De ce să porți cască în timp ce schiezi
Schiul este un sport intens, care nu trebuie subestimat. Perioada de învățare implică multe căzături, și nici cei mai experimentați schiori nu sunt protejați de riscuri. Printre altele, mediul natural îți poate devia traiectoria. Alți schiori sau snowboarderi te pot surprinde, lovi, sau îți pot provoca o cădere. Așadar este important să protejezi întotdeauna părțile corpului cele mai predispuse să atingă solul sau un obstacol. Căștile de schi au fost special concepute pentru a proteja și a reduce numărul acestor tipuri de accidente, acționând precum un scut la căzăturile pe zăpadă, gheață, stânci sau la un contact brutal cu alt practicant. Partea exterioară a căștii este cea mai importantă. Rigidă și extrem de rezistentă, te protejează de șocuri și de obiecte tăioase. Căptușeala este compusă din materiale rezistente, dar mai flexibile, care absorb mai bine șocurile, pentru evitarea traumatismelor craniene, conform normei NF EN 1077. Pentru a spori protecția, poți folosi și protecții corporale, mai ales dacă în trecut ai suferit traumatisme în anumite zone ale corpului.
UN MODEL ADAPTAT CONDIȚIILOR CLIMATICE
Casca de schi te va proteja și de condițiile climatice, uneori extreme, de la munte: te protejează împotriva frigului, vântului și ninsorii. Sistemele permit adesea fixarea ochelarilor în partea din spate a căștii. Noile modele optimizează nivelul temperaturii interne, indiferent de temperatura externă. Pătrunderea aerului poate fi reglată, pentru menținerea unei temperaturi uniforme, garantând, în același timp, respirabilitatea și evacuarea transpirației, pentru confort de lungă durată. Printre altele, anumite modele permit reglarea ventilării în orice moment, pentru adaptare la condițiile climatice schimbătoare de la munte. La multe dintre modele, căptușeala este detașabilă și ușor de spălat. În acest fel, ești sigur că vei avea o cască uscată, călduroasă și confortabilă.
UN MODEL ADAPTAT SCHIORILOR
Este important să știi ce mărime de cască să alegi. Ia în calcul circumferința capului, măsurându-l chiar deasupra urechilor. Mărimile pleacă de la 48 cm – mărimea S, până la 62 cm pentru XL, cu marje mari în funcție de marcă. Casca nu trebuie să te strângă sau să te jeneze la nivelul urechilor și maxilarului, dar nici nu trebuie să se miște atunci când îți miști capul sau când prinzi viteză. Anumite modele dispun de elemente moi, reglabile, pentru adaptare exactă la circumferință. Este important să auzi bine cu casca pe cap. Anumite modele sunt prevăzute cu orificii pentru căști sau au chiar căști integrate. Începătorii ar putea alege o cască clasică. La aceste modele, carcasa externă și căptușeala sunt separate și lipite. Ele sunt puțin mai grele, dar mult mai ieftine. Tehnologia „in mold”, perfectă pentru practicanții mai experimentați, fuzionează aceste două părți ale căștii asigurând ventilare mai bună și greutate redusă, fiind așadar mai plăcută la purtare, pe perioade mai lungi de practicare. În final, pentru confort optim, verifică compatibilitatea căștii cu ochelarii de schi.D
Alegerea căștii de schi se realizează în funcție de 4 criterii, care depind de nivelul de practică. Poți alege o cască cu sau fără vizieră și în funcție de nivelul de protecție (normă), gradul de susținere și gradul de ventilare.