Cum s─â alegi ├«nc─âl╚Ť─âmintea de drume╚Ťie pentru copii

Cum s─â alegi ├«nc─âl╚Ť─âmintea de drume╚Ťie pentru copii ?

O bun─â preg─âtire a copiilor pentru drume╚Ťie ├«nseamn─â, ├«nainte de toate, alegerea ├«nc─âl╚Ť─âmintei potrivite pentru ace╚Ötia. Este esen╚Ťial s─â ╚Ťii cont de mai multe criterii. ├Ä╚Ťi prezent─âm principalele elemente, astfel ├«nc├ót copilul t─âu s─â poat─â explora natura ├«n deplin confort!

Cum s─â alegi ├«nc─âl╚Ť─âmintea de drume╚Ťie pentru copii

Cum s─â alegi ├«nc─âl╚Ť─âmintea de drume╚Ťie pentru copii

1/ ├Änc─âl╚Ť─âmintea trebuie s─â fie prev─âzut─â cu o talp─â flexibil─â, dar tehnic─â

Atunci c├ónd copilul ├«nva╚Ť─â s─â mearg─â, este recomandat ca piciorul acestuia s─â poat─â sim╚Ťi solul ╚Öi s─â formeze repere de echilibru. Astfel, 2 caracteristici pot fi comparate ├«n ceea ce prive╚Öte talpa:
- stabilitatea : Aceasta se definește prin mărimea crampoanelor. Cu cât acestea sunt mai adânci și mai bine definite, cu atât ele vor putea rezista la diferite tipuri de teren (noroi, nisip, zăpadă), iar stabilitatea va fi una mai bună.
- aderen╚Ťa : Aceasta se refer─â la material. Cu c├ót materialul va fi mai moale ╚Öi cu o ad├óncime u╚Öor mai redus─â, cu at├ót va avea un mai bun " efect ventuz─â" ├«n cazul resturilor de p─âm├ónt, pietre (r─âmase ├«ntre crampoane).
Pentru copii, se recomand─â alegerea unei t─âlpi destul de flexibile, nu foarte groas─â ╚Öi cu un num─âr minim de stria╚Ťii. Astfel, aceasta va asigura confort ╚Öi aderen╚Ť─â pe toate tipurile de teren.

Cum s─â alegi ├«nc─âl╚Ť─âmintea de drume╚Ťie pentru copii

2/ ├Änc─âl╚Ť─âmintea trebuie s─â asigure o sus╚Ťinere optim─â a piciorului

Stabilitatea ├«n timpul mersului este oferit─â de talp─â ╚Öi fa╚Ťa ├«nc─âl╚Ť─âmintei (partea superioar─â a ├«nc─âl╚Ť─âmintei). Sus╚Ťinerea poate fi ├«mbun─ât─â╚Ťit─â ╚Öi ├«n func╚Ťie de sistemul de reglare:
- Banda cu arici este mai simpl─â ╚Öi mai practic─â pentru utilizarea zilnic─â. Copiii sunt mai autonomi datorit─â acestui sistem de ├«nchidere a ├«nc─âl╚Ť─âmintei.
- ╚śireturile tradi╚Ťionale ale ├«nc─âl╚Ť─âmintei se pot personaliza. Cu c├ót acestea sunt mai lungi ╚Öi mai ├«nalte, cu at├ót ├«nc─âl╚Ť─âmintea se poate regla mai bine, sporind ├«n special sus╚Ťinerea gleznei.

├Än paralel, anumite modele sunt prev─âzute cu sistemul " Quick lace". Este vorba despre o str├óngere intuitiv─â ╚Öi rapid─â a ╚Öireturilor, care faciliteaz─â utilizarea de c─âtre copii, asigur├ónd, ├«n acela╚Öi timp, sus╚Ťinere optim─â.

Cum s─â alegi ├«nc─âl╚Ť─âmintea de drume╚Ťie pentru copii

3/ Ce tip de ├«nc─âl╚Ť─âminte de drume╚Ťie s─â alegi? ├«nc─âl╚Ť─âminte joas─â sau bocanci mid/├«nal╚Ťi?

Exist─â diferite modele de ├«nc─âl╚Ť─âminte: ├«nc─âl╚Ť─âminte joas─â, bocanci mid ╚Öi bocanci ├«nal╚Ťi.
├Änc─âl╚Ť─âmintea joas─â este cea mai u╚Öoar─â ╚Öi flexibil─â, ceea ce asigur─â o mai bun─â libertate de mi╚Öcare. Aceasta este potrivit─â pentru traseele de drume╚Ťie mai u╚Öoare, unde copiii pot alerga, s─âri sau chiar c─â╚Ť─âra, bucur├óndu-se de o foarte bun─â libertate de mi╚Öcare.

Bocancii mid asigur─â o mai bun─â sus╚Ťinere, pentru a merge ├«n drume╚Ťie pe trasee mai dificile. Bocancii ├«nal╚Ťi permit protejarea gleznei de mediul exterior: fie de diverse tipuri de teren, dar ╚Öi de condi╚Ťiile meteorologice variabile.

Cum s─â alegi ├«nc─âl╚Ť─âmintea de drume╚Ťie pentru copii

4/ ├Änc─âl╚Ť─âminte impermeabil─â, cu material hidrofob sau cu finisaje etan╚Öe?

Un alt aspect important este rezisten╚Ťa la ap─â. Chiar dac─â rar se ├«nt├ómpl─â s─â mergi ├«n drume╚Ťie c├ónd plou─â, copiii sunt mereu atra╚Öi de a c─âlca ├«ntr-o balt─â, dac─â aceasta le apare ├«n cale! Cele mai multe dintre materialele sintetice ╚Öi materialele din piele folosite pentru ├«nc─âl╚Ť─âmintea de drume╚Ťie sunt deja tratate pentru a fi hidrofobe, adic─â pentru a respinge apa, sau chiar sunt prev─âzute cu o membran─â impermeabil─â-respirant─â. ├Än cel mai bun caz, aceast─â membran─â este complet impermeabil─â pentru a rezista la ap─â ╚Öi, prin urmare, mai etan╚Ö─â.
Este de preferat s─â alegi cel pu╚Ťin ├«nc─âl╚Ť─âmintea de drume╚Ťie hidrofob─â, pentru a putea ie╚Öi cu copilul indiferent de vremea de afar─â. Dac─â realizezi drume╚Ťii mai avansate, ├«n mod consecvent, ├«nc─âl╚Ť─âmintea impermeabil─â ├«╚Ťi va simplifica probabil via╚Ťa de zi cu zi ╚Öi modul de organizare, deoarece aceasta va men╚Ťine picioarele copilului uscate!

Este bine de ╚Ötiut c─â po╚Ťi pulveriza singur tratamentul hidrofob, reactiv├ónd aceast─â caracteristic─â cu ajutorului unui spray. 

Cum s─â alegi ├«nc─âl╚Ť─âmintea de drume╚Ťie pentru copii

5/ ├Änc─âl╚Ť─âmintea de drume╚Ťie se alege ├«n func╚Ťie de anotimp: var─â sau iarn─â

Temperaturile nu schimb─â ├«n mod semnificativ criteriile de alegere, dar materialele ├«nc─âl╚Ť─âmintei sunt importante ├«n acest caz.

Pe timp de var─â recomand─â modelele de ├«nc─âl╚Ť─âminte deschis─â, precum sandalele sau ├«nc─âl╚Ť─âmintea din materiale respirante, cum sunt cele sintetice cu microperfora╚Ťii. Acest tip de ├«nc─âl╚Ť─âminte asigur─â confort ╚Öi evacueaz─â transpira╚Ťia ├«n timpul drume╚Ťiilor estivale.

├Än timpul iernii, ├«nc─âl╚Ť─âmintea cu c─âptu╚Öeal─â izoleaz─â de frig. Materiale precum vatelina asigur─â mai mult─â c─âldur─â.

Cum s─â alegi ├«nc─âl╚Ť─âmintea de drume╚Ťie pentru copii

6/ ├Änc─âl╚Ť─âmintea de drume╚Ťie trebuie aleas─â ├«n func╚Ťie de tipul de practic─â sportiv─â

├Än timpul plimb─ârilor ╚Öi a drume╚Ťiilor scurte, ├«nc─âl╚Ť─âmintea flexibil─â este suficient─â pentru a asigura aderen╚Ť─â ╚Öi confort. Altfel spus, pentru traseele de drume╚Ťie mai u╚Öoare sau cu diferen╚Ť─â mic─â de nivel, po╚Ťi alege o ├«nc─âl╚Ť─âminte u╚Öoar─â. 

Pentru drume╚Ťiile la munte, unde c─âr─ârile traseului pot fi mai abrupte, alege un model care ofer─â mai mult─â protec╚Ťie ╚Öi rezisten╚Ť─â. De cele mai multe ori, ├«n acest caz tipul de teren poate varia, iar diferen╚Ťa de nivel este mai mare.
Pe de alt─â parte, ├«nc─âl╚Ť─âmintea de drume╚Ťie nu este conceput─â pentru alergare montan─â (trail). Acestea sunt dou─â sporturi diferite, cu particularit─â╚Ťi ╚Öi nevoi diferite.

Cum s─â alegi ├«nc─âl╚Ť─âmintea de drume╚Ťie pentru copii

Exist─â diferen╚Ťe ├«ntre ├«nc─âl╚Ť─âmintea de drume╚Ťie pentru fete ╚Öi b─âie╚Ťi?

Nu exist─â diferen╚Ť─â de conforma╚Ťie sau de form─â ├«ntre ├«nc─âl╚Ť─âmintea de fete ╚Öi cea de b─âie╚Ťi. ├Änainte de adolescen╚Ť─â, tipologiile picioarelor nu sunt ├«nc─â specifice. Alegerea se poate realiza ├«n func╚Ťie de design, culori sau chiar accesorii.
├Ä╚Ťi recomand─âm s─â nu alegi ├«nc─âl╚Ť─âminte cu bolt─â plantar─â : aceasta se formeaz─â singur─â, pe m─âsur─â ce piciorul se dezvolt─â prin mers. Nu este nevoie de o dezvoltare artificial─â.

Cum s─â alegi ├«nc─âl╚Ť─âmintea de drume╚Ťie pentru copii

Test: care este cea mai bun─â marc─â de ├«nc─âl╚Ť─âminte pentru drume╚Ťie la munte?

├Än cele din urm─â, nu exist─â un brand perfect. ├Änc─âl╚Ť─âmintea este diferit─â ├«n func╚Ťie de marc─â. Cel mai important este ca ├«nc─âl╚Ť─âmintea s─â fie adaptat─â la tipul de practic─â sportiv─â ╚Öi la obiceiurile copilului t─âu.

Astfel, se recomand─â probarea ├«n magazin, pentru ca cel mic s─â-╚Öi poat─â exprima p─ârerea despre cum se simte ├«n ├«nc─âl╚Ť─âminte ╚Öi dac─â aceasta ├«i ofer─â libertate de mi╚Öcare.
├Än plus, iat─â c├óteva recomand─âri pentru a testa dac─â ├«nc─âl╚Ť─âmintea este potrivit─â pentru copilul t─âu:
- Alege o m─ârime mai mare dec├ót cea pe care o poart─â copilul ├«n mod normal pentru ca ├«nc─âl╚Ť─âmintea s─â ofere suficient spa╚Ťiu la nivelul degetelor, evit├ónd astfel lovirea acestora de v├órful ├«nc─âl╚Ť─âmintei. ├Än timpul efortului, picioarele se umfl─â, iar o m─ârime mai mare ofer─â mai mult confort. ├Än plus, nu va mai trebui s─â cumperi o alt─â pereche de ├«nc─âl╚Ť─âminte dup─â o perioad─â foarte scurt─â de timp.
- Pozi╚Ťioneaz─â un deget ├«n spatele tendonului lui Ahile pentru a pozi╚Ťiona corect piciorul ╚Öi pentru a verifica criteriul precedent.
- ├Äncercarea ├«nc─âl╚Ť─âmintei trebuie s─â se realizeze imit├ónd mi╚Öc─ârile din timpul practic─ârii de drume╚Ťie. Unele magazine propun zone de testare, cu mai multe tipuri de teren ╚Öi unghiuri de ├«nclinare.

Descoper─â ├«nc─âl╚Ť─âmintea rezistent─â pentru copii!

Cum s─â alegi ├«nc─âl╚Ť─âmintea de drume╚Ťie pentru copii

Un ultim sfat:
alegerea ╚Öosetelor pentru drume╚Ťie!

╚śosetelor li se acord─â, adesea, prea pu╚Ťin─â importan╚Ť─â, de╚Öi acestea fac leg─âtura ├«ntre talp─â ╚Öi ├«nc─âl╚Ť─âminte. ├Än timpul mi╚Öc─ârii, alegerea incorect─â a ╚Öosetelor poate crea zone de frecare.
Pentru a evita acest aspect, exist─â ╚Öosete cu diferite lungimi ╚Öi modele cu diverse zone mai ├«nt─ârite, mai respirante sau mai extensibile ├«n anumite locuri. Prin urmare, este important s─â alege╚Ťi ╚Öosete de drume╚Ťie care ofer─â sus╚Ťinere ╚Öi confort maxim.

Cum s─â-╚Ťi echipezi copilul ├«n timpul drume╚Ťiei?

Cum s─â-╚Ťi echipezi copilul ├«n timpul drume╚Ťiei?

├Änainte de toate, iat─â ce nu trebuie s─â faci atunci c├ónd ├«╚Ťi echipezi copilul pentru drume╚Ťie.

CUM SĂ ÎȚI MOTIVEZI COPILUL SĂ MEARGĂ ÎN DRUMEȚIE

CUM SĂ ÎȚI MOTIVEZI COPILUL SĂ MEARGĂ ÎN DRUMEȚIE

Pentru o drume╚Ťie reu╚Öit─â, ├«n care cei mici s─â se bucure de experien╚Ť─â la fel de mult ca ╚Öi tine, ├«╚Ťi propunem c├óteva trucuri pentru a le capta aten╚Ťia, astfel ├«nc├ót s─â nu se plictiseasc─â.