8 SFATURI PENTRU EVITAREA APARIȚIEI BĂTĂTURILOR ÎN TIMPUL DRUMEȚIILOR

8 Sfaturi pentru evitarea apari╚Ťiei b─ât─âturilor ├«n timpul drume╚Ťiilor

Care este primul reflex de evitat ├«n ceea ce prive╚Öte apari╚Ťia b─ât─âturilor? Am auzit deseori c─â trebuie s─â alegem o m─ârime mai mare dec├ót cea obi╚Önuit─â, este adev─ârat? O str├óngere corect─â poate preveni apari╚Ťia de b─ât─âturi?

Oricare ar fi nivelul de practic─â ╚Öi tipul de teren, exist─â un singur lucru pe care ├«l au ├«n comun to╚Ťi practican╚Ťii de drume╚Ťie: teama de a se ├«ntoarce din drume╚Ťie cu b─ât─âturi. Iat─â c├óteva sfaturi pentru a evita apari╚Ťia acestora!

├Än general, b─ât─âturile apar atunci c├ónd pielea este sensibil─â la frecare, fie din cauza ╚Öosetelor, fie a tipului de ├«nc─âl╚Ť─âminte ori din cauza p─âtrunderii de pietricele, crengi. Umiditatea ( cauzat─â de transpira╚Ťie sau de alte elemente exterioare) joac─â un rol important ├«n a face pielea vulnerabil─â ├«n fa╚Ťa b─ât─âturilor!

Cum putem evita apari╚Ťia b─ât─âturilor?

Pentru a r─âspunde acestei ├«ntreb─âri, le-am dat cuv├óntul colegilor no╚Ötri exper╚Ťi ╚Öi pasiona╚Ťi de drume╚Ťie: Claire Sens( inginer studiu teren ╚Öi podolog), Edward Robers (╚Öef de produs ├«nc─âl╚Ť─âminte de drume╚Ťie) ╚Öi Julien Ettel (╚Öef de produs ╚Öosete ╚Öi bran╚Ťuri de drume╚Ťie) din cadrul Quechua.

1.Care este primul reflex de evitat ├«n ceea ce prive╚Öte apari╚Ťia b─ât─âturilor?

Claire: ,, Cel mai important lucru este alegerea m─ârimii corecte de ├«nc─âl╚Ť─âminte. Apoi, a╚Öa cum se spune, trebuie s─â acord─âm o aten╚Ťie sporit─â ├«n timpul ie╚Öirilor ├«n natur─â cu o nou─â pereche de ├«nc─âl╚Ť─âminte. ├Än urma unui studiu, am observat c─â aprox. 70% din b─ât─âturi apar ├«n primele 5 ore de drume╚Ťie. Este esen╚Ťial s─â ave╚Ťi piciorul bine fixat, m─ârimea corect─â ╚Öi bran╚Ťul au rol ├«n limitarea la maximum a riscului de apari╚Ťie al b─ât─âturilor.

8 SFATURI PENTRU EVITAREA APARIȚIEI BĂTĂTURILOR ÎN TIMPUL DRUMEȚIILOR

2.Am auzit deseori că trebuie să alegem o mărime mai mare decât cea obișnuită, este adevărat?

Edward: ,, Nu este o regul─â. Unii practican╚Ťi de drume╚Ťie spun c─â ├«╚Öi aleg ├«ntotdeauna o m─ârime mai mare dec├ót cea obi╚Önuit─â pentru c─â este mult mai comod pentru ei. Pentru al╚Ťii, acest lucru nu func╚Ťioneaz─â. Testarea este cu adev─ârat un punct esen╚Ťial c─âtre care s─â ne orient─âm atunci c├ónd alegem ├«nc─âl╚Ť─âmintea. ÔÇśÔÇÖ

Claire: ,, Da, acest lucru depinde de obiceiurile fiec─ârei persoane. Auzim adesea vorbindu-se despre umflarea picioarelor din cauza efortului. Este adev─ârat, numai c─â acest lucru ├«n ziua de ast─âzi se poate evita. Acest aspect difer─â de la o persoan─â la alta ├«n func╚Ťie de sensibilitate. Picioarele unor persoane se ├«nc─âlzesc foarte rapid, alte persoane au un picior mai mare dec├ót cel─âlalt. Deci cel mai bun sfat este : ,, Probeaza-ti ├«nc─âl╚Ť─âmintea de drume╚Ťie!ÔÇÖÔÇÖ

3.O str├óngere corect─â poate preveni apari╚Ťia de b─ât─âturi?

Claire: ,, Da, acest lucru este primordial! ├Än timpul drume╚Ťiilor, piciorul trebuie s─â aib─â o sus╚Ťinere optim─â. La unele tipuri de ├«nc─âl╚Ť─âminte, str├óngerea difer─â ├«n func╚Ťie de urcare/cobor├óre. La cobor├óre nu ezita s─â-╚Ťi str├óngi ferm ├«nc─âl╚Ť─âmintea! ÔÇśÔÇÖ.

8 SFATURI PENTRU EVITAREA APARIȚIEI BĂTĂTURILOR ÎN TIMPUL DRUMEȚIILOR

4.Este important─â alegerea ╚Öosetelor de drume╚Ťie ( mai mult dec├ót o simpl─â pereche de ╚Öosete sport)?

Julien: ,, Protec╚Ťia piciorului este cea care diferen╚Ťiaz─â o ╚Öoset─â de drume╚Ťie de una clasic─â pentru sport. ├Änc─âl╚Ť─âmintea de drume╚Ťie este mai rigid─â dec├ót cea pentru un alt sport. Astfel, este important─â protejarea piciorului, ├«n special, de b─ât─âturi. Sus╚Ťinerea piciorului este o func╚Ťie esen╚Ťial─â ├«n evitarea c─âderii sau str├óngerii ╚Öosetei. Acesta este motivul pentru care folosim benzi de fixare din elastan p├ón─â c├ónd avem 100% structuri elastice ╚Öi potrivite conforma╚Ťiei (piciorul drept / piciorul st├óng). ├Än cele din urm─â, ╚Öi, probabil, cel mai important, este, de asemenea, c─â materialele care se schimb─â. O ╚Öoset─â sport trebuie s─â permit─â evacuarea transpira╚Ťiei piciorului. Umiditatea piciorului accelereaz─â riscul de apari╚Ťie al b─ât─âturilor. Am ├«ntrebat practican╚Ťii de drume╚Ťie ╚Öi studiul ne arat─â c─â aproximativ 30% din b─ât─âturi apar din cauza utiliz─ârii unor ╚Öosete care nu sunt adecvate nivelului de practicare. ÔÇśÔÇÖ.

Claire: ,, Este esen╚Ťial s─â ╚Ötii c─â b─ât─âturile sunt asem─ânate cu arsurile de gradul 3. Acestea vor ap─ârea mult mai rapid atunci c├ónd merge╚Ťi pe un teren cu umiditate ridicat─â. ╚śosetele de drume╚Ťie sunt concepute din material care previne apari╚Ťia acestora. ÔÇśÔÇÖ. 

8 SFATURI PENTRU EVITAREA APARIȚIEI BĂTĂTURILOR ÎN TIMPUL DRUMEȚIILOR

5.Ce importan╚Ť─â au bran╚Ťurile de drume╚Ťie?

Edward: ,, Schimbarea bran╚Ťului asigur─â o senza╚Ťie de confort, o amortizare intern─â. Acesta permite stabilizarea piciorului, un lucru foarte important ├«n evitarea frec─ârii ╚Öi apari╚Ťiei b─ât─âturilor. ÔÇśÔÇÖ.

Julien: ,,De fapt, dac─â ave╚Ťi prea mult─â libertate de mi╚Öcare ├«n interiorul ├«nc─âl╚Ť─âmintei , piciorul se va mi╚Öca. Acest lucru va genera disconfort ╚Öi frecare. Bran╚Ťul va reduce mi╚Öcarea piciorului ╚Öi va asigura sus╚Ťinere optim─â.ÔÇÖÔÇÖ

Claire: ,, Ave╚Ťi grij─â la materialul bran╚Ťului. Dac─â utiliza╚Ťi un bran╚Ť neted din piele, mai degrab─â dec├ót un produs tehnic specific pentru drume╚Ťii, ve╚Ťi avea ├«n mod inevitabil frecare. Bran╚Ťurile noastre de drume╚Ťie, precum ╚Öi ├«nc─âl╚Ť─âmintea ╚Öi ╚Öosetele, sunt concepute pentru acest tip de practic─â ╚Öi astfel previn apari╚Ťia b─ât─âturilor ├«n timpul drume╚Ťiilor. 

8 SFATURI PENTRU EVITAREA APARIȚIEI BĂTĂTURILOR ÎN TIMPUL DRUMEȚIILOR

6.De ce avem nevoie pentru a evita apari╚Ťia b─ât─âturilor? De o ├«nc─âl╚Ť─âminte bun─â, de o pereche de ╚Öosete adecvat─â sau de un bran╚Ť adecvat tipului de practic─â?

Julien: ,, Este bine ca toate cele trei s─â fie adecvate. Pute╚Ťi avea cea mai bun─â ├«nc─âl╚Ť─âminte din lume, dac─â ╚Öosetele nu sunt adaptate tipului de drume╚Ťie ╚Öi nu evacueaz─â transpira╚Ťia, v─â vor ap─ârea b─ât─âturi. Dac─â nu ave╚Ťi un bran╚Ť care s─â asigure o sus╚Ťinere optim─â a piciorului,  intervine frecarea ╚Öi vor ap─ârea b─ât─âturi din cauza mi╚Öc─ârii ├«n interior a piciorului. ÔÇśÔÇÖ.

Edward: ,, Aceste trei produse sunt complementare, un ansamblu din trei p─âr╚Ťi distincte care maximizeaz─â asigurarea unui confort optim ├«n timpul drume╚Ťiilor. ÔÇśÔÇÖ.

Claire: ,, Aceste trei produse sunt testate ├«n ansamblu, ├«n laborator, iar ulterior sunt validate pe teren adapt├óndu-se la nevoile practican╚Ťilor. De exemplu, ├«nc─âl╚Ť─âmintea conceput─â pentru un traseu de drume╚Ťie de 8 km, va fi testat─â  pe o distan╚Ť─â de 8 km, cu ╚Öosete ╚Öi bran╚Ťuri adaptate. ÔÇśÔÇÖ.

7.Un ultim pont un sfat din partea exper╚Ťilor?

Julien: ,, Dac─â sim╚Ťi╚Ťi orice disconfort din cauza prezen╚Ťei unui corp str─âin (pietre, nisip, scoar╚Ť─âÔÇŽ) opri╚Ťi ╚Öi scoate╚Ťi-l din ├«nc─âl╚Ť─âminte. B─ât─âturile reprezint─â un punct dur, cu frecare repetitiv─â pe ele din cauza unor factori agravan╚Ťi precum : nisip, umiditate, c─âldur─â. Trebuie s─â ave╚Ťi grij─â de picioare, s─â le men╚Ťine╚Ťi uscate ╚Öi s─â v─â echipa╚Ťi cu produse tehnice adaptate drume╚Ťiilor. Ave╚Ťi grij─â de dumneavoastr─â! Uneori ne subestim─âm starea de oboseal─â, dieta noastr─â. Toate acestea influen╚Ťeaz─â cantitatea de transpira╚Ťie ╚Öi, prin urmare, apari╚Ťia b─ât─âturilor.ÔÇŁ

Claire: ,, Usca╚Ťi ├«nc─âl╚Ť─âmintea ├«ntre dou─â utiliz─âri. Este primordial s─â lucra╚Ťi ├«mpotriva umidit─â╚Ťii! ÔÇśÔÇÖ. 

8.Dac─â ├«n ciuda acestor m─âsuri de preacu╚Ťie, apar, totu╚Öi, b─ât─âturi? 

Claire: ,, Unii practican╚Ťi de drume╚Ťie pot avea cea mai bun─â ├«nc─âl╚Ť─âminte, cele mai bune ╚Öosete ╚Öi bran╚Ťuri din lume, dar ├«nc─â au b─ât─âturi. A╚Öa este, nu suntem cu to╚Ťii la fel atunci c├ónd vine vorba de b─ât─âturiÔÇŽ Dac─â, ├«n ciuda tuturor acestor sfaturi, r─âm├óne╚Ťi sub inciden╚Ťa b─ât─âturilor, pute╚Ťi ├«ncerca creme anti-b─ât─âturi care limiteaz─â iritarea din cauza frec─ârii. Dar g├óndi╚Ťi-v─â ├«ntotdeauna la testare, ├«nainte de a ├«ncepe o drume╚Ťie lung─â!ÔÇÖÔÇÖ.

Julien: ,, B─âile pentru picioare pe baz─â de l─âm├óie sunt destul de obi╚Önuite pentru practican╚Ťii de drume╚Ťie. Acestea v─â vor ajuta s─â v─â ├«ngro╚Öa╚Ťi pielea pentru a-i reduce nivelul de fragilitate. ÔÇśÔÇÖ.