Cele mai frumoase lacuri din Rom├ónia: 10 destina╚Ťii ideale pentru drume╚Ťii

Cele mai frumoase lacuri din rom├ónia: 10 destina╚Ťii ideale pentru drume╚Ťii

Iubesti natura si peisajele fermecatoare? Citeste articolul nostru despre cele mai frumoase lacuri din Romania si alege-ti urmatoarea aventura!

Rom├ónia le ofer─â turi╚Ötilor ╚Öansa de a explora spa╚Ťii naturale ├«nv─âluite ├«ntr-un farmec aparte, atunci c├ónd planific─â drume╚Ťii pentru zilele de vacan╚Ť─â sau weekend.

Pe aceast─â list─â cu destina╚Ťii din inima s─âlb─âticiei ├«╚Öi g─âsesc loc ╚Öi lacurile ╚Ť─ârii, localizate at├ót ├«n zonele de munte, c├ót ╚Öi ├«n areale cu un relief de c├ómpie, sau cu un relief fluvio-maritim.

Despre cele mai frumoase lacuri din România aflăm mai multe în cele ce urmează.

Cele mai frumoase lacuri din Rom├ónia: 10 destina╚Ťii ideale pentru drume╚Ťii

1.Lacuri vulcanice din românia

Lacul vulcanic desemneaz─â o acumulare de ap─â ├«n craterul unui vulcan stins, sau pe o acumulare de lav─â solidificat─â, ce ├«nchide un defileu muntos. Un astfel de lac mai poate fi men╚Ťionat ├«n literatura de specialitate ╚Öi sub denumirea de ÔÇťlac de craterÔÇŁ.

1.1. Lacul Sfânta Ana
Localizat ├«n masivul Ciomatu din Mun╚Ťii Ciucului, jude╚Ťul Harghita (├«n apropiere de sta╚Ťiunea balnear─â Tu╚Önad-B─âi), lacul Sf├ónta Ana este singurul lac vulcanic din Europa Central─â ╚Öi de Est.

Accesul c─âtre lacul vulcanic Sf├ónta Ana se realizeaz─â str─âb─ât├ónd o por╚Ťiune de drum de aproximativ 17 km, ce pleac─â din localitatea Bixad, de la km 40 al DN 12 Sf├óntu Gheorghe - Miercurea Ciuc. Turi╚Ötii care merg c─âtre lac dinspre sta╚Ťiunea Tu╚Önad-B─âi trebuie s─â parcurg─â o distan╚Ť─â rutier─â de aproximativ 45 km.

Este situat la o altitudine de 950 m fa╚Ť─â de nivelul m─ârii ╚Öi m─âsoar─â o ad├óncime de aproximativ 7 m. Fiind izolat de orice surs─â de ap─â ce ar putea contribui la volumul s─âu, lacul Sf├ónta Ana este alimentat doar pe baza c─âderilor de precipita╚Ťii ╚Öi a unor izvoare de ad├óncime.

Drume╚Ťiile ├«n jurul lacului sunt ideale pentru o zi frumoas─â din an, acesta fiind ├«nconjurat de fagi ╚Öi conifere. Are o lungime maxim─â de 620 m ╚Öi o l─â╚Ťime maxim─â de 460 m, a╚Öadar, parcurgerea la pas a acestui lac vulcanic este simplu de realizat chiar ╚Öi al─âturi de cei mici.

Lacul Sf├ónta Ana este un monument al naturii, f─âc├ónd parte dintr-o rezerva╚Ťie protejat─â de lege, ├«ntins─â pe o suprafa╚Ť─â de aproximativ 76 ha. Dac─â planifici o drume╚Ťie extins─â ├«n acest spa╚Ťiu, include pe list─â ╚Öi alte obiective uimitoare, precum: Tinovul Moho╚Ö (1.050 m), situat la N-E de lacul Sf├ónta Ana, denumit de localnici ╚Öi ÔÇťLacul cu coac─âzeÔÇŁ.

2.Lacuri glaciare din românia

Lacurile glaciare sunt acele lacuri formate ├«n c─âld─ârile ghe╚Ťarilor din cuaternar, prin acumularea ├«n timp a apei provenite ├«n urma topirii z─âpezilor ╚Öi a c─âderilor de precipita╚Ťii.

Lacurile glaciare ├«╚Öi men╚Ťin volumul printr-un tip specific de acumulare, denumit─â ├«n literatura de specialitate ÔÇťacumulare nivopluvial─âÔÇŁ. Mai exact, apa provenit─â din topirea z─âpezilor ╚Öi c─âderile de ploi se infiltreaz─â ├«n grohoti╚Öurile din jurul circurilor glaciare, fiind transferat─â ulterior ├«n lacurile glaciare.

Iat─â care sunt cele mai frumoase lacuri glaciare din Rom├ónia, pe care le po╚Ťi explora al─âturi de to╚Ťi cei cu care planifici s─â mergi ├«n urm─âtoarea ta vacan╚Ť─â:

2.1. Lacul Bâlea
Lacul glaciar Bâlea este unul dintre cele mai vizitate lacuri din România, acest lucru datorându-se și faptului că este situat pe Transfăgărășan.
Localizat în masivul Făgăraș, la o altitudine de 2.034 m, acest lac s-a format în cavitatea unui prag glaciar, pe cursul pârâului Bâlea. Are o adâncime maximă de 11 m, valoare ce îl include în topul celor mai adânci lacuri din Făgăraș.

Comparativ cu alte ├«ntinderi de ap─â men╚Ťionate ├«n articolul nostru de ast─âzi, lacul Balea este un lac de dimensiuni reduse, m─âsur├ónd o suprafa╚Ť─â de 4.65 ha. Deasupra sa se ridic─â v├órful V├ón─âtoarea lui Buteanu (2.507 m), la care po╚Ťi ajunge pe potecile b─ât─âtorite de munte, at├ót timp c├ót ai un echipament de drume╚Ťie adecvat.

Din noiembrie ╚Öi p├ón─â ├«n iunie, acest lac glaciar din Rom├ónia este ascuns sub o pelicul─â de ghea╚Ť─â, ├«nregistr├ónd chiar ╚Öi ├«n lunile de var─â temperaturi destul de sc─âzute: 3┬░C - 5┬░C.


2.2. Lacul Bucura
Lacul glaciar Bucura din Mun╚Ťii Retezat este cel mai ├«ntins lac glaciar din Rom├ónia, m─âsur├ónd o suprafa╚Ť─â de peste 10 ha. Pasiona╚Ťii de drume╚Ťii montane consider─â c─â acesta este cel mai spectaculos dintre lacurile montane ale Rom├óniei, oferind ├«n lunile de var─â un peisaj unic.
Accesul c─âtre lacul glaciar Bucura se poate face din ╚Öoseaua Ha╚Ťeg - Caransebe╚Ö, de la km. 61 (sat C├órne╚Öti), urm├ónd apoi traseul Clopotiva - Grebla - Gura Zlata - Gura Apei, pe o por╚Ťiune de drum rutier asfaltat ce m─âsoar─â aproximativ 35 km.
├Än continuare, drume╚Ťia spre lacul glaciar Bucura din Retezat continu─â pentru al╚Ťi 14 km pe un drum forestier, ce se termina la R─â╚Öcanu. Pa╚Öii te poart─â apoi prin dreptul cascadei Fetele Voilesei, merg├ónd ├«n paralel cu valea L─âpu╚Önicului Mare, p├ón─â la Gura Bucurii, l─âs├ónd ├«n urm─â lacul Lia.
Ad├óncimea lacului Bucura este de 15.5 m, lungimea sa maxim─â este de 550 m, iar l─â╚Ťimea medie m─âsoar─â 160 m. Cei care fac Retezatul ├«╚Öi pot extinde apoi drume╚Ťia ╚Öi c─âtre alte puncte turistice din zona acestui lac glaciar, precum: lacul Z─ânoaga Mare (1.997 m), v├órful Custura (2.457 m) sau v├órful P─âpu╚Öa Mic─â (2.370 m).
2.3. Lacul Vulturilor
Lacul Vulturilor este singurul lac glaciar din Carpa╚Ťii de Curbur─â, situat la altitudinea de 1.405 m, ├«n golul alpin al masivului Siriu. Este un lac glaciar de dimensiuni reduse (0.9 ha), cu o ad├óncime maxim─â de 2.5 m ╚Öi cu o temperatur─â ce poate ajunge chiar ╚Öi la 18.5┬░C, ├«n lunile de var─â.
Nivelul lacului Vulturilor este unul variabil, depinz├ónd de precipita╚Ťiile c─âzute ├«n aceast─â zon─â a Carpa╚Ťilor, precum ╚Öi de nivelul de evaporare al apei. La fel ca ├«n cazul lacului vulcanic Sf├ónta Ana, acest lac nu dispune de surse de alimentare (ex. izvoare de suprafa╚Ť─â).
Este bine de ╚Ötiut faptul c─â, indiferent de anotimp, accesul c─âtre lacul Vulturilor din Mun╚Ťii Siriului este unul dificil. Asadar, echipamentul adecvat pentru drume╚Ťii montane este recomandat. ├Än apropierea lacului vei descoperi o caban─â, ce este deschis─â doar pe timpul verii. ├Äns─â exista aici suficiente suprafe╚Ťe de teren drepte, pe care s─â ├«╚Ťi po╚Ťi instala cortul.

Cele mai frumoase lacuri din Rom├ónia: 10 destina╚Ťii ideale pentru drume╚Ťii

3.Lacuri de acumulare din rom├ónia 

Lacurile de acumulare sunt lacuri artificiale, create prin ridicarea de baraje pe cursul apelor curgătoare (râuri sau fluvii) și situate în amonte de hidrocentrale. Rolul principal al acestor întinderi de apă este de a oferi acces la o rezervă de apă, necesară producerii energiei.

Alte utilit─â╚Ťi pe care le genereaz─â lacurile de acumulare: alimentarea cu ap─â a localit─â╚Ťilor din zon─â, regularizarea debitului apei ├«n aval sau utilizarea ├«n scop turistic a luciului de ap─â.

Iată care sunt cele mai spectaculoase lacuri de acumulare din România:

3.1. Lacul Vidraru
Lacul Vidraru, cunoscut ╚Öi sub denumirea de la lacul Arge╚Ö (datorit─â form─ârii sale pe r├óul omonim), este al treilea cel mai mare lac de acumulare din zona montan─â a Rom├óniei, dup─â lacul de acumulare Bicaz ╚Öi lacul de acumulare Motru. Suprafa╚Ťa sa este de 893 ha.

Lacul Vidraru se află situat la o altitudine de 830 m, măsurând o adâncime maximă de 160 m. De la barajul acestuia, pe Transfăgărășan, drumul te poartă apoi spre Lacul Bâlea, coborând apoi pe Valea Bâlii, la cabana Bâlea Cascadă.

Dup─â ce te-ai bucurat de priveli╚Ötea ├«nc├ónt─âtoare a acestui lac de acumulare, drume╚Ťia montan─â ├«n aceast─â zon─â poate continua c─âtre alte obiective interesante: M─ân─âstirea Curtea de Arge╚Ö, Salina Ocnele Mari, M─ân─âstirea N─âm─âie╚Öti, M─ân─âstirea Govora sunt doar c├óteva dintre acestea.

Situat ├«ntre mun╚Ťii Frun╚Ťii ╚Öi Ghi╚Ťu, lacul de acumulare Vidraru adun─â apele mai multor r├óuri din acest areal, precum Capra, Buda, Cernatul, V├óslanul, Topologul, Valea lui Stan sau Limpedea, cu un debit total de aproximativ 5.5 ml / s.

3.2. Lacul Bicaz
Lacul Bicaz, cunoscut ╚Öi sub denumirea Izvorul Muntelui, este un lac de acumulare din jude╚Ťul Neam╚Ť, situat sub crestele spectaculoase ale masivului Ceahl─âu.
Asadar, zona este una prielnic─â pentru drume╚Ťii, dar ╚Öi pentru alte oportunit─â╚Ťi de distrac╚Ťie pe care le ofer─â acest lac: pescuit, plaj─â ╚Öi sporturi nautice, fiind, de altfel, singurul lac din zona Moldovei ce permite astfel de activit─â╚Ťi pe ap─â.
Ad├óncimea maxim─â a acestui lac de acumulare, situat pe cursul mijlociu al r├óului Bistri╚Ťa, este de 97 m. Pentru a ajunge la baraj dinspre Piatra Neam╚Ť, distan╚Ťa rutier─â pe care trebuie s─â o parcurgi este de aproximativ 35 km.
Atrac╚Ťiile turistice din zona lacului Bicaz sunt unele dintre cele mai frumoase din ╚Ťar─â: Cheile Bicazului (30 km), B─âile Borsec (56 km), Lacul Ro╚Öu (64 km), Cetatea Neam╚Ťului (67 km), precum ╚Öi celebrele m─ân─âstiri din jude╚Ťul Neam╚Ť: Agapia, V─âratec, Sih─âstria ╚Öi multe altele.

3.3. Lacul V─âliug
Aflat la poalele Mun╚Ťilor Semenic, lacul de acumulare V─âliug (Gozna) (600 m altitudine) se afl─â ├«ntr-o zon─â preferat─â at├ót de cei care doresc s─â se bucure de apele sale, c├ót ╚Öi de pasiona╚Ťii de drume╚Ťii montane.

Lacul V─âliug (Gozna), denumit dup─â numele comunei din apropiere, este unul dintre cele mai spectaculoase lacuri din Banatul Montan, vara, pentru activit─â╚Ťi specifice sezonului cald, iar iarna, pentru p├órtiile din imediata vecin─âtate.

Construit pe r├óul B├órzava ├«n anul 1909, lacul de acumulare V─âliug (Gozna) are o suprafa╚Ť─â de 12.6 ha ╚Öi o ad├óncime maxim─â de 25 m. Peisajul este unul de vis: apele curate ale lacului oglindesc p─âdurile de foioase ╚Öi conifere de pe ╚Ť─ârmurile sale. Iat─â un cadru excelent pentru a ├«nnopta la cort!

├Än zona lacului, alte atrac╚Ťii turistice sunt ideale pentru drume╚Ťiile de o zi pe care le planifici ├«n acest col╚Ť al ╚Ť─ârii. Mergi pe drumul forestier ce urm─âre╚Öte cursul r├óului B├órzava, pentru a ajunge la Pe╚Ötera Comarnic, iar pe platoul Semenic de pe muntele omonim descoperi la pas schitul ÔÇťSf├óntul IlieÔÇŁ

De pe platoul Semenic, panorama lacului V─âliug (Gozna) este deosebit─â. Nu uita s─â iei cu tine ├«n rucsac aparatul foto, pentru c─â minun─â╚Ťiile Banatului Montan surprind la tot pasul.

Cele mai frumoase lacuri din Rom├ónia: 10 destina╚Ťii ideale pentru drume╚Ťii

4. Lacuri cu apă sărată din românia

Lacurile s─ârate din Rom├ónia sunt utilizate ├«ndeosebi pentru curele balneare. ├Änt├ólnite mai peste tot pe ├«ntinsul ╚Ť─ârii, aceste lacuri au concentra╚Ťii diferite de sare, acestea neav├ónd acces la surse de ap─â curg─âtoare, ce ar putea prelua aceste sedimente.

Iată care sunt unele dintre cele frumoase lacuri sărate din România:
4.1. Lacul Amara
Lacul s─ârat Amara din jude╚Ťul Ialomi╚Ťa este un fost liman fluviatil, barat cu aluviuni, motiv pentru care contactul acestuia cu r├óul Ialomi╚Ťa este ├«n prezent inexistent. Volumul acestuia este asigurat at├ót de precipita╚Ťii, c├ót ╚Öi de apele freatice, bogate ├«n sulfa╚Ťi ╚Öi cloruri.

├Än lipsa unei aliment─âri cu ap─â dulce, concentra╚Ťia de sare din lacul Amara ├«nregistreaz─â pe ├«ntreaga durat─â a anului o concentra╚Ťie ridicat─â de sare. Acest lac nu este ad├ónc, m─âsur├ónd o ad├óncime maxim─â de 4 m.

Deoarece creșterea debitului punea în pericol gospodăriile și terenurile agricole din jur, în 1970-1971 s-a construit un canal pentru eliminare apei în exces. Însă odată cu realizarea acestui proiect, salinitatea lacului Amara a scăzut considerabil, de la 89.47 g/l la 7.7 g/l.

Lacul Amara are o suprafa╚Ť─â de 132 ha, o lungime de aproximativ 4.1 km ╚Öi o l─â╚Ťime maxim─â de 800 m. Vara, acest lac devine o destina╚Ťie de vacan╚Ť─â ideal─â pentru adep╚Ťii turismului balnear, dar ╚Öi pentru cei care ├«╚Öi doresc o alternativ─â pentru litoralul rom├ónesc.

Datorit─â acestui lac s-au pus ├«n timp bazele sta╚Ťiunii Amara, loca╚Ťie aflat─â la aproximativ 9 kilometri de Slobozia. Fiind situat─â ├«n estul C├ómpiei Rom├óne, precipita╚Ťiile ├«n timpul verii sunt reduse, iar umiditatea poate ajunge chiar ╚Öi la valori de peste 60%.

Aici exist─â facilit─â╚Ťi pentru tratamente ├«n piscine ╚Öi c─âzi cu ap─â din lac, b─âi calde cu n─âmol, aplic─âri cu n─âmol cald sau rece, precum ╚Öi solu╚Ťii pentru tratarea unei liste extinse de afec╚Ťiuni.

4.2. Lacul Sinoe
Lacul Sinoe este unul dintre cele mai importante obiective din Delta Dun─ârii, un adev─ârat paradis turistic pentru cei care ├«╚Öi doresc s─â se bucure ├«n lini╚Öte de bog─â╚Ťiile naturii rom├óne╚Öti.

Pentru a ajunge la lacul s─ârat Sinoe, cel mai convenabil traseu este urm─âtorul: Constan╚Ťa - Mamaia - N─âvodari -  Corbu - S─âcele - Istria - satul Sinoe. Dac─â ├«╚Ťi dore╚Öti s─â te bucuri de un popas de c├óteva zile, pentru te bucura de soare ╚Öi apa cald─â a m─ârii, plaja Corbu poate fi zona de pe litoral pe care o cau╚Ťi.

De aceea, ├«╚Ťi recomand─âm s─â ai costumul de baie, papucii de plaj─â, solu╚Ťiile de protectie solar─â, ochelarii de soare, precum ╚Öi alte articole de plaja, perfecte pentru vacan╚Ťa de var─â.
Zona lacului Sinoe este ideal─â pentru pescuit, plimb─âri cu barca pe canalele adiacente ╚Öi fotografie. In imprejurimi, mai poti face drume╚Ťii spre Rezerva╚Ťia Grindul Lupilor ╚Öi Rezerva╚Ťia Chituc.

4.3. Lacul Techirghiol
Lacul Techirghiol (din turc─â ÔÇťTekirg├ÂlÔÇŁ - ÔÇťLacul TekirÔÇŁ) este un lac situat ├«n proximitatea sta╚Ťiunii Eforie Nord de pe litoralul M─ârii Negre, la o distan╚Ť─â de aproximativ 16 km de Constan╚Ťa. Ad├óncimea sa maxim─â este de 9 m.

Techirghiol este cel mai ├«ntins lac salin din Rom├ónia, av├ónd o suprafa╚Ť─â de 16,62 km┬▓. Pentru c─â aportul de ap─â dulce din lac este unul foarte sc─âzut, se ├«nregistreaz─â o concentra╚Ťie de s─âruri de aproximativ 95 g/l.

Datorit─â acestui fapt, at├ót apa acestuia, c├ót ╚Öi stratul de n─âmol depus au propriet─â╚Ťi terapeutice, fiind studiate de-a lungul timpului efectele benefice ale acestora ├«n tratamente pentru: afec╚Ťiuni dermatologice, afec╚Ťiuni reumatismale degenerative, afec╚Ťiuni ale sistemului nervos periferic ╚Öi central, afec╚Ťiuni ale aparatului respirator etc

Cele mai frumoase lacuri din Rom├ónia: 10 destina╚Ťii ideale pentru drume╚Ťii

5. Echipament de drume╚Ťie pentru vizitarea lacurilor

Pentru a te bucura de o drume╚Ťie ├«n natur─â, c─âtre cele mai frumoase lacuri din Rom├ónia, ├«╚Ťi recomand─âm s─â ai la tine imbracaminte confortabil─â, sigur─â ╚Öi durabil─â, indiferent de vremea pe care o po╚Ťi prinde pe traseu.

În zilele de vară, echipează-te cu pantaloni scurti sau trei sferturi, dar și cu tricouri, bluze și maiouri realizate din materiale ușoare, așa cum este bumbacul, ce permit pielii să respire foarte bine la temperaturi ridicate.

Pleac─â la drum ╚Öi cu o pereche de pantaloni pentru drumetie, ideali atunci c├ónd vremea nu este chiar cea mai pl─âcut─â. Pe traseele c─âtre lacurile montane, schimbarea brusc─â a vremii reprezint─â un lucru firesc, a╚Öadar, asigur─â-te c─â sunt trecu╚Ťi pe list─â.

Alege o pereche de pantaloni pentru drume╚Ťie realiza╚Ťi din poliamid─â, material ce se usuc─â foarte repede dup─â ploaie, se cur─â╚Ť─â cu simplitate de noroi, dar care poate poate avea ╚Öi o croial─â menit─â s─â ├«╚Ťi ofere confort ╚Öi libertate de mi╚Öcare.

Pentru zona trunchiului, ├«╚Ťi recomand─âm un polar sau un pulover. ├Än caz de varia╚Ťii extreme ale temperaturii, acestea sunt solu╚Ťia ideal─â pentru men╚Ťinerea temperaturii corporale, ├«mpiedic├ónd aerul rece s─â ia contact cu pielea.

Planifici o drume╚Ťie c─âtre acele lacuri din Rom├ónia situate ├«n zone de munte? Pentru a te feri c├ót mai bine de precipita╚Ťiile specifice unui astfel de relief, g─âse╚Öte loc ├«n rucsac ╚Öi pentru o jachet─â impermeabil─â, cu protec╚Ťie pentru v├ónt ╚Öi ploaie.

├Ä╚Ťi recomand─âm s─â ai ├«n picioare bocanci pentru munte ╚Öi drumetie, ce permit stabilitate ╚Öi confort chiar ╚Öi pe cele mai accidentate terenuri.

Nu ├«n ultimul r├ónd, acolo unde drumurile spre lacurile din Rom├ónia sunt c├ót se poate de solicitante, o pereche de bete pentru trekking te ajut─â s─â ├«╚Ťi g─âse╚Öti stabilitatea. Sunt simplu de ata╚Öat la rucsac ╚Öi pot fi reglate cu u╚Öurin╚Ť─â, ├«n func╚Ťie de ├«n─âl╚Ťimea ta.

E╚Öti preg─âtit de drume╚Ťie? ╚Üine cont de toate aceste sfaturi ╚Öi transform─â-╚Ťi vacan╚Ťa ├«ntr-o experien╚Ť─â de neuitat, ├«n zone cu lacuri din Rom├ónia ce merit─â vizitate al─âturi de to╚Ťi cei dragi!

Cele mai frumoase lacuri din Rom├ónia: 10 destina╚Ťii ideale pentru drume╚Ťii