1. Unde poți practica surf în românia?
Pentru că țara noastră are ieșire la o mare, se poate face surf chiar și în România. Litoralul nostru este ideal pentru surferii începători, datorită valurilor de dimensiuni reduse pe care le putem întâlni la noi (până la 3 metri), comparativ cu valurile întâlnite în Peniche sau Nazare.
Aceste zone din Portugalia sunt recunoscute pentru unele dintre cele mai mari valuri din întreaga lume, de aceea, aici se țin anual și nenumărate competiții de surfing, la care se înscriu participanți de pe toate continentele. Dar să revenim la variantele de surfing pe care le poți practica în vacanță sau la final de săptămână, pe litoralul românesc al Mării Negre.
Pasionații de la noi ai acestui sport practică surf în România de aproximativ 20 de ani, însă în ultimul deceniu, popularitatea acestei activități a determinat inaugurarea primelor școli de pe litoralul nostru.
1.1. Condiții pentru practicarea surfingului în România
Condițiile de practicare variază în funcție de locație:
Condiții de “beach break” (valurile se sparg în zona de plajă; condiții de surfing recomandate începătorilor și avansaților): Tuzla sau Vama Veche;
Condiții specifice zonele de diguri (valurile se sparg de aceste amplasamente realizate de om; condiții de surfing recomandate doar celor cu experiență) : zona “3 papuci” din Constanța.
Despre surfing, putem spune că se învață progresiv, iar valurile din apa Mării Negre (valuri de dimensiuni mici, cu spumă, formate aproape de mal) sunt ideale pentru adaptarea corpului la dinamica acestui sport complex.
Școlile de surf din România au porțile deschise pentru toți cei care abia acum descoperă pasiunea pentru această activitate, oferind cele mai bune condiții de învățare, echipamente dedicate începătorilor și zone de apă delimitate, pentru siguranța participanților la aceste cursuri.
Dacă vrei să te apuci de surf, înarmează-te cu multă răbdare și o doză mare de ambiție, deoarece vei face cunoștință cu unul dintre cele mai complexe sporturi din această lume, dar care oferă satisfacții pe măsura efortului depus la orele de curs.
1.2. Cunoștințe minime pentru practicarea surfingului în România
Cursurile de surf din România au loc atunci când se formează valuri, generate de așa-numitul “wind swell”, adică vântul ce bate aproape de mal. Acest tip de vânt generează valuri de durată și cu intensitate mult mai ridicată, optime pentru practicanții acestui sport.
Din păcate, consistența valurilor, sau a zilelor cu valuri bune de surfing, nu reprezintă un aspect definitoriu pentru apa mării din zona litoralului românesc. Uneori, pot fi cinci sau șase zile la rând cu valuri optime pentru surferi, urmate apoi de o săptămână în care Marea Neagră are aspectul unui lac de mari dimensiuni, cu un luciu de apă perfect plat. Acesta este, de altfel, motivul principal pentru care surful nu este un sport atât de popular la noi în țară.
Cei inițiați în surfing spun că acest sport înseamnă 90% paddling și 10% momentele în care te poți bucura de faptul că ai prins un val ideal pentru a te da. Așadar, cunoștințele asimilate la o școală românească de surfing presupun:
Prezentarea echipamentului complet de surf;
Explicarea condițiilor optime pentru formarea valurilor;
Teoria ce explică modul prin care “se prind” valurile bune.
După sesiunea de teorie, susținută pe mal, cursul continuă cu o serie de antrenamente pentru încălzirea corpului. Încălzirea nu trebuie ignorată, deoarece surful este un sport asociat unui nivel de solicitare extrem de ridicat. Așadar, această etapă are rolul de a încălzi mușchii, dar și de a stimula sistemul cardiovascular, înainte de intrarea în apă.