CUM SĂ ALEGI CORECT CORTUL

Cum să alegi corect cortul

Trebuie să ții cont de 4 criterii principale: 1. CÂTE PERSOANE VOR DORMI ÎN CORT? 2. OCAZIA DE UTILIZARE A CORTULUI

Trebuie să ții cont de 4 criterii principale:

-Numărul persoanelor care îl vor utiliza

-Tipul de camping: staționar sau bivuac

-Condițiile climatice cu care te vei confrunta

-Ușurința cu care se montează

CUM SĂ ALEGI CORECT CORTUL

1. Câte persoane vor dormi în cort?

Dacă pleci singur în drumeție, în cuplu sau în familie, nevoile tale vor fi diferite. Așadar, numărul de locuri din cort și numărul camerelor sunt criterii de care trebuie să ții cont.

Modelele de corturi de 1 – 3 persoane au o singură cameră, dar aceasta poate dispune de un spațiu separat, numit absidă,  în care se pot depozita lucrurile pentru a câștiga mai mult spațiu în camera de dormit. Modelele „pentru familie” au fie o singură cameră mare, fie mai multe camere.

În afara numărului de locuri, trebuie să acorzi atenție și lățimii spațiului de dormit al fiecărei persoane. Această lățime diferă în funcție de model și nu toate corturile au același nivel de confort. Acest criteriu este important pentru că atunci când atingi pereții cortului, în poziție lungit, supratenta și interiorul cortului pot intra în contact, reducând nivelul de ventilare și favorizând apariția condensului.

CUM SĂ ALEGI CORECT CORTUL

2. Ocazia de utilizare a cortului

Ocazia de utilizare reprezintă unul dintre cele mai importante criterii în alegerea unui cort.

Dacă pleci în camping, montează o tabără statică pentru a petrece mai multe zile sau săptămâni în același loc. În acest caz, îți recomandăm să optezi pentru corturi pentru camping. Alege un cort spațios și confortabil pentru că acesta va fi casa ta pe tot parcursul sejurului.

Una dintre activitățile potrivite pentru camping o constituie reuniunile în jurul mesei. Așadar este bine să alegi un cort cu living. Există două tipuri: cele atât de înalte încât poți sta în picioare și cele în care poți sta doar așezat.

Pe de altă parte, dacă dorești să schimbi locul de dormit în fiecare noapte, pentru a explora muntele, alege un cort ușor, pentru că va trebui să îl transporți pe parcursul drumețiilor. Îți recomandăm să optezi pentru corturi ușoare, compacte, dar care să fie și ușor și rapid de instalat. Poți găsi modele special concepute pentru bivuac/ trekking/ drumeție de mai multe zile.

CUM SĂ ALEGI CORECT CORTUL

3. Cu ce condiții climatice te vei confrunta?

Vântul, ploaia și căldura pot afecta confortul pe timpul nopții. Ține cont și de impermeabilitatea cortului și de rezistența la vânt, pentru a putea dormi bine, într-un mediu uscat, în caz de ploaie puternică.

La Quechua, toate corturile sunt concepute pentru a rezista intemperiilor. Ele sunt supuse unor teste, pentru a li se verifica rezistența la vânt de la 50 km/oră la 90 km/oră sau „sub duș” pentru a se asigura faptul că nici o picătură de apă nu intră în cort după 4 ore sub o ploaie de 200 de litri/oră/m². Datorită utilizării lor, corturile de drumeție sunt mai eficiente din punct de vedere al impermeabilității și rezistenței la vânt decât corturile de camping.

Pentru a face față căldurii, adesea sinonimă cu trezitul devreme, asigură-te că acel cort pe care îl vei alege dispune de orificii care permit aerului să circule.  În plus față de orificiile de aerisire, echipele noastre au dezvoltat tehnologia FRESH&BLACK care asigură reducerea căldurii resimțite în interiorul cortului, datorită unui material textil care blochează radiațiile solare.

În cele din urmă, pentru a evita condensul, optează pentru un cort cu acoperiș dublu (camera de dormit și supratenta sunt separate și au spații de ventilare între ele).

CUM SĂ ALEGI CORECT CORTUL

4. Ce tip de montare dorești?

În cazul în care montarea cortului face parte din farmecul campingului, optează pentru un montaj clasic, cu bețe. Aceste produse au avantajul de a fi compacte și adaptate pentru bivuac/ trekking/ drumeție de mai multe zile.

Pe de altă parte, dacă ai dificultăți în a-ți instala cortul, structurile cu montare instantanee (2 Seconds), sunt ideale pentru tine. Chiar dacă ești începător, îți va fi foarte ușor să montezi cortul. Pe de altă parte, aceste corturi sunt adaptate pentru camping staționar, nu bivuac/ trekking/ drumeție de mai multe zile, datorită spațiului pe care îl ocupă odată strânse.

A treia soluție, mai inovatoare, este cortul cu structură gonflabilă. Câteva presiuni de aer cu pompa manuală sunt suficiente pentru ca acesta să prindă formă. Structura gonflabilă îi asigură rezistență la vânt și oferă mai mult spațiu locuibil decât un cort clasic.

Pentru un plus de confort, Quechua îți recomandă:

-Pentru 2 persoane, în funcție de utilizare, puteți alege un model cu 3 locuri pentru mai mult spațiu de dormit.

-Pentru mai mult de 2 persoane, un model cu 2 uși va fi mai practic și vă va oferi mai multă aerisire.

Montarea ține de filozofie, dar și de cât de practic este cortul ! În cazul în care montarea cortului face parte din șarmul campingului, optează pentru un montaj tradițional, cu bețe.

Alege un cort spațios și confortabil pentru că acesta va fi casa ta pe tot parcursul sejurului.