TERENUL DE BASCHET: Afl─é TOATE INFORMA╚ÜIILE PE CARE TREBUIE S─é LE ╚śTII

Terenul de baschet: afl─â toate informa╚Ťiile pe care trebuie s─â le ╚Ötii

Baschetul este unul dintre cele mai practicate sporturi de echip─â din lume. Afl─â toate informa╚Ťiile pe care trebui s─â le ╚Ötii.

Baschetul este unul dintre cele mai practicate sporturi de echip─â din lume. Povestea sa a ├«nceput ├«nc─â din 1891, ├«n Canada. ├Äns─â, ├«n Rom├ónia, a ajuns aproape 30 de ani mai t├órziu, ├«n 1920. De atunci, ╚Ťara se m├óndre╚Öte cu performan╚Ťe at├ót pe plan na╚Ťional, c├ót ╚Öi pe plan interna╚Ťional. De exemplu, a fost clasat─â de trei ori pe locul IV la Campionatele Feminine Europene ╚Öi de dou─â ori pe locul V la cele masculine. 

Echipamentul necesar juc─âtorilor de baschet

├Än cele din urm─â, dup─â ce terenul este preg─âtit conform celor mai ├«nalte standarde, este nevoie ╚Öi de juc─âtori. ├Äns─â, ╚Öi ei au nevoie de un echipament special pentru a putea ├«ncepe s─â practice, f─âr─â a ├«nt├ómpina dificult─â╚Ťi din cauza unor articole vestimentare necorespunz─âtoare.

TERENUL DE BASCHET: Afl─é TOATE INFORMA╚ÜIILE PE CARE TREBUIE S─é LE ╚śTII

Îmbrăcămintea necesară jucătorilor de baschet

Îmbrăcămintea ideală pentru jucătorii de baschet trebuie să ofere, în primul rând, libertate de mișcare. Iar, în al doilea rând, să asigure păstrarea uscată a pielii. Așadar, alege un echipament de calitate, potrivit pentru forma și mărimea corpului tău.

De obicei, marii baschetbali╚Öti se ├«mbrac─â cu un maiou larg ╚Öi o pereche de pantaloni scur╚Ťi. Aten╚Ťie, ace╚Ötia sunt totu╚Öi ale╚Öi cu mare grij─â, ├«nc├ót s─â permit─â salturi ╚Öi mi╚Öc─âri rapide

├Änc─âl╚Ť─âmintea necesar─â juc─âtorilor de baschet

├Änc─âl╚Ť─âmintea joac─â un rol extrem de important ├«n via╚Ťa oric─ârui baschetbalist. Ea trebuie s─â ofere stabilitate, confort ╚Öi libertate de mi╚Öcare. ├Äns─â, conform speciali╚Ötilor, juc─âtorii profesioni╚Ötii ar trebui s─â ╚Ťin─â cont ╚Öi de pozi╚Ťia pe care joac─â.

Pentru un plus de confort, speciali╚Ötii recomand─â nu doar o ├«nc─âl╚Ť─âminte de calitate, ci ╚Öi o pereche de ╚Öosete confec╚Ťionate special pentru sportivi.

├Änc─âl╚Ť─âmintea potrivit─â poate contribui ╚Öi la reducerea riscului producerii unor accident─âri, rezult├ónd ├«n entorse, luxa╚Ťii sau chiar fracturi. Dac─â vrei s─â afli mai multe despre acest subiect, ├«╚Ťi recomand─âm s─â vizitezi blogul MedLife.
Vei descoperi acolo articole ├«n care se vorbe╚Öte pe larg despre entors─â ╚Öi despre cauzele ╚Öi preven╚Ťia sa. Mai po╚Ťi afla care este diferen╚Ťa dintre aceasta ╚Öi luxa╚Ťie, precum ╚Öi multe alte informa╚Ťii utile. Tot la MedLife vei g─âsi ╚Öi speciali╚Öti care te pot ajuta s─â te recuperezi dup─â o astfel de accidentare.

Recomand─âri medicale

├Änc─âl╚Ť─âmintea potrivit─â poate contribui ╚Öi la reducerea riscului producerii unor accident─âri, rezult├ónd ├«n entorse, luxa╚Ťii sau chiar fracturi. Dac─â vrei s─â afli mai multe despre acest subiect, ├«╚Ťi recomand─âm s─â vizitezi blogul MedLife.
Vei descoperi acolo articole ├«n care se vorbe╚Öte pe larg despre entors─â ╚Öi despre cauzele ╚Öi preven╚Ťia sa. Mai po╚Ťi afla care este diferen╚Ťa dintre aceasta ╚Öi luxa╚Ťie, precum ╚Öi multe alte informa╚Ťii utile. Tot la MedLife vei g─âsi ╚Öi speciali╚Öti care te pot ajuta s─â te recuperezi dup─â o astfel de accidentare.

Construirea unui teren de baschet

La fel ca ├«n cazul altor sporturi, baschetul se poate practica at├ót ├«n spa╚Ťii ├«nchise, c├ót ╚Öi ├«n aer liber. ├Äns─â, indiferent de loca╚Ťie, pentru orice juc─âtor este extrem de important ca terenul s─â fie amenajat cu foarte mare stricte╚Ťe, ├«ntruc├ót, ├«n func╚Ťie de acesta, poate varia ├«n bine sau ├«n r─âu, performan╚Ťa sa.

TERENUL DE BASCHET: Afl─é TOATE INFORMA╚ÜIILE PE CARE TREBUIE S─é LE ╚śTII

Dimensiunile unui teren de baschet 

P├ón─â ├«n anul 2011, suprafa╚Ťa terenului de baschet trebuia s─â fie ├«ntins─â pe 30 de metri lungime ╚Öi 15 metri l─â╚Ťime. ├Äns─â, ulterior, au fost f─âcute mici modific─âri. ├Än prezent, conform speciali╚Ötilor de la Federa╚Ťia Interna╚Ťional─â de Baschet, suprafa╚Ťa terenului pentru competi╚Ťiile oficiale trebuie s─â aib─â urm─âtoarele dimensiuni:

-Lungimea terenului de baschet trebuie s─â fie de 28 de metri

-L─â╚Ťimea terenului de baschet trebuie s─â fie de 15 metri

M─âsur─âtorile se fac de la marginea din interior a liniilor care delimiteaz─â spa╚Ťiul de joc. De asemenea, pentru spa╚Ťiile interioare, este important ca ├«n─âl╚Ťimea s─âlii s─â nu fie mai mic─â de 7 metri. ├Äns─â, deseori, pe platformele profesionale se dep─â╚Öesc chiar ╚Öi 12 metri.

Pentru anumite terenuri de baschet sunt permise ╚Öi alte suprafe╚Ťe dec├ót cele acceptate de FIBA:

-Dimensiunile terenului de baschet pentru uz public pot s─â fie de cel pu╚Ťin 26 de metri lungime ╚Öi 14 metri l─â╚Ťime. De asemenea, se mai pot ad─âuga ├«nc─â 2 metri destina╚Ťi curselor. Astfel, ├«nseamn─â c─â sunt posibile ╚Öi suprafe╚Ťe totale de p├ón─â la 30 de metri lungime ╚Öi 18 metri l─â╚Ťime.

-Dimensiunile terenului de baschet pentru ╚Öcoal─â sau universitate pot varia ├«ntre 20 ╚Öi 28 de metri lungime ╚Öi ├«ntre 12 ╚Öi 16 metri l─â╚Ťime.

-Dimensiunile terenului de mini-baschet sunt de 18 metri lungime ╚Öi 12 metri l─â╚Ťime. ├Äns─â, este important de re╚Ťinut c─â acest tip de spa╚Ťiu este potrivit doar pentru copiii mici, fiind dotat ╚Öi cu un echipament special pentru aceast─â categorie de v├órst─â.

Materialele necesare pentru construirea unui teren de baschet 

├Än func╚Ťie de calitatea terenului de baschet, jocul se va desf─â╚Öura ├«n condi╚Ťii bune sau nu. Iar componenta cea mai important─â este reprezentat─â de podea. Ea trebuie s─â fie, ├«n primul r├ónd, rezistent─â. ├Äns─â, este important s─â ofere ╚Öi gradul de confort ╚Öi de aderen╚Ť─â necesar. Aten╚Ťie, o investi╚Ťie bun─â se va vedea ├«n timp. Dac─â este de calitate, va rezista tuturor ╚Öocurilor mecanice pe care le va primi, dar ╚Öi fluxului mare de juc─âtori.

Terenul de baschet pentru exterior trebuie s─â fie alc─âtuit din materiale de foarte bun─â calitate, ├«nc├ót s─â reziste ╚Öi practican╚Ťilor, dar ╚Öi condi╚Ťiilor meteo nefavorabile ╚Öi temperaturilor extreme. 

Materialele care pot fi folosite pentru terenul de baschet din exterior:

Fonner sport de exterior ÔÇô rezult─â o podea modular─â confec╚Ťionat─â din polipropilen─â. Vestea bun─â este c─â se ├«mbin─â extrem de u╚Öor, fiind dotat─â cu un sistem interlocking.

Poliuretanice tip tartan ÔÇô rezult─â o pardoseal─â dintr-un material din mastic sintetic, care este un foarte bun antiderapant, reduc├ónd astfel riscul de accidentare.

Terenul de baschet pentru interior trebuie s─â beneficieze tot de o aten╚Ťie aparte ╚Öi de materiale de bun─â calitate, chiar dac─â riscurile de a se deteriora sunt mult mai mici ├«n compara╚Ťie cu cele existente la terenul din exterior.

Materialele care pot fi folosite pentru terenul de baschet din interior:
-Cauciuc ÔÇô prin turnarea cauciucului pe o suprafa╚Ť─â ├«ntins─â, se ob╚Ťine o pardoseal─â extrem de rezistent─â. Este una dintre cele mai folosite metode, fiind universal─â, u╚Öor de ├«ntre╚Ťinut ╚Öi impermeabil─â.

-Parchet ÔÇô este vorba de un parchet de ├«nalt─â calitate, folosit special ├«n s─âlile de sport. Acesta este considerat ca fiind mai ecologic ╚Öi mai fiabil dec├ót cauciucul.

-Fonner sport de interior ÔÇô este acela╚Öi ca cel de exterior, doar c─â este neventilat.

-Flexi Tile ÔÇô este o pardoseal─â modular─â confec╚Ťionat─â din PVC care trebuie ├«mbinat─â. Este ideal─â pentru terenurile din interior ╚Öi deloc recomandat─â pentru cele de exterior. 

Marcajele unui teren de basche

Liniile, cum se poate vedea ├«n schi╚Ťa de mai sus, sunt alc─âtuite din dou─â straturi. Primul este reprezentat de un primer, iar al doilea de o vopsea special─â pentru terenurile de sport. Este important ca marcajele s─â fie realizate cu aceea╚Öi culoare, de preferat alb, ╚Öi s─â fie clare, vizibile ╚Öi cu o l─â╚Ťime de 5 centimetri. Conform speciali╚Ötilor, terenul de baschet poate fi divizat ├«n mai multe componente: 
-Linii restrictive ÔÇô marcheaz─â limitele suprafe╚Ťei de joc. Cele de pe l─â╚Ťime se numesc linii drepte, iar cele de pe lungime, linii laterale.

-Cercul din zona central─â ÔÇô marcheaz─â mijlocul terenului ╚Öi este plasat la o raz─â de 1,8 metri fa╚Ť─â de toate cele patru laturi ale terenului de baschet. Parametrul este m─âsurat de la marginea exterioar─â a cercului.  

-Linia median─â ÔÇô marcheaz─â centrul terenului, ├«mp─âr╚Ťindu-l ├«n dou─â zone egale. Aceasta este trasat─â paralel cu restul liniilor drepte ╚Öi se execut─â de la o linie lateral─â la alta.

-Zona cu trei puncte ÔÇô marcheaz─â spa╚Ťiul ├«n care juc─âtorul se preg─âte╚Öte s─â marcheze ├«n co╚Öul ÔÇťinamiculuiÔÇŁ. Ea trebuie s─â fie limitat─â de dou─â linii paralele care ├«ncep ╚Öi se termin─â cu o linie facial─â, punctul extrem fiind situat la o distan╚Ť─â de aproximativ 6,25 metri de centrul co╚Öului.

-Linia de aruncare liber─â ÔÇô este trasat─â ├«n paralel cu partea frontal─â a fiec─ârei linii. ├Äns─â, lungimea este limitat─â la zona de penalizare, fiind de aproximativ 3,6 metri. Aceste marcaje pot avea o culoare diferit─â, ├«ns─â, trebuie s─â coincid─â cu cele ale cercului care marcheaz─â centrul terenului de baschet.

De asemenea, o curte sau o sal─â de baschet trebuie s─â con╚Ťin─â ╚Öi o zon─â destinat─â spectatorilor, b─âncilor de rezerv─â ╚Öi panourilor publicitare. Ele trebuie s─â fie plasate la o distan╚Ť─â de cel pu╚Ťin doi metri. De asemenea, la aceea╚Öi distan╚Ť─â se afl─â ╚Öi zonele pentru antrenori ╚Öi rezerve. ├Äns─â, ├«ntre cele dou─â categorii este important s─â existe o distan╚Ť─â de cel pu╚Ťin un metru.

Regulile anterioare au fost stabilite de Federatia Interna╚Ťional─â de Baschet ├«n anul 2011. De atunci, ├«nainte de fiecare competi╚Ťie oficial─â, comisia verific─â cu foarte mult─â aten╚Ťie fiecare marcaj existent pe terenul de baschet, fiind obligatoriu s─â se respecte cu stricte╚Ťe noile norme general valabile.

 Accesorii necesare pentru un teren de baschet 

Teren de baschet f─âr─â accesorii nu exist─â. Iar dac─â ai o zon─â pe care crezi c─â ai putea s─â o transformi ├«ntr-un astfel de spa╚Ťiu, afl─â c─â, de aceast─â dat─â, improviza╚Ťiile nu ├«╚Ťi vor fi de ajutor. Ai nevoie de articole concepute special pentru acest tip de  sport. 

TERENUL DE BASCHET: Afl─é TOATE INFORMA╚ÜIILE PE CARE TREBUIE S─é LE ╚śTII

Coșuri și scuturi pentru terenul de baschet

Co╚Öurile pentru terenul de baschet sunt cu adev─ârat esen╚Ťiale, ├«ntruc├ót sportivul nu ├«╚Öi poate practica activitatea f─âr─â ele. Aten╚Ťie, co╚Öurile de baschet sunt de mai multe feluri.
De obicei, ├«n spa╚Ťiile amenajate de c─âtre profesioni╚Öti sunt folosite cele fixe, ├«ns─â, dac─â vrei s─â ├«╚Ťi cumperi tu unul pentru propria locuin╚Ť─â, este recomandat s─â alegi unul reglabil. Astfel, ├«i vei putea modifica ├«n─âl╚Ťimea de fiecare dat─â c├ónd vei avea nevoie ╚Öi ├«l vei putea folosi at├ót tu, c├ót ╚Öi juniorii din familia ta.
Ulterior, nu uita s─â cumperi ╚Öi o minge cu care s─â exersezi. Aten╚Ťie, aceasta trebuie s─â fie potrivit─â tipului de teren, dar ╚Öi greut─â╚Ťii ╚Öi for╚Ťei pe care o ai tu sau cel care urmeaz─â s─â o foloseasc─â.

Mai mult dec├ót at├ót, este important s─â existe ╚Öi scuturi confec╚Ťionate din lemn sau din sticl─â monolit, care s─â fie montate la 2,9 metri deasupra fiec─ârui amplasament. De obicei, au grosimea de 3 centimetri, lungimea de 1,8 metri ╚Öi ├«n─âl╚Ťimea de 1,1 metri. De asemenea, sunt marcate cu un dreptunghi pozi╚Ťionat ├«n centru, care are dou─â laturi pe orizontal─â de 59 de centimetri ╚Öi dou─â pe vertical─â de 45 de centimetri.

Gard pentru terenul de baschet 

Gardul pentru terenul de baschet din exterior este esen╚Ťial, fiindc─â lipsa acestuia poate crea mari probleme juc─âtorilor ├«n timpul meciului. De exemplu, o schem─â executat─â gre╚Öit poate trimite mingea foarte departe de terenul propriu zis. De asemenea, tot din aceast─â cauz─â, pot ap─ârea ╚Öi diferite accident─âri ale spectatorilor. De cele mai multe ori, gardul este confec╚Ťionat dintr-o plas─â metalic─â, care are o ├«n─âl╚Ťime mai mare de 2 metri, pentru a asigura o protec╚Ťie c├ót mai bun─â.

Sistem de iluminat pentru terenul de baschet 

O alt─â cerin╚Ť─â important─â care vine de la Federa╚Ťia Interna╚Ťional─â de Baschet este luminiscen╚Ťa. A╚Öadar, sunt necesare instala╚Ťii de iluminat nocturn. ├Äns─â, cu condi╚Ťia ca ele s─â nu interfereze cu mi╚Öcarea juc─âtorilor ╚Öi a mingii, dar ╚Öi s─â acopere ├«ntreaga suprafa╚Ť─â a terenului. Vestea bun─â este c─â aceast─â lumin─â creeaz─â ╚Öi o atmosfer─â mai interesant─â spa╚Ťiului ├«n care se desf─â╚Öoar─â jocul.

Dac─â ai ajuns p├ón─â aici, cu siguran╚Ť─â e╚Öti unul dintre rom├ónii care iubesc ╚Öi practic─â acest tip de sport. ╚śi foarte bine faci! ├Än caz c─â nu ╚Ötiai, baschetul are o mul╚Ťime de beneficii. Printre cele mai importante se afl─â men╚Ťinerea s─ân─ât─â╚Ťii cardiovasculare, construirea unui sistem imunitar puternic ╚Öi crearea unor oase rezistente.