Tipuri de biciclete: Care este alegerea potrivit─â pentru tine?

Tipuri de biciclete: care este alegerea potrivit─â pentru tine?

Afl─â care sunt principalele tipuri de biciclete, prin ce se deosebesc ╚Öi ce avantaje ofer─â. Intr─â apoi pe Decathlon.ro ╚Öi comand─â bicicleta potrivit─â! 

Alegerea corect─â a unei biciclete de ora╚Ö, sau a uneia pe care te-ai putea baza ├«n ie╚Öirile tale din natur─â, implica un proces mai complex dec├ót ai putea crede. Motivul pentru care sus╚Ťinem acest lucru are leg─âtur─â cu suma extins─â de criterii, asociate unei astfel de alegeri.

Poate că vrei o bicicletă electrică, o bicicleta cursieră, sau chiar o bicicletă pliabila de oraș.
├Än func╚Ťie de bugetul disponibil, pasiunea pentru un anumit tip de ciclism, spa╚Ťiul geografic ├«n care te dai ╚Öi multe astfel de premise, po╚Ťi comanda de la noi bicicleta ideal─â pentru tine.

Indiferent de obiectivele tale, ne dorim s─â iei o decizie bazat─â pe o informare corect─â. A╚Öadar, iat─â principalele tipuri de biciclete, ce beneficii ofer─â ╚Öi ├«n ce situa╚Ťii ofer─â nivelurile maxime de utilitate ╚Öi confort, astfel ├«nc├ót s─â te bucuri a╚Öa cum ├«╚Ťi dore╚Öti de produsul ales:

1. De ce este esen╚Ťial s─â alegi bicicleta potrivit─â pentru tine? 

├Änainte de a ne concentra asupra listei complete de criterii pentru alegerea corecta a unei biciclete, ├«╚Ťi propunem s─â trat─âm ├«n mod separat unul dintre acestea: nevoile tale.

De altfel, ╚Ötiind cu certitudine ce nevoi ai, atunci c├ónd comanzi o biciclet─â de pe Decathlon.ro, celelalte criterii de mai jos vor c─âp─âta un caracter mult mai personal pentru tine. Astfel, decizia ta va fi una mult mai u╚Öoar─â, av├ónd ├«n vedere lista variat─â de biciclete pe care ╚Ťi-o punem la dispozi╚Ťie.

Este esen╚Ťial s─â alegi biciclet─â ├«n func╚Ťie de nevoi? Indiferent de bugetul de care dispui, sau de pasiunea pentru un anumit brand, r─âspunsul r─âm├óne de fiecare dat─â unul afirmativ. Iat─â o serie de nevoi pe care alegerea corecta a unei biciclete le poate satisface:

-nevoia de a te deplasa mult mai simplu la job;
-nevoia de a economisi bani cu transportul ;
-nevoia de a te conecta cu natura la final de săptămână;
-nevoia de a rămâne activ, indiferent de vremea de afară ;
-nevoia de a sim╚Ťi pe pielea ta sentimentul de libertate ;
-nevoie de a avea o bicicletă cât mai ergonomică posibil ;
-nevoia de trata ciclismul ca pe un sport de performan╚Ť─â;
-nevoie de a-╚Ťi face prieteni noi pe baza acestei pasiuni ;
-nevoia de a tranzita rapid suprafe╚Ťe de teren problematice etc .

Tipuri de biciclete: Care este alegerea potrivit─â pentru tine?
Tipuri de biciclete: Care este alegerea potrivit─â pentru tine?

2. Criterii de care s─â ╚Ťii cont atunci c├ónd alegi bicicleta

Pe l├óng─â nevoia real─â de a avea un anumit tip de biciclet─â, iat─â ce alte criterii sunt esen╚Ťiale ├«n aceast─â alegere. ╚Üin├ónd cont de toate acestea, produsul comandat online va fi 100% eficient, pentru contextul ├«n care alegi s─â ├«l utilizezi:

2.1. Greutatea bicicletei
Greutatea unei biciclete este determinată de materialul din care sunt realizate atât cadrul, cat și elementele conexe.

Iat─â care sunt principalele materiale utilizate pentru construirea elementelor din structura unei biciclete ╚Öi cum difer─â unul de cel─âlalt, ├«n privin╚Ťa greut─â╚Ťii oferite:

Carbonul - dac─â ├«╚Ťi dore╚Öti o biciclet─â u╚Öoar─â, ├«╚Ťi recomand─âm un model cu furca ╚Öi cadrul realizate din carbon. Acest material este mult mai flexibil dec├ót aluminiul, ├«ns─â nu la fel de rezistent ├«n fa╚Ťa ╚Öocurilor mecanice.

Aluminiul - efortul produc─âtorilor de biciclete, privind dezvoltarea acestui material, din punct de vedere al func╚Ťiilor pe care le poate oferi, au apropiat destul de mult aluminiul de carbon, ├«n ultimii ani. Este un material cu o greutate redus─â, preferat pentru cei care practic─â trekking, cross sau MTB, dar cu o rezisten╚Ť─â mult mai mare.

Otelul - material utilizat ├«nc─â din urm─â cu 100 de ani, cu o greutate mult mai mare, comparativ cu celelalte dou─â materiale prezentate mai sus, ├«ns─â cu o rezisten╚Ť─â net superioara. Este de preferat, dac─â ├«╚Ťi dore╚Öti o biciclet─â de ora╚Ö, acolo unde viteza este irelevant─â, sau dac─â ├«╚Ťi dore╚Öti un mountain bike (MTB).  

2.2. ├Än─âl╚Ťimea bicicletei
├Än cazul ├«n care ├«n─âl╚Ťimea bicicletei nu este compatibil─â cu ├«n─âl╚Ťimea utilizatorului, manevrarea acesteia va fi c├ót se poate de incomod─â. Dac─â ├«n cazul cadrului sau al ╚Öeii, dimensiunile acestora se mai pot ajusta, nu acela╚Öi lucru ├«l putem afirma ╚Öi despre cadru.

2.3. Bugetul disponibil
Chiar dac─â ╚Ťi-ai f─âcut o idee c├ót se poate de clar─â, privind dimensiunile ╚Öi greutatea bicicletei perfecte pentru tine, ├«n func╚Ťie de nevoile pe care le ai, este esen╚Ťial s─â ├«╚Ťi prestezi un buget.

O biciclet─â ieftin─â nu reprezint─â ├«ntotdeauna cea mai bun─â op╚Ťiune pe care po╚Ťi miza, mai ales dac─â nevoia ta de mi╚Öcare presupune participarea la competi╚Ťii de profit, sau testarea unor limite fizice din ce ├«n ce mai ridicate, ├«n arii naturale ce difer─â ca dificultate.

A╚Öadar, stabilirea bugetului pentru achizi╚Ťionarea unei biciclete are leg─âtur─â cu motivul pentru care ├«╚Ťi dore╚Öti s─â utilizezi acest produs. A╚Öadar, iat─â o serie de praguri la care te po╚Ťi raporta:

Buget sub 500 lei - biciclete cu o echipare slab calitativ─â, pe baza unor piese a c─âror calitate este discutabil─â ╚Öi cu o rezisten╚Ť─â ce trece cu greu proba timpului. Costurile de ├«ntre╚Ťinere pot dep─â╚Öi ├«n timp pre╚Ťul de achizi╚Ťie ini╚Ťial.

Buget ├«ntre 500 - 1.000 lei - asociate acestui interval de pre╚Ťuri modele de biciclete pentru ora╚Ö, biciclete MTB entry-level ╚Öi unele biciclete pliabile. ├Äns─â nici aceste produse nu prezint─â garan╚Ťia pe care o dore╚Öti, ├«n cazul unor cobor├óri pe terenuri accidentate, sau al particip─ârii la competi╚Ťii de profil.
Buget intre 1.000 - 2.000 lei - modelele din acest range de pre╚Ť se pot g─âsi ├«n mai toate categoriile principale de biciclete. A╚Öadar, dac─â bugetul ├«╚Ťi permite, ai la dispozi╚Ťie o gam─â variat─â de solu╚Ťii: pentru ora╚Ö, trekking, MTB. Aceste modele ├«ncep s─â surprind─â prin func╚Ťii ╚Öi propriet─â╚Ťi cu adev─ârate. Ex: fr├ónele pe disc, ro╚Ťile de 29ÔÇŁ etc

Buget ├«ntre 2.000 - 3.000 lei - acest interval de pre╚Ťuri pentru achizi╚Ťionarea unei biciclete ├«╚Ťi permite acces la modele mid-level, utile ├«n activit─â╚Ťi de trekking sau mountain-bike.Tot ├«n acest interval se ├«ncadreaz─â ╚Öi modelele basic pentru cursiere, ideale pentru pasiona╚Ťii curselor de weekend, sau pentru cicli╚Ötii ├«ncep─âtori.

Buget ├«ntre 3.000 - 4.500 lei - bicicletele pe care le po╚Ťi comanda online la un astfel de pre╚Ť au piese de calitate, ce sus╚Ťine o perioad─â de utilizare ├«ndelungat─â. Aceste modele ├«╚Ťi permit s─â participi f─âr─â probleme la competi╚Ťii dedicate amatorilor. EX: bicicletele de tip MTB.

Buget de peste 4.500 lei - în această categorie intră cursierele cu elemente de carbon, bicicletele electrice, bicicletele cu dinam pe butuc, cele cu frâne pe disc și suspensii pe spate etc. Asigură un mix excelent de confort, manevrabilitate și rezistentă.

Buget de peste 10.000 lei - dedicate celor care particip─â frecvent la competi╚Ťii. Modelele din acest interval nu reprezint─â o alegere inspirat─â pentru bicicli╚Ötii amatori, sau cei care prefer─â ie╚Öirile doar ├«n timpul liber. Sunt prev─âzute cu materiale de cea mai bun─â calitate ╚Öi tehnologii de top, ce pot sus╚Ťine performan╚Ťa la cel mai ├«nalt nivel.

Tipuri de biciclete: Care este alegerea potrivit─â pentru tine?
Tipuri de biciclete: Care este alegerea potrivit─â pentru tine?

3. Tipuri de biciclete pentru adul╚Ťi: recomand─ârile noastre

Pentru c─â am v─âzut care sunt cele mai importante criterii de luat ├«n calcul, atunci c├ónd vrei s─â ├«╚Ťi cumperi o biciclet─â, nu ne mai r─âm├óne dec├ót s─â analiz─âm principalele tipuri de biciclete pentru adul╚Ťi. Iat─â cum o arat─â o clasificare cuprinz─âtoare a acestora:

Bicicleta de oraș
Este o biciclet─â pe c├ót de cool, pe at├ót de util─â ├«n marile ora╚Öe. Cele mai multe modele de╚Ťin amortizor frontal ╚Öi pe spate, au ╚Öaua moale, accesorii precum co╚Öurile de produse, protec╚Ťie pentru lan╚Ť ╚Öi un interval de 7 p├ón─â la 21 de viteze. Ultimele modele ap─ârute pe pia╚Ť─â vin cu un avantaj extrem de interesant: se pot plia.

├Än cazul bicicletelor de ora╚Ö (sau ÔÇťurbaneÔÇŁ, a╚Öa cum mai sunt acesta denumite), dimensiunile ro╚Ťilor descriu o gam─â variat─â de op╚Ťiuni - de la 20ÔÇŁ p├ón─â la 28ÔÇŁ. Permit o c─âl─âtorie confortabil─â, iar costurile pentru ├«ntre╚Ťinere la o biciclet─â de ora╚Ö sunt relativ sc─âzute. Nu sunt proiectate pentru c─âl─âtorii lungi, pe ╚Öosea, a╚Öadar, utilitatea lor este activabil─â doar ├«n ora╚Ö.

Tipuri de biciclete: Care este alegerea potrivit─â pentru tine?

Bicicleta de munte
Bicicleta de munte (eng. ÔÇťMountain BikeÔÇŁ - MTB) reprezint─â cel mai r─âsp├óndit model de biciclet─â. Aceasta este proiectat─â at├ót pentru plimb─âri pe drumuri asfaltate, c├ót ╚Öi pentru cobor├óri pe terenuri denivelate, acoperind astfel o gama variat─â de scopuri ╚Öi nevoi:

Bicicletele de munte pentru ├«ncep─âtori - biciclete proiectate pentru plimb─âri relaxante, ├«n ora╚Ö sau pe poteci b─ât─âtorite din parcuri. Construc╚Ťia acestor produse este orientat─â c─âtre o utilizare la nivel amator. Nu pot fi folosite la nivel competi╚Ťional deoarece nu pot satisface nevoile utilizatorului ╚Öi nu ofer─â durabilitatea necesar─â.

Bicicletele Cross Country - biciclete MTB tehnice ╚Öi foarte tehnice. Geometria bicicletei ofer─â o pozi╚Ťie a ciclistului  orientat─â spre maximul de eficien╚Ť─â pentru a putea parcurge trasee lungi ├«n timpul cel mai scurt. Ramur─â sportiv─â dedicat─â cicli╚Ötilor consecven╚Ťi spre competi╚Ťional.
Bicicletele de tip Trial / Freestyle - dedicate celor care ├«╚Öi testeaz─â limitele, prin s─ârituri cu bicicleta ╚Öi alte tipuri de trick. De aceea, sunt prev─âzute cu un cadru rezistent, ro╚Ťi foarte late, fr├óne pe jante ╚Öi nu sunt echipate cu protec╚Ťii sau alte echipamente anexe. Confortul asigurat la drumuri lungi este relativ sc─âzut, acestea fiind special concepute pentru trick-uri.

Bicicletele pentru downhill - sunt cele mai expuse biciclete MTB la șocuri fizice, așadar, sunt prevăzute cu un cadru rezistent și greu, amortizoare foarte lungi și frâne pe discuri puternice. Aceste modele sunt ideale pentru coborâri în viteză, pe terenuri accidentate.

Tipuri de biciclete: Care este alegerea potrivit─â pentru tine?

Bicicleta de sosea
O astfel de biciclet─â este special conceput─â pentru a fi utilizat─â pe suprafe╚Ťe asfaltate, nicidecum pe terenuri accidentate sau trasee cu obstacole. Dispune de un cadru u╚Öor, ro╚Ťi mari ╚Öi sub╚Ťiri, precum ╚Öi de un ghidon ├«n form─â de ÔÇťcoarne de berbecÔÇŁ.

Toate aceste elemente ├«i permit ciclistului s─â ating─â viteze pentru deplasare mari, printr-un nivel de rezisten╚Ť─â a aerului relativ sc─âzut, ├«n timpul deplas─ârii. Aceste biciclete sunt utilizate ├«n competi╚Ťiile de profil, la cel mai ├«nalt nivel, a╚Öa cum este ╚Öi prestigiosul ÔÇťTour de FranceÔÇŁ.

4. Când este indicat să alegi o bicicletă electrică?

Dac─â ├«╚Ťi dore╚Öti s─â te bucuri de plimb─ârile ├«n aer liber, ├«ns─â condi╚Ťia fizic─â nu ├«╚Ťi permite un efort considerabil, sau nu e╚Öti echipat adecvat pentru mi╚Öcare, po╚Ťi opta pentru utilizarea unei biciclete electrice, ├«n locul uneia clasice.

De asemenea, bicicleta electric─â este ideal─â pentru a merge zi de la zi la birou, ├«ns─â distan╚Ťele urbane considerabile, pe care trebuie s─â le parcurgi de acas─â p├ón─â la birou ╚Öi retur, te-ar face s─â transpiri din abunden╚Ť─â. Or un astfel de scenariu poate fi nepl─âcut, din multe puncte de vedere.  


Beneficiile unei biciclete electrice
O astfel de biciclet─â p─âstreaz─â aspectul ╚Öi configura╚Ťia unui model cu ac╚Ťiune manual─â, a╚Öadar, este foarte simplu de utilizat, mai ales ├«n cazul ├«n care ai deja o experien╚Ť─â considerabil─â ├«n ciclismul clasic.

├Äns─â merit─â precizat faptul c─â func╚Ťia electric─â intr─â ├«n func╚Ťiune atunci c├ónd dore╚Öti, a╚Öadar, nu discut─âm dec├ót despre o trecere simpl─â de la deplasarea prin pedalare, la cea realizabil─â pe baza motorului ╚Öi acumulatorului. Astfel, ai la ├«ndem├ón─â o biciclet─â 2-in-1.

Comparativ cu pre╚Ťurile de transport pe care trebuie s─â le achi╚Ťi, pentru deplasarea cu mijloacele de transport ├«n comun sau cu ma╚Öina proprie, costul de re├«nc─ârcare al acumulatorilor unei biciclete electrice este mult mai redus.  

├Än cazul de╚Ťinerii ╚Öi utiliz─ârii unei biciclete electrice, nu trebuie nici s─â o ├«nmatriculezi, nici s─â pl─âte╚Öti un anumit tip de impozit. Circuli pe drumurile publice cu acesta la fel ca ├«n cazul ├«n care ai pedala cu o biciclet─â normal─â, cu respectarea normelor impuse de Codul Rutier.

Tipuri de biciclete: Care este alegerea potrivit─â pentru tine?

Iat─â care sunt cele mai importante informa╚Ťii pe care trebuie s─â le cuno╚Öti, ├«nainte de a face o astfel de achizi╚Ťie. Cu ajutorul acestora, este mult mai simplu s─â comanzi online cea mai bun─â biciclet─â pentru tine de pe Decathlon.ro

Intr─â pe site, descoper─â oferta actualizat─â de biciclete pe care ╚Ťi-o punem ast─âzi la dispozi╚Ťie ╚Öi g─âse╚Öte modelul ideal pentru nevoile tale. Ai parte de o list─â variat─â de produse ╚Öi pre╚Ťuri pe m─âsura bugetului de care dispui!

CUM SĂ REPAR O BICICLETĂ NEFOLOSITĂ O PERIOADĂ ÎNDELUNGATĂ DE TIMP ?

RECOMANDĂRI DE ÎNTREȚINERE A BICICLETEI

Echipa noastr─â de pasiona╚Ťi de ciclism a ├«ntocmit o mic─â list─â cu recomand─âri, pentru ├«ntre╚Ťinerea corect─â a bicicletei. Ai grij─â de bicicleta ta de-a lungul anului ╚Öi aceasta ├«╚Ťi va fi recunosc─âtoare!

REGULI DE CIRCULA╚ÜIE ╚śI DE SIGURAN╚Ü─é PENTRU BICICLI╚śTI ÔÇô CE ESTE OBLIGATORIU, OP╚ÜIONAL ╚śI PERMIS

REGULI DE CIRCULA╚ÜIE ╚śI DE SIGURAN╚Ü─é PENTRU BICICLI╚śTI ÔÇô CE ESTE OBLIGATORIU, OP╚ÜIONAL ╚śI PERMIS

Cum echipezi bicicleta daca circuli pe drumurile publice Ôץ Ce este interzis biciclistilor Ôץ Ce este recomandat biciclistilor Ôץ

PREG─éTE╚śTE-╚ÜI OPTIM PRIMELE VACAN╚ÜE CU BICICLETA

PREG─éTE╚śTE-╚ÜI OPTIM PRIMELE VACAN╚ÜE CU BICICLETA

TREBUIE S─é TE SIM╚ÜI CONFORTABIL PE BICICLET─é; PORNE╚śTE DE LA LUCRURI MICI ╚śI VISEAZ─é LA LUCRURI MARI; FII PREG─éTIT S─é REZOLVI PROBLEMELE MECANICE CARE APAR PE DRUM; POART─é ├ÄMBR─éC─éMINTE ADECVAT─é; ECHIPEAZ─é-TE OPTIM; NU SUBESTIMA ECHIPAMENTUL COMPLEMENTAR.

CUM S─é ALEGI O BICICLET─é ADAPTAT─é COPILULUI T─éU

CUM S─é ALEGI O BICICLET─é ADAPTAT─é COPILULUI T─éU

Descoper─â cum alegi cea mai buna bicicleta pentru copii de pe Decathlon.ro si care sunt beneficiile pe care le asigura o astfel de decizie inspirata.

TRASEELE PENTRU BICICLET─é ╚śI DEZVOLTAREA CICLOTURISMULUI ├ÄN ROM├éNIA

TRASEELE PENTRU BICICLET─é ╚śI DEZVOLTAREA CICLOTURISMULUI ├ÄN ROM├éNIA

1. Traseele pentru biciclet─â ÔÇô atrac╚Ťie pentru turi╚Ötii dornici de aventur─â 1.1. Tipuri de biciclet─â adecvate pentru parcurgerea unui traseu montan 1.2. Cum au ap─ârut bicicletele ideale pentru traseele pe munte 1.3. Trasee de biciclet─â celebre ├«n Europa