Unselected
╚śOCUL HIPOTERMIC ÔÇô CE ESTE ╚śI CUM ├ÄL PREVII

╚śocul hipotermic ÔÇô ce este ╚Öi cum ├«l previi

ÔץCare sunt simptomele hipotermiei Ôץ Cand trebuie sa mergi la doctor Ôץ Cum poti preveni socul hipotermic

Unselected

├Än lunile reci de iarn─â una dintre activit─â╚Ťile preferate ale iubitorilor de natur─â este mersul pe munte, ├«n drume╚Ťii. ├Äns─â frigul p─âtrunz─âtor de la altitudini mari ├«ncetine╚Öte func╚Ťiile organismului ╚Öi poate duce la afec╚Ťiuni grave, care pun s─ân─âtatea ├«n pericol. Afl─â, ├«n cele ce urmeaz─â, tot ce trebuie s─â ╚Ötii despre ╚Öocul hipotermic.

Unselected
╚śOCUL HIPOTERMIC ÔÇô CE ESTE ╚śI CUM ├ÄL PREVII

Ce este ╚Öocul hipotermic 

Hipotermia reprezint─â o sc─âdere brusc─â ╚Öi anormal─â a temperaturii corpului ╚Öi se instaleaz─â ├«n organism atunci c├ónd pierderile de c─âldur─â din ╚Ťesuturi sunt mai mari dec├ót capacitatea organismului de a produce c─âldur─â. Hipotermia apare atunci c├ónd corpul este expus pentru o perioad─â lung─â de timp la temperaturi sc─âzute. Persoanele care petrec mult timp ├«n aer liber, ├«n frig, care lucreaz─â ├«n camere frigorifice sau ├«n medii cu umiditate crescut─â sunt predispuse la apari╚Ťia hipotermiei.

Temperatura normal─â a corpului unei persoane adulte este de 36,1ÔÇô37,8 grade Celsius, valori la care func╚Ťiile organismului sunt ├«n parametri ideali. Hipotermia se instaleaz─â, ├«n general, la temperaturi de mediu foarte sc─âzute, atunci c├ónd suntem expu╚Öi la v├ónt, c├ónd st─âm o perioad─â lung─â de timp ├«n ploaie, ├«ntr-un bazin de ├«not sau ├«ntr-un spa╚Ťiu rece, c├ónd transpir─âm excesiv sau petrecem mai multe ore ├«mbr─âca╚Ťi ├«n haine ude.

C├ónd temperatura corpului scade sub 35 de grade Celsius, se instaleaz─â ╚Öocul hipotermic, care este o urgen╚Ť─â medical─â ce nu trebuie ignorat─â. Sub aceast─â temperatur─â, func╚Ťiile fiziologice, inclusiv sistemul respirator ╚Öi cel cardiovascular, nu se mai desf─â╚Öoar─â la capacitate normal─â. Dup─â acest prag, ├«ncep s─â apar─â primele manifest─âri ale ╚Öocului hipotermic, care, dac─â nu sunt remediate la timp, pot duce la afec╚Ťiuni extrem de grave.

├Än cazul ├«n care ╚Ötii c─â urmeaz─â s─â petreci o perioad─â mai mare de timp ├«n condi╚Ťii de frig extrem, este important s─â te preg─âte╚Öti corespunz─âtor. Dac─â planifici o drume╚Ťie pe munte, asigur─â-te c─â ai hainele ╚Öi ├«nc─âl╚Ť─âmintea potrivite ╚Öi c─â echipamentul este adaptat condi╚Ťiilor de vreme. Pune-te din timp la curent cu c├óteva no╚Ťiuni de prevenire ╚Öi prim-ajutor, pentru a fi preg─âtit ╚Öi pentru a evita efectele nepl─âcute ale hipotermiei.

Unselected

Simptomele hipotermiei 

Medicii claseaz─â hipotermia ├«n 3 categorii, ├«n func╚Ťie de gravitatea simptomelor ╚Öi de efectele pe care ╚Öocul hipotermic le are asupra organismului.

Hipotermia u╚Öoar─â se instaleaz─â atunci c├ónd temperatura intern─â a corpului scade sub 35 de grade Celsius, p├ón─â la 32 de grade Celsius. ├Än momentul instal─ârii ╚Öocului hipotermic, organismul face eforturi pentru a se ├«nc─âlzi ╚Öi pentru a readuce temperatura corpului la valorile optime. Ca urmare a acestor eforturi, ├«ncepem s─â tremur─âm, intr─âm ├«ntr-o stare de letargie care se transform─â treptat ├«n confuzie ╚Öi iritabilitate, iar uneori ├«ncepem s─â halucin─âm. La nivel fiziologic, pielea devine rece ╚Öi se albe╚Öte, avem dificult─â╚Ťi ├«n a ne men╚Ťine echilibrul ╚Öi ├«n a ne exprima coerent. Ritmul cardiac cre╚Öte, respira╚Ťia devine din ce ├«n ce mai accelerat─â, reflexele sunt ├«ncetinite ╚Öi nu mai putem efectua manevre cu un grad mare de dificultate.

├Äntre 32 ╚Öi 28 de grade Celsius, apare hipotermia moderat─â, dac─â temperatura nu revine la coordonatele normale pentru o bun─â func╚Ťionare a func╚Ťiilor organismului. ├Än acest interval, tremur─âturile ├«nceteaz─â, ├«ns─â apar alte simptome ├«ngrijor─âtoare: ritmul cardiac este ├«ncetinit, confuzia mental─â se accentueaz─â ╚Öi nu mai putem distinge ├«ntre ce este real ╚Öi ce ne imagin─âm, mi╚Öc─ârile corpului sunt din ce ├«n ce mai greu de coordonat ╚Öi avem dificult─â╚Ťi ├«n a ne exprima. Fluxul sanguin nu mai ajunge la extremit─â╚Ťi, ├«n capilare, iar articula╚Ťiile devin rigide.

├Än cazul ├«n care nu reu╚Öim s─â aducem temperatura corpului la un nivel normal, apare hipotermia sever─â, care se instaleaz─â sub pragul de 28 de grade Celsius. Pulsul scade din ce ├«n ce mai mult, respir─âm cu greutate ╚Öi ne afl─âm ├«n imposibilitatea de a ne mi╚Öca. C├ónd temperatura corpului este mai mic─â de 28 de grade Celsius, efectele sunt din ce ├«n ce mai grave ╚Öi includ pierderea progresiv─â a cuno╚Ötin╚Ťei, halucina╚Ťii ╚Öi nivel sc─âzut al energiei, p├ón─â la stop cardiorespirator.

Este important de ╚Ötiut c─â ╚Öocul hipotermic poate ap─ârea chiar ╚Öi ├«n sezonul cald, mai ales la munte, unde varia╚Ťiile drastice de temperatur─â apar frecvent. Excursioni╚Ötii mai pu╚Ťin experimenta╚Ťi se pot confrunta cu efectele hipotermiei, dac─â nu sunt echipa╚Ťi corespunz─âtor ╚Öi nu urmeaz─â recomand─ârile salvamonti╚Ötilor. ├Än cazul ├«n care mergi pentru prima oar─â ├«ntr-o drume╚Ťie pe munte, care dureaz─â mai multe ore sau chiar c├óteva zile, este important s─â te ├«mbraci conform condi╚Ťiilor de clim─â ╚Öi s─â ├«╚Ťi iei toate m─âsurile pentru a evita hipotermia, mai ales ├«n locurile unde accesul la servicii medicale este dificil.

╚śOCUL HIPOTERMIC ÔÇô CE ESTE ╚śI CUM ├ÄL PREVII
Unselected

C├ónd trebuie s─â mergi urgent la doctor 

Nu ignora simptomele, chiar dac─â ╚Ťi se pare c─â nu sunt at├ót de grave ╚Öi c─â le po╚Ťi remedia. Cu c├ót petreci mai mult timp ├«n mediul care ├«╚Ťi afecteaz─â func╚Ťiile vitale, cu at├ót recuperarea va fi mai grea. De aceea, este important s─â ajungi la un medic ├«n cel mai scurt timp, pentru a limita efectele adverse asupra organismului.

Dac─â e╚Öti ├«ntr-o drume╚Ťie, este recomandat s─â te ├«ntorci din drum ╚Öi s─â ajungi ├«n cel mai scurt timp la doctor. Primele simptome ├«ngrijor─âtoare, pentru care trebuie s─â consul╚Ťi un specialist, sunt colora╚Ťia albastru-violacee a buzelor, accelerarea sau sc─âderea ritmului cardiac, pulsul mai slab sau absent, modific─ârile bru╚Öte ale st─ârii de alert─â, le╚Öinul, lipsa de reac╚Ťie, modific─ârile comportamentale, confuzia, halucina╚Ťiile, delirul, pupilele dilatate.

Medicul va stabili diagnosticul prin m─âsurarea temperaturii, care este primul indicator pentru instalarea ╚Öocului hipotermic. Apoi se recomand─â testele de laborator ╚Öi cele toxicologice ╚Öi care m─âsoar─â alcoolemia. Se m─âsoar─â valorile glicemiei, electroli╚Ťii, ureea, creatinina ╚Öi gazele arteriale sanguine, pentru a determina cauza ╚Öocului hipotermic.

Prima m─âsur─â care trebuie luat─â, pentru a preveni pierderile suplimentare de c─âldur─â, o reprezint─â ├«nl─âturarea hainelor ude ╚Öi ├«nf─â╚Öurarea pacientului ├«n p─âturi groase. Apoi se stabile╚Öte gradul de severitate al ╚Öocului hipotermic ╚Öi se m─âsoar─â instabilitatea cardiovascular─â. Pentru pacien╚Ťii care au fost deja stabiliza╚Ťi, cre╚Öterea temperaturii centrale se face treptat, cu c├óte 1 grad Celsius pe or─â.

├Än cazul ├«n care pacientul sufer─â de instabilitate cardiovascular─â ╚Öi temperatura corpului este mai mica de 32 grade Celsius, este recomandat─â re├«nc─âlzirea activ─â extern─â, cu perne speciale de ├«nc─âlzire. Pentru persoanele a c─âror temperatur─â este mult mai sc─âzut─â ╚Öi prezint─â hipotensiune arterial─â sau stop cardiac, este nevoie de efectuarea unei ├«nc─âlziri centrale, care presupune introducerea de lichid ├«nc─âlzit ├«n cavitatea toracic─â. C├ónd temperatura central─â este sc─âzut─â ╚Öi a fost cauzat─â de hipotermie, se instaleaz─â hipotensiunea ╚Öi bradicardia, de aceea nu se recomand─â un tratament agresiv. Sunt necesare manevre de resuscitare cardiovascular─â, pentru pacien╚Ťii care au fibrila╚Ťie ventricular─â asu asistolie.   

╚śOCUL HIPOTERMIC ÔÇô CE ESTE ╚śI CUM ├ÄL PREVII
Unselected

Cum aju╚Ťi o persoan─â afectat─â de hipotermie

Cele mai des ├«nt├ólnite cazuri de hipotermie apar la persoanele care se aventureaz─â ├«n drume╚Ťii ╚Öi nu au experien╚Ť─â cu condi╚Ťiile atmosferice deosebite de pe munte. Sc─âderea excesiv─â a temperaturii corpului apare cel mai des ├«n cazul frecvent─ârii traseelor alpine cu versan╚Ťi orienta╚Ťi spre nord, dac─â se parcurg por╚Ťiuni f─âr─â expunere solar─â sau se ├«nnopteaz─â la altitudini mari, f─âr─â echipament potrivit.

Primul lucru pe care trebuie s─â ├«l faci, ├«n cazul ├«n care o persoan─â din grup sufer─â de ╚Öoc hipotermic, este de a anun╚Ťa imediat medicul ╚Öi de a cere sfaturi pentru a remedia efectele hipotermiei. Evalueaz─â func╚Ťiile vitale, ├«n special pulsul, pentru a putea comunica medicului starea exacta a persoanei care sufer─â un ╚Öoc hipotermic. ├Ändep─ârteaz─â hainele umede ╚Öi ├«nlocuie╚Öte-le cu unele uscate. Este important ca bolnavul s─â fie transportat ├«ntr-un loc cald ╚Öi s─â fie re├«nc─âlzit treptat. Este de evitat expunerea direct─â la o surs─â de c─âldur─â (radiator, sob─â, foc de tab─âr─â, ap─â fierbinte), lucru care poate duce la apari╚Ťia de aritmii cardiace. ├Än schimb, folose╚Öte p─âturi ├«nc─âlzite, cu care trebuie s─â acoperi ├«ntreg corpul ╚Öi capul, sau orice produse aflate la ├«ndem├ón─â care pot ├«nc─âlzi . Dac─â folose╚Öti sticle cu ap─â fierbinte, nu le pune direct pe pielea bolnavului, ci ├«nvele╚Öte-le ├«ntr-un material textil.

├Än cazul ├«n care hipotermia este sever─â ╚Öi persoana nu r─âspunde normal la niciuna dintre manevrele expuse mai sus, este necesar masajul cardiac, p├ón─â c├ónd ├«╚Öi revine sau p├ón─â la apari╚Ťia unui echipaj medical de urgen╚Ť─â.

Este important s─â se ac╚Ťioneze rapid, pentru c─â deger─âturile ╚Öi hipotermia pot duce la afec╚Ťiuni severe, care pot fi corectate foarte greu sau nu mai pot fi remediate niciodat─â.

Unselected

Cum po╚Ťi preveni ╚Öocul hipotermic

Pentru a evita toate situa╚Ťiile periculoase, accident─ârile, deger─âturile sau hipotermia, nu pleca niciodat─â singur la drum, mai ales dac─â e╚Öti ├«ncep─âtor ╚Öi nu cuno╚Öti traseul. Nu te deplasa singur, mai ales noaptea sau ├«n zone izolate ╚Öi ├«n condi╚Ťii de vreme extrem─â. Dac─â suferi o accidentare, ├«ncearc─â s─â nu r─âm├ói imobilizat o perioad─â lung─â de timp, pentru a evita deger─âturile ╚Öi hipotermia. Chiar dac─â nu te po╚Ťi deplasa, ├«ncearc─â s─â faci mi╚Öc─âri u╚Öoare, s─â ├«╚Ťi dezmor╚Ťe╚Öti membrele ╚Öi s─â nu stai nemi╚Öcat. Mergi ├«n drume╚Ťii cu persoane cu experien╚Ť─â ├«n acest tip de activit─â╚Ťi, care cunosc traseele ╚Öi au no╚Ťiuni solide de orientare ├«n spa╚Ťiu ╚Öi de prim-ajutor.

Sunt multe solu╚Ťii pentru a preveni ╚Öocul hipotermic, iar cea mai eficient─â este folosirea unui echipament corespunz─âtor, care s─â te protejeze de frig ╚Öi de ploaie. Poart─â imbracaminte groas─â, impermeabil─â, creat─â special pentru drume╚Ťii, care s─â acopere extremit─â╚Ťile. ├Än cazul ├«n care umezeala a p─âtruns prin haine, este nevoie s─â le schimbi imediat cu unele uscate. Alege m─ânu╚Öi groase, cu un singur deget, care protejeaz─â mai bine m├óinile ╚Öi permit mi╚Öcarea lejer─â a degetelor. Acoper─â bine capul, fa╚Ťa ╚Öi g├ótul; cea mai mare parte a c─âldurii se pierde prin partea superioar─â a corpului. Incaltamintea trebuie s─â fie solid─â, stabil─â, confortabil─â ╚Öi impermeabil─â, pentru a te proteja de umezeal─â ╚Öi de frig.

Nu consuma alcool ├«nainte de o drume╚Ťie la munte. De╚Öi se spune c─â alcoolul te ajut─â s─â te ├«nc─âlze╚Öti, acesta scade dramatic temperatura corpului. B─âuturile alcoolice ├«╚Ťi dau senza╚Ťia de c─âldur─â, ├«ns─â consumul acestora afecteaz─â reflexele unui corp s─ân─âtos, inclusiv men╚Ťinerea unei temperaturi normale c├ónd este frig. Alcoolul este vasodilatator, astfel, volumul de s├ónge care ajunge ├«n capilare cre╚Öte, d├ónd senza╚Ťia de c─âldur─â. De fapt, ap─ârarea natural─â a corpului este afectat─â ╚Öi determin─â contractarea vaselor de s├ónge, care nu mai pot asigura temperatura normal─â a corpului.

Dac─â urmeaz─â s─â petreci mai multe zile ├«n drume╚Ťie, este recomandat s─â ai un plan bine stabilit, pentru a alterna perioadele pe care le petreci afar─â, ├«n frig, cu cele ├«n care ├«╚Ťi refaci for╚Ťele, la un popas, caban─â sau la cort. Hidrateaz─â-te corespunz─âtor ╚Öi consum─â alimente cu aport energetic mare, care s─â te ajute s─â te refaci ╚Öi s─â rezi╚Öti.

Evită să petreci prea mult timp în vânt, fapt care determină pierderea rapidă a căldurii corpului. Dacă, totuși, nu ai posibilitatea să te adăpostești, evită expunerea excesivă a pielii la vânt; degerăturile pot apărea în interval de doar câteva minute.

Dac─â urmeaz─â s─â pleci ├«n drume╚Ťie ├«n lunile reci, asigur─â-te c─â te preg─âte╚Öti corespunz─âtor, cu echipament adecvat, potrivit traseului ales. Informeaz─â-te din timp ce trebuie s─â faci pentru a evita deger─âturile ╚Öi hipotermia, pentru a minimiza efectele, ├«n cazul ├«n care se instaleaz─â ╚Öocul hipotermic.

╚śOCUL HIPOTERMIC ÔÇô CE ESTE ╚śI CUM ├ÄL PREVII