inițiere - handbal

La ce vârstă este recomandat să îți duci copilul la handbal?

Există o vârstă recomandată la care pot începe să joc handbal sau pot să încep în orice moment? La ce vârstă se recomandă să îmi duc copilul la handbal? Acestea sunt întrebări frecvente pe care ni le punem în calitate de părinți sau adulți care ar dori să înceapă să practice acest sport.

Cine nu a jucat niciodată handbal?Indiferent că vorbim de un scurt meci în recreație sau că acesta făcea parte din programul orei de sport de la școală,fiecare dintre noi a avut ocazia să interacționeze mai mult sau mai puțin cu acest sport.

handbal

1/ Handbalul,un sport care poate fi practicat la orice vârstă.

Handbalul este, în prezent, un sport preferat în rândul unui număr mare de persoane și accesibil încă de la vârste fragede.Pentru a practica acest sport, nu există limită de vârstă, așadar nu este deloc surprinzător că pe teren putem da peste jucători de 18 ani  în fața unor jucători experimentați, de peste 50 ani, pentru categoriile de seniori.

În prezent, acest sport este accesibil tuturor:bărbați, femei, copii, care se întâlnesc de mai multe ori pe săptămână pentru a se bucura din plin de beneficiile acestui sport.

Este de reținut faptul că acest sport se poate practica începând cu vârsta de 3 ani și până la 70 ani sau chiar mai mult pentru cei mai temerari.

Handbalul nu necesită un echipament complicat: tricou, șort, încălțăminte de sport indoor și o minge!Cei mici trebuie să se inițieze cu o minge foarte ușoară și maleabilă de mărimea 0.Apoi, pe măsură ce copilul crește, mingea evoluează la mărimea 1, 2 sau chiar 3 pentru categoria masculină.

De asemenea, avantajul acestui sport este că poate fi adaptat în funcție de publicul care îl practică.Este vorba despre timpul de joc, echipament, dimensiunile terenului, ale porții sau chiar regulile care sunt gândite pentru a permite fiecărei categorii de vârstă să poate practica acest sport.

Din acest motiv, adulții joacă 2 reprize de 30 minute, în timp ce jucătorii mai tineri joacă în sferturi de 12, 15 sau 17 minute.

2/ Handbalul pentru copiii între 3 - 9 ani

A/ Baby-Handbal pentru copiii între 3-5 ani!

Pentru cei mai mici, Baby-Handbalul este strâns legat de dezvoltarea motricității copilului în instituțiile de învățământ.Este vorba de a îi ajuta să își conștientizeze mai bine mișcările corpului, de a îi ajuta să se integreze într-un grup și de a îi familiariza cu limbajul de bază al acestui sport: ce înseamnă o pasă, un dribling, etc.

Baby-Handbalul, precum oricare altă activitate pentru cei mici, sensibilizează copiii în a lucra în echipă, deoarece este un sport în echipă și atingerea obiectivului comun este posibilă doar prin colaborarea cu celălalt.

Majoritatea activităților propuse micilor practicanți în timpul Baby-Handbalului sunt dedicate dezvoltării motricității acestora prin intermediul unor exerciții de bază, inspirate din gimnastica cu minge.

Antrenorii și responsabilii din cluburi sunt formați pentru a îi iniția pe copii în acest sport, fapt ce permite reducerea temerilor părinților în legătură cu acest sport.În general, un număr mare de părinți se tem să aleagă sporturi de contact pentru copiii lor, deoarece le asociază cu ideea de sporturi periculoase care prezintă riscul de accidentare.Formatorii au, deci, un rol important în a le prezenta beneficiile reale ale acestei activități.De altfel, încă de la o vârstă fragedă, antrenorii îi învață pe tinerii practicanți să nu le fie teamă de celălalt, de minge, etc.

handbal

A/ mini-handbal pentru copiii între 6-9 ani



În ceea ce privește practicarea de Mini-Handbal, această categorie a fost înființată în 2003, pentru a răspunde nevoilor psihologice pentru copiii cu vârsta între 6-9 ani care doresc să practice acest sport.Sportul de bază nefiind inițial atât de adaptat pentru această categorie de vârstă, Mini-Handbalul este potrivit și pentru cei mai mici, ceea ce face acest sport accesibil unui număr cât mai mare de copii

Obiectivul principal este de a putea acționa asupra dezvoltării copilului în continuitatea a ceea ce propune practicarea de Baby-Handbal și de ceea ce se face în școli.Această activitate ludică îi permite copilului să își solicite toți mușchii corpului, deoarece va: alerga, sări, pasa mingea, juca cu partenerii, etc. Practicarea acestei activități permite, de asemenea, dezvoltarea cooperării în echipă, precum și capacitatea de a lua decizii.

Această categorie se adaptează vârstei tinerilor jucători. Suprafața de teren este redusă și mărimea porții este, de asemenea, modificată.Scopul este acela de a favoriza șansele între lansatori și portari.În plus, durata meciurilor este mai scurtă pentru această categorie cu sferturi de 10 minute maximum.Mărimea terenului este mai mică și numărul jucătorilor din echipă la fel: 4 jucători de câmp + 1 portar.

Pentru această categorie de vârstă, competiția nu se află în prim plan.Acest sport poate fi un adevărat hobby pentru copil, prezentând, de asemenea, multe beneficii fizice și mentale.Confruntările se desfășoară sub formă de întâlniri amicale unde mai multe echipe se reunesc pentru o jumătate de zi pentru a îi lăsa pe copii să joace mai multe meciuri.

handbal

3/Handbal pentru adolescenți!

Copiii apreciază rapiditatea jocului pe care o poate prezenta handbalul. Practicând acest sport, ei învață să își dezvolte agilitatea, coordonarea și tehnicitatea jocului.

Mini-Handbalul se adresează și copiilor cu vârsta între 9-16 ani.Timpul de joc și echipamentul sunt adaptate pe măsură ce copiii înaintează în vârstă.Începând de la această categorie de vârstă, campionatele pot fi stabilite în funcție de organizații regionale sau naționale.

Iată cele 4 categorii care există pentru practicarea de handbal de către copiii cu vârsta între 9-16 ani:

     - Sub 11 ani

     - Sub 13 ani

Pentru aceste 2 categorii, mixitatea băieți/fete este acceptată în majoritatea organizațiilor teritoriale.

     - Sub 15 ani

     - Sub 18 ani

În funcție de anumite regiuni, categoriile pot fi, de asemenea, realizate sub formă de perechi: -12 ani, -14 ani, -16 ani și - 18 ani.

Începând de la categoria -15 ani, această mixitate nu mai este admisă deoarece se consideră că psihologia băieților și a fetelor începe să fie prea diferită, ceea ce poate crea o diferență notabilă între conformații, practicarea jocului și aspectele de siguranță în timpul activității.

Echipele de tineri sunt evaluate și repartizate în funcție de nivel. Există campionate regionale și campionate naționale pentru ultima categorie: sub 18 ani. Astfel, se poate face distincția între jucătorii de nivel începător și jucătorii de nivel mediu.Acest lucru previne descurajarea jucătorilor începători și îi permite fiecărui jucător să se dezvolte în echipa potrivită pentru el.

.

Băieții se inițiază în categoria -11 ani cu o minge mărimea 1 (înainte de aceasta, toți micuții vor avea o minge de mărimea 0). La -15 ani, băieții vor juca cu o minge mărimea 2 și, apoi, vor trece la mărimea 3 începând cu categoria -18 ani și până la categoria de seniori.

În ceea ce privește fetele, acestea se inițiază în handbal până la vârsta de 11 ani cu o minge mărimea 0, pentru a se adapta mâinilor acestora și a asigura o prindere mai bună. Începând cu vârsta de 15 ani, ele trec la o minge cu mărimea 1 și apoi la o minge mărimea 2 până la categoria de senioare.

Regulile de joc sunt, de asemenea, gândite pentru a permite o fluiditate mai bună a jocului și a varia strategiile.De exemplu, se întâmplă adesea ca echipelor de -13 ani să li se ceară să propună 2 tipuri de apărări diferite în timpul unui meci sau să își schimbe portarul cel puțin o dată într-un sfert de joc.Acest lucru permite descoperirea diferitelor moduri de joc și adaptarea la adversar, precum și provocarea de a juca în mai multe posturi.

În funcție de regiune, regulile vor fi validate și definite la începutul anului. Acestea au mereu la bază respectarea copilului și îmbinarea jocului cu siguranța și plăcerea practicării sportului.

În fiecare regiune în parte, se pot organiza meciuri de selecție, pentru a observa tinerii care prezintă calități peste medie.Acest lucru permite crearea de echipe reprezentative pentru regiune în competiții naționale.Aceste meciuri de selecție au ca obiectiv lansarea jucătorilor în lumea handbalului, oferindu-le posibilitatea de a își organiza studiile astfel încât să poată dedica timp acestei pasiuni pentru handbal.

Cu toate acestea, ceea ce reiese din acest sport de echipă în care fair-play-ul și coeziunea sunt importante este că handbalul este, mai întâi de toate, un sport de echipă care poate să ne facă plăcere.În cazul unor jucători, acest sport le permite să se dezvolte, să se afirme și chiar să preia lead-ul unui grup.

handbal

4/ Handbalul la adulți

Începând cu vârsta de 16 ani, jucătorii pot să treacă în categoria de seniori la handbal.Această categorie rămâne cea mai înaltă în termeni de vârstă și nu mai există alta după aceasta.

Campionatele sunt organizate pe nivele (regionale sau naționale) și pe categorii: feminin sau masculin.

În această categorie de vârstă, regulile clasice de handbal se aplică fără diferențe între bărbați și femei.Singura diferență este mărimea mingii și utilizarea protecției prezentă la portarii din echipele masculine.

Handbalul este un sport care poate fi învățat la orice vârstă și nu ți se vor închide porțile la categoria de seniori dacă nu ai parcurs categoria de tineri.Ba dimpotrivă, numeroși adulți hotărăsc să reîncepe să practice handbal după ce l-au practicat puțin la școală.Este important să începi la un nivel care ți se potrivește sau chiar într-un club:pentru adulți, mixitatea este, de asemenea, permisă.

În aceste echipe, schimbul de experiențe și crearea unei legături între generații sunt foarte valoroase.Cei mai tineri pot beneficia de experiența și înțelepciunea celor mai mari, ceea ce îi poate ajuta în procesul de maturizare.În schimb, aceștia pot aduce mult dinamism și pasiune în echipă, ceea ce îi poate ajuta pe ceilalți să se simtă la fel de tineri.Din nefericire, acest tip de conexiune între generații nu este întâlnită în cazul tuturor sporturilor, așadar acesta prezintă un avantaj în plus.

Nu mai ezita, handbalul este sportul potrivit pentru toți, deoarece îmbină activitatea fizică cu plăcerea și poate fi practicat la orice vârstă