Unselected
Geci trekking

Cum alegem o geac─â din puf sau vatelin─â?

Purtat─â ├«n timpul drume╚Ťiei, a pauzelor sau ├«n bivuac, seara, alegerea gecii potrivite nu este mereu evident─â. Descoper─â recomand─ârile noastre pentru a face cea mai bun─â alegere!

Unselected

Alegerea unei geci cu umplutur─â din vatelin─â sau puf se face, ├«n general, ├«n func╚Ťie de 2 criterii: temperatura exterioar─â ╚Öi materialul umpluturii.
├Än acest articol vei gasi numeroase informa╚Ťii care te vor ghida ├«n alegerea gecii potrivite.

Unselected

De ce s─â por╚Ťi o geac─â de puf sau vatelin─â? Asigur─â un raport foarte bun ├«ntre greutatea redus─â, nivelul de compactare ╚Öi aportul de c─âldur─â!

O geac─â este aproape indispensabil─â pe timp de iarn─â ╚Öi ├«n drume╚Ťiile la munte.

├Än sistemul celor 3 straturi, geaca de puf sau vatelin─â este considerat─â drept al doilea strat, cel care ofer─â o bun─â izolare termic─â, dar cel mai des serve╚Öte drept strat 3, fiind purtat─â pe deasupra unui tricou tehnic ╚Öi a unui polar. ├Än sistemul celor 4 straturi, ├«n condi╚Ťii extreme, geaca de puf sau vatelin─â este purtat─â drept strat 3, peste un tricou tehnic, un polar ╚Öi pe dedesubtul unei geci impermeabile, cu protec╚Ťie ├«mpotriva v├óntului.

Mai multe caracteristici ale gecilor se dovedesc a fi avantajoase. Gecile sunt u╚Öoare ╚Öi compacte ╚Öi totu╚Öi au performan╚Ťe termice foarte bune. Aceste dou─â caracteristici sunt apreciate de practican╚Ťii de drume╚Ťie, care caut─â mereu un echipament u╚Öor, dar ╚Öi de c─âtre practican╚Ťii de trekking, care au nevoie de un echipament compact pe care s─â-l poat─â transporta u╚Öor ├«n rucsac. Vei descoperi ├«n acest articol c─â exist─â diferite modele de geci: cu umplutur─â din vatelin─â sau din puf, cu sau f─âr─â glug─â sau veste.

Unselected

Temperatura exterioar─â

Prima ├«ntrebare pe care trebuie s─â ╚Ťi-o pui pentru a alege o geac─â mai mult sau mai pu╚Ťin c─âlduroas─â este: la ce temperaturi o voi folosi? Geaca trebuie aleas─â ├«n func╚Ťie de condi╚Ťiile climatice cunoscute, ├«n func╚Ťie de tipul de utilizare a acesteia (strat 2 sau strat 3) ╚Öi ├«n func╚Ťie de propria sensibilitate la frig.

De re╚Ťinut: toate gecile (fie c─â au umplutur─â de puf sau vatelin─â) sunt testate pentru a oferi confort optim ├«ntr-un interval de temperaturi precise, ├«n timpul drume╚Ťiei. Testele realizate permit determinarea temperaturii de confort ╚Öi a temperaturii limit─â. Temperatura de confort este temperatur─â ideal─â pentru momentele ├«n care te afli ├«n repaus sau ├«n bivuac, seara. Temperatura limit─â este temperatura maxim─â recomandat─â, ├«n mi╚Öcare, la care geaca este eficient─â.

 • Geac─â c─âlduroas─â Trekking B─ârba╚Ťi

  Cele mai groase geci care ofer─â izolare

  Pentru drume╚Ťiile pe timp de iarn─â, pe temperaturi foarte sc─âzute (sub -10┬░C), ├«╚Ťi recomand─âm s─â alegi o geac─â mai voluminoas─â, umplutura fiind mai important─â deoarece re╚Ťine aerul ╚Öi astfel protejeaz─â mai bine de frig.
  Pentru condi╚Ťii extreme, ├«╚Ťi recomand─âm s─â alegi geaca Forclaz MT900. Acest tip de geac─â protejeaz─â p├ón─â la -18┬░C.

 • Geac─â Drume╚Ťie Dam─â

  Geci pentru vreme rece (temperaturi mai mari de -10┬░c)

  Pentru temperaturi mai mari de -10┬░C, gama noastr─â de geci MT500 este cea mai potrivit─â. Pentru temperaturi mai mari de -5┬░C (├«n mi╚Öcare), ├«╚Ťi recomand─âm alegerea unei geci din gama MT100. Acestea au o umplutur─â mai mic─â, iar din acest motiv sunt mai u╚Öoare ╚Öi mai compacte dec├ót gecile voluminoase.

Unselected

O geac─â cu umplutur─â din puf sau vatelin─â poate fi impermeabil─â?

O geac─â cu umplutur─â din puf sau vatelin─â poate fi hidrofob─â, dar nu impermeabil─â. ├Än caz de ploaie sau z─âpad─â, este necesar─â purtarea unei jachete impermeabile sau a unei pelerine peste geac─â. Geaca este conceput─â pentru a asigura performan╚Ťe termice bune ╚Öi pentru a reduce pierderile de c─âldur─â, av├ónd o puternic─â putere de izolare, fiind compact─â ╚Öi u╚Öoar─â. Astfel, materialul folosit pe exterior este mai sub╚Ťire. Din acest motiv, o jachet─â impermeabil─â pentru drume╚Ťie este mai rezistent─â la elementele naturale, exterioare, precum tufi╚Öurile, la frecarea cu pietrele ╚Öi la condi╚Ťiile climatice cu v├ónt, ploaie sau z─âpad─â.

Unselected

O geac─â cu umplutur─â de puf sau vatelin─â este rezistent─â?

Rezisten╚Ťa unei geci poate fi privit─â ├«n 2 moduri. Pe de o parte, ne referim la rezisten╚Ťa principal─â a materialului, calculat─â ├«n denieri, iar cu c├ót nivelul de denieri este mai ridicat, cu at├ót materialul este mai rezistent. Pe de alt─â parte, anumite geci sunt prev─âzute cu material ripstop. Materialul ripstop este o tehnic─â de ├«nt─ârire care permite evitarea l─ârgirii unei zone de╚Öirate sau a unei p─âr╚Ťi rupte, u╚Öur├ónd astfel repararea.
A╚Öa cum este men╚Ťionat ╚Öi mai sus, o geac─â este relativ fragil─â ├«n fa╚Ťa elementelor naturale, din exterior.

Unselected

Ce geac─â este mai c─âlduroas─â? Cea cu umplutur─â din vatelin─â sau cea cu umplutur─â din puf? Care este cea mai bun─â umplutur─â pentru o geac─â?

Acestea sunt ├«ntreb─ârile pe care ai tendin╚Ťa s─â ╚Ťi le pui atunci c├ónd nu ╚Ötii ├«nc─â ce geac─â s─â alegi.
Nu toate modelele de geci marca Decathlon au o umplutur─â din acela╚Öi tip de material! Exist─â un o umplutur─â natural─â (puful) ╚Öi o umplutur─â sintetic─â (vatelina). Anumite geci au o umplutur─â din puf ╚Öi pene, oferind, ├«n general, un mai bun raport greutate redus─â/nivel de compactare/c─âldur─â, iar alte geci au umplutur─â din vatelin─â (aceasta fiind un tip de izolare sintetic─â). ├Än realitate, ambele tipuri de geci ╚Ťin de cald. Ambele au avantajele ╚Öi dezavantajele lor. Descoper─â ├«n continuarea articolului mai multe detalii.

Geac─â cu umplutur─â din puf dam─â

Gecile cu umplutur─â din puf

Puful și penele, materiale naturale, sunt cunoscute pentru calitatea lor de izolare termică, nivelul de compactare și greutatea redusă.

Avantaje : gecile au putere de izolare și putere de umflare, sunt compacte și ușoare.

Dezavantaje : aceste geci au pre╚Ťuri mai ridicate, sunt mai pu╚Ťin performante ├«n mediile umede sau atunci c├ónd se ud─â, iar ├«ntre╚Ťinerea este mai dificil─â.

Unselected
Geac─â cu umplutur─â din vatelin─â b─ârba╚Ťi

Gecile cu umplutur─â din poliester (sau material sintetic)

Gecile cu izolare sintetic─â (din vatelin─â) au principala calitate de a izola ╚Öi a r─âm├óne c─âlduroase chiar ╚Öi ├«n condi╚Ťii de umiditate. Aceasta este ideal─â atunci c├ónd merge╚Ťi  ├«ntr-o zon─â umed─â sau dac─â te ├«ndoie╚Öti de condi╚Ťiile meteorologice din timpul drume╚Ťiei.

Avantaje : gecile cu vatelin─â sunt rezistente la umiditate, au pre╚Ťuri mai mici ╚Öi o ├«ntre╚Ťinere mai simpl─â.
Dezavantaje : aceste geci sunt mai grele dec├ót cele din puf ╚Öi mai pu╚Ťin compacte.

Unselected
Geac─â cu umplutur─â din puf Trekking

Ce ├«nseamn─â puterea de umflare a umpluturii dintr-o geac─â? Coeficientul cuin ├«╚Ťi sun─â cunoscut? Care este greutatea gecii?

├Än acest caz vorbim doar despre puterea de umflare a gecii cu izolare natural─â, precum puful ╚Öi fulgii. Puterea de umflare a unei geci corespunde capacit─â╚Ťii de re╚Ťinere a aerului. Puful are aceast─â capacitate de re╚Ťinere a aerului ├«ntre materialul interior ╚Öi materialul exterior al gecii. Acest aer este ├«nc─âlzit de corpul t─âu ╚Öi re╚Ťinut de umplutura din puf, pentru a men╚Ťine c─âldura. Puterea de umflare se m─âsoar─â ├«n cuin. Cu c├ót coeficientul cuin este mai ridicat, cu at├ót puterea de umflare ╚Öi performan╚Ťele termice ale gecii sunt mai bune.

Cu toate acestea, trebui s─â acorzi aten╚Ťie urm─âtorului aspect. Aten╚Ťie, nu pune accentul pe valoarea cuin ├«n alegerea unei geci c─âlduroase. De altfel, greutatea umpluturii este la fel de important─â. Aceasta este indicat─â ├«n informa╚Ťiile tehnice din fi╚Öa produsului.

Pentru a compara dou─â geci cu umplutur─â natural─â, este interesant s─â ├«nmul╚Ťe╚Öti greutatea umpluturii cu valoarea cuin.Geaca cu umplutur─â din puf care ob╚Ťine rezultatul cel mai mare este cea mai c─âlduroas─â dintre cele dou─â. Spre exemplu, imagineaz─â-╚Ťi c─â o geac─â cu umplutur─â din puf, de m─ârimea M are o greutate a umpluturii de 130g ╚Öi o valoare de 800 cuin, iar o alt─â geac─â are greutatea umpluturii de 180g ╚Öi o valoare 660 cuin. (130 x 800 = 104 000 ╚Öi 180 x 660 = 118 800). ├Än acest exemplu, a doua geac─â este mai c─âlduroas─â sau are performan╚Ťe termice mai bune ├«n condi╚Ťii de temperaturi sc─âzute.

Unselected
Geci cu sau fără glugă și veste

Geac─â cu glug─â sau f─âr─â? Sau vest─â?

Există diferite modele de geci, cu sau fără glugă. Gluga oferă căldură suplimentară atunci când este frig și bate vântul. Aceasta are rolul de a proteja ceafa și capul. Anumite persoane preferă gecile fără glugă, mai ales atunci când sunt purtate pe sub o geacă impermeabilă care are deja glugă.

Vesta este ideal─â pentru perioadele intermediare, dintre anotimpuri, dar ╚Öi pe timp de iarn─â, c├ónd vremea este mai bun─â. Vesta men╚Ťine corpul cald: protejeaz─â pieptul de frig, g├ótul ╚Öi rinichii, zone sensibile la frig. Neav├ónd m├óneci, vestele ocup─â mai pu╚Ťin spa╚Ťiu ├«n rucsac, ofer─â mai mult─â respirabilitate ├«n timpul efortului ╚Öi mai mult─â libertate de mi╚Öcare atunci c├ónd sunt purtate pe sub o geac─â.

Unselected

Ce am f─âcut pentru a reduce impactul de co2 a gecilor noastre?

Poate ai observat c─â anumite modele dintre gecile noastre au interiorul gri. Materialul acestei c─âptu╚Öeli este inovator deoarece este bi-ton: combina╚Ťia dintre un fir negru vopsit ├«n mas─â ╚Öi un fir nevopsit. Spre deosebire de vopsirea clasic─â, aceast─â tehnic─â reduce cu 14% emisiile de CO2.

Anumite geci cu umplutur─â din vatelin─â sunt, de asemenea, concepute din poliester reciclat. Acest lucru reduce utilizarea resurselor provenite din petrol, p─âstr├ónd, ├«n acela╚Öi timp, calit─â╚Ťile de utilizare ├«n timpul practicii sportive.

Unselected

Gecile noastre cu umplutură din puf și pene sunt certificate rds

Toate gecile cu umplutur─â natural─â de la Decathlon sunt certificate RDS (Responsible Down Standard). Aceast─â certificare garanteaz─â monitorizarea bunelor practici ├«n ceea ce prive╚Öte condi╚Ťiile ├«n care sunt colectate penele ╚Öi puful de la g├ó╚Öte ╚Öi ra╚Ťe, ├«n timpul procesului de aprovizionare.

Unselected

├Äntre╚Ťinerea, repararea ╚Öi sp─âlarea gecii

├Än timpul drume╚Ťiilor, po╚Ťi murd─âri sau deteriora geaca. Dar exist─â posibilitatea de a o sp─âla sau de a o repara, pentru a te bucura de ea mai mult timp.

Trebuie doar s─â fii atent la anumite aspecte ├«n ceea ce prive╚Öte o ├«ntre╚Ťinere corect─â. Este necesar s─â folose╚Öti un detergent pentru haine tehnice pentru a p─âstra mai bine performan╚Ťele tehnice ale gecii. Pentru geaca cu umplutur─â din puf, se recomand─â sp─âlarea ╚Öi uscarea acesteia prin respectarea riguroas─â a c├ótorva recomand─âri descrise ├«n articolul de mai jos.

Mai multe informa╚Ťii despre ├«ntre╚Ťinerea unei geci

Unselected
comment_choisir_sac_a_dos_randonne_balade_trek

Cum s─â-╚Ťi alegi rucsacul pentru drume╚Ťie?

Fie c─â ├«╚Ťi dore╚Öti s─â mergi la o plimbare, ├«ntr-o drume╚Ťie la munte, ├«ntr-o drume╚Ťie rapid─â sau ├«ntr-o sesiune de trekking pentru mai multe zile, rucsacul face parte din echipamentul esen╚Ťial de care ai nevoie.

jacheta-drumetie

Cum alegem jacheta pentru drume╚Ťie?

├Än timpul drume╚Ťiei vremea se poate schimba rapid, iar din acest motiv este important s─â ai cu tine o jachet─â impermeabil─â.

CUM ALEGEM ÎNCĂLȚĂMINTEA POTRIVITĂ PENTRU DRUMEȚIE SAU TREKKING?

Cum alegem ├«nc─âl╚Ť─âmintea potrivit─â pentru drume╚Ťie sau trekking?

Dac─â e╚Öti practicant de drume╚Ťie sau trekking, ├«nc─âl╚Ť─âmintea este elementul cel mai important din echipament. Alegerea corect─â a acesteia este esen╚Ťial─â pentru a te bucura pe deplin de practica sportiv─â. Astfel, pentru tine am realizat un ghid complet care te va ajuta s─â te ├«ncal╚Ťi potrivit!