SCHI FOND – CUM SĂ ÎMI ALEG ECHIPAMENTUL PENTRU SCHI FOND CLASIC ?

Schi fond – cum să îmi aleg echipamentul pentru schi fond clasic ?

Schiul clasic se poate practica atât în mod plimbare, cât si în mod intensiv.

Schiul fond clasic se practică pe piste amenajate sau în afara pistelor după tehnica „tradițională” numită „pas alternativ” sau „pas de alunecare”, care constă în a avansa pe două șine paralele trasate în zăpadă.
Există, de asemenea, schiuri fond clasice de tip „nordic cruising” care permit practicarea la marginile pistei. Sunt schiuri mai late dar și mai scurte care asigură stabilitate mai bună. Aceste schiuri pot fi utilizate și pentru nivel începător.
Iată următoarele criterii care să te ajute să alegi echipamentul tău de schi clasic.

1. Evaluarea nivelului meu de practică – în funcție de frecvența și de intesitatea practicii

Pentru a te ajuta să îți alegi materialul de SCHI FOND CLASIC, am clasat oferta noastră în funcție de nivelul tău de practică: OCAZIONAL / CONSECVENT / INTENSIV. La fel ca în multe sporturi, cu cât practici mai mult, cu atât vei stăpâni tehnica mai bine și vei fi în măsură să îți optimizezi calitatea echipamentului. Frecvența și intensitatea practicii sunt două criterii de care să ții cont pentru a îți alege corect echipamentul.

NIVEL OCAZIONAL
Sunt schior ÎNCEPĂTOR sau practicant de nivel OCAZIONAL
Caut SCHIURI TOLERANTE, STABILE, cu ADERENȚĂ bună.
Aceste schiuri îți asigură confort și te ajută să progresezi ușor pe toate tipurile de zăpadă. Sunt, în general, destul de late, dispun de solzi bine marcați și sunt flexibile

NIVEL CONSECVENT
Sunt schior AVANSAT sau practicant de nivel CONSECVENT
Caut SCHIURI MANEVRABILE care combină ADERENȚĂ bună cu ALUNECARE bună.
Aceste schiuri evolutive asigură alunecare optimă și te ajută să te inițiezi în pasul alunecat (alternativ) sportiv. Sunt mai drepte, cu un flex mai dinamic și aderență mai pronunțată.

NIVEL INTENSIV
Sunt schior EXPERT sau practicant de nivel INTENSIV
Caut schiuri DINAMICE, LEJERE, cu alunecare și aderență optime. Aceste schiuri îți asigură tehnicitate complementară pentru a fi performant pe toate reliefurile și permit realizarea parcursurilor de distanță lungă la un ritm susținut.
Sunt relativ drepte, dispun de aderență mai mică și de un flex (rigiditatea cantului) mai dinamic, pentru a mări calitatea alunecării.

Flex = rigiditatea schiurilor în lungime. Cu cât flexul este mai mare, cu atât schiul va avea nevoie să fie „deformat” pentru a asigura contactul cu zăpada.  Așadar, este nevoie de o bună stăpânire a tehnicii pentru a utiliza schiuri din ce în ce mai rigide.

SCHI FOND – CUM SĂ ÎMI ALEG ECHIPAMENTUL PENTRU SCHI FOND CLASIC ?
SCHI FOND – CUM SĂ ÎMI ALEG ECHIPAMENTUL PENTRU SCHI FOND CLASIC ?

2. Alegerea tălpilor pentru schiuri – în funcție de practica sportivă, de nivel și de necesitatea întreținerii schiurilor tale

Schiurile clasice sunt compuse dintr-o talpă 2/3 netedă și un sistem anti-recul în centru, care asigură aderența și propulsia.

Există 3 sisteme de reținere :

TĂLPI CU SOLZI
Calitatea solzilor va favoriza aderența pe diferite tipuri de zăpadă, mai ales pe  trasee cu urcări. Acest sistem nu necesită ceruire pentru aderență.

TĂLPI CU PIELE
Acest sistem asigură o calitate de aderență identică cu talpa cu solzi, dar fără să facă zgomot și nu necesită ceruire.

TĂLPI CERUITE
Acest sistem asigură aderență optimă în toate condițiile meteorologice. Este sistemul cel mai utilizat în competiții. Se adresează schiorilor experimentați.

Aceste tipuri de schiuri necesită aplicarea unei ceri pentru aderență, lichidă sau solidă, în funcție de condițiile de ninsoare și de temperatură.

SCHI FOND – CUM SĂ ÎMI ALEG ECHIPAMENTUL PENTRU SCHI FOND CLASIC ?

3. Compatibilitatea normelor – în funcție de norma schiurilor sau de clăparii de schi fond clasic

Există mai multe norme ale legăturilor în funcție de mărci. Aceste norme diferite nu sunt mereu compatibile și nu permit mereu asocierea schiurilor cu clăparii.

NORMA NNN
Este norma cea mai răspândită, are proprietățile mărcii Rottefela și echipează schiurile cu marca Quechua, Fischer, Madshuh, Peltonen

NORMA PROLINK
Această normă nouă este identică cu norma NNN.
A fost concepută de Salomon pentru a face aceste produse compatibile cu norma NNN.

NORMA SNS
Această normă a fost concepută de Salomon și echipează schiurile marca Salomon și Atomic.
Se potrivește cu un sistem Pilot, compatibil doar cu clăparii și legăturile SNS Pilot.
Noi am făcut alegerea, în gamele de schiuri și clăpari, de a echipa aproape toate produsele noastre cu norme compatibile între ele, pentru a îți face alegerea mai ușoară.

SCHI FOND – CUM SĂ ÎMI ALEG ECHIPAMENTUL PENTRU SCHI FOND CLASIC ?

4. Alegerea mărimii corecte a schiurilor

Alege mărimea schiurilor în funcție de conformația ta (greutate) și nivel tău de practică:

- Schiurile mai mari îțI vor asigura alunecare mai bună

- Schiurile mai scurte îțI vor asigura manevrabilitate mai mare
Începând cu fișa produsului modelului ales, poți afla cu exactitate mărimea recomandată de furnizor, în funcție de nivelul practicii, mărimea ta și viitorul model de schiuri