MATERIALELE IMPERMEABILE: AFL─é TOT CE TREBUIE S─é ╚śTII DESPRE IMPERMEABILITATE!

Materialele impermeabile: află tot ce trebuie să știi despre impermeabilitate!

Sezonul toamn─â ÔÇô iarn─â este unul care ├«╚Öi pune amprenta puternic asupra s─ân─ât─â╚Ťii oamenilor.

Fiecare ├«ncearc─â s─â se protejeze pe c├ót posibil, lu├ónd tot felul de m─âsuri utile, precum selectarea hainelor potrivite pentru temperaturile sc─âzute ╚Öi pentru umiditatea care este din bel╚Öug ├«n aceast─â perioad─â, a ├«nc─âl╚Ť─âmintei corespunz─âtoare ╚Öi a accesoriilor absolut necesare (c─âciul─â, fular, m─ânu╚Öi). Pentru combaterea frigului ╚Öi a umidit─â╚Ťii, tot mai mult au ├«nceput s─â fie luate ├«n considerare materialele textile impermeabile, un real adversar al condi╚Ťiilor nefavorabile ale vremii, care face cu adev─ârat diferen╚Ťa.

1. Ce ├«nseamn─â ÔÇ×impermeabilÔÇŁ?

Impermeabilitatea este proprietatea unui material de a nu permite trecerea unui fluid prin el. Pentru foarte multă vreme, oamenii au încercat să creeze piese vestimentare care să reușească să-i protejeze optim de intemperiile vremii.

Materialele rezistente la trecerea apei prin ele au devenit cele mai c─âutate ├«n sezonul toamn─â ÔÇô iarn─â deoarece permit cu brio men╚Ťinerea uscat─â a organismului uman.

Dup─â un timp ├«ndelungat de cercet─âri ╚Öi teste, unele persoane au ╚Öi reu╚Öit s─â g─âseasc─â solu╚Ťia plec├ónd de la practici ale unor civiliza╚Ťii. De exemplu, inui╚Ťii se ├«mbr─âcau ├«n haine de foc─â, un material natural prin care nu trece apa, fiind totodat─â ╚Öi foarte rezistent. De asemenea, oamenii din Africa de Sud utilizau seva arborelui de cauciuc pentru a impermeabiliza ├«mbr─âc─âmintea ╚Öi ├«nc─âl┼ú─âmintea. Cauciucul vulcanizat folosit pentru tratarea hainelor industriale ├«n preajma Primului R─âzboi Mondial a avut un mare succes la acea vreme, de╚Öi materialele tratate ├«n acest mod nu ÔÇ×respirauÔÇŁ deloc.

1.1.Tipuri de materiale impermeabile
Pe pia╚Ť─â, exist─â mai multe tipuri de astfel de materiale, dar cele mai importante sunt: materialele waterproof (impermeabile) ╚Öi cele water resistant (rezistente la ap─â sau hidrofobe). De╚Öi nu pare la prima vedere c─â ar fi vreo diferen╚Ť─â ├«ntre acestea, totu╚Öi, ea exist─â ╚Öi trebuie ├«n╚Ťeleas─â, mai ales c├ónd o persoan─â dore╚Öte s─â petreac─â zile frumoase ╚Öi uscate la pescuit sau s─â fac─â o drume╚Ťie de c├óteva zile pe munte, ├«n plin sezon de iarn─â.

Materialele impermeabile (waterproof) pot avea aceast─â calitate ├«n mod natural sau o pot dob├óndi ├«n urma tratamentelor realizate ├«n fabric─â. O explica╚Ťie adecvat─â a cuv├óntului waterproof (├«nseamn─â, cu alte cuvinte, rezistent la intrarea apei din exterior) ar putea s─â ofere celor indeci╚Öi posibilitatea de a g─âsi exact ceea ce le trebuie pentru a se ├«mbr─âca ├«n vederea unei escapade la munte. Materialul impermeabil rezist─â cu succes la ├«ncercarea apei de a p─âtrunde, dar, ├«n acela╚Öi timp, elimin─â umiditatea din interior.

Water resistant sau water repellent presupune existen╚Ťa unui material care rezist─â la ap─â ceva mai mult timp, fiind acoperit cu un strat DWR, dar nu poate ├«mpiedica definitiv p─âtrunderea apei. Practic, acesta va putea fi utilizat doar ├«n anumite condi╚Ťii climatice. Speciali╚Ötii ├«n domeniu recomand─â ca stratul acesta s─â fie re├«nnoit din c├ónd ├«n c├ónd, cu ajutorul unui spray special.

1.2. Alegerea echipamentului impermeabil potrivit în zilele reci de iarnă
O excursie la munte, o evadare pe schiuri, o ie╚Öire ├«n parc ├«ntr-o zi geroas─â sau orice alte activit─â╚Ťi desf─â╚Öurate ├«n sezonul rece presupun utilizarea unor haine potrivite, care s─â permit─â organismului s─â stea mult timp ├«n condi╚Ťii dificile, cu frig, v├ónt, polei, ploaie sau z─âpad─â. Protejarea ├«mpotriva acestor condi╚Ťii nefavorabile ale vremii este de la sine ├«n╚Ťeles, a╚Öa c─â se impune g─âsirea unui echipament adecvat, compus din:
- geac─â sau jachet─â impermeabil─â;
- pantaloni călduroși, care protejează de ploaie;
- tricouri ╚Öi colan╚Ťi;
- c─âciul─â;
- mănuși;
- fular;
- bocanci impermeabili;

Oamenii de toate v├órstele care decid s─â se ├«mbrace cu un astfel de echipament vor ╚Ťine cont ca materialele din care sunt confec╚Ťionate s─â fie impermeabile ╚Öi rezistente ╚Öi vor observa ├«n scurt timp diferen╚Ťa. Nu de pu╚Ťine ori s-a putut constata faptul c─â practican╚Ťii bine echipa╚Ťi, care au r─âmas pe munte o noapte au reu╚Öit s─â fac─â fa╚Ť─â frigului, f─âr─â s─â sufere de hipotermie, iar acest lucru poate face diferen╚Ťa ├«ntre via╚Ť─â ╚Öi moarte ├«n anumite circumstan╚Ťe.
Câteva exemple de articole impermeabile:
- geaca schi dama
- pantaloni-schi-dama
- geaca achi dama
- colanti-schi-dama-simple-warm
- bluza-schi-500
- pantaloni-schi-dama-slim

1.3. Sp─âlarea ╚Öi cur─â╚Ťarea adecvat─â a materialelor textile impermeabile
Materialele textile impermeabile trebuie sp─âlate ╚Öi cur─â╚Ťate ├«ntr-un mod adecvat, altfel, s-ar putea deteriora. ├Än general, acestea activit─â╚Ťi vor fi f─âcute la finalul sezonului rece, din simplul motiv c─â nu se vor murd─âri tare, poate doar se vor p─âta. Cur─â╚Ťarea lor se va face ╚Ťin├óndu-se cont de anumite reguli clare:

Ôľ¬´ŞĆMulte persoane au tendin╚Ťa s─â efectueze aceste opera╚Ťiuni cu ajutorul detergen╚Ťilor clasici, pe care ├«i au prin cas─â, f─âr─â s─â ╚Ötie c─â fac un lucru total interzis de c─âtre produc─âtori. Aceste produse pot deteriora fibra ╚Öi pot ├«ndep─ârta stratul hidrofob. Exist─â solu╚Ťii speciale cu ajutorul c─ârora poate fi ├«ntre╚Ťinut acest echipament;

Ôľ¬´ŞĆ├Änainte de a ├«ncepe opera╚Ťiunea, hainele vor fi bine cur─â╚Ťate de toate impurit─â╚Ťile acumulate ╚Öi se va ├«nchide fermoarul sau scaiul, apoi se va putea trece la pasul urm─âtor;

Ôľ¬´ŞĆTrierea hainelor ├«nainte de a fi introduse la ma╚Öina de sp─âlat este, iar─â╚Öi, obligatorie pentru c─â nu este indicat s─â fie introduse ├«mpreun─â materiale de diferite tipuri;

Ôľ¬´ŞĆ├Äntotdeauna se va ╚Ťine cont de indica╚Ťiile produc─âtorului. Acestea pot fi g─âsite pe eticheta din interiorul hainelor. Dac─â ele vor fi omise ╚Öi se vor realiza alte tipuri de procedee de sp─âlare sau cur─â╚Ťare, atunci vor fi deteriorate definitiv ╚Öi nu vor mai avea acelea┼či propriet─â┼úi;

Ôľ¬´ŞĆCea mai bun─â modalitate prin care piesele vestimentare pot fi uscate este mai degrab─â afar─â, ├«n aer liber, dec├ót la centrifuga ma╚Öinii de sp─âlat. Dup─â ce s-au uscat, se poate aplica un tratament nou pentru impermeabilitate/hidrofobie;

Ôľ¬´ŞĆDac─â o anumit─â pies─â vestimentar─â confec╚Ťionat─â din material impermeabil nu a mai fost folosit─â de ceva vreme, atunci se va utiliza spray-ul potrivit, pentru a i se reda impermeabilitatea.

1.4. P─âstrarea hainelor impermeabile
ÔÇ×Cum se p─âstreaz─â hainele impermeabile?ÔÇŁ Aceasta este o ├«ntrebare pe care multe persoane ╚Öi-o adreseaz─â pentru c─â ├«╚Öi doresc s─â nu cheltuiasc─â mereu bani pe astfel de piese vestimentare. Exist─â c├óteva metode prin care po╚Ťi p─âstra aceast─â ├«nsu╚Öire special─â a lor ╚Öi te po╚Ťi bucura c├ót mai mult de ele:
respectarea regulilor de sp─âlare ╚Öi cur─â╚Ťare indicate de produc─âtor (de╚Öi poate fi nepl─âcut s─â tot verifici eticheta, nu vei regreta mai t├órziu);
aplicarea unui tratament nou din când în când, mai ales atunci când se observă că haina nu mai are aceleași proprietăţi;
purtarea hainelor ├«ntr-un mod adecvat, f─âr─â s─â fie supuse la condi╚Ťii improprii.

MATERIALELE IMPERMEABILE: AFL─é TOT CE TREBUIE S─é ╚śTII DESPRE IMPERMEABILITATE!
MATERIALELE IMPERMEABILE: AFL─é TOT CE TREBUIE S─é ╚śTII DESPRE IMPERMEABILITATE!

2. Noul material impermeabil ÔÇô solu╚Ťie de ultim─â or─â, oferit─â de cercet─âtori

Cercetătorii încearcă să descopere tot felul de lucruri noi, așa că și în acest domeniu au încercat să facă imposibilul, dornici să creeze materiale textile impermeabile, dar și prietenoase cu mediul înconjurător. Această alternativă nou descoperită poate fi introdusă în materiale naturale, precum bumbacul și mătasea, fiind mai eficientă decât cele existente până acum.

Scopul oamenilor de ╚Ötiin╚Ť─â a fost descoperirea unui material care s─â resping─â total apa, a╚Öa c─â au combinat un lan╚Ť scurt de polimer cu propriet─â╚Ťi hidrofobe, baz├óndu-se pe un alt tip de procedeu, dezvoltat recent, anume iCVD (initiated Chemical Vapor Deposition). Viitorul r─âm├óne deschis ╚Öi altor cercet─âri, ├«n a╚Öa fel ├«nc├ót impermeabilitatea total─â a hainelor s─â devin─â 100% posibil─â.

MATERIALELE IMPERMEABILE: AFL─é TOT CE TREBUIE S─é ╚śTII DESPRE IMPERMEABILITATE!

3. Cum se m─âsoar─â impermeabilitatea materialelor textile?

Pentru a face testul de impermeabilitate al materialului, se a╚Öaz─â o bucat─â din el sub un cilindru cu diametrul de 2,54 cm. Dac─â se observ─â coloana de ap─â mai ├«nalt─â, atunci se va exercita o presiune mai puternic─â, iar acest lucru ├«nseamn─â c─â materialul ofer─â o performan╚Ť─â superioar─â ├«n ce prive╚Öte rezisten╚Ťa la ap─â. Testul va continua prin ad─âugarea de ap─â p├ón─â c├ónd materialul va ceda ╚Öi se va umezi.

Un echipament cu o impermeabilitate satisf─âc─âtoare este cel care are 15.000 WR (water resistant), iar unul cu o impermeabilitate optim─â trebuie s─â aib─â 20.000 WR. Dac─â se ajunge la o cifr─â mai mare, atunci este posibil ca materialul s─â fie mai pu╚Ťin respirabil, ceea ce nu este deloc indicat, deoarece scade confortul persoanei care-l poart─â.

Materialul cu o cifr─â mai mare de impermeabilitate poate fi utilizat, ├«ns─â la corturi, huse pentru rucsacuri, diferite folii impermeabile, necesare pentru a petrece timp ├«ndelungat pe munte, dar nu pentru ├«mbr─âc─âminte sau ├«nc─âl╚Ť─âminte.

4. Utilizarea materialelor impermeabile în sporturile de iarnă

F─âr─â un echipament potrivit, niciun sportiv amator sau profesionist nu se va bucura de iarn─â ╚Öi de sporturile senza╚Ťionale ale anotimpului rece. Temperaturile sc─âzute ╚Öi condi╚Ťiile grele ale acestui sezon oblig─â, practic, orice persoan─â care vrea s─â ia contact cu muntele s─â se ├«mbrace corespunz─âtor. De╚Öi mult─â lume care nu cunoa╚Öte importan╚Ťa hainelor impermeabile consider─â c─â se poate merge la munte f─âr─â probleme cu haine tricotate ╚Öi jean╚Öi, totu╚Öi, dac─â vor s─â ├«╚Öi men╚Ťin─â s─ân─âtatea optim─â, trebuie s─â-╚Öi fac─â temele ├«n acest sens, s─â se informeze ╚Öi s─â-╚Öi achizi╚Ťioneze o ├«mbr─âc─âminte adecvat─â.

Echipamentul adaptat pentru sezonul rece este impermeabil─â ┼či c─âlduroas─â. Astfel, din echipamentul complet al unui sportiv nu pot lipsi urm─âtoarele haine:

- ├«mbr─âc─âmintea de corp c─âlduroas─â, care permite respirabilitate: bluz─â, colan╚Ťi;
- un strat izolant (un polar ar fi suficient);
- pantaloni ╚Öi geci de schi/drume╚Ťie impermeabile;
- accesorii: mănuși, cagule, guler.

De asemenea, din echipamentul unui sportiv nu pot lipsi nici husa impermeabilă pentru rucsac, ochelarii de soare, o lanternă, câteva batoane energice, un kit de prim ajutor etc.

Persoanele care vor să facă mișcare și să aibă grijă de sănătatea lor trebuie să poarte produse impermeabile dacă vor să practice sporturi de iarnă, precum:

- trekking sau drume╚Ťie;
- ski;
- snowboarding;
- patinaj;
- hochei pe ghea╚Ť─â.

Materialele de acest tip pot fi utilizate foarte bine ╚Öi ├«n alte tipuri de activit─â╚Ťi ├«n aer liber, cum ar fi echita╚Ťie, caiac, surf, naviga╚Ťie. Impermeabilitatea este necesar─â acolo unde apa poate deveni o problem─â serioas─â ╚Öi poate pune ├«n primejdie via╚Ťa omului ├«ntr-un fel sau altul.

Exemple de solu╚Ťii:

- geaca schi dama
- pantaloni-schi-dama
- geaca achi dama
- colanti-schi-dama-simple-warm
- bluza-schi-500
- pantaloni-schi-dama-slim

Cele mai bune haine recomandate sunt cele care au un indice de impermeabilitate adaptat pentru activitatea sportiv─â pe care o realizeaz─â sau cu timpul petrecut ├«n condi╚Ťiile de vreme de afar─â. Persoanele care aleg s─â petreac─â o vreme ├«ndelungat─â pe p├órtiile de schi, de exemplu, au nevoie de haine cu o impermeabilitate ├«ntre 5.000 ╚Öi 10.000 mm, iar cele care aleg s─â practice sporturi extreme vor trebui s─â poarte articole cu impermeabilitate ╚Öi respirabilitate ├«ntre 10.000 ╚Öi 20.000 mm/g.

├Än concluzie, orice persoan─â care vrea s─â se bucure de frumuse╚Ťea iernii ╚Öi de sporturile acestui sezon trebuie s─â se echipeze corespunz─âtor ├«nainte de a ie╚Öi afar─â. Piesele vestimentare potrivite r─âm├ón cele care nu permit apei s─â intre ├«n contact cu pielea. Impermeabilitatea lor va men╚Ťine uscat corpul persoanei care va reu╚Öi s─â petreac─â timp de calitate ├«n aer liber, al─âturi de persoanele dragi.