7 RECOMAND─éRI PENTRU O DRUME╚ÜIE REU╚śIT─é PE TIMP DE PLOAIE

7 Recomand─âri pentru o drume╚Ťie reu╚Öit─â pe timp de ploaie

1/ AI NEVOE DE HAINE IMPERMEABILEÔÇŽ DIN CAP P├éN─é-N PICIOARE 2/ NU UITA DE ├ÄNC─éL╚Ü─éMINTEA IMPERMEABIL─é, FIE C─é MERGI PRIN PLOAIE, Z─éPAD─é SAU VEGETA╚ÜIE ├ÄNALT─é 3/ PROTEJEAZ─é-╚ÜI FA╚ÜA DE APA CARE SE SCURGE DE PE GLUG─é

Nu l─âsa ploaia s─â ├«╚Ťi stea ├«n cale ! Dac─â vremea nu este tocmai ├«nsorit─â, c─âr─ârile pe munte sunt mai pu╚Ťin circulate, a╚Öadar, perfecte pentru o drume╚Ťie. Pe l├óng─â asta, pentru o drume╚Ťie reu╚Öit─â, este foarte important s─â ai echipamentul potrivit pentru a face fa╚Ť─â oric─âror condi╚Ťii meteo ╚Öi pentru a te bucura din plin de drume╚Ťie !

Este absolut necesar ca echipamentul de drume╚Ťie s─â fie impermeabil, dar ╚Öi respirant, pentru a putea evacua transpira╚Ťia. Pe l├óng─â disconfort, riscul de hipotermie cre╚Öte dac─â hainele nu permit evacuarea transpira╚Ťiei.

7 RECOMAND─éRI PENTRU O DRUME╚ÜIE REU╚śIT─é PE TIMP DE PLOAIE

1/ Ai nevoie de haine impermeabileÔÇŽ din cap p├ón─â-n picioare

Jacheta ╚Öi suprapantalonul trebuie s─â fie neap─ârat impermeabile. Sunt adesea foarte u╚Öoare ╚Öi foarte u╚Öor de transportat ├«ntr-un rucsac. Anumi╚Ťi pantaloni sunt echipa╚Ťi cu ├«nchidere cu fermoar de-a lungul gambei. A╚Öadar ace╚Ötia se ├«mbrac─â pe deasupra ├«nc─âl╚Ť─âmintei, f─âr─â s─â fie nevoie s─â te descal╚Ťi. ├Än mod normal, se transport─â cu u╚Öurin╚Ť─â ├«n rucsac. Unele modele de suprapantalon sunt adesea prev─âzute cu fermoar pe toat─â lungimea gambei. Astfel, se pot ├«mbr─âca foarte u╚Öor, f─âr─â s─â fie nevoie s─â te descal╚Ťi. ├Än ceea ce prive╚Öte ├«mbr─âc─âmintea pentru partea de sus a corpului, po╚Ťi alege ├«ntre poncho impermeabil sau jachet─â.

Poncho-ul protejează de ploaie nu doar hainele, ci și rucsacul. Însă, atunci când bate vântul, poncho-ul poate deveni incomod, aproape că nu mai vezi pe unde calci, acesta fiind destul de lung.

Jacheta nu protejeaz─â ╚Öi rucsacul de ploaie, ├«ns─â prezint─â avantajul c─â nu afecteaz─â ├«n niciun fel libertatea de mi╚Öcare. Astfel, este nevoie de o hus─â de protec╚Ťie pentru rucsac. Majoritatea rucsacurilor Quechua au o astfel de hus─â integrat─â.

7 RECOMAND─éRI PENTRU O DRUME╚ÜIE REU╚śIT─é PE TIMP DE PLOAIE

2/ Nu uita de ├«nc─âl╚Ť─âmintea impermeabil─â, fie c─â mergi prin ploaie, z─âpad─â sau vegeta╚Ťie ├«nalt─â

Nu e deloc pl─âcut ca, ├«n drume╚Ťie, s─â p─âtrund─â apa prin ├«nc─âl╚Ť─âminte, pentru c─â pot ap─ârea irita╚Ťiile ╚Öi astfel, senza╚Ťia de  disconfort. De aceea, se recomand─â alegerea unei perechi de ├«nc─âl╚Ť─âminte respirant─â ╚Öi impermeabil─â. Aten╚Ťie, ├«ns─â, nu toate modelele de ├«nc─âl╚Ť─âminte impermeabil─â au acela╚Öi nivel de impermeabilitate !

Exist─â 3 niveluri de impermeabilitate, care corespund unui anumit num─âr de flexiuni, a╚Öadar, unui anumit num─âr de pa╚Öi : 2000 de flexiuni echivaleaz─â cu deplasarea pe o distan╚Ť─â de 4 km, 4000 de flexiuni echivaleaz─â cu cu deplasarea pe o distan╚Ť─â de 8 km, 8000 de flexiuni echivaleaz─â cu cu deplasarea pe o distan╚Ť─â de 16 km.

Descopera gama de ├«nc─âl╚Ť─âminte impermeabil─â aici.

Dac─â ai folosit ├«nc─âl╚Ť─âmintea impermeabil─â de mai multe ori, este recomandat s─â aplici pe suprafa╚Ťa acesteia un spray de reactivare a hidrofobiei, cu o sear─â ├«nainte de plecarea ├«n drume╚Ťie. Dac─â trebuie s─â traversezi un curs de ap─â, ar fi mai bine s─â renun╚Ťi la ╚Öosete ╚Öi la ├«nc─âl╚Ť─âmintea impermeabil─â ╚Öi s─â te schimbi ├«ntr-o pereche de ├«nc─âl╚Ť─âminte special─â, cu canale de evacuare a apei ╚Öi cu sistem de uscare rapid─â.

├Änainte de a te ├«nc─âl╚Ťa din nou, asigur─â-te c─â ai picioarele perfect uscate. E recomandat s─â ai ├«n rucsac ╚Öi ╚Öosete de schimb.

Paraz─âpezile, din material impermeabil, sunt perfecte pentru a-╚Ťi proteja ├«nc─âl╚Ť─âmintea. Sunt foarte utile chiar ╚Öi atunci c├ónd nu sunt precipita╚Ťii, dar trebuie s─â mergi prin iarba ud─â. Dac─â iarba trece de nivelul ├«nc─âl╚Ť─âmintei, pic─âturile de ap─â de pe firele de iarb─â se vor prelinge ├«n interiorul ├«nc─âl╚Ť─âmintei.

3/  Protejeaz─â-╚Ťi fa╚Ťa de apa care se scurge de pe glug─â

Pentru a evita ca apa s─â ╚Ťi se scurg─â de pe glug─â pe fa╚Ť─â ╚Öi pe g├ót, este recomandat s─â por╚Ťi pe sub glug─â o ╚Öapc─â, care te va proteja ╚Öi nu ├«╚Ťi va limita c├ómpul vizual.

Quechua a creat modele de jachete impermeabile, precum FORCLAZ 400, prev─âzute cu o glug─â 3D, cu protec╚Ťie rigid─â, ce nu permite apei de ploaie s─â se scurg─â pe fa╚Ť─â. Aceast─â glug─â este reglabil─â ╚Öi se adapteaz─â perfect la nevoile tale.

4/ Investește în îmbrăcăminte tehnică, călduroasă și respirantă

Este important ca ├«mbr─âc─âmintea pe care o por╚Ťi pe sub jacheta impermeabil─â s─â evacueze corect transpira╚Ťia. ├Än caz contrar, hainele vor r─âm├óne ude, ╚Öi, odat─â cu ele, ╚Öi pielea ta !

7 RECOMAND─éRI PENTRU O DRUME╚ÜIE REU╚śIT─é PE TIMP DE PLOAIE

5/ Protejeaz─â-╚Ťi rucsacul

Este important s─â ├«╚Ťi men╚Ťii pielea uscat─â dar dac─â ├«mbr─âc─âmintea de schimb pe care o transpor╚Ťi ├«n rucsac se ud─â, toate eforturile tale au fost ├«n zadar. Pentru ├«nceput, ├«╚Ťi po╚Ťi acoperi rucsacul cu o hus─â impermeabil─â. Dar aceast─â solu╚Ťie se dovede╚Öte a nu fi ├«ntotdeauna eficient─â. Ideal este s─â ambalezi lucrurile ├«n pungi de plastic, astfel ├«nc├ót totul s─â r─âm├ón─â uscat, chiar ╚Öi ├«n cazul ├«n care husa ╚Öi rucsacul s-au udat. O alt─â solu╚Ťie este s─â folose╚Öti o hus─â de compresie etan╚Ö─â, astfel, obiectele din interiorul rucsacului nu se vor uda ╚Öi nici nu vor ocupa mult spa╚Ťiu.

Dac─â, dup─â ce se opre╚Öte ploaia vrei s─â ├«╚Ťi depozitezi jacheta ud─â ├«n rucsac, trebuie ├«nainte s─â o pliezi ├«n propria glug─â, apoi s─â o pui ├«ntr-o pung─â de plastic, pentru a nu uda ╚Öi celelalte obiecte din rucsac.

6/ Protec╚Ťie etan╚Ö─â pentru acte ╚Öi alte obiecte

Cardul bancar, aparatul de fotografiat, actele de identitate ╚Öi telefonul trebuie s─â fie foarte bine protejate. Cel mai bine este s─â ai ├«n rucsac pungu╚Ťe etan╚Öe care garanteaz─â, chiar ╚Öi dup─â ce au fost scufundate ├«n ap─â, c─â lucrurile din interior r─âm├ón perfect uscate. Ai nevoie de o hus─â pentru hart─â, care s─â ├«╚Ťi permit─â s─â o consul╚Ťi chiar dac─â plou─â ╚Öi de o alt─â hus─â pentru lucrurile care r─âm├ón ├«n rucsac.

7/ Uscarea echipamentului ├«n timpul nop╚Ťii

Dac─â ├«n timpul unei zile de drume╚Ťie a plouat ╚Öi mai ai de mers c├óteva zile, este important s─â usuci bine echipamentul pentru a doua zi. De╚Öi primul reflex va fi s─â m─ân├ónci sau s─â te odihne╚Öti, ia-╚Ťi c├óteva minute pentru a ├«ntinde sau a ag─â╚Ťa hainele la uscat, la ad─âpost de ploaie.

Dac─â ├«nc─âl╚Ť─âmintea s-a udat ├«n interior, scoate bran╚Ťurile, sl─âbe╚Öte ╚Öireturile, dar, mai ales, nu o a╚Öeza la uscat prea aproape de o surs─â de c─âldur─â, pentru c─â exist─â riscul s─â se deformeze ╚Öi s─â te doar─â picioarele a doua zi !

Po╚Ťi profita ╚Öi de momentele ├«nsorite de pe parcursul zilei pentru a-╚Ťi usca hainele : aga╚Ť─â-le de rucsac (este de dorit s─â fie deja uscat) sau de crengile unui copac, ├«n timpul unei pauze.

╚śi bine├«n╚Ťeles, echipeaz─â-te cu o lantern─â frontal─â sau adaptabil─â la diferite suporturi. Chiar dac─â nu protejeaz─â ├«mpotriva ploii, aceasta ├«╚Ťi asigur─â vizibilitate.

Acum ești pregătit pentru a înfrunta ploaia, atât în timpul unei plimbări scurte, cât și pe parcursul unui bivuac de un week-end !

Recomandare pentru siguran╚Ťa ta : s─â faci o drume╚Ťie pe ploaie u╚Öoar─â e un lucru, dar lucrurile se schimb─â ├«n cazul unei ploi toren╚Ťiale. ├Ä╚Ťi recomand─âm s─â pleci ├«n drume╚Ťie numai dac─â condi╚Ťiile meteo nu ├«╚Ťi vor afecta vizibilitatea.