CUM S─é ALEGI O VEST─é DE SALVARE: GHID PRACTIC

Cum s─â alegi o vest─â de salvare: ghid practic

Ce prevede legislatia din domeniu Ծ Ce tipuri de vesta sunt disponibile Ծ Cum alegi marimea potrivita

Element esen╚Ťial pentru siguran╚Ťa la bordul oric─ârei ambarca╚Ťiuni, vesta de salvare nu trebuie s─â lipseasc─â din necesarul preg─âtit cu ocazia unei aventuri acvatice. Acest echipament nu li se adreseaz─â doar celor care se av├ónt─â ├«n valurile m─ârii, ci ╚Öi celor care aleg s─â se plimbe cu ╚Öalupa pe lac, s─â fac─â rafting pe r├óuri ├«nvolburate sau, pur ╚Öi simplu, s─â pescuiasc─â din barc─â. ├Änainte de a face planuri pentru vacan╚Ť─â, este indicat s─â acorzi prioritate echipamentelor de salvare. Acestea trebuie alese ├«n acord cu normele interna╚Ťionale, dar mai ales dup─â ├«nsu╚Öirile fiec─âruia dintre membrii familiei, respectiv grupului al─âturi de care ├«╚Ťi vei petrece timpul liber. Diferen╚Ťierea dintre tipurile de veste de salvare const─â ├«n materialul folosit la confec╚Ťionare, precum ╚Öi ├«n posibilitatea dot─ârii cu un sistem de umflare automat─â. 

CUM S─é ALEGI O VEST─é DE SALVARE: GHID PRACTIC

Ce prevede legisla╚Ťia din domeniu

Potrivit anumitor norme precum ISO 12402-3, ISO12402-4 sau CE EN 395, pentru a fi conform─â, fiecare vest─â de salvare v├óndut─â ├«n Europa trebuie s─â poarte marcajul CE. Aplicarea acestuia demonstreaz─â c─â echipamentul a fost testat ╚Öi aprobat ├«n condi╚Ťii similare celor din via╚Ťa real─â. Normele valideaz─â la minimum flotabilitatea care este indicat─â ├«n Newton (N), iar potrivit acestora, vesta de salvare trebuie obligatoriu s─â fie normat─â la minimum 10 newton.

Regulamentele mai prev─âd ╚Öi obligativitatea ca vesta s─â fie echipat─â cu fluier ╚Öi cu benzi reflectorizante, pentru facilitatea reper─ârii ├«n caz de accident. Este important ca vesta de salvare s─â nu fie confundat─â cu vesta de flotabilitate. Aceasta din urm─â ajut─â doar la plutire ╚Öi necesit─â ├«n mod obligatoriu cuno╚Ötin╚Ťe de ├«not. Vesta de salvare permite ├«ntoarcerea pe spate a persoanei, astfel ├«nc├ót aceasta s─â poat─â respira, dac─â este incon╚Ötient─â.

Ce tipuri de vest─â sunt disponibile

Din punctul de vedere al compozi╚Ťiei, exist─â dou─â tipuri de veste de salvare: din spum─â ╚Öi gonflabile. Ambele sunt la fel de eficiente, dar cea gonflabil─â va fi recomandat─â pentru o utilizare consecvent─â, pentru c─â ofer─â libertate mare de mi╚Öcare. Varietatea de modele face ca diferen╚Ťierea dintre acestea s─â se fac─â ╚Öi ├«n func╚Ťie de sistemul de ata╚Öare. Pentru cei mici, ├«ns─â, este nevoie de o vest─â potrivit─â cu greutatea ╚Öi cu m─ârimea corpului lor, indiferent de materialul din care aceasta este confec╚Ťionat─â.

Vesta de salvare pentru copii
Conceput─â pentru greut─â╚Ťi corporale cuprinse ├«ntre 15 ╚Öi 40 de kilograme, aceasta prezint─â o form─â asem─ân─âtoare unui tricou ╚Öi are o cataram─â pentru str├óngerea ├«n partea central─â. Croiala scurt─â favorizeaz─â libertatea de mi╚Öcare a bra╚Ťelor ╚Öi umerilor, iar culoarea portocalie, fluierul ╚Öi banda reflectorizant─â ajut─â la reperarea rapid─â a copilului, ├«n cazuri extreme.

Vesta de salvare din spum─â
Disponibil─â ├«n m─ârimile S, M ╚Öi L, aceasta poate fi folosit─â de persoanele cu o greutate cuprins─â ├«ntre 40 ╚Öi 70 de kilograme. Vesta are un ├«nveli╚Ö exterior din 100% poliester, iar spuma din interior con╚Ťine 100% polietilen─â. Echipamentul respect─â norma CE EN 395 ╚Öi este dotat cu benzi reflectorizante ╚Öi cu fluier.

Vesta de salvare gonflabil─â
Prev─âzut─â cu un sistem auto-gonflabil Hammar, aceast─â vest─â de salvare func╚Ťioneaz─â prin umflarea ├«n c├óteva secunde, la c─âderea ├«n ap─â. Pastila de sare a echipamentului se dizolv─â la contactul cu apa, activeaz─â sistemul de spargere al cartu╚Öului cu CO2 comprimat ╚Öi declan╚Öeaz─â umflarea vestei. Aceasta se ├«mbrac─â precum o vest─â obi╚Önuit─â, av├ónd ├«nchidere cu fermoar, chingi ╚Öi catarame duble, pentru o reglare u╚Öoar─â. ├Än func╚Ťie de model, o vest─â de salvare gonflabil─â este prev─âzut─â cu buzunar de depozitare pentru ledul de reperare sau pentru stick-ul chimioluminiscent. Aceasta mai poate fi dotat─â ╚Öi cu sistemul Pro-sensor, prin care se poate verifica, printr-o fereastr─â de vizualizare, starea de utilizare a sistemului de auto-gonflare. 

CUM S─é ALEGI O VEST─é DE SALVARE: GHID PRACTIC

Cum alegi m─ârimea potrivit─â

Alegerea se mai face ╚Öi ├«n func╚Ťie de greutatea fiec─ârei persoane. Pentru ca echipamentul de salvare s─â fie pe deplin eficient, este necesar, ├«n primul r├ónd, s─â ├«╚Ťi cuno╚Öti greutatea. M─ârimea trebuie aleas─â astfel ├«nc├ót prinderea, cu ajutorul cataramelor ╚Öi chingilor, s─â se poat─â face u╚Öor, iar fixarea s─â fie una temeinic─â. Este important ca bra╚Ťele ╚Öi umerii s─â se poat─â mi╚Öca ├«n voie, dar, ├«n acela╚Öi timp, trebuie ca vesta s─â stea fixat─â pe trunchi, pentru a nu aluneca de pe o persoan─â care a ajuns ├«n ap─â.

Sfaturile de mai sus te vor ajuta s─â cre╚Öti nivelul de siguran╚Ť─â al fiec─ârei incursiuni pe luciul apei, indiferent c─â vorbim despre m─âri, lacuri sau r├óuri. Cu o bun─â cunoa╚Ötere a caracteristicilor tehnice pe care le are fiecare produs, vei putea face alegerea potrivit─â.