Drume╚Ťii pe timp de iarn─â: Trasee recomandate ╚Öi sfaturi utile

Drume╚Ťii pe timp de iarn─â: trasee recomandate ╚Öi sfaturi utile

Afl─â ce drume╚Ťii pe timp de iarn─â po╚Ťi realiza ├«n zonele montane ale Rom├óniei, cum te echipezi corespunz─âtor ╚Öi ce m─âsuri de siguran╚Ť─â trebuie s─â i╚Ťi asumi.

Drume╚Ťiile pe timp iarn─â au un farmec aparte, mai ales atunci c├ónd peisajele sunt acoperite de z─âpad─â, iar aerul rece al unei zile de trekking te face s─â te sim╚Ťi mult mai conectat la natur─â.

├Äns─â astfel de ie╚Öiri trebuie preg─âtite minu╚Ťios, trec├ónd pe list─â echipamente ce asigur─â confort, siguran╚Ť─â ╚Öi mobilitate, dar ╚Öi pe baza unei inform─âri corecte privind nivelul de dificultate.

Despre locuri minunate ╚Öi solu╚Ťii de echipare potrivite pentru zilele de iarn─â, discut─âm pe larg ├«n r├óndurile de mai jos. R─âm├ói cu noi p├ón─â la final, deoarece o mul╚Ťime de informa╚Ťii esen╚Ťiale te a╚Öteapt─â pe traseu.

1. Avantajele drume╚Ťiilor pe timp de iarn─â

E╚Öti un iubitor al muntelui, ├«ns─â nu ai colindat niciodat─â traseele preferate ├«n lunile de iarn─â? Iat─â o serie de motive pentru a lua ├«n calcul o astfel de activitate fizic─â, ideal─â pentru a rupe monotonia zilelor cu vreme rece: 

1.1. Iarna sunt mai pu╚Ťine persoane pe traseu

Dac─â ├«╚Ťi dore╚Öti s─â la╚Öi ├«n urm─â aglomera╚Ťia specific─â marilor ora╚Öe, drume╚Ťiile la munte pe timp de iarn─â reprezinta un r─âspuns pentru nevoia ta.

Evident, condi╚Ťiile meteo reprezint─â motivul pentru care num─ârul montaniarzilor de pe trasee scade sim╚Ťitor, atunci c├ónd este frig sau z─âpad─â c─âzut─â. A╚Öadar, mai mult─â lini╚Öte ╚Öi mai pu╚Ťin─â agita╚Ťie ├«n inima naturii. 

1.2. Vizibilitatea excelent─â este asigurat─â de z─âpad─â
Zăpada reflectă foarte bine razele de soare, de aceea, vizibilitatea este mult mai ridicată pe traseele pe care dorești să te aventurezi.

├Än cazul ├«n care drume╚Ťia ├«ncepe dintr-o zon─â cu p─âduri de foioase, copacii desfrunzi╚Ťi permit un spectru de vizibilitate mult mai amplu. Dac─â te afli pe traseu dup─â l─âsarea ├«ntunericului, z─âpada determin─â o luminozitate excelent─â pe traseu.  

1.3. Alimentele sunt mult mai bine conservate
Datorit─â temperaturilor sc─âzute din atmosfer─â, alimentele cu care mergi ├«n drume╚Ťie vor fi conservate foarte bine.

A╚Öadar, nu este necesar s─â iei pe munte recipiente speciale pentru men╚Ťinerea acestora la un nivel termic optim. ╚Üine cont c─â atunci c├ónd temperaturile coboar─â sub 0┬░C, alimentele ├«nghea╚Ť─â, de aceea, trebuie s─â pui pe list─â solu╚Ťii pentru ├«nc─âlzirea lor.

Drume╚Ťii pe timp de iarn─â: Trasee recomandate ╚Öi sfaturi utile

2. Cum alegi traseele pentru drume╚Ťii de iarn─â

Cei care merg ├«n drume╚Ťii pe timp de iarn─â, sunt con╚Ötien╚Ťi c─â aceste ie╚Öiri trebuie g├óndite p├ón─â la cel mai mic detaliu, deoarece se expun unui cadru natural total diferit fat─â de cel asociat perioadei calde.

Drept urmare, ├«nainte de a analiza ├«mpreun─â variantele de traseu pe care le po╚Ťi explora ├«n sezonul rece, este important sa identificam un ABC al criteriile pentru alegere corecta a unui circuit montan, in defavoarea altora: 

2.1. Dificultatea traseului
Acest prim criteriu este, de altfel, cel mai important ├«n stabilirea unui traseu pentru drume╚Ťii pe timp de iarn─â, av├ónd leg─âtur─â cu dou─â componente esen╚Ťiale:

condi╚Ťiile meteo din perioada ├«n care alegi s─â mergi pe munte
elementele de dificultate dictate de vremea aspr─â a iernii (por╚Ťiunile cu ghea╚Ť─â, zonele cu risc de avalan╚Ö─â, ├«n─âl╚Ťimea stratului de z─âpad─â, viteza v├óntului etc)  

2.2. Durata traseului
Din cauza dificult─â╚Ťii ridicate de pe traseele de munte, timpul necesar parcurgerii acestora iarna este mai ridicat. Opririle pot fi mai multe ├«n lunile reci, deoarece efortul depus pentru avansare creste considerabil, comparativ cu parcurgerea aceluia╚Öi drum, ├«n condi╚Ťii meteo foarte bune.

Este esen╚Ťial s─â alegi un traseu montan pe care s─â ├«l po╚Ťi parcurge iarna ├«ntr-un timp optim, astfel ├«nc├ót s─â te ├«ntorci la destina╚Ťie ├«nainte de l─âsarea ├«ntunericului. De altfel, ╚Ťine cont de faptul c─â ziua este mult mai scurt─â, a╚Öadar, planific─â ie╚Öirea ├«n natur─â cu mult─â responsabilitate. 

2.3. Experien╚Ťa celor care te ├«nso╚Ťesc

Este ideal s─â mergi pe munte ├«ntr-un grup c├ót mai mare de persoane, echipate corespunz─âtor pentru astfel de condi╚Ťii meteo ╚Öi, mai important dec├ót orice, cu experien╚Ť─â ├«n drume╚Ťii pe timp de iarn─â.

Trekking-ul ├«n lunile reci este c├ót se poate de imprevizibil, de aceea, ╚Ťine cont de acest criteriu. Montaniarzii cu experien╚Ť─â inspir─â ├«ncredere ├«ntregului grup ├«n situa╚Ťii-limit─â ╚Öi pot gestiona cu succes o serie ├«ntreag─â de probleme, ce pot ap─ârea inopinat pe munte.

Drume╚Ťii pe timp de iarn─â: Trasee recomandate ╚Öi sfaturi utile

3. Cele mai bune trasee pentru drume╚Ťii iarna

Descoper─â al─âturi de noi cele mai frumoase trasee montane pe care po╚Ťi merge iarna. Echipeaz─â-te corespunz─âtor cu produse din oferta Decathlon.ro, ╚Ťine cont de vreme, dificultatea traseului ╚Öi durata necesara pentru parcurgerea sa, apoi ├«ncepe o aventur─â de neuitat.

Iat─â care sunt recomand─ârile noastre de drume╚Ťii pe timp de iarn─â:
3.1. Drume╚Ťii pe timp de iarn─â pe trasee din Carpa╚Ťii Occidentali
Pentru sesiuni de trekking in lunile cu vreme de iarna, grupa Occidentalilor reprezint─â un cadru ideal. Traseele au un grad de dificultate mediu si ofera experiente memorabile celor care merg pe munte cu echipament adaptat acestui tip de efort fizic.

3.1.1. Traseul ╚śaua V├órtop - Pietrele Negre
Timp de parcurgere iarna: 6-8 ore

Acest traseu este localizat ├«n Parcul Na╚Ťional Apuseni. Traseul ├«ncepe din sta╚Ťiunea V├órtop ╚Öi ╚Öerpuie╚Öte apoi p├ón─â Pietrele Negre prin peisaje de vis.

Montaniarzii vor descoperi ├«n timpul acestei drume╚Ťii montane pe timp de iarn─â: Groapa Ruginoas─â, Poiana ╚Üapu, V├órfu ╚Üapu (1.475 m), precum ╚Öi multe alte fascina╚Ťii ale naturii din Apuseni, acoperite cu z─âpad─â curat─â.

3.1.2. Satul Ghe╚Ťar - Pe╚Ötera Sc─âri╚Öoara
Timp de parcurgere iarna: 1-2 ore
Startul acestei drume╚Ťii montane ├«n Mun╚Ťii Apuseni este dat ├«n centrul comunei G├órda de Sus. Circuitul se parcurge ├«n lunile de iarn─â ├«n aproximativ 1-2 ore, prin p─âdurea pe care o po╚Ťi descoperi acoperit─â cu z─âpad─â proasp─ât c─âzut─â.

Destina╚Ťia acestui traseu de dificultate sc─âzut─â este Pe╚Ötera Sc─âri╚Öoara, locul ├«n care se afl─â cel mai mare ghe╚Ťar subteran din ├«ntreaga lume.

Aceast─â variant─â de traseu montan reprezint─â exemplul perfect de drume╚Ťie pe timp de iarn─â dedicat─â chiar ╚Öi montaniarzilor de weekend, cu precizarea c─â echipamentul complet este obligatoriu, indiferent de nivelul de dificultate.

3.2. Drume╚Ťii pe timp de iarn─â pe trasee din Carpa╚Ťii Meridionali
ÔÇťAlpii TransilvanieiÔÇŁ, a╚Öa cum mai sunt numi╚Ťi Carpa╚Ťii Meridionali, ├«╚Ťi permit s─â explorezi natura la pas, chiar ╚Öi dup─â ├«nceperea sezonului de iarn─â. Vezi mai jos recomand─ârile de drume╚Ťii iarna, pe care le po╚Ťi pune pe list─â ├«n urm─âtoarea perioad─â:

3.2.1. ╚śaua Baiului - Azuga
Timp de parcurgere iarna: 4 ore

E╚Öti cazat ├«n localit─â╚Ťile de sub masivul Bucegi? Po╚Ťi merge ├«n aceast─â drume╚Ťie asociat─â unui nivel de dificultate redus-mediu. ╚śaua Baiului reprezint─â un punct intermediar al traseului ce leag─â dou─â puncte de interes populare ├«n Bucegi: muntele Diham ╚Öi Cl─âbucetul Baiului.

Odat─â ce ai ajuns la ╚śaua Baiului, sesiunea de trekking continu─â prin dreptul V├órfului Leuca Mic─â, apoi de-a lungul V─âii Grecului, ajung├ónd dup─â aproximativ 4 ore de mers ├«n condi╚Ťii de iarn─â ├«n sta╚Ťiunea Azuga, punctul final al acestei aventuri.

3.2.2. Sebeșu de Sus - Cabana Suru
Timp de parcurgere iarna: 5-6 ore

Acest traseu simplu de parcurs ├«n lunile de iarn─â este localizat ├«n inima Mun╚Ťilor F─âg─âra╚Ö. Cei care ├«╚Öi doresc s─â fac─â aceast─â drume╚Ťie, trebuie s─â se a╚Ötepte la un circuit descris de o urcare u╚Öoar─â pe versant, de-a lungul unei poteci ce traverseaz─â p─âdurea de conifere.

Dacă temperatura din atmosferă nu coboară sub pragul critic de 0°C, montaniarzii pot admira mai multe cascade, descoperite în diferite zone ale traseului Sebeșu de Sus - Cabana Suru. Se recomandă, însă, evitarea oricărei încercări de a ajunge în dreptul lor, mai ales iarna.

3.3. Drume╚Ťii pe timp de iarn─â pe trasee din Carpa╚Ťii Orientali
Planifici o drume╚Ťie la munte ├«n Orientali, unul dintre cele mai lungi segmente din ├«ntreg lan╚Ťul Carpatic? Aceast─â grup─â se ├«ntinde pe teritoriile a mai multor ╚Ť─âri - Rom├ónia, Ungaria, Slovacia, Polonia - oferind o mul╚Ťime de op╚Ťiuni pentru trekking pe timp de iarn─â.

Recomand─âri de drume╚Ťii pe timp de iarn─â ├«n Orientalii din zona Rom├óniei:

3.3.1. Izvorul Muntelui - Cabana Dochia
Timp de parcurgere iarna: 5-5.5 ore

E╚Öti cazat pe timpul vacan╚Ťei de iarn─â ├«n dreptul Lacului Izvorului Muntelui (Bicaz) ╚Öi ├«╚Ťi dore╚Öti s─â faci mi╚Öcare ├«n aerul liber al mun╚Ťilor din ├«mprejurimi? Po╚Ťi alege acest traseu spre culmile masivului Ceahl─âu, accesibil chiar ╚Öi ├«n condi╚Ťii meteo specifice iernii.

Exist─â mai multe variante de traseu pe care le po╚Ťi realiza, pentru a pleca din localitatea Izvorul Muntelui c─âtre Cabana Dochia: Poiana Maicilor, Curm─âtura Lutul Ro╚Öu, Jgheabul cu Hotar.

Nivelul de dificultate al acestora este unul mediu, ├«ns─â lipsa elementelor de echipament pentru munte adecvate poate pune probleme celor care se aventureaz─â pe munte nepreg─âti╚Ťi.

3.3.2. Orașul Bălan - Cabana Singuratică
Timp de parcurgere iarna: 2-3 ore

Iat─â o recomandare pentru drume╚Ťie iarna, localizat─â ├«n Mun╚Ťii H─â╚Öma╚Öului din grupa Carpa╚Ťilor Orientali. Pentru a face trekking pe aceast─â rut─â dintre ora╚Öul B─âlan ╚Öi Cabana Singuratic─â, montaniarzii pot alege traseul marcat cu band─â albastr─â sau cel marcat cu triunghi ro╚Öu.

Obiective de pe traseul cu band─â albastr─â: biserica din centrul ora╚Öului B─âlan, valea p├ór├óului Fierarilor (aproximativ 4.5 km fa╚Ť─â de Cabana Singuratic─â), V├órful Ascu╚Ťit (2.150 m).
Obiective de pe traseul cu triunghi roșu: valea pârâului Szep, pârtia de schi.

Acceseaz─â sport.decathlon.ro, o platform─â 100% gratuit─â ce afi╚Öeaz─â ├«n timp real loca╚Ťii ╚Öi trasee de practic─â disponibile pentru sporturile tale preferate. Aplici filtre ├«n func╚Ťie de nevoile tale ╚Öi cau╚Ťi aceste informa╚Ťii utile ├«n platform─â, f─âr─â a fi nevoie de realizarea unui cont.

├Äns─â ai ╚Öi libertatea de a contribui la dezvoltarea re╚Ťelei de loca╚Ťii sportive deja existente, printr-o simpl─â logare ├«n contul t─âu Decathlon. Po╚Ťi crea unul nou aici. Echipa noastr─â valideaz─â loca╚Ťiile propuse ╚Öi, ├«n cel mult 72 de ore, prime╚Öti mail de informare cu statusul acestora.

Drume╚Ťii pe timp de iarn─â: Trasee recomandate ╚Öi sfaturi utile

4. Echipamentul necesar pentru drume╚Ťii iarna

Peisajele acoperite cu zăpadă oferă și mai mult farmec ieșirii pe care o planifici în următoarea perioadă, pe unul dintre traseele montane accesibile iarna.

├Äns─â trebuie s─â fii preg─âtit corespunz─âtor pentru condi╚Ťiile meteo specifice. A╚Öadar, am preg─âtit pentru tine o list─â complet─â cu cele mai importante elemente pentru trekking iarna, pe care este indicat sa le adaugi ├«nc─â de pe acum ├«n co╚Öul de cump─âr─âturi: 

4.1. Rucsacul pentru drume╚Ťii
Pentru ie╚Öirile pe munte, rucsacul nu trebuie s─â fie nici foarte voluminos, ├«ns─â nici prea greu, mai ales ├«n contextul unei drume╚Ťii pe timp de iarn─â. Un produs cu o capacitate cuprins─â ├«ntre 25L ╚Öi 45L este ideal pentru acest tip de mi╚Öcare sezonier─â. 

4.2. Bocanci impermeabili  
Organismul pierde aproximativ 40% din c─âldura corporal─â prin extremit─â╚Ťi. Deoarece picioarele sunt cele mai expuse z─âpezii de pe traseu, este obligatoriu s─â por╚Ťi bocanci impermeabili, cu talp─â ce permite o aderen╚Ť─â excelent─â pe suprafe╚Ťe instabile ╚Öi sistem de prindere ce asigur─â fixare optim─â pe picior.

Drume╚Ťii pe timp de iarn─â: Trasee recomandate ╚Öi sfaturi utile

4.3. ╚śosete suplimentare
Din rucsacul pentru drume╚Ťii pe timp de iarn─â nu trebuie s─â lipseasc─â perechile de ╚Öosete suplimentare, realizate dintr-un material ce asigur─â confort termic ╚Öi nu absorb umezeala de la nivelul picioarelor, cauzat─â de efort.

╚śosetele de munte sunt lungi, ajung├ónd p├ón─â sub genunchi. Se muleaz─â foarte bine pe forma membrelor inferioare. 

4.4. Îmbrăcămintea specifică
Pentru ieșirile de iarnă pe trasee montane, regula celor 3 straturi este recomandată celor care caută solutii optime pentru îmbrăcăminte.

Stratul de contact cu pielea trebuie să fie compus dintr-un tricou ce nu absoarbe umezeala, stratul intermediar presupune un polar termic ce se mulează bine pe corp, iar stratul exterior înseamnă o jachetă impermeabilă de tip bombshell.

Nu se recomand─â purtarea gecilor clasice pe traseele de munte, chiar dac─â reprezint─â o solu╚Ťie convenabil─â. Sunt voluminoase ╚Öi genereaz─â o supra├«nc─âlzire a organismului, astfel c─â disconfortul resim╚Ťit la purtarea lor este c├ót se poate de real. ├Än cazul ├«n care sunt date jos, montaniarzii sunt expu╚Öi la temperaturile extreme din atmosfer─â, lucru total nerecomandat.

Nu uita de m─ânu╚Öi groase, c─âciul─â ╚Öi chiar de o cagul─â, pe care le po╚Ťi utiliza ├«n condi╚Ťii atmosferice nefaste, astfel ├«nc├ót corpul s─â nu piard─â c─âldur─â la nivelul acestor extremit─â╚Ťi.

Drume╚Ťii pe timp de iarn─â: Trasee recomandate ╚Öi sfaturi utile

4.5. Be╚Ťe de trekking
Z─âpada poate reprezenta o provocare ├«n calea avans─ârii pe traseul montan, mai ales c─â pot exista ╚Öi por╚Ťiuni cu ghea╚Ť─â sau pov├órni╚Ö, ce determin─â un nivel de stabilitate ╚Öi mai redus.

De aceea, este bine s─â ai la tine be╚Ťe de trekking, alese ├«n func╚Ťie de ├«n─âl╚Ťimea ta, sau cu func╚Ťie reglabil─â. 

4.6. Frontal─â
Frontala este un element nelipsit din echipamentul pentru drume╚Ťii montane pe timp de iarn─â, mai ales c─â ziua este acum mult mai scurt─â.

Alege o frontal─â cu un nivel al lumenilor ridicat, ce poate concentra fasciculul de lumin─â at├ót punctual, c├ót ╚Öi dispersat. Comand─â ╚Öi acumulatori AAA, pentru a nu r─âm├óne f─âr─â energie pe traseu, ├«n condi╚Ťii de luminozitate sc─âzut─â.  

4.7. Cremă și ochelari UV
Z─âpada de pe versan╚Ťi reflect─â cu putere razele de soare, de aceea, exist─â riscul de a te bronza ├«ntr-un mod inestetic, atunci c├ónd te a╚Ötep╚Ťi mai pu╚Ťin.

Utilizeaz─â o crem─â de protec╚Ťie solar─â, cu 30SPF+, pe care s─â o ai mereu la tine ├«n rucsacul de drume╚Ťie. Ochelarii cu lentile polarizate protejeaz─â ochii ├«n fa╚Ťa ac╚Ťiunii razelor UV ╚Öi asigur─â un nivel ridicat de vizibilitate.   

4.8. Trus─â de prim ajutor
Adaug─â ├«n rucsacul pentru drume╚Ťii trusa de prim ajutor, pentru a putea aborda ├«n mod corect o serie variat─â de accident─âri minore.

Este recomandat ca un astfel de kit s─â con╚Ťin─â elemente de baza, precum: bandaje sterile, fa╚Öe sterile, flacoane de betadin─â, m─ânu╚Öile de protec╚Ťie, atele pentru fixarea membrelor lezate, termometru, penset─â, foarfec─â etc.

4.9. Crampoane ╚Öi col╚Ťari tehnici

Chiar dac─â nu este necesar─â purtarea acestora pe ├«ntreaga durat─â a traseului montan, crampoanele ╚Öi col╚Ťarii tehnici sunt elemente vitale pentru drume╚Ťiile pe timp de iarn─â, acolo unde z─âpada ╚Öi ghea╚Ťa acoper─â por╚Ťiuni de teren extinse. 

4.10. Busolă și hartă
Vremea aspr─â din lunile de iarna poate cauza frecvent erori de orientare. De aceea, adaug─â ├«n rucsacul pentru munte o busol─â ╚Öi o hart─â cu zona pe care dore╚Öti s─â o explorezi. De asemenea, pentru un plus de siguran╚Ť─â, ├«╚Ťi recomand─âm s─â semnalezi prezen╚Ťa ta pe traseul montan respectiv la cel mai apropiat Salvamont de localizarea ta.

Drume╚Ťii pe timp de iarn─â: Trasee recomandate ╚Öi sfaturi utile

5. Reguli esen╚Ťiale pentru drume╚Ťii ├«n siguran╚Ť─â

├Änainte de a ajunge la concluziile articolului nostru de ast─âzi, este important s─â analiz─âm ╚Öi cele mai importante reguli pentru drume╚Ťii pe timp de iarn─â, realizate ├«n condi╚Ťii de siguran╚Ť─â deplin─â:

5.1. Verific─â vremea din perioada respectiv─â

Informa╚Ťiile furnizate de buletinul meteo reprezint─â o resurs─â esen╚Ťial─â pentru tine, ├«n procesul de planificare a unei astfel de drume╚Ťii. La munte, vremea se poate ├«nr─âut─â╚Ťi considerabil de la o zi la alta, motiv pentru care exist─â ╚Öansa de a anula aceast─â excursie, din motive ce ╚Ťin de siguran╚Ťa ta pe traseu. 

5.2. Fii pregătit oricând pentru a te întoarce
Ia ├«n calcul varianta de a te ├«ntoarce oric├ónd la punctul de plecare, ├«n cazul ├«n care consideri c─â dificultatea traseului ├«ngreuneaz─â foarte mult viteza de avansare, sau poate pune ├«n pericol siguran╚Ťa ta ╚Öi a celor din jur. Gestioneaz─â-╚Ťi eficient energia pentru a reveni cu bine la baz─â, mai ales c─â ├«n perioada de iarn─â, efortul depus pe munte este unul mult mai ridicat. 

5.3. ├Äncepe drume╚Ťia c├ót mai devreme posibil
În lunile de iarnă, soarele apune mult mai devreme, iar odată cu lăsarea întunericului, temperaturile pot coborî spre minime extreme. De aceea, este vital să pleci pe traseu cât mai devreme posibil, chiar și cu o oră înainte de răsărit, luând astfel în calcul faptul că viteza de avansare este una mult mai scăzută, din cauza factorilor meteo specifici.

Drume╚Ťii pe timp de iarn─â: Trasee recomandate ╚Öi sfaturi utile

Iat─â care sunt cele mai importante informa╚Ťii pe care un montaniard trebuie s─â le cunoasc─â, ├«nainte de a planifica o drume╚Ťie pe timp de iarn─â, ├«n zonele muntoase ale Rom├óniei.

Traseele disponibile ├«n sezonul rece alc─âtuiesc o list─â variat─â de posibilit─â╚Ťi, ├«ns─â asigur─â-te c─â ╚Ťii cont de pericolele pe care le implic─â o astfel de activitate ╚Öi c─â e╚Öti la fiecare ie╚Öire echipat complet, cu produse din oferta Decathlon.ro!