Transpira╚Ťia excesiv─â (hiperhidroza): ce este, ce cauze are, cum o ╚Ťii sub control

Transpira╚Ťia excesiv─â (hiperhidroza): ce este, ce cauze are, cum o ╚Ťii sub control

Cauzele hiperhidrozei Simptomele hiperhidrozei Principalele tipuri de hiperhidroz─â

Atunci c├ónd vremea de afar─â se ├«nc─âlze╚Öte brusc, c├ónd practici un sport ╚Öi faci exerci╚Ťii cardio pentru o perioad─â ├«ndelungat─â sau chiar atunci c├ónd e╚Öti pus ├«n fa╚Ťa unei situa╚Ťii stresante, te po╚Ťi confrunta cu fenomenul de transpira╚Ťie excesiv─â.

Totu╚Öi, acest proces este unul c├ót se poate de natural, prin care organismul se adapteaz─â la situa╚Ťia respectiv─â ╚Öi face eforturi pentru a cobor├« temperatura corporal─â. Fenomenul este unul benefic pentru organism, iar atunci c├ónd acesta se produce, tot ce trebuie s─â faci este s─â te hidratezi corespunz─âtor, pentru a compensa pierderea de ap─â din organism.

Exist─â, ├«ns─â, ╚Öi situa╚Ťii ├«n care o persoan─â se confrunt─â constant cu transpira╚Ťia excesiv─â, f─âr─â a fi expus─â vreunui factor declan╚Öator. Aceast─â condi╚Ťie se nume╚Öte hiperhidroz─â ╚Öi reprezint─â o consecin╚Ť─â a unei afec╚Ťiuni a sistemului nervos, care cauzeaz─â stimularea exagerat─â a glandelor sudoripare. ├Än cele ce urmeaz─â, vom explica ce este hiperhidroza, care sunt cauzele care duc la producerea acesteia, diagnosticul acestei afec╚Ťiuni ╚Öi tratamentul cel mai eficient.

Transpira╚Ťia excesiv─â (hiperhidroza): ce este, ce cauze are, cum o ╚Ťii sub control

Cauzele hiperhidrozei

Cu toate c─â transpira╚Ťia excesiv─â nu este cauzat─â de evenimente naturale, precum efortul prelungit sau c─âldura, hiperhidroza este indus─â de o serie de stimuli cauza╚Ťi de anumite afec╚Ťiuni sau obiceiuri nes─ân─âtoase.

Din punct de vedere endocrinologic, transpira╚Ťia abundent─â poate fi cauzat─â de menopauz─â, hipertiroidism, hipoglicemie, sindrom carcinoid sau diabet. De asemenea, transpira╚Ťia excesiv─â poate fi cauzat─â ╚Öi de administrarea ├«ndelungat─â a unor medicamente precum propranololul, opioizii, antidepresivele sau anumite tratamente medicamentoase din ordinul inhibitorilor.

╚śi bolile infec╚Ťioase pot cauza hiperhidroza. O persoan─â care se confrunt─â cu afec╚Ťiuni precum endocardita, insuficien╚Ťa cardiac─â sau tuberculoza va avea episoade foarte dese de transpira╚Ťie excesiv─â, f─âr─â a depune un efort semnificativ, chiar ╚Öi atunci c├ónd temperaturile nu sunt foarte ridicate.

├Än ceea ce prive╚Öte bolile neurologice, Parkinson, leziunile cerebrale sau neuropatiile sunt principalele cauze ale transpira╚Ťiei excesive.

Transpira╚Ťia excesiv─â (hiperhidroza): ce este, ce cauze are, cum o ╚Ťii sub control

Simptomele hiperhidrozei

Persoanele care sufer─â de hiperhidroz─â se confrunt─â cu o cantitate excesiv─â de sudoare, secretat─â ├«n diferite zone ale corpului (frunte, palme, axile, fa╚Ť─â).

Un comportament tipic, ├«nt├ólnit ├«n cazul persoanelor care se confrunt─â cu hiperhidroz─â, este ├«ncercarea de a ascunde sau de a controla acest fenomen, ├«n special atunci c├ónd se afl─â ├«n locuri publice. Aceast─â ├«ncercare nu face altceva dec├ót s─â creasc─â nivelul de stres resim╚Ťit, astfel c─â glandele sunt stimulate ╚Öi mai mult, iar transpira╚Ťia va deveni ╚Öi mai abundent─â

Principalele tipuri de hiperhidroz─â

Cu toate c─â are acela╚Öi simptom, cel de transpira╚Ťie excesiv─â, hiperhidroza poate fi de mai multe tipuri, ├«n func╚Ťie de cauzele care au generat-o. Iat─â care sunt cele mai comune tipuri, ├«n func╚Ťie de factorii cauzatori:

Hiperhidroza primar─â

Acest tip de hiperhidroz─â este destul de greu de identificat ├«n func╚Ťie de cauze, ├«ntruc├ót nu sunt clare motivele care o genereaz─â. Cel mai probabil, aceasta este ereditar─â, reprezentat─â de un bagaj genetic de la unul dintre p─ârin╚Ťi.


Hiperhidroza secundar─â

├Än aceast─â categorie intr─â formele de hiperhidroz─â cauzate de bolile endocrinologice, precum hipertiroidia, diabetul zaharat sau problemele glandelor suprarenale. La acestea se adaug─â ╚Öi afec╚Ťiunile neurologice.


Hiperhidroza generalizat─â sau localizat─â

Aceast─â form─â de hiperhidroz─â este foarte comun─â ╚Öi poate afecta persoane de toate v├órstele. Ca mod de producere, aceasta se localizeaz─â la nivelul axilelor ╚Öi creeaz─â un disconfort constant pentru pacient. Cu toate c─â nici aceast─â form─â de hiperhidroz─â nu genereaz─â riscuri pentru s─ân─âtate, nivelul de disconfort experimentat de persoana care se confrunt─â cu aceast─â condi╚Ťie este unul ridicat.

Transpira╚Ťia excesiv─â (hiperhidroza): ce este, ce cauze are, cum o ╚Ťii sub control

Diagnosticul hiperhidrozei

Dac─â e╚Öti o persoan─â care face mult sport sau care are un stil de via╚Ť─â activ, ce implic─â mersul pe jos sau cu bicicleta ╚Öi ├«╚Ťi faci griji din cauza faptului c─â transpiri des, acest fenomen nu ar trebui s─â te ├«ngrijoreze, ├«ntruc├ót este unul perfect normal. ├Än cazul ├«n care e╚Öti o persoan─â activ─â ╚Öi ├«╚Ťi dore╚Öti s─â elimini disconfortul creat de transpira╚Ťie, este indicat s─â-╚Ťi schimbi ╚Ťinuta ╚Öi s─â alegi un echipament de alergare care absoarbe transpira╚Ťia.

├Än cele mai multe cazuri, o persoan─â care sufer─â de hiperhidroz─â se confrunt─â cu transpira╚Ťie excesiv─â, ├«ns─â localizat─â doar ├«n anumite zone ale corpului, pentru o perioad─â de cel pu╚Ťin 6 luni, ╚Öi manifest─â condi╚Ťii specifice, precum: transpira╚Ťia abundent─â, care influen╚Ťeaz─â negativ activit─â╚Ťile cotidiene, transpira╚Ťia focal─â (dispare ├«n timpul somnului); afec╚Ťiunea debuteaz─â ├«nainte de 25 de ani sau persoana se confrunt─â cu un episod de transpira╚Ťie excesiv─â cel pu╚Ťin o dat─â pe s─âpt─âm├ón─â.

Tratamentul hiperhidrozei

├Änainte de a vorbi despre un tratament pentru hiperhidroz─â, trebuie men╚Ťionat c─â aceast─â afec╚Ťiune nu este una care pune ├«n pericol s─ân─âtatea, ci provoac─â doar un nivel ridicat de disconfort. De asemenea, este important s─â iei ├«n calcul toate elementele ce ╚Ťin de diagnostic, pentru a te asigura c─â te confrun╚Ťi, ├«ntr-adev─âr, cu hiperhidroz─â.

├Än cazul ├«n care s-a confirmat c─â te confrun╚Ťi cu hiperhidroz─â ╚Öi ├«╚Ťi dore╚Öti s─â te bucuri de o metod─â eficient─â de combatere a sa, ar trebui s─â ╚Ötii c─â exist─â o serie de metode de tratament la care po╚Ťi apela.

Un tratament foarte eficient pentru hiperhidroz─â este injectarea de toxin─â botulinic─â, o protein─â natural─â care are rolul de a bloca secre╚Ťia acelor substan╚Ťe care declan╚Öeaz─â glandele sudoripare. Prin aceast─â procedur─â, va fi blocat─â activitatea glandelor, ├«ntr-o anumit─â zon─â a corpului ├«n care a fost injectat─â. ├Än prezent, toxina botulinic─â se utilizeaz─â pentru hiperhidroza la nivelul palmelor, al axilei ╚Öi al picioarelor. Aceast─â procedur─â se efectueaz─â de medicul dermatolog, care va stabili cum se va desf─â╚Öura procedura, pentru un efect de lung─â durat─â. ├Än mod normal, injec╚Ťia cu toxin─â botulinic─â are efect pentru circa 6-8 luni, dup─â care este necesar ca aceasta s─â fie repetat─â.

Transpira╚Ťia excesiv─â (hiperhidroza): ce este, ce cauze are, cum o ╚Ťii sub control

Transpira╚Ťia excesiv─â ├«n sport - cum o ╚Ťinem sub control    

Dac─â e╚Öti o persoan─â activ─â, din rutina c─âreia nu lipse╚Öte sportul, iar transpira╚Ťia excesiv─â cu care te confrun╚Ťi ├«n timpul acestora ├«╚Ťi pune probleme, ai la ├«ndem├ón─â c├óteva solu╚Ťii prin care s─â atenuezi acest fenomen, astfel ├«nc├ót s─â te bucuri de activit─â╚Ťile tale preferate ├«n condi╚Ťii de confort sporit ╚Öi s─â ai energia necesar─â pentru a le duce la ├«ndeplinire.

Hidrateaz─â-te corespunz─âtor

Atunci c├ónd ├«╚Ťi supui corpul unui efort intens ╚Öi transpiri excesiv, este necesar s─â iei m─âsuri pentru a compensa pierderea de ap─â. Pentru a realiza acest lucru, o hidratare optim─â este exact lucrul de care ai nevoie.

Conform unei reguli generale, pentru a determina cantitatea de ap─â pe care trebuie s─â o consumi zilnic, este necesar s─â ├«nmul╚Ťe╚Öti greutatea corpului t─âu cu 30 ml. Totu╚Öi, dac─â faci mi╚Öcare, la aceast─â cantitate se mai adaug─â circa 800 ml, ├«n func╚Ťie de efortul depus. ├Än mod normal, este recomandat s─â consumi aproximativ 500 ml, cu 3 ore ├«nainte de ├«nceperea antrenamentului, ╚Öi ├«nc─â 300 de ml, cu 10 minute ├«nainte de efort. Pe parcursul activit─â╚Ťii fizice, hidrateaz─â-te constant, astfel ├«nc├ót s─â nu ai senza╚Ťia de sete. Pentru o mai bun─â hidratare ╚Öi pentru a reduce senza╚Ťia de oboseal─â, po╚Ťi ├«nlocui apa cu o b─âutur─â izotonic─â, astfel ├«nc├ót s─â-╚Ťi asiguri ╚Öi aportul de vitamine, minerale ╚Öi energie.

Transpira╚Ťia excesiv─â (hiperhidroza): ce este, ce cauze are, cum o ╚Ťii sub control

Poart─â echipamentul potrivit

Transpira╚Ťia excesiv─â nu este influen╚Ťat─â doar de gradul de intensitate al exerci╚Ťiilor fizice pe care le practici, ci ╚Öi de temperatura spa╚Ťiului ├«n care ai decis s─â exersezi. Dac─â, atunci c├ónd vine vorba despre spa╚Ťiile interioare, ai op╚Ťiunea de a sc─âdea temperatura, prin deschiderea geamului sau folosirea unui sistem de climatizare, pentru o activitate desf─â╚Öurat─â ├«n aer liber, po╚Ťi doar s─â te adaptezi temperaturii de afar─â.

Astfel, dac─â ie╚Öi ├«n parc la alergat sau la o plimbare cu bicicleta, este important s─â afli, dinainte, ce temperaturi vor fi ├«n ziua respectiv─â, pentru a te asigura c─â por╚Ťi un echipament potrivit vremii. Mai mult, ai posibilitatea de a alege un echipament special, care asigur─â o bun─â evacuare a transpira╚Ťiei ╚Öi care ├«╚Ťi permite s─â te bucuri de activitatea ta preferat─â, ├«n condi╚Ťii de maxim confort.

De asemenea, ├«n cazul ├«n care transpiri abundent la nivelul m├óinilor sau al picioarelor, po╚Ťi alege s─â por╚Ťi o pereche de m─ânu╚Öi sau de ╚Öosete care absorb transpira╚Ťia, astfel ├«nc├ót s─â ├«╚Ťi cre╚Öti nivelul de confort.

F─â pauze constante

Uneori, cea mai bun─â metod─â de a reduce transpira╚Ťia excesiv─â cu care te confrun╚Ťi ├«n timpul sesiunii de sport este luarea unei pauze. Atunci c├ónd sim╚Ťi c─â aceast─â problem─â devine inconfortabil─â, opre╚Öte-te ╚Öi profit─â de acest moment, pentru a te sp─âla pe fa╚Ť─â ╚Öi a te ╚Öterge cu un prosop. ├Än scurt timp, vei putea s─â-╚Ťi reiei activitatea, f─âr─â probleme.


De cele mai multe ori, transpira╚Ťia excesiv─â este un fenomen normal, fiind generat de unele cauze naturale, ╚Öi nu constituie motiv de ├«ngrijorare. Totu╚Öi, dac─â te confrun╚Ťi des cu aceast─â problem─â, iar sursa ei nu pare a avea vreo explica╚Ťie, poate fi necesar s─â te adresezi medicului dermatolog, pentru o consulta╚Ťie am─ânun╚Ťit─â.