CUM SĂ ÎȚI ALEGI UN BINOCLU?

Cum s─â ├«╚Ťi alegi un binoclu?

Observarea faunei  ╚Öi a florei se poate practica la orice v├órst─â. O joac─â pentru copii, un spectacol pentru ochii excursioni╚Ötilor : un binoclu v─â vor ajuta s─â descoperi╚Ťi o alt─â lume, cea a faunei ╚Öi a florei. Deci. cum putem profita c├ót mai mult de ea?
Pentru a alege un binoclu, trebuie ╚Ťinut cont de 3 criterii principale : amplificarea lentilei, reglajul lentilei ╚Öi, ├«n cele din urm─â, greutatea.

CUM SĂ ÎȚI ALEGI UN BINOCLU?

1.Amplificarea

├Än╚Ťelegerea descrierii tehnice a unui binoclu nu este ├«ntotdeauna evident─â. Descoperi╚Ťi o metod─â simpl─â pentru a reu╚Öi.
O cifr─â de re╚Ťinut : amplificarea. Binoclurile sunt identificate printr-o cifr─â : 8, 10, 12 sau uneori chiar dou─â cifre; 8├Ś25. 10├Ś25, 12├Ś32.
Prima cifră corespunde amplificării și a doua diametrului lentilei mari.
Ce este amplificarea? Aceast─â func╚Ťie m─âre╚Öte talia obiectului pe care dori╚Ťi s─â ├«l observa╚Ťi ├«n dep─ârtare.
De exemplu, datorită unei amplificări x8, obiectul este observat de 8 ori mai aproape decât cu ochiul liber.

Cu c├ót amplificarea este mai ridicat─â. Cu at├ót pute╚Ťi vedea la distan╚Ť─â mai mare. ├Än acela╚Öi timp ave╚Ťi grij─â, o amplificare mai mare de x12 va accentua tremurul.
Amplificare x8
Obiectul observat pare de 8 ori mai aproape.
Amplificare x10
Obiectul observat pare de 10 ori mai aproape
Amplificare x12
Obiectul observat pare de 12 ori mai aproape. Risc de tremur mai ridicat.

CUM SĂ ÎȚI ALEGI UN BINOCLU?

2.Reglarea

Cu sau fără reglare? Rămâne la alegerea dumneavoastră
Binoclurile pre-reglate, denumite ╚Öi ÔÇťfix focusÔÇŁ sunt mult mai u╚Öor de utilizat. Nu este nevoie de niciun reglaj. Sunt deja preg─âtite de utilizare. Le recomandam pentru excursiile ├«n familii cu copii. Astfel, copii le pot folosi cu u╚Öurin╚Ť─â, la fel ╚Öi adul╚Ťii, f─âr─â a fi nevoie de reglaj. Singurul lucru  la care trebuie s─â fim aten╚Ťi ├«n ceea ce prive╚Öte binoclurile pre-reglate este faptul c─â trebuie s─â privim la o distan╚Ť─â de minim 20 de metrii pentru a vedea bine.
Binoclurile reglabile, denumite ╚Öi ÔÇťajustabileÔÇŁ ofer─â o imagine mai precis─â ╚Öi mai net─â. Un sistem de reglare permite s─â focalizezi la apropiere c├ót ╚Öi la dep─ârtare. O roti╚Ť─â de reglaj, c├óteva secunde ╚Öi observa╚Ťi!

CUM SĂ ÎȚI ALEGI UN BINOCLU?

3.Greutatea

├Än excursii sau atunci c├ónd v─â plimba╚Ťi, binoclul devine rapid greu ╚Öi st├ónjenitor fie c─â se afl─â ├«n rucsac sau ├«n jurul g├ótului.
Miza╚Ťi pe un binoclu u╚Öor, adic─â s─â aib─â mai pu╚Ťin de 350 de grame.
De ╚Ötiut : amplificarea are o influen╚Ť─â major─â asupra greut─â╚Ťii totale a binoclului. Cu c├ót amplificarea este mai ridicat─â, cu at├ót lentilele vor fi mai grele ╚Öi totodata binoclul va fi mai greu. Un binoclu cu amplificarea x12 va fi ├«ntotdeauna mai greu dec├ót unul cu amplificarea x1- sau mai mult x8.

4. Bine de știut!

Cum să nu fii orbit atunci când razele de lumină se reflectă pe un drum pietros sau pe zăpada?
Opta╚Ťi pentru ochelari de soare cu sticl─â polarizat─â!
Principiul este simplu, o ÔÇťbarier─âÔÇŁ de cristale microsferice ├«mpiedic─â lumina reflectat─â s─â penetreze interiorul ochiului. Acest tip de ochelari ofer─â o bun─â percep╚Ťie ├«n perspectiv─â, o vizibilitate sporit─â a reliefurilor ╚Öi o mai bun─â definire a contrasturilor. Astfel, ├«nainte de a preg─âti urm─âtoarea excursie la munte, alege╚Ťi ochelarii de drume╚Ťie func╚Ťionali ╚Öi pe gustul dumneavoastr─â pentru a v─â proteja de soare!