SURF ÎN ROMÂNIA: UNDE ÎL POȚI PRACTICA ȘI DE CE ECHIPAMENT AI NEVOIE?

Surf în românia: unde îl poți practica și de ce echipament ai nevoie?

În România, sporturile nautice se bucură de o popularitate ce crește de la an la an, pe baza unor factori precum: ușurința cu care se pot comanda echipamente și accesorii de top, accesul facil la instructori acreditați, lista extinsă de locații ideale pentru practicarea acestora. 

Dacă ești interesat de surf, o vizită de un weekend, sau o vacanță pe litoralul românesc, îți oferă acum șansa practicării acestui sport, în cadrul școlilor deschise în ultimii ani la malul Mării Negre.

Despre zonele din România în care poți învăța să faci surf, noțiunile predate în cadrul orelor și echipamentele potrivite pentru cei care vor să încerce acest sport, indiferent de vreme, în rândurile de mai jos: 

1. Unde poți practica surf în românia?

Pentru că țara noastră are ieșire la o mare, se poate face surf chiar și în România. Litoralul nostru este ideal pentru surferii începători, datorită valurilor de dimensiuni reduse pe care le putem întâlni la noi (până la 3 metri), comparativ cu valurile întâlnite în Peniche sau Nazare.

Aceste zone din Portugalia sunt recunoscute pentru unele dintre cele mai mari valuri din întreaga lume, de aceea, aici se țin anual și nenumărate competiții de surfing, la care se înscriu participanți de pe toate continentele. Dar să revenim la variantele de surfing pe care le poți practica în vacanță sau la final de săptămână, pe litoralul românesc al Mării Negre.  

Pasionații de la noi ai acestui sport practică surf în România de aproximativ 20 de ani, însă în ultimul deceniu, popularitatea acestei activități a determinat inaugurarea primelor școli de pe litoralul nostru.

1.1. Condiții pentru practicarea surfingului în România
Condițiile de practicare variază în funcție de locație:

Condiții de “beach break” (valurile se sparg în zona de plajă; condiții de surfing recomandate începătorilor și avansaților): Tuzla sau Vama Veche;
Condiții specifice zonele de diguri (valurile se sparg de aceste amplasamente realizate de om; condiții de surfing recomandate doar celor cu experiență) : zona “3 papuci” din Constanța.
Despre surfing, putem spune că se învață progresiv, iar valurile din apa Mării Negre (valuri de dimensiuni mici, cu spumă, formate aproape de mal) sunt ideale pentru adaptarea corpului la dinamica acestui sport complex.

Școlile de surf din România au porțile deschise pentru toți cei care abia acum descoperă pasiunea pentru această activitate, oferind cele mai bune condiții de învățare, echipamente dedicate începătorilor și zone de apă delimitate, pentru siguranța participanților la aceste cursuri.  

Dacă vrei să te apuci de surf, înarmează-te cu multă răbdare și o doză mare de ambiție, deoarece vei face cunoștință cu unul dintre cele mai complexe sporturi din această lume, dar care oferă satisfacții pe măsura efortului depus la orele de curs.  

1.2. Cunoștințe minime pentru practicarea surfingului în România
Cursurile de surf din România au loc atunci când se formează valuri, generate de așa-numitul “wind swell”, adică vântul ce bate aproape de mal. Acest tip de vânt generează valuri de durată și cu intensitate mult mai ridicată, optime pentru practicanții acestui sport.

Din păcate, consistența valurilor, sau a zilelor cu valuri bune de surfing, nu reprezintă un aspect definitoriu pentru apa mării din zona litoralului românesc. Uneori, pot fi cinci sau șase zile la rând cu valuri optime pentru surferi, urmate apoi de o săptămână în care Marea Neagră are aspectul unui lac de mari dimensiuni, cu un luciu de apă perfect plat. Acesta este, de altfel, motivul principal pentru care surful nu este un sport atât de popular la noi în țară.

Cei inițiați în surfing spun că acest sport înseamnă 90% paddling și 10% momentele în care te poți bucura de faptul că ai prins un val ideal pentru a te da. Așadar, cunoștințele asimilate la o școală românească de surfing presupun:

Prezentarea echipamentului complet de surf;
Explicarea condițiilor optime pentru formarea valurilor;
Teoria ce explică modul prin care “se prind” valurile bune.
După sesiunea de teorie, susținută pe mal, cursul continuă cu o serie de antrenamente pentru încălzirea corpului. Încălzirea nu trebuie ignorată, deoarece surful este un sport asociat unui nivel de solicitare extrem de ridicat. Așadar, această etapă are rolul de a încălzi mușchii, dar și de a stimula sistemul cardiovascular, înainte de intrarea în apă. 

SURF ÎN ROMÂNIA: UNDE ÎL POȚI PRACTICA ȘI DE CE ECHIPAMENT AI NEVOIE?

2. De ce echipament ai nevoie pentru surfing?

Surful este un sport la îndemâna oricărui practicant, atât timp cât acesta alege echipamentul potrivit, în funcție de: nivelul său de pregătire, condițiile meteo, dimensiuni și greutate, dar și în funcție de preferințele personale pentru nuanțele și modele disponibile.

Dacă ești în căutarea unui echipament de surf complet, ce poate permite să îți urmezi cu ușurință pasiunea acolo unde sunt valurile ideale, iată cum se aleg cele mai importante elemente ale acestuia:

2.1. Placa de surf
Alegerea unei placi de surf adaptate nivelului tău de pregătire reprezintă un factor esential; pentru a face progrese în apă. În cele ce urmează vorbim despre caracteristicile ideale pentru plăcile de surf dedicate începătorilor, dar și pentru cele recomandate surferilor avansați.  

Placi de surf pentru incepatori

O placă de surf ideală pentru a învăța este realizată din spumă polistiren, material ce poate absorbi foarte bine șocurile căzăturilor și plutește excelent pe apă, combinând astfel flotabilitatea cu siguranța. Greutatea unei placi din spuma permite un nivel ridicat de stabilitate pe apă, chiar dacă nu stăpânești foarte bine tehnica de vâslire.

Polistirenul este un material moale, dar deosebit de rezistent. În caz de impact, o placă realizată din acest material, nu se înfige în sol, nu suferă zgârieturi și nu se crapă. Un astfel de model de placă pentru surf este ideal pentru primii ani de practică.

Placi de surf pentru avansati

Dacă practici surful la un nivel avansat, îți recomandăm plăcile din epoxi și poliester de tip longboard, ce permit stabilitate pe valuri de dimensiuni mici, însă un nivel de dificultate destul de ridicat, privind realizarea manevrelor.

Dacă îți dorești un model de placă pe care să te poți baza, atunci când iei cele mai îndrăznețe viraje, alege un shortboard. Este una dintre cele mai căutate plăci de surf, dovedindu-se extrem de practică pentru imersiuni în apă și avansarea pe lungimea valului.

Poți lua în calcul și alegerea unei placi evolutive, pe măsură ce progresele tale sunt din ce în ce mai vizibile. Este ideală pentru sesiunile de surfing în ape cu valuri mici și medii, așa cum sunt cele formate aproape de mal, în apele Mării Negre.

2.2. Accesorii pentru placa de surf
Coarda pentru placa de surf

Coarda reprezintă un element esențial din echipamentul unui surfer, indiferent de nivelul la care acesta se află. În lipsa ei, valurile pot duce departe de tine placa, sau există riscul de a-i accidenta pe alți surferi din jurul tău. Alegerea unei corzi pentru placa de surf poate părea la prima vedere un lucru banal.

Dar ține cont că pentru a alege în mod corect acest accesoriu, ce permite o legătură perfectă între surfer și placa pe care se dă, trebuie să ai în vedere o serie de criterii: lungimea plăcii de surf, tipul valurilor, nivelul de experiență al surferului.

Ceara si inotatoare pentru placa de surf

Ceara pentru placa de surf are rolul de a oferi o cât mai bună aderență practicantului pe suprafața acesteia. Dacă ești un surfer începător, află că ceara pentru placă nu poate lipsi din arsenalul tău pentru zilele cu valuri.

În privința alegerii unui produs de calitate, îți recomandăm să alegi o ceară de placă potrivită pentru temperatura apei în care te dai. Găsești pe decathlon.ro ceară pentru ape cu temperaturi scăzute, medii și ridicate, pentru a avea la îndemână produsul optim pentru a trata placa.

Alege o ceară ce vine însoțită de spatulă, pentru o aplicare rapidă și uniformă, pe întreaga suprafață a plăcii. De asemenea, pune în coșul de cumpărături un produs ce rezistă fără probleme în fața căldurii și a razelor de soare, neexistând riscul de a se topi.

2.3. Îmbrăcăminte adecvată sezonului
Combinezoane din neopren

Pentru a practica surful indiferent de sezon, trebuie să te echipezi cu un combinezon din neopren adaptat temperaturilor din zona în care te dai. Reține că un costum de surf integral este ideal pentru apele reci, în timp ce un combinezon shorty pentru surf, cu mâneci scurte și decupat de la genunchi, se poartă în zonele unde apa este caldă.

Neoprenul este un material format din asocierea unei spume ce conține mici bule de aer. Acestea izolează termic, asigurând în același timp flexibilitate și rezistență combinezonului purtat de surfer. Eficiența izolației neoprenului depinde de grosimea sa.

Această grosime a materialului este indicată prin două sau trei cifre. Ex: 5/4/3 mm sau 3/1 mm. Valorile compuse din trei cifre indică grosimea la nivelul bustului și al spatelui, la nivelul picioarelor și la nivelul brațelor.

Valorile compuse din două cifre indică grosimea neoprenului la nivelul bustului și la nivelul brațelor. În cazul practicării surfului în condiții de temperatură scăzută, Decathlon îți recomandă să porți pe sub combinezonul din neopren și un top termic.

Cagule si manusi pentru surf

De asemenea, pentru a-ți proteja capul, îți recomandăm ca în zilele reci să porți o cagulă din neopren, ce nu lasă descoperite decât nasul, ochii și gura. Corpul pierde la nivelul capului 40% din căldura sa. De aceea, purtarea unei cagule reprezintă cea mai bună alegere pentru zilele friguroase, protejând totodată și urechile, ce pot fi sensibile la vânt puternic.

La nivelul mâinilor, poți purta mănuși din neopren flexibil, cu garnitură exterioară de etanșeitate. Mănușile de surf trebuie să fie cât mai mulate, pentru o eficiență termică excelentă. Cusătura ideală pentru mănușile de surf este așa-numită “cusătură oarbă”: firul nu pătrunde în întregime în material, fapt ce împiedică pătrunderea apei și apariția iritațiilor. 

SURF ÎN ROMÂNIA: UNDE ÎL POȚI PRACTICA ȘI DE CE ECHIPAMENT AI NEVOIE?

3. Trei aspecte de care să ții cont înainte de a te apuca de surfing

Pentru că ne apropiem de finalul acestui articol, este momentul potrivit pentru a trage o serie de concluzii, de care să ții cont atunci când te înscrii la primele lecții de surf, la o școală din România. Iată care cele mai importante aspecte pe care sa le reții:

3.1. Surfingul este un sport solicitant
Încă de la prima lecție în apă, vei simți pe pielea ta cât de solicitat îți este întregul corp: brațele, umerii, pieptul, picioarele și mușchii fesieri. Surful vine la pachet cu o serie întreagă de mișcări, realizate atunci când:

Intri în apă ținând în mână placa de surf;
Vâslești spre cele mai bune valuri;
Te ferești din calea lor;
Te ridici în picioare pe placă;
Virezi în timp ce îți ții echilibrul.
Chiar și cele mai mici valuri pot avea o forță incredibilă, pe care nu o poți înțelege decât atunci când intri în apă. Mai este important de adăugat faptul că, pentru începători, cele mai bune plăci de surf sunt cele de tip shortboard.

Un longboard este mai greu de gestionat, atunci când te afli într-o etapă incipientă a procesului de învățare. Chiar și cea mai mică schimbare de unghi. sau dezechilibru de pe un longboard, în combinație cu forța unui val, te poate arunca în apă, sau te poate devia de la traseu, din cauza faptului că virajele sunt mai greu de luat.

Ai nevoie de timp și răbdare pentru a exersa ridicatul în picioare pe placa de surf. Poziția corectă a corpului nu poate fi învățată decât în apă. Atunci când exersezi pe mal acest aspect este ca atunci când exersezi pe plan drept poziția corectă pentru snowboarding. Însă dacă ai suficient de multă ambiție, îți poate ieși chiar de la prima sesiune.

3.2. Este important să te pregătești corespunzător
Surfingul este unul dintre cel mai complexe sporturi din lume, iar pentru a avea succes în lupta cu valurile, este foarte important să înveți corect, încă de la primele lecții, modul în care se practică. Este dificil să schimbi apoi un obicei deprins în mod greșit, așadar, concentrează-te încă din primele minute de lecție la sfaturile pe care le oferă instructorul de surf.

La fel de important este și echipamentul de surf. Alege produse utile pentru nivelul tău de pregătire, vreme și preferințele estetice personale, pe baza sfaturilor noastre din rândurile de mai sus. Ales în mod corect, echipamentul de surf îți permite niveluri ridicate de control și stabilitate, astfel încât să te concentrezi mult mai bine pe materializarea teoriei învățate.

3.3. Alegerea unui loc potrivit pentru surfing este esențială
Îți recomandăm să începi practicarea surfului în condiții de “beach break”, adică acolo unde valurile se sparg în apa din apropierea plajei, nicidecum de pereții unui dig. Ești, astfel, mult mai atent la învățarea poziției corecte pe placă, la coordonarea membrelor când ești în picioare, sau la direcționarea plăcii în direcția dorită, fără a exista un risc de accidentare major.

SURF ÎN ROMÂNIA: UNDE ÎL POȚI PRACTICA ȘI DE CE ECHIPAMENT AI NEVOIE?

4. Alte sporturi nautice pe care le poți practica

Cam atat despre surfing! Dacă îți dorești să încerci și alte sporturi nautice, descrise de coordonare și dinamism? Iată alte sugestii la fel de interesante ca surful:

4.1. Kitesurfing
Kitesurfing-ul este o activitate din categoria celebrelor sporturi cu vant, pe care le poți învăța vara la malul Mării Negre. Pasionații de kitesurfing utilizează puterea vântului pentru a se deplasa pe apă, cu ajutorul a două elemente esențiale pentru practicarea acestui sport: placa si zmeul.

Echipamentul de kitesurfing complet este compus din: placă, zmeu, combinezon din neopren si incaltaminte pentru kitesurfing, ochelari de soare, precum și din alte accesorii pentru depozitarea și transportarea elementelor principale.

4.2. Windsurfing
Acest sport nautic este practicat cu ajutorul unei planșe cu vele. Îmbinate, cele două elemente asamblate permit atât aptitudini sportive, cât și deplasări pe baza cunoștințelor de navigație.

Dacă ești un împătimit al acestui sport realizat tot cu ajutorul puterii vântului și al apei, descoperă acum ce echipament de windsurf avem pregătit pentru tine, alături de combinezoane si accesorii de windsurf.

În România, windsurfing-ul se practică de peste 20 de ani, fiind un sport ce îmbină elemente de freestyle cu săriturile la înălțime, atunci când sunt valuri. În zilele când marea este relativ liniștită, însă bate vântul, Windsurfing-ul îți permite să faci plimbări lungi pe luciul apei.

4.3. Stand Up Paddle
Decathlon este partenerul sportiv ideal, atunci când vrei să practici stand up paddle (SUP). Acest sport nautic se învață în aproximativ 10 minute. Din acest motiv, stand up paddle este un sport din ce în ce mai popular, ideal pentru apele liniștite și zilele fără vânt.

Poți învăța să vâslești la început din genunchi, pentru o acomodare rapidă cu placa, pentru a putea mai apoi să te ridici în picioare. Această tranziție poate fi una ușor greoaie, în primele sesiuni, însă efortul îți va oferi într-un final cea mai mare satisfacție.

Descoperă oferta noastră pentru produsele din categoriile Stand Up Paddle Gonflabil și Stand Up Paddle Rigid, Veste de salvare sau Imbracaminte si Incaltaminte pentru Stand Up Paddle. Toate acestea, la cele mai bune prețuri!

SURF ÎN ROMÂNIA: UNDE ÎL POȚI PRACTICA ȘI DE CE ECHIPAMENT AI NEVOIE?