Cu ce s─â m─â ├«mbrac pentru o drume╚Ťie sau trekking? Sistemul celor 4 straturi explicat de speciali╚Öti ├«n echipamentul pentru munte.

Cu ce s─â m─â ├«mbrac pentru drume╚Ťie sau trekking?
Sistemul celor 4 straturi explicat de specialiști în echipamentul pentru munte.

Pentru a men╚Ťine c─âldura ╚Öi pielea uscat─â, nu are rost s─â te ├«mbraci cu mai multe straturi de acela╚Öi tip: este suficient s─â asociezi corect ├«mbr─âc─âmintea potrivit─â!

Regula celor 4 straturi este o tehnic─â de gestionare a c─âldurii ╚Öi de control al umidit─â╚Ťii, ce const─â ├«n adaptarea ├«mbr─âc─âmintei, ├«n func╚Ťie de condi╚Ťiile meteorologice ╚Öi de intensitatea activit─â╚Ťii fizice.
Joel ╚Öi Astrid, ghizi montani la Chamonix, ├«╚Ťi explic─â cum po╚Ťi aplica aceast─â tehnic─â necesar─â sporturilor outdoor.

Trekking ╚Öi drume╚Ťie: tehnica celor 4 straturi

Adaptarea ╚Ťinutei, pentru o gestionare mai bun─â a c─âldurii ╚Öi umidit─â╚Ťii ├«n drume╚Ťie sau trekking.

Atunci când faci sport la munte, fie iarnă, fie vară, trebuie să te asiguri că ai echipamentul potrivit, pentru a putea gestiona trei elemente importante:
- C─âldura corporal─â: te protejezi de frig ╚Öi evi╚Ťi supra├«nc─âlzirea.
- Intemperiile: ploaie, vânt, ninsoare și razele UV ale soarelui.
- Intensitatea activit─â╚Ťii: activitatea fizic─â cre╚Öte c─âldura corporal─â ╚Öi transpira╚Ťia, ce poate cauza disconfort dac─â nu este evacuat─â corect, deoarece atunci c├ónd intensitatea activit─â╚Ťii scade, ├«╚Ťi poate fi frig ├«n hainele umede.

Suprapunerea celor 4 straturi bine alese permite evacuarea transpira╚Ťiei, re╚Ťinerea sau distribuirea c─âldurii corporale, prin adaptarea straturilor izolatoare, ╚Öi ├«nfruntarea varia╚Ťiilor meteorologice, printr-un strat de protec╚Ťie.

4 straturi

Rolul fiec─ârui strat ╚Öi lista de haine asociate, pentru o drume╚Ťie reu╚Öit─â de mai multe zile.

Dac─â ├«n cazul drume╚Ťiei suntem obinui╚Ťi cu "tehnica celor 3 straturi," c├ónd vine vorba de trekking, recomand─âm 4 straturi. ├Än timpul unei plec─âri de mai multe zile vei avea parte de mai multe varia╚Ťii meteorologice!

Aten╚Ťie: nu este ├«ntotdeauna necesar s─â iei cu tine 4 straturi ├«n rucsac! Este important s─â adaptezi echipamentul conform condi╚Ťiilor meteo, preferin╚Ťelor (greutate, confort etc.) ╚Öi corpului t─âu (nivelul de transpira╚Ťie, toleran╚Ťa la frig etc.).

Pentru mai multe detalii, g─âse╚Öte ╚Öi  checklistul pentru bivuac. 

Îmbrăcăminte trekking strat 1

1- Stratul de baz─â

ROLUL S─éU
Cu c├ót este mai aproape de piele, cu at├ót men╚Ťine mai bine c─âldura, iar pielea r─âm├óne uscat─â, deoarece evacueaz─â transpira╚Ťia.

PROPRIETĂȚILE IDEALE
Con╚Ťine un material respirant ╚Öi moale, ceea ce reduce mirosurile cauzate de transpira╚Ťie ╚Öi asigur─â confort ├«n timpul mi╚Öc─ârii.

ARTICOLE RECOMANDATE
Partea superioară a corpului: Tricou sau bluză mulată, din lână merinos sau din fibre sintetice
Partea inferioar─â a corpului: colan╚Ťi din l├ón─â merinos, doar ├«n timpul nop╚Ťii sau c├ónd este foarte frig
Mâini: mănuși prim strat din lână merinos

BINE DE ╚śTIUT
Po╚Ťi alege primul strat ├«n func╚Ťie de grosimea ╚Öi/sau greutatea materialului:
- Dac─â va fi cald ╚Öi/sau va fi un traseu ce necesit─â un efort mai mare, care va cauza transpira╚Ťie: alege un tricou sub╚Ťire ╚Öi u╚Öor.
- Dacă va fi frig și/sau va fi un traseu ce necesită un efort mai redus sau moderat: alege o bluză mai groasă cu greutate mai mare a materialului.

Îmbrăcăminte trekking strat 2

2- Strat respirant, cu rol izolator

ROLUL S─éU
Folosit pe vreme r─âcoroas─â, men╚Ťine c─âldura aproape de corp oprind aerul cald prin izolare, iar transpira╚Ťia este evacuat─â.

PROPRIETĂȚILE IDEALE
Este respirant ╚Öi re╚Ťine c─âldura. Cu fermoar ├«n fa╚Ť─â, pentru a putea evacua transpira╚Ťia, ├«n cazul unui efort mai intens dec├ót ai prev─âzut.

ARTICOLE RECOMANDATE
Partea superioară a corpului: polar, softshell sau jachetă din lână merinos
Partea inferioar─â a corpului: pantalon de drume╚Ťie sau pantalon softshell ├«n caz de vreme rece (ac╚Ťioneaz─â ca strat 2 ╚Öi 3)
M├óini: m─ânu╚Öi din l├ón─â merinnos, din fibre sintetice sau piele (ac╚Ťioneaz─â ca strat 2 ╚Öi 3)

Îmbrăcăminte trekking strat 3

3- Strat izolator

ROLUL S─éU
Folosit pe vreme rece, împiedică pierderea căldurii generate de corp spre mijloc sau exterior, prin izolarea acestuia.

PROPRIETĂȚILE IDEALE
Asigur─â o bun─â izolare termic─â ╚Öi are fermoar central, pentru a evacua transpira╚Ťia ├«n caz de efort continuu.

ARTICOLE RECOMANDATE
Partea superioar─â a corpului: Geac─â cu umplutur─â de puf sau vatelin─â, c─âlduroas─â, sau geac─â softshell
Partea inferioar─â a corpului: pantalon de drume╚Ťie sau pantalon softshell ├«n caz de vreme rece (ac╚Ťioneaz─â ca strat 2 ╚Öi 3)
M├óini: m─ânu╚Öi din l├ón─â merinos, din fibre sintetice sau piele (ac╚Ťioneaz─â ca strat 2 ╚Öi 3)

BINE DE ╚śTIUT
C─âldura ╚Öi izolarea sunt dou─â no╚Ťiuni u╚Öor diferite, ├«ns─â care se completeaz─â! Unele articole au, mai degrab─â, rolul de a p─âstra c─âldura aproape de corp, totodat─â fiind respirante (ex: polarele), ├«n timp ce altele izoleaz─â de frigul din exterior, fiind mai pu╚Ťin respirante (ex: geac─â de puf sau vatelin─â). Aten╚Ťie, nu este neap─ârat nevoie s─â le por╚Ťi pe ambele ├«ntotdeauna: totul depinde de vreme, de activitatea fizic─â ╚Öi de preferin╚Ťe. ╚śi, mai ales, ia ├«n considerare adaptarea straturilor pe parcursul trekkingului.

Îmbrăcăminte trekking strat 3

4- Stratul exterior, de protec╚Ťie

ROLUL S─éU
Protejează eficient de ploaie, ninsoare și vânt.

PROPRIETĂȚILE IDEALE
Este c├ót mai respirant posibil (cu posibilitate de ventilare sub bra╚Ťe), asigur─â protec╚Ťie ├«mpotriva v├óntului ╚Öi este impermeabil (de preferat cu cus─âturi etan╚Öe ╚Öi cu membrane, ╚Öi nu cu strat protector).

ARTICOLE RECOMANDATE
Partea superioar─â a corpului: geac─â parka, geac─â impermeabil─â, geac─â cu protec╚Ťie ├«mpotriva v├óntului, pelerin─â poncho
Partea inferioar─â a corpului: supra-pantalon impermeabil, cu protec╚Ťie ├«mpotriva v├óntului, pentru drume╚Ťie
Mâini: mănuși impermeabile

BINE DE ╚śTIUT
Impermeabilitatea unui material se măsoară în Schmerber: cu cât valoarea este mai mare, cu atât materialul este mai impermeabil.
Aten╚Ťie, unitatea Schmerber nu reflect─â impermeabilitatea global─â a unei geci: apa poate s─â p─âtrund─â prin cus─âturi, dac─â acestea nu sunt etan╚Öe.

Cum aleg ├«mbr─âc─âmintea pentru trekking la munte, ├«n func╚Ťie de vreme, ╚Öi cum s─â adaptez straturile, ├«n func╚Ťie de intensitatea activit─â╚Ťii?

Pentru trekking pe vreme rece, pe timp de iarn─â

Lista de îmbrăcăminte recomandată de Joel și Astrid, ghizi montani:
Strat 1: Bluză din lână merinos
Strat 2: Jachetă din lână merinos sau din material sintetic
Strat 3: Geac─â din puf sau vatelin─â
Strat 4: Geac─â impermeabil─â, cu protec╚Ťie ├«mpotriva v├óntului

Recomand─âri de adaptare a straturilor, pentru trekking pe vreme rece:
- Dacă vremea este blândă și însorită, poartă doar primul strat la urcare.
- Dacă vremea este rece, peste primul strat poartă și al doilea strat, la urcare și la coborâre.
- Poart─â al treilea strat doar pentru bivuac sau ├«n pauze. Puful ╚Öi vatelina sunt sensibile la umiditate, a╚Öadar evit─â s─â por╚Ťi geaca pe timp de ploaie sau c├ónd transpiri ├«n exces.
- Poart─â al patrulea strat ├«n caz de ploaie sau v├ónt. ├Äl po╚Ťi purta chiar ╚Öi atunci c├ónd este cald ╚Öi/sau la urcare, cu condi╚Ťia s─â deschizi fermoarele de la subra╚Ť, pentru o bun─â evacuare a umidit─â╚Ťii.

Îmbrăcăminte trekking iarnă

Pentru trekking pe vreme cald─â, pe timp de var─â

Joel și Astrid recomandă:
Strat 1: Tricou din lână merinos
Strat 2 sau 3: Geacă softshell și geacă puf/vatelină
Strat 4: Geac─â impermeabil─â

Recomand─âri de adaptare a straturilor, pentru trekking pe vreme cald─â:
- Poart─â doar primul strat la urcare. Dac─â este cazul, po╚Ťi ad─âuga geaca softshell dac─â bate v├óntul ╚Öi ├«╚Ťi este frig.
- Iar─â╚Öi, la urcare nu este necesar s─â por╚Ťi geaca de puf/vatelin─â, deoarece ri╚Öti s─â ├«╚Ťi fie prea cald ╚Öi s─â transpiri, iar hainele s─â ╚Ťi se umezeasc─â (prin urmare ├«╚Ťi va fi frig c├ónd te opre╚Öti).
- Geaca softshell poate fi purtat─â drept strat 2 (pe vreme cald─â, cu v├ónt) sau drept strat 3 peste geaca de puf/vatelin─â (dac─â ├«╚Ťi este foarte frig).
- Poart─â stratul 4 ├«n caz de ploaie, iar dac─â vezi c─â ├«ncepi s─â transpiri, nu uita s─â deschizi fermoarele de la subra╚Ť, pentru evacuarea umidit─â╚Ťii.

Îmbrăcăminte trekking vară

Întrebări frecvente

Ce geac─â s─â port pentru trekking?

Geac─â impermeabil─â, softshell, ├«mpotriva v├óntului sau pelerin─â poncho? C├ó╚Ťi Schmerberi ╚Öi c├óte membrane? Cu glug─â sau f─âr─â? Trebuie s─â iei ├«n calcul mai multe criterii! Cite╚Öte articolul dedicat despre cum s─â alegi o geac─â de trekking!

Mai general: ce echipament să îmi iau pentru trekking?

Ești începător în trekking? Aruncă un ochi la lista de echipament de trekking pe care să-l iei în rucsac.

Ce echipament s─â-mi iau pentru bivuac?

Iată checklistul pentru o plecare în bivuac!

Sport la munte: care este diferen╚Ťa dintre trekking ╚Öi drume╚Ťie?

- Durata: dac─â drume╚Ťia este practicat─â pe timp de zi, trekkingul se desf─â╚Öoar─â timp de mai multe zile sau chiar s─âpt─âm├óni.
- Traseul: traseul unei drume╚Ťii este ├«n cerc. Pleci diminea╚Ťa ╚Öi te ├«ntorci seara, pentru a dormi. ├Än trekking, bivuacul se deplaseaz─â odat─â cu cel care merge, iar ├«n fiecare sear─â vei avea un nou peisaj.
- Echipament: ├«n cazul trekkingului, deoarece pleci pe mai multe zile, rucsacul va reprezenta ÔÇ×toat─â casaÔÇŁ, ├«n timp ce pentru drume╚Ťie ai nevoie doar de esen╚Ťialul pentru o zi. Echipamentul ╚Öi primul ajutor pentru practicantul de trekking: a╚Öadar acesta trebuie s─â fie de ├«ncredere ╚Öi rezistent!

Acum ╚Ötii cum s─â te ├«mbraci, pentru a r─âm├óne la cald ╚Öi pentru a avea pielea uscat─â pe traseele de pe munte. ╚Üi-a mai r─âmas doar s─â ├«╚Ťi preg─âte╚Öti rucsacul de trekking ╚Öi s─â te ├«ncal╚Ťi!

echipa forclaz

Echipa de redactare Forclaz

Trekking, bivuac, backpacking, descoper─â sfaturile noastre

Echipa Forclaz ├«╚Ťi ofer─â sfaturi din experien╚Ť─â, pentru traseele tale!

Mai multe sfaturi pentru a rămâne la cald

Care sunt avantajele lânii merinos ?

Care sunt avantajele lânii merinos ?

To╚Ťi sportivii sunt de aceea╚Öi p─ârere, calit─â╚Ťile l├ónii merinos sunt multiple: este c─âlduroas─â iarna, u╚Öoar─â vara, rezistent─â, moale ╚Öi cu o capacitate bun─â de reducere a form─ârii mirosurilor nepl─âcute!

pull_polaire_doudoune_comment_chosir_quechua

Ce s─â alegi pentru drume╚Ťie: geaca, pulover sau polar?

├Än drume╚Ťie, alegerea celui de-al doilea strat c─âlduros depinde de 3 criterii: intensitatea efortului, temperatura exterioar─â ╚Öi efectul de protec╚Ťie ├«mpotriva v├óntului sau hidrofobia acestui strat.

jacheta-drumetie

Cum alegem jacheta pentru drume╚Ťie?

├Än timpul drume╚Ťiei vremea se poate schimba rapid, iar din acest motiv este important s─â ai cu tine o jachet─â impermeabil─â.