CUM SĂ ALEGI ECHIPAMENTUL PENTRU DRUMEȚIA CU RACHETE DE ZĂPADĂ

Avalanșele - pericole și sfaturi pentru a le evita

Statistic vorbind, ╚Öansa de supravie╚Ťuire a unui om prins de avalan╚Ö─â scade drastic dup─â aproximativ 18 minute. Tot statisticile ne arat─â c─â peste 90% dintre accidentele legate de avalan╚Öe sunt cauzate de acelea╚Öi persoane implicate ├«n acel accident. Ce putem ├«nv─â╚Ťa de aici este c─â informarea constant─â ╚Öi antrenarea ├«n a detecta/recunoa╚Öte terenul pe care mergi ╚Öi estimarea corect─â a pericolelor, ├«╚Ťi pot salva via╚Ťa.

CUM SĂ ALEGI ECHIPAMENTUL PENTRU DRUMEȚIA CU RACHETE DE ZĂPADĂ

1. Ce sunt avalanșele

Potrivit EAWS (Serviciile Europene de Avertizare privind Avalanșele), o avalanșă este o masă de zăpadă care se mișcă rapid în volume adesea depășind 100 m³ și cu o lungime minimă de 50 de metri. Avalanșele apar atunci când stratul de zăpadă aflat pe o pantă (în general între 28 și 45 de grade) se desprinde.

Dimensiunile, caracteristicile și viteza de deplasare sunt variabile și sunt utilizate pentru a determina gradul lor de pericol.

CUM SĂ ALEGI ECHIPAMENTUL PENTRU DRUMEȚIA CU RACHETE DE ZĂPADĂ

2. Ce tipuri de avalanșe există

Exist─â diverse clasific─âri ale avalan╚Öelor pentru a determina tipul acestora. Cea mai obi╚Önuit─â este clasificarea avalan╚Öelor ├«n func╚Ťie de gradul de fermitate al z─âpezii, care sunt ├«mp─âr╚Ťite ├«n trei tipuri:

Avalanșa de tip placă: determina eliberarea bruscă a unei plăci de zăpadă pe o pantă de munte. Asta înseamnă ca placa alunecă peste stratul slab de zăpadă.

Avalan╚Öa de tip pulbere: este alc─âtuit─â dintr-un praf fin, uscat, ├«n care cea mai mare parte a z─âpezii curg─âtoare este suspendat─â ├«n aer datorit─â turbulen╚Ťei. Pot atinge viteze cuprinse ├«ntre 100 ╚Öi 300 km/h.

Avalan╚Öa de z─âpad─â umed─â este alc─âtuit─â din mase de z─âpad─â umed─â. Chiar dac─â viteza este mai mic─â dec├ót cea a z─âpezii uscate ╚Öi au tendin╚Ťa de a avea distan╚Ťe mai scurte, impactul asupra obstacolelor tinde s─â fie mai mare datorit─â densit─â╚Ťii sale mai mari.

În plus, mai sunt si alte două tipuri de avalanșe pe care ar trebui să le cunoaștem:

Avalan╚Ö─â de ghea╚Ť─â sau avalan╚Ö─â cauzat─â de c─âderea unui serac (plac─â de ghea╚Ť─â): ghea╚Ťa se rupe ├«n zone abrupte de pe ghe╚Ťari. Unele avalan╚Öe de ghea╚Ť─â duc la avalan╚Öe de z─âpad─â pulbere.

Avalanșa de tip placă la adâncime completă: acest tip de avalanșă alunecă pe sol și mătură solul și alte detritusuri. Acestea apar adesea în primăvară cand zapada începe sa se topeasca.
Sunt trei factori care pot declanșa o avalanșă, iar aceștia sunt:
Natural: Acest lucru se ├«nt├ómpl─â spontan, f─âr─â nicio interferen╚Ť─â sau for╚Ť─â extern─â.
Accidental: Acesta se datorează unei încărcături suplimentare pe stratul de zăpadă, cum ar fi cea cauzată de un schior, o persoană care practică snowboarding, un animal sau o mașină care trece în apropiere.
Artificial: Indus, de exemplu, cu explozibili pentru a reduce pericolul de avalanșe.

Conform Serviciilor Europene de Avertizare cu Privire la Avalan╚Öe iat─â 5 situa╚Ťii tipice care pot produce o avalan╚Ö─â ╚Öi de care ar trebui sa ╚Ťii cont:

1. Z─âpad─â nou─â
2. Zăpada adunată de vânt
3. Strat persistent slab
4. Z─âpad─â umed─â
5. Z─âpad─â alunecoas─â

Problema cu z─âpada nou─â (=z─âpada c─âzut─â recent) este ca ac╚Ťioneaz─â ca o ├«nc─ârc─âtur─â suplimentar─â la stratul de z─âpad─â existent, iar lipsa de coeziune ├«ntre particulele de z─âpad─â nu ne ajuta nici ea. ├Än general, aceste probleme pot ap─ârea ├«n timpul ninsorii sau ├«n zilele urm─âtoare.

Avalanșele cauzate de zăpada adunată de vânt sunt create prin acumularea de zăpadă transportată de vânt pe alte straturi slabe de zăpadă. Aceste avalanșe pot fi declanșate în timpul unei furtuni de vânt sau chiar câteva zile mai târziu.

Avalanșele datorate straturilor persistente slabe apar atunci când există o încărcătură suplimentară pe un strat vechi de zăpadă cu straturi deja slabe. Acest pericol poate dura săptămâni, luni sau chiar întregul sezon de iarnă.

Problemele asociate cu zăpada umedă apar din cauza slăbirii stratului de zăpadă datorită ploii sau topirii cauzate de creșterea temperaturilor. Trebuie să fii precaut în timpul acestor evenimente meteorologice, precum și în zilele următoare.

Avalan╚Öele de z─âpad─â alunecoas─â sunt un risc provocat de un strat gros, omogen de z─âpad─â sau chiar unul cu pu╚Ťine straturi, care poate aluneca pe teren alunecos (ex: cel acoperit cu iarb─â sau pietri╚Ö). Aceast─â problem─â poate dura zile, luni sau ├«ntregul sezon.


C├ónd stratul de z─âpad─â este destul de stabil ├«n general, se refer─â la o condi╚Ťie favorabil─â. Dar ar fi bine s─â ╚Ťinem cont de faptul c─â nu exist─â zero pericol.

CUM SĂ ALEGI ECHIPAMENTUL PENTRU DRUMEȚIA CU RACHETE DE ZĂPADĂ

3. Ce pericole vin odată cu avalanșele

Pentru a clasifica nivelul pericolului de avalan╚Ö─â, exist─â Scara European─â a Pericolului de Avalan╚Ö─â, o scar─â cu cinci nivele ├«n care pericolul variaz─â ├«n func╚Ťie de stabilitatea stratului de z─âpad─â ╚Öi probabilitatea declan╚Ö─ârii acestuia. Se ia ├«n considerare, de asemenea, dimensiunea avalan╚Öei poten╚Ťiale ╚Öi num─ârul de versan╚Ťi unde poate avea loc.

Pentru a practica ├«n siguran╚Ť─â sporturile de iarn─â ├«n mun╚Ťi, informa╚Ťiile, echipamentul potrivit ╚Öi antrenamentul sunt de baza. Pe scara european─â a pericolului de avalan╚Ö─â, nivelul 1 se refer─â la un nivel sc─âzut de pericol, ├«n timp ce nivelul 5 indic─â un pericol foarte mare.

CUM SĂ ALEGI ECHIPAMENTUL PENTRU DRUMEȚIA CU RACHETE DE ZĂPADĂ

4. Echipament de siguran╚Ť─â ├«mpotriva avalan╚Öelor

├Än cazul unei avalan╚Öe, echipamentul de siguran╚Ť─â poate fi cel care sa iti salveze via╚Ťa ╚Öi este alc─âtuit din patru elemente esen╚Ťiale: transmi╚Ť─âtor de avalan╚Ö─â sau semnalizator de avalan╚Ö─â, lopat─â, sond─â de avalan╚Ö─â ╚Öi casc─â.  Po╚Ťi s─â iei ├«n considerare ╚Öi un Set avalan╚Ö─â ARVA EVO 4 V2 lopat─â + sond─â + DVA EVO 4 V2, un produs conceput pentru activit─â╚Ťile la munte, unde exist─â risc de avalan╚Ö─â (set complet cu DVA, lopat─â, sond─â).
├Än plus, recomand─âm ╚Öi alte obiecte de siguran╚Ť─â, cum ar fi un kit de prim ajutor ╚Öi o p─âtur─â termic─â, precum ╚Öi suficient─â ap─â ╚Öi m├óncare.

Pe langa cele de mai sus, sunt doua produse disponibile pe piata care-ti pot cre╚Öte considerabil ╚Öansele de supravie╚Ťuire ├«n cazul ├«n care ai fost prins de o avalan╚Ö─â: rucsacurile cu airbag ╚Öi Avalung, care este un dispozitiv de respira╚Ťie pentru cei ├«ngropa╚Ťi de o avalan╚Ö─â.

Checklist înainte de orice traseu pe munte:
- informeaz─â-te cu privire la condi╚Ťiile meteorologice ╚Öi de z─âpad─â:
verific─â buletinul nivologic emis de ANM
- sun─â la Salvamontul din zona respectiv─â ╚Öi solicit─â detalii despre z─âpad─â, traseu, eventuale spune-le ce drumetie vrei s─â faci ╚Öi vezi ce recomand─âri ├«╚Ťi pot da.
- determin─â caracteristicile terenului pe care vei merge
- cunoa╚Öte grupul care va participa la drume╚Ťie, antrenamentul ╚Öi experien╚Ťa fiec─âruia
- ia cu tine o hart─â a zonei respective.

Cu alte cuvinte, folose╚Öte orice surs─â de informare despre zona unde urmeaz─â s─â mergi. ├Än partea st├óng─â, po╚Ťi vedea un exemplu de buletin nivologic.

Pe scara europeană a pericolului de avalanșă, nivelul 1 se referă la un nivel scăzut de pericol, în timp ce nivelul 5 indică un pericol foarte mare.

Harta ╚Öi men╚Ťionarea nivelului de avalan╚Ö─â sunt ├«nso╚Ťite de texte care descriu starea zapezii ╚Öi ne pot oferi informa╚Ťii esen╚Ťiale despre poten╚Ťialele avalanse.

Indiferent ca este vara sau iarna, ca regulă generală, nu este recomandat să mergi singur, și dacă totuși o faci trebuie să spui unei alte persoane despre itinerarul planificat și timpul estimativ petrecut pe traseu.

CUM SĂ ALEGI ECHIPAMENTUL PENTRU DRUMEȚIA CU RACHETE DE ZĂPADĂ

5.Cum evaluezi starea z─âpezii

Pentru a evalua condi╚Ťia z─âpezii, putem realiza unele dintre numeroasele teste rapide in situ care exist─â (cum ar fi bastonul de schi, foarfeca de m├ón─â, testul de pist─â paralel─â, virajul sau t─âierile de panta) sau mai elaborate (cum ar fi testul coloanei extinse, testele de comprimare sau Rutschblock), dar ÔÇ×pentru a face acest lucru trebuie s─â fii antrenat ╚Öi s─â ╚Ötii cum s─â interpretezi rezultateleÔÇŁ.

├Än timp ce urm─âm traseul, trebuie s─â fim aten╚Ťi la semnele de avertizare care indic─â o posibil─â avalan╚Ö─â. Iat─â ce ar trebui s─â ai ├«n vedere:

1. Avalanșe recente în zona
2. Sunete goale (un sunet gol făcut atunci când un strat slab se prăbușește sub zăpadă)
3. Movile recente împrăștiate de vânt (cornișe, dune, eroziune...)
4. Îngroșarea stratului recent de zăpadă (peste 30 cm, în general)
5. Coeziune bruscă cauzată de ploaie sau o creștere a temperaturii
6. Aten╚Ťie mare la zonele predispuse la avalanse, respectiv v─âile sau versantii cu o panta de peste 25 grade, cu un teren ├«n care predomina p─â╚Öunile, paji╚Ötile ╚Öi o orientare ├«n care soarele bate o lung─â perioada de timp (├«n special ├«n lunile de primavara).

├Än zonele expuse avalanselor este recomandat s─â m─ârim spa╚Ťiul dintre membrii grupului astfel ├«nc├ót doar o persoan─â s─â fie ├«n zona periculoas─â, s─â ne uit─âm reciproc pentru fiecare dintre membrii grupului, s─â ne oprim doar ├«n zone sigure ╚Öi s─â ne deplas─âm u╚Öor pentru a evita viraje abrupte sau c─âderi.  

Iar dac─â ai cel mai mic dubiu ca traseul nu este sigur, cel mai bine este sa te ├«ntorci. Muntele ramane acolo si te a╚Öteapt─â ╚Öi alt─â dat─â, ├«n condi╚Ťii mai bune.

Te-ar mai putea interesa și

5 recomand─âri pentru a te ├«nc─âlzi ├«n timpul drume╚Ťiei

5 recomand─âri pentru a te ├«nc─âlzi ├«n timpul drume╚Ťiei

Atunci c├ónd nu ai echipamentul cel mai potrivit sau nu cuno╚Öti cele mai importante tehnici, frigul te poate descuraja, iar drume╚Ťiile pe timp de iarn─â pot deveni adev─ârate co╚Ömaruri. Reg─âse╚Öti mai jos recomand─ârile noastre pentru a te proteja corespunz─âtor de vremea rece ╚Öi a te bucura de drume╚Ťie ├«n deplin confort.

Cum s─â alegi echipamentul pentru drume╚Ťie pe timp de iarn─â

Cum s─â alegi echipamentul pentru drume╚Ťie pe timp de iarn─â

Cum alegi echipamentul de drume╚Ťie pe timp de iarn─â. Reguli de care s─â ╚Ťii cont ╚Öi recomand─âri inspirate de produs din oferta Decathlon.ro

Cum faci diferen╚Ťa ├«ntre antiderapante ╚Öi rachetele de z─âpad─â: recomand─âri Quechua

Ce echipament s─â alegi pentru drume╚Ťia pe z─âpad─â? Rachete de z─âpad─â sau antiderapante?

Este momentul potrivit pentru a pleca ├«n drume╚Ťii pe z─âpad─â, f─âr─â a exista riscul de a aluneca! ├Ä╚Ťi prezent─âm diferen╚Ťele care exist─â ├«ntre antiderapante ╚Öi rachetele de z─âpad─â, pentru a te bucura de drume╚Ťii ├«n deplin─â siguran╚Ť─â.