GHIDUL DRUMEȚULUI PENTRU TRASEUL VIA TRANSILVANICA

Ghidul drume╚Ťului pentru traseul via transilvanica

Via Transilvanica este un traseu de aproximativ 1.200 de kilometri care dezv─âluie 2.000 de ani de istorie a Transilvaniei, de la Putna la Drobeta TurnuÔÇĹSeverin. 

Este un proiect al organiza╚Ťiei T─â╚Öuleasa Social, ONG cu sediul ├«n Pasul Tihu╚Ťa, ├«n jude╚Ťul Bistri╚ŤaÔÇĹN─âs─âud, care desf─â╚Öoar─â ac╚Ťiuni cu caracter educa╚Ťional, social, de mediu ╚Öi  cultural.

Acest traseu poate fi parcurs după voia călătorului, fie pe etape, fie în întregime, pe jos, cu bicicleta, sau chiar și călare.

Drume╚Ťia pe via transilvanica

Din punct de vedere cultural, c─âl─âtorul va avea ocazia s─â fie purtat ├«ntrÔÇĹun mod unic, at├ót prin istoria Rom├óniei, c├ót ╚Öi prin realitatea modern─â. Astfel, acesta va avea acces la o abordare diferit─â fa╚Ť─â de cli╚Öeele ╚Öi stereotipurile cunoscute ╚Öi va avea ocazia s─â experimenteze natura ├«ntrÔÇĹun mod veritabil, din Obcinele Bucovinei, pe l├óng─â mun╚Ťii C─âlimani p├ón─â la depresiunile ce duc la portul Dun─ârii.

GHIDUL DRUMEȚULUI PENTRU TRASEUL VIA TRANSILVANICA

Recomand─âri de drume╚Ťie

Perioada ideal─â de drume╚Ťie pe Via Transilvanica trebuie aleas─â ├«n func╚Ťie de temperaturi, de lumina din timpul zilei ╚Öi de posibilit─â╚Ťile de cazare. Deocamdat─â nu recomand─âm drume╚Ťia pe timp de iarn─â din cauza dificult─â╚Ťii traseului ├«n caz de z─âpad─â ╚Öi a lipsei ofertelor de cazare ├«n sezonul de iarn─â. Cele mai potrivite perioade ar fi lunile mai ÔÇĹ octombrie, cu seri ╚Öi dimine╚Ťi r─âcoroase, dar nu trebuie s─â uit─âm faptul c─â ├«n zonele muntoase, vremea tinde s─â fie capricioas─â ╚Öi schimb─âtoare. Informarea asupra vremii ├«n prealabil este necesar─â.

La fel recomand─âm c─âl─âtoria pe timp de zi, atunci c├ónd ziua este mai lung─â, ├«n acest fel evit─âm situa╚Ťiile periculoase (de exemplu: animale s─âlbatice, r─ât─âciri sau accident─âri).
Cu un echipament potrivit, temperaturile nu ar trebui s─â constituie o problem─â (vezi lista de echipament mai jos).

Nu este obligatorie o condi╚Ťie fizic─â excep╚Ťional─â pentru a putea parcurge Via Transilvanica, dar se va ╚Ťine cont de un echipament potrivit, ├«n perioadele foarte calde de hidratarea corect─â ╚Öi ├«n cele ploioase, de protejarea corespunz─âtoare, pentru c─â ╚Ötim c─â deshidratarea duce la probleme de tensiune/circula╚Ťie, iar expunerea la temperaturi joase, la r─âceli ╚Öi grip─â.

GHIDUL DRUMEȚULUI PENTRU TRASEUL VIA TRANSILVANICA

Planificarea rutei

Via Transilvanica este ├«mp─âr╚Ťit─â ├«n ╚Öapte regiuni istoricÔÇĹculturale: Bucovina, ╚Üinutul de Sus, Terra Siculorum, Terra Saxonum, Valea Mure╚Öului, Terra DacoÔÇĹRomana ╚Öi Valea Cernei. Traseul se mai ├«mparte ╚Öi ├«n cele zece jude╚Ťe pe care le str─âbate: Suceava, Bistri╚ŤaÔÇĹN─âs─âud, Mure╚Ö, Harghita, Bra╚Öov, Sibiu, Alba, Hunedoara, Cara╚ÖÔÇĹSeverin ╚Öi Mehedin╚Ťi.
Drume╚Ťul poate s─âÔÇĹ╚Öi aleag─â s─â parcurg─â pe jos, pe biciclet─â sau c─âlare o regiune, un jude╚Ť, sau s─â ├«╚Öi configureze un traseu de c├óteva zile. Desigur, alegerea de a parcurge ├«ntregul traseu nu este exclus─â.

Orientare: traseul VT este marcat ├«n culorile specifice: portocaliu ╚Öi alb (s─âgeat─â portocalie pentru direc╚Ťia Drobeta TurnuÔÇĹSeverin ╚Öi alb─â pentru direc╚Ťia Putna). Marcajul specific este un T portocaliu, ├«ntrÔÇĹun cerc de aceea╚Öi culoare, pe un fundal alb. Trecerile de drume╚Ťi (pietoni) vor fi semnalizate cu t─âbli╚Ťe specifice, la fel ca
avertismentele ├«nt├ólnite pe traseu. La fiecare kilometru, o born─â kilometric─â din andezit,  cu logo-ul VT ╚Öi o sculptur─â (realizate de sculptori studen╚Ťi) ne va ar─âta kilometrul la care ne afl─âm ╚Öi faptul c─â suntem pe drumul cel bun.

GHIDUL DRUMEȚULUI PENTRU TRASEUL VIA TRANSILVANICA

Echipament

├Änc─âl╚Ť─âmintea, ├«mbr─âc─âmintea ╚Öi rucsacul trebuie alese cu foarte mult─â grij─â ╚Öi preg─âtite din timp.

NU porni╚Ťi la drum cu ├«nc─âl╚Ť─âmintea nou─â! Pot ap─ârea dureri ├«nc─â din prima zi. Nici ├«nc─âl╚Ť─âmintea foarte veche nu este de recomandat─â din cauz─â c─â va fi solicitat─â ╚Öi se poate deteriora mai repede dec├ót vÔÇĹa╚Ťi a╚Ötepta. Pentru clima din ╚Ťara noastr─â, bocancii de munte cu interior din piele ╚Öi ╚Öosete potrivite pentru ace╚Ötia sunt cea mai bun─â alegere. ╚śosetele de trekking sunt cele care vor men╚Ťine piciorul uscat ╚Öi le recomand─âm cu c─âldur─â. Ideal, ├«mbr─âc─âmintea ar trebui s─â fie special─â pentru drume╚Ťii, u╚Öoar─â ╚Öi aerisit─â. Foarte practici ╚Öi u╚Öori ├«n greutate sunt pantalonii de munte, care pot fi transforma╚Ťi ├«n pantaloni scur╚Ťi.

Rucsacul va fi ╚Öi el ales ├«n magazinele de specialitate, m─ârimea ╚Öi forma vor trebui s─â se potriveasc─â fiec─ârui drume╚Ť. Cei care nu au experien╚Ť─â ├«n drume╚Ťii mai lungi cu rucsac, ar trebui s─â experimenteze cu rucsacul ├«nc─ârcat, cu c├óteva s─âpt─âm├óni ├«nainte s─â plece pe traseu ╚Öi ├«n acest fel s─â testeze efectul lui asupra umerilor, ├«ncheieturilor ╚Öi picioarelor. Astfel va fi clar ce greut─â╚Ťi inutile pot lipsi din rucsac. O greutate ideal─â a rucsacului ├«nc─ârcat este ├«ntre 9ÔÇĹ11 kg.

Decizia de a folosi be╚Ťe de nordicÔÇĹwalking/trekking este a fiec─âruia ├«n parte. E fapt constatat c─â be╚Ťele folosite corect, ├«n ritm ╚Öi mai ales pe urc─âri, elibereaz─â o parte din presiunea de pe genunchi ╚Öi glezne.

GHIDUL DRUMEȚULUI PENTRU TRASEUL VIA TRANSILVANICA

Descoperă lista recomandată de echipament și produsele decathlon:

-Rucsac

-Be╚Ťe drume╚Ťie (op╚Ťional)

-Sac de dormit de vară (ușor)

-Izoprez/saltea gonflabil─â

-Hain─â de ploaie + hus─â de ploaie pentru rucsac

-Haine potrivite sezonului (polar,geaca puf)

-Tricouri respirante

-Pantaloni de munte

-Pantaloni scurţi

-Colan╚Ťi trekking

-╚śosete trekking (confortabile, respirante)

-├Änc─âl╚Ť─âminte confortabil─â u╚Öoar─â (pentru eventuale vizite ├«n jur)

-Bocanci drume╚Ťie

-╚ślapi de baie

-Sticl─â pentru ap─â (flacon plastic)

-Briceag/Brișcă

GHIDUL DRUMEȚULUI PENTRU TRASEUL VIA TRANSILVANICA


-Frontal─â

-Baterii

-Încărcător/ baterie externă

-Prosop sport (ușor)

-Gel de duș (în flacon mic)

-Periu╚Ť─â ╚Öi past─â de din╚Ťi

-Ochelari de soare, p─âl─ârie de soare, crem─â de soare cu SPF mare

-Trus─â medical─â (pansamente, plasturi, magneziu/antiÔÇĹc├órcel, antihistaminice, antiÔÇĹdureri, crem─â picioare, dezinfectant ╚Öi medicamente personale)

-Spray ╚Ť├ón╚Ťari/ insecte

-Spray cu piper (pentru animale sălbatice și câini)

-Sac de plastic (pentru a transporta hainele în rucsac uscate)

-S─âcule╚Ť pentru haine murdare (de preferat nu din plastic pentru a evita sunete deranjante)

-Dopuri de urechi (pentru cazurile ├«n care se doarme cu mai mul╚Ťi oameni ├«n camer─â)

-2ÔÇĹ3 m sfoar─â de haine

-Trus─â de cusut + ace de siguran╚Ť─â

-Chibrituri

-Documente importante (buletin/ pa╚Öaport, card de s─ân─âtate, contact de urgen╚Ť─â)

Numere de urgen╚Ť─â

112 ÔÇĹ num─ârul na╚Ťional de urgen╚Ť─â
0ÔÇĹSALVAMONT ÔÇĹ 0725 826 668 ÔÇĹ Dispeceratul Na╚Ťional Salvamont

T─â┼čuleasa social ├«ncurajeaz─â parcurgerea ghidului ├«nainte de a porni la drum!

Acest ghid (click aici pentru download) este ├«ntocmit cu grij─â ╚Öi cu foarte mult drag de cei care au parcurs primii acest traseu ╚Öi au tr─âit pe propria piele ce ├«nseamn─â Via Transilvanica. Ve╚Ťi g─âsi informa╚Ťii despre traseu, marcaje, locuri de cazare ╚Öi m├óncare, zone geografice, locuri sau obiective de interes turistic ╚Öi multe altele. Este recomandat ca acesta s─â fie desc─ârcat, eventual printat ╚Öi ╚Ťinut aproape pe parcursul c─âl─âtoriei, sau m─âcar citit integral ├«nainte de a porni ├«n aventur─â.