Cum s─â alegi echipamentul pentru drume╚Ťie pe timp de iarn─â

Cum alegi echipamentul de drume╚Ťie pe timp de iarn─â

╚śtii deja c─â ├«nc─âl╚Ť─âmintea potrivit─â este cheia pentru o drume╚Ťie reu╚Öit─â. Iarna, cu at├ót mai mult. De aceea, ├«╚Ťi ├«mp─ârt─â╚Öim c├óteva sfaturi pentru o drume╚Ťie reu╚Öit─â, indiferent de vreme. Talpa antiderapant─â ╚Öi sus╚Ťinerea, la care se adaug─â izolarea termic─â ╚Öi impermeabilitatea, reprezint─â criteriile esen╚Ťiale pentru alegerea echipamentului potrivit.

├Ä╚Ťi dore╚Öti s─â mergi ├«n natur─â, pe trasee acoperite cu z─âpad─â? Descoper─â al─âturi de noi cele mai bune accesorii de care ai nevoie, ├«n timpul unei drume╚Ťii de iarn─â. Te informezi corect ╚Öi comanzi online de pe site echipamentei eficiente pentru siguran╚Ť─â si confort. 

1. Reguli esen╚Ťiale de care s─â ╚Ťii cont c├ónd faci drume╚Ťii iarna 

Atunci c├ónd explorezi zone din natur─â ├«n lunile de iarn─â, este important s─â respec╚Ťi o serie de reguli binecunoscute, cu privire la echipamentul adaptat unor astfel de condi╚Ťii. ╚Üine cont de acestea, iar beneficiile vor fi sesizabile chiar de la primii pa╚Öi pe potecile acoperite cu z─âpad─â:

confort termic resim╚Ťit pe ├«ntreaga suprafa╚Ť─â a corpului
mobilitate foarte bun─â a picioarelor ╚Öi a bra╚Ťelor
vitez─â de deplasare bun─â pe teren instabil
costuri de achizi╚Ťie amortizate datorit─â rezisten╚Ťei materialelor
sentimentul de apartenen╚Ť─â la un grup cu un obiectiv comun
protec╚Ťie ├«n fa╚Ťa v├óntului, ploilor, ninsorilor, soarelui.

1.1. Utilitatea echipamentului contează mai mult decât aspectul său
Func╚Ťiile de baz─â ale echipamentului pentru drume╚Ťiile de iarn─â sunt concepute pentru a sus╚Ťine o serie de nevoi ale utilizatorului: nevoia de a avea picioarele uscate, nevoia de a resim╚Ťi un nivel optim al temperaturii corporale, nevoia de a avea stabilitate ╚Öi sus╚Ťinere pe diferite suprafe╚Ťe etc.

Aspectul vizual al hainelor pentru trekking iarna este irelevant, a╚Öadar, evit─â s─â alegi produse din aceast─â categorie strict pe motive ce ╚Ťin de estetic─â. Iarna este un anotimp imprevizibil, cu temperaturi extreme, luminozitate sc─âzut─â, suprafe╚Ťe instabile pe care trebuie s─â avansezi. Echipamentul util este acela care propune solu╚Ťii eficiente pentru toate aceste variabile specifice. 

1.2. Ajustarea temperaturii corporale cu ajutorul accesoriilor
Atunci c├ónd ├«╚Ťi este prea cald sau prea frig pe traseul parcurs, po╚Ťi ajusta rapid temperatura corporal─â prin ad─âugarea / scoaterea accesoriilor din echipamentul pentru drume╚Ťii: c─âciul─â, guler, m─ânu╚Öi, buff. De asemenea, ├«╚Ťi po╚Ťi desface fermoarele, sau ├«╚Ťi po╚Ťi sufleca m├ónecile.

Aceste ac╚Ťiuni minore au un impact semnificativ ├«n sezonul alb, deoarece contribuie la o r─âcorire treptat─â a corpului, astfel ├«nc├ót s─â nu fii obligat s─â dai jos un strat de haine (vorbim pu╚Ťin mai t├órziu despre Regula celor 3 straturi), sau s─â adaugi unul ├«napoi pe tine, atunci c├ónd vremea de afar─â se r─âce╚Öte.

1.3. Alegerea m─âsurii corecte a bocancilor pentru condi╚Ťii de iarn─â
Ai g─âsit modelul potrivit de bocanci pentru drume╚Ťiile pe timp de iarn─â? Alegerea m─ârimii ideale trebuie s─â se raporteze la faptul c─â, ├«n lunile reci, por╚Ťi ╚Öosete mai groase.

Acestea fiind spuse, nu ezita╚Ťi s─â alege╚Ťi o m─ârime mai mare dec├ót cea pe care o purta╚Ťi ├«n mod normal, pentru a evita astfel lovirea degetelor de v├órful bocancului, ├«n timpul cobor├órii, dar ╚Öi pentru a limita r─âcirea picioarelor.

Cum s─â alegi echipamentul pentru drume╚Ťie pe timp de iarn─â

2. Alegerea ├«nc─âl╚Ť─âmintei pentru o drume╚Ťie iarna

2.1. Talpa aderent─â
A╚Ötept─ârile difer─â ├«n func╚Ťie de sezon. Iarna, z─âpada ╚Öi poleiul cresc riscul de a aluneca. De aceea, este foarte important ca ├«nc─âl╚Ť─âmintea s─â aib─â pe talp─â stria╚Ťii proeminente.

Materialul acestei t─âlpi, precum ╚Öi stria╚Ťiile de pe suprafa╚Ťa ei au fost ├«mbun─ât─â╚Ťite pentru un maximum de aderen╚Ť─â ╚Öi confort, indiferent de tipul de teren pe care te deplasezi. Acest tip de talp─â este mult mai eficient dec├ót un model clasic, mai ales pe z─âpad─â.

├Än timpul unei drume╚Ťii de iarn─â, extremit─â╚Ťile corpului nu trebuie s─â resimt─â frigul. Picioarele se r─âcesc foarte repede, mersul devenind astfel dificil. De aceea, recomandarea noastr─â este s─â alegi ├«nc─âl╚Ť─âminte c─âlduroas─â, conceput─â special pentru vreme rece sau drume╚Ťii pe z─âpad─â. C─âptu╚Öeala cu izolare termic─â este mult mai eficient─â dec├ót cea a bocancilor de trei sezoane.

Informa╚Ťiile despre temperaturile limit─â de utilizare a ├«nc─âl╚Ť─âmintei sunt cruciale. Ace╚Öti indicatori sunt stabili╚Ťi ├«n urma testelor ce m─âsoar─â temperatura resim╚Ťit─â ├«n laborator, dar ╚Öi pe teren, ┼či pot fi reg─âsi╚Ťi ├«n fi╚Öa tehnic─â a fiec─ârui produs prezentat pe site.

2.2. Impermeabilitatea
Pentru a men╚Ťine pielea uscat─â, ├«nc─âl╚Ť─âmintea trebuie s─â fie impermeabil─â. Pentru a verifica aceast─â caracteristic─â, ├«nc─âl╚Ť─âmintea este scufundat─â pe jum─âtate ├«n ap─â, iar un picior mecanic simuleaz─â mersul. Astfel, ne asigur─âm c─â interiorul ├«nc─âl╚Ť─âmintei r─âm├óne uscat, chiar ╚Öi ├«n mi╚Öcare.

Cum s─â alegi echipamentul pentru drume╚Ťie pe timp de iarn─â
Cum s─â alegi echipamentul pentru drume╚Ťie pe timp de iarn─â

3. Alegerea ├«mbr─âc─âmintei pentru o drume╚Ťie iarna

├Änc─âl╚Ť─âmintea este eficient─â ├«n totalitate dac─â este ├«nso╚Ťit─â ╚Öi de ├«mbr─âc─âmintea potrivit─â. Aplic─â regula celor 3 straturi, pentru a te bucura de c─âldur─â ╚Öi respirabilitate ├«n acela╚Öi timp:

Primul strat, în contact direct cu pielea, trebuie să fie respirant și confortabil..
Al doilea strat trebuie s─â fie un polar, pulover sau o jachet─â c─âlduroas─â cu umplutur─â de pene ┼či fulgi.
Al treilea strat ÔÇô o jachet─â de protec╚Ťie ├«mpotriva ploii (impermeabil─â sau hidrofob─â, ├«n func╚Ťie de vremea de pe traseul t─âu) ╚Öi a v├óntului.

Nu-i a╚Öa c─â acum e mult mai simplu s─â ├«╚Ťi alegi echipamentul potrivit pentru o drume╚Ťie reu╚Öit─â pe z─âpad─â?

Cum s─â alegi echipamentul pentru drume╚Ťie pe timp de iarn─â

4. Accesorii de care ai nevoie pentru o drume╚Ťie iarna

Iarna este cu at├ót mai important s─â ai la tine accesorii ce asigur─â un nivel ridicat de utilitate, ce se pot dovedi a fi de un real folos ├«n drume╚Ťiile din inima naturii. Iat─â care sunt principalele accesorii de trecut pe list─â, ├«naintea unei astfel de ie╚Öiri:

Frontală: dacă este vreme urâtă sau te prinde seara, echipează-te cu o lanternă frontală.

Be╚Ťe de trekking: pentru o stabilitate excelent─â ├«n timpul drume╚Ťiei. Alege un produs ce se poate regla cu u╚Öurin╚Ť─â, ├«n func╚Ťie de dimensiunile tale ╚Öi este simplu de ata╚Öat la rucsac.

Rachete de z─âpad─â: ideale pentru primele drume╚Ťii pe z─âpad─â, oferind rezisten╚Ť─â ╚Öi aderen╚Ť─â la niveluri ridicate. Alegerea acestora se face ├«n func╚Ťie de greutatea utilizatorului (incluz├ónd ╚Öi greutatea rucsacului), pentru a ob╚Ťine portan╚Ťa necesar─â.

Ochelari de soare: ├«n spa╚Ťii deschise, lumina soarelui este reflectat─â de z─âpada din jur. Alege un model cu lentile din policarbonat, cu protec╚Ťie ANTI-UV 100%.

Busol─â de orientare: luminozitatea redus─â din zilele scurte ale iernii ╚Öi drumurile acoperite cu z─âpad─â sau polei, pot cauza confuzie pe traseu. ├Ä╚Ťi recomand─âm s─â ai preventiv ├«n rucsac o busol─â, accesoriu ce func╚Ťioneaz─â independent de zonele cu semnal.


Echipamentul de iarn─â pentru drume╚Ťii montane este compus din ├«mbr─âc─âminte, ├«nc─âl╚Ť─âminte ╚Öi accesorii de calitate, concepute special pentru a oferi confort, mobilitate, protec╚Ťie termic─â ╚Öi costuri de utilizare foarte bune, datorit─â materialelor ce pot trece proba timpului.

Vezi oferta Decathlon.ro ╚Öi comand─â echipamentul complet pentru drume╚Ťii de iarn─â.