón─â merinos

Colan╚Ťi

buff-uri lână merinos

Bonete, benti╚Ťe ╚Öi m─ânu╚Öi

DE CE S─é UTILIZEZI BE╚ÜE DE DRUME╚ÜIE ╚śI CUM LE PO╚ÜI ALEGE?

DE CE S─é UTILIZEZI BE╚ÜE DE DRUME╚ÜIE ╚śI CUM LE PO╚ÜI ALEGE?

Be╚Ťele sunt foarte eficiente ├«n timpul drume╚Ťiilor, acestea reduc riscul de c─âdere sau r─ânire. Iat─â principalele avantaje ale acestora ╚Öi cum le po╚Ťi alege.

Sfaturi pentru drume╚Ťie ├«n siguran╚Ť─â

Sfaturi pentru drume╚Ťie ├«n siguran╚Ť─â

Verific─â prognoza meteo Anun╚Ť─â familia cu privire la traseu ╚Öi ora estimat─â de ├«ntoarcere Respect─â at├ót ritmul t─âu de deplasare, c├ót ╚Öi a celor care te ├«nso╚Ťesc

CUM SPĂLĂM TRICOUL DE LÂNĂ MERINOS?

CUM SPĂLĂM ECHIPAMENTUL DIN LÂNĂ MERINOS?

L├óna merinos este aliatul de n─âdejde al practicantului de trekking. Iat─â c├óteva recomand─âri simple, pentru a-i asigura echipamentului t─âu de l├ón─â merinos o rezisten╚Ť─â mai mare ├«n timp.

CUM ALEGEM ÎNCĂLȚĂMINTEA POTRIVITĂ PENTRU DRUMEȚIE SAU TREKKING?

Cum alegem ├«nc─âl╚Ť─âmintea potrivit─â pentru drume╚Ťie sau trekking?

Dac─â e╚Öti practicant de drume╚Ťie sau trekking, ├«nc─âl╚Ť─âmintea este elementul cel mai important din echipament. Alegerea corect─â a acesteia este esen╚Ťial─â pentru a te bucura pe deplin de practica sportiv─â. Astfel, pentru tine am realizat un ghid complet care te va ajuta s─â te ├«ncal╚Ťi potrivit!

C─éLDUR─é ╚śI PIELE USCAT─é ├ÄN TIMPUL DRUME╚ÜIILOR: TEHNICA CELOR 3 STRATURI

TEHNICA CELOR 3 STRATURI

Cum s─â men╚Ťii c─âldura ╚Öi pielea uscat─â pentru a profita din plin de drume╚Ťie?

6 EXERCIȚII DE ÎNCĂLZIRE ÎNAINTE DE A PLECA ÎN DRUMEȚIE

6 EXERCIȚII DE ÎNCĂLZIRE ÎNAINTE DE A PLECA ÎN DRUMEȚIE

BINE DE ╚śTIUT ! PARTEA SUPERIOAR─é A CORPULUI PARTEA INFERIOAR─é A CORPULUI