CUM ALEGI O LANTERN─é FRONTAL─é

Cum alegi o lantern─â frontal─â

Lanternă frontală cu baterii, lanternă frontală reîncărcabilă, multi-fascicul, cu sau fără mod roșu? Alegerea unei lanterne frontale nu este întotdeauna simplă.

Trebuie s─â acorzi o importan╚Ť─â mai mare puterii de la lanterna frontal─â sau autonomiei? Ai nevoie de o lantern─â de rezerv─â ╚Öi s─â ai m├óinile libere ├«n timpul folosirii sau de o lantern─â cu ajutorul c─âreia s─â po╚Ťi face drume╚Ťii pe timp de noapte?

Pentru a alege corect func╚Ťiile de care ai nevoie, cite╚Öte ghidul nostru!

LANTERNA FRONTALĂ ESTE ESENȚIALĂ PENTRU TOȚI IUBITORII DE NATURĂ

Accesoriu esen╚Ťial pentru ie╚Öirile nocturne, lanterna frontal─â face parte din echipamentul mai multor sporturi: ciclism, camping, dume╚Ťie, trekking, alergare, trail, activit─â╚Ťi sportive ├«n natur─â, pescuit ╚Öi multe altele.
Să investești într-o lanternă frontală înseamnă să cumperi un produs ce va fi util în mai multe împrejurări.

Lanterna frontal─â ├«╚Ťi permite s─â ai m├óinile libere ╚Öi s─â orientezi fasciculul de lumin─â odat─â cu mi╚Öc─ârile capului, ├«n compara╚Ťie cu lanterna clasic─â, care este compact─â, sau cu lanterna cu prindere pe piept, creat─â special pentru alergare.

Alegerea celei mai bune lanterne frontale adaptate nevoilor este una complex─â, deoarece oferta pe pia╚Ť─â este mare.
Totu╚Öi, nu toate lanternele frontale sunt concepute ├«n acela╚Öi fel, ├«n func╚Ťie de utilizator. Uneori alegerea depinde de buget ╚Öi de preferin╚Ťe.
├Ä╚Ťi vom explica cum s─â alegi o lantern─â frontal─â cu cel mai bun raport calitate-pre╚Ť!

Design sportiv

Designul este principiul de baz─â al oric─ârui obiect. La o prim─â privire po╚Ťi recunoa╚Öte o ma╚Öin─â mare de familie, acela╚Öi lucru este valabil ╚Öi pentru lanterna frontal─â!
Facem deosebire ├«ntre dou─â mari categorii: lanternele frontale pentru drume╚Ťie, trekking, bivuac ╚Öi alte sporturi montane ╚Öi lanternele frontale pentru alergare ╚Öi, ├«n special, trail.

 • Lantern─â frontal─â bivuac camping drume╚Ťie

  Lantern─â frontal─â pentru drume╚Ťie

  Aceste lanterne frontale sunt compacte, dintr-un singur bloc și pot fi purtate sub sau deaspra unei șepci de munte.
  Absen╚Ťa blocului din spate ofer─â greutate redus─â ╚Öi utilizare u╚Öoar─â ├«n bivuac sau ├«n timpul lecturii, culcat sau sprijinit de un perete.
  Este mai simplu de depozitat ├«ntr-un rucsac sau ├«ntr-un buzunar de la jachet─â. Anumite modele pentru bivuac, numite ╚Öi ÔÇ×ultra-compacteÔÇŁ, sunt apreciate pentru m─ârimea ╚Öi pentru greutatea redus─â.

 • Lantern─â frontal─â trail running

  Lantern─â frontal─â pentru trail sau alergare

  Aceste frontale sunt constituite din dou─â blocuri separate: un bloc de iluminare foarte u╚Öor ├«n fa╚Ť─â ╚Öi o baterie ├«n partea din spate, pentru distribuirea egal─â a greut─â╚Ťii pe cap. Partea cea mai grea este situat─â aproape de zona cefei, pentru a reduce efortul, ├«n timpul impactului la alergare.
  Separarea blocului de iluminare este foarte util─â pentru r─âcirea LED-ului, ├«ndep─ârt├óndu-l de baterie, deoarece, de obicei, lanternele sunt foarte puternice. Pozi╚Ťionarea bateriei ├«n spate ajut─â la ├«nc─ârcarea prin USB chiar ├«n timpul cursei sau ├«nc─ârcarea bateriei direct din rucsac, printr-un cablu mai lung.

Lantern─â cu prindere pe piept

Caz particular: 
lanterna cu prindere pe piept

Decathlon este o companie inovatoare, pentru că-și dorește să propună produse adaptate nevoilor utilizatorilor. Da aceea, în 2015 au fost create primele lanterne cu prindere pe piept.
Aceste lanterne, gândite special pentru alergare pe asfalt, se utilizează doar împreună cu o lanternă frontală.

Iluminarea este pozi╚Ťionat─â pe piept, iar carcasa de la spate constituie bateria, totodat─â asigur├ónd vizibilitate ├«n spate, datorit─â unui led ro╚Öu.
Aceasta este foarte puternică și mai adaptată pentru un alergător, decât doar o frontală care se mișcă odată cu ritmul cursei. Lanterna cu prindere pe piept permite o anticipare mai bună a eventualelor obstacole de pe traseu.

Ce putere trebuie s─â aib─â o lantern─â frontal─â bun─â?

Ca la toate produsele de iluminare, sportive sau nu, puterea unei lanterne frontale este calculată în lumeni.
Lumenii corespund cu cantitatea de lumin─â real─â emis─â de surs─â: LED-ul. Sau diode electroluminescente. ├Än general, utiliz─âm mai multe pentru ob╚Ťinerea unei lanterne.

Led-ul este un component electronic important pentru calitatea lanternei, ├«n special ceea ce ├«nseamn─â consum, rezisten╚Ť─â ├«n timp, confortul de iluminare (lumin─â rece, lumin─â cald─â).
Cu c├ót urc─âm ├«n gam─â, cu at├ót LED-urile consum─â mai pu╚Ťin la iluminarea slab─â, iar puterea de iluminare este mai mare. Aten╚Ťie, cre╚Öterea num─ârului de lumeni are ╚Öi inconveniente: cu c├ót lanterna frontal─â lumineaz─â mai puternic, cu at├ót consum─â mai mult din baterie, chiar dac─â este de calitate superioar─â.
Dec├ót s─â impresionezi prietenii cu lumina puternic─â ╚Öi s─â r─âm├ói f─âr─â baterie ├«n mai pu╚Ťin de o or─â, mai bine ├«╚Ťi alegi intensitatea adaptat─â la fiecare por╚Ťiune de traseu, f─âr─â a avea surprize nepl─âcute: dac─â vrei s─â ai lumin─â mai mult timp, lumineaz─â ├«ntr-un mod inteligent!

De c├ó╚Ťi lumeni este nevoie

De c├ó╚Ťi lumeni este nevoie, ├«n func╚Ťie de activitate?

Pentru utilizarea ├«n camping sau bivuac, o lantern─â frontal─â ├«ntre 30 ╚Öi 100 lumeni este suficient─â. Lumina este, ├«n general, cald─â (lumin─â galben─â), iar intensitatea redus─â asigur─â autonomie. Vei putea lumina astfel ├«nc├ót s─â vezi obiectele care sunt ├«n apropiere. Acest lucru va ├«mpiedica s─â ÔÇ×orbe╚ÖtiÔÇŁ prietenii din gre╚Öeal─â, lumin├ónd cu lanterna ├«n ochii lor, ├«n timp ce-i prive╚Öti. Ni se ├«nt├ómpl─â tuturor.

Pentru mar╚Ö nocturn ╚Öi, ├«n special, pe terenuri accidentate, este potrivit─â o lantern─â frontal─â care are ├«ntre 150 ╚Öi 400 lumeni. Astfel vei putea vedea de departe piedicile pe care trebuie s─â le evi╚Ťi, precum r─âd─âcinile din p─âdure, pietrele, ╚Öi altele. Dac─â mergi cu privirea ├«ndreptat─â spre picioare, po╚Ťi diminua intensitatea fasciculului ╚Öi s─â o m─âre╚Öti iar, atunci c├ónd te ui╚Ťi ├«n dep─ârtare.

Ce fel de baterie s─â aleg pentru o frontal─â de drume╚Ťie?

Alegerea bateriei pentru lanterna frontal─â se face ├«n func╚Ťie de ce vei face cu frontala.

Pentru majoritatea frontalelor ai nevoie de baterii (AA sau AAA) sau baterii reîncărcabile (baterii reîncărcabile NiMH sau Acumulator Litiu).
O lantern─â frontal─â cu baterie re├«nc─ârcabil─â va avea un pre╚Ť mai mare, ├«ns─â se va dovedi a fi mai ieftin─â pe termen lung (dac─â este folosit─â des) ╚Öi va reduce de╚Öeurile de baterii!

├Ämpreun─â cu un ├«nc─ârc─âtor solar sau cu o baterie portabil─â ("powerbank"), lanterna frontal─â re├«nc─ârcabil─â ├«╚Ťi permite s─â faci drume╚Ťii cu autonomie pentru mai multe zile sau pentru traseele lungi de trekking. Mai ales dac─â vrei s─â cari mai pu╚Ťine lucruri, o rezerv─â de baterii nu este cea mai bun─â op╚Ťiune.
├Än mijlocul gamei sunt modele de lanterne frontale cu baterii re├«nc─ârcabile USB integrate ├«n lantern─â. Avantajul este spa╚Ťiul redus ocupat, ├«ns─â nu vei putea utiliza lanterna ├«n timp ce se ├«ncarc─â. De aceea trebuie s─â te asiguri c─â bateria este ├«nc─ârcat─â ├«nainte de a porni la drum.
├Än v├órful gamei exist─â anumite modele cu baterie re├«nc─ârcabil─â prin USB ╚Öi retractabil─â. Un avantaj important, deoarece vei putea cump─âra un acumulator suplimentar care se va ├«nc─ârca ├«n timp ce-l folose╚Öti pe cel─âlalt. Uneori po╚Ťi folosi, dac─â este nevoie, baterii normale, atunci c├ónd ai un adaptor disponibil. Dac─â ultima op╚Ťiune te intereseaz─â, ├«╚Ťi propunem lanterna frontal─â TREK 900 USB: vei putea merge o distan╚Ť─â mai mare cu lumin─â!

Frontală reîncărcabilă

Diferite moduri de iluminare

Modul de iluminare

Cu unul sau mai multe butoane, modurile de iluminare au niveluri de putere predeterminate, permi╚Ť├ónd alegerea intensit─â╚Ťii lanternei, ├«n func╚Ťie de situa╚Ťie: nu ai nevoie de aceea╚Öi intensitate dac─â mergi pe timp de noapte ╚Öi dac─â cite╚Öti ├«n cort.
La Decathlon, toate lanternele frontale de drume╚Ťie ╚Öi trekking sunt concepute astfel ├«nc├ót modul ro╚Öu sau cel mai slab s─â se aprind─â primul. Aceasta ajut─â s─â nu-i orbe╚Öti pe cei care te ├«nconjoar─â, sau s─â nu treze╚Öti vecinul de camer─â, dac─â vrei s─â cite╚Öti noaptea.

├Än func╚Ťie de model (de la cel mai simplu la cel mai complex), lanternele frontale au modurile urm─âtoare:
> Un mod ro╚Öu fix, pentru a putea vedea f─âr─â a-i deranja pe ceilal╚Ťi. Acest mod este foarte econom ├«n energie ╚Öi poate fi l─âsat aprins toat─â noaptea, pentru a servi drept reper sau veioz─â.
> Un mod eco, pentru utilizare în bivuac și o autonomie mai mare
> Un mod mediu, pentru mar╚Ö pe pist─â sau pe terenuri nu prea tehnice: vezi totul, f─âr─â s─â solici╚Ťi bateria
> Un mod puternic pentru drume╚Ťie pe trasee tehnice ╚Öi sporturi mai rapide
> Un mod boost, un maximum de putere timp de c├óteva secunde, pentru a vedea departe ├«n timpul por╚Ťiunilor mai tehnice sau pentru cercetarea itinerariilor din afara traseului
> Un mod alb intermitent, semnal de localizare, pentru a fi vizibil ├«n caz de nevoie. Acest mod, la fel ca modul ro╚Öu fix, consum─â foarte pu╚Ťin─â energie, pentru a avea baterie ├«n caz de urgen╚Ť─â.

╚śtiai c─â...?
Majoritatea lanternelor de alergare ╚Öi de trail au un mod intermitent ├«n fa╚Ť─â sau la ceaf─â, pentru a semnala prezen╚Ťa ╚Öi nu au modul ro╚Öu fix.

Blocarea

Mecanic─â sau electronic─â, blocarea unei lanterne frontale este foarte util─â.
Atunci c├ónd aceasta este transportat─â, mi╚Öc├óndu-se ├«n rucsac sau ├«ntr-un buzunar ╚Öi fiind supus─â ╚Öocurilor, sistemul de blocare ajut─â ca lanterna s─â nu porneasc─â din gre╚Öeal─â: ar fi p─âcat s─â nu mai ai baterie, pentru c─â lanterna a luminat interiorul rucsacului pe parcursul drume╚Ťiei.

Pe scurt, dac─â ╚Ötii c─â ai a╚Ötept─âri de la frontala ta, alege una echipat─â cu un sistem de blocare, pentru a te asigura c─â este ├«nc─ârcat─â atunci c├ónd o sco╚Ťi din buzunar.
Modurile de blocare sunt disponibile, în general, începând cu mijlocul de gamă.

Modul rezerv─â

Acest mod te ajută să economisești o rezervă de energie în lanterna frontală, atunci când este pe sfârșite.
Lanterna frontal─â se aprinde intermitent de trei ori ╚Öi reduce automat puterea ├«ntre 20 ╚Öi 50 lumeni, timp de aproximativ 1 or─â. Aceast─â func╚Ťie te ajut─â s─â termini antrenamentul ├«n siguran╚Ť─â. Fii atent atunci c├ónd lanterna te avertizeaz─â, c─âci altfel bateria s-ar desc─ârca complet.

Reducerea intensit─â╚Ťii (dimming)

Modul reducerea intensit─â╚Ťii (sau variator de lumin─â) este prezent doar la anumite modele ╚Öi permite ajustarea puterii cu o ├«nalt─â precizie, atunci c├ónd ╚Ťii ap─âsat pe buton.
Este util ├«n bivuac, deoarece ochii se obi╚Önuiesc cu ├«ntunericul. Astfel, reducerea luminii ├«╚Ťi permite s─â vezi bine, f─âr─â s─â consumi prea mult din baterie.

Lantern─â frontal─â bivuac camping drume╚Ťie

L─â╚Ťimea fasciculului

Câmpul de iluminare a lanternei frontale trebuie să corespundă cu câmpul vizual de care ai nevoie.

În general, cu cât deplasarea este mai lentă, cu atât este mai util un câmp vizual larg (între unghiul de 30° și 45°). Este folositor atunci când ești în camping sau bivuac sau practici marș pe pistă, acolo unde știi că nu ai obstacole. Toate modelele noastre de lanterne frontale pentru trekking au un câmp vizual larg.

Pentru alergare și, în special, trail unde te deplasezi rapid și trebuie să vezi în depărtare, este de preferat o lanternă frontală la fel de puternică, dar cu fascicul îngust (între unghiul de 10° și 25°), pentru a concentra puterea emisă de LED.

Modelele prim-pre╚Ť ╚Öi mijloc de gam─â sunt pentru un c├ómp vizual fix. Anumite modele din v├órful de gam─â  sunt cu fascicule mixte (dou─â LED-uri ╚Öi dou─â fascicule late). Astfel po╚Ťi adapta cu precizie fasciculul ├«n func╚Ťie de scopul utiliz─ârii lanternei frontale.

Reziten╚Ťa la ╚Öocuri ╚Öi ploaie

Ca toate produsele outdoor, o lantern─â frontal─â trebuie s─â reziste la ploaie, ╚Öocuri ╚Öi abraziune. Din acest motiv le test─âm, pentru a garanta calitate optim─â, chiar ╚Öi ├«n condi╚Ťii meteo mai grele.

Indicele de protec╚Ťie sau IPXX ne arat─â nivelul de rezisten╚Ť─â.
Primul X corespunde cu protec╚Ťia ├«mpotriva particulelor solide, precum praf, nisip etc.
Al doilea X corespunde cu protec╚Ťia ├«mpotriva p─âtrunderii apei.

Majoritatea lanternelor frontale sunt rezistente la ploaie sau IPX4.
Atunci c├ónd lanterna frontal─â este rezistent─â la proiec╚Ťii mai mari de ap─â (cum ar fi o cascad─â), indicele ar putea fi IPX5 (stropi mari de ap─â) sau chiar IPX6.
C├ónd frontala este rezistent─â la scufund─âri de scurt─â durat─â, indicele va fi IPX7 (rezist─â p├ón─â la 30 de minute sub un metru de ap─â). Dac─â rezist─â la o cantitate mai mare de ap─â, va avea IPX8 (mai mult de 30 de minute la o ad├óncime mai mare de 1 metru). Aceste lanterne sunt destinate, ├«n general, pasiona╚Ťilor de canyoning.

├Än ceea ce prive╚Öte protec╚Ťia ├«mpotriva prafului, indicele este rar folosit.
Indicele 5 (IP56, de exemplu) corespunde cu protec╚Ťia ├«mpotriva particulelor mai mare de un milimetru ╚Öi la depuneri de praf care nu d─âuneaz─â.
Indicele maxim de 6 (IP67, de exemplu) asigur─â protec╚Ťie total─â ├«mpotriva prafului.

A╚Öadar, ├«n func╚Ťie de condi╚Ťiile meteo, vei alege un indice de protec╚Ťie ├«mpotriva apei mai mare, deoarece ai putea face drume╚Ťii pe ploaie timp de mai multe zile, dac─â practici trekkingul.O lantern─â frontal─â cu indicele IPX4 trebuie s─â fie de-ajuns, cu condi╚Ťia ca s─â ai grij─â de ai, atunci c├ónd nu e utilizat─â. Dac─â vrei s─â faci trekking  ├«n de╚Öert, alege o lantern─â cu protec╚Ťie ├«mpotriva prafului.

Ergonomia lanternei frontale

Pentru ca lanterna frontală să fie simplu și intuitiv de folosit, am dezvoltat un sistem de comandă ergonomic, pentru a putea alege rapid modul dorit de iluminare.
Pentru lanterna de drume╚Ťie ╚Öi trekking din mijloc ╚Öi v├órf de gama, apas─â dublu pe ÔÇ×+ÔÇŁ ╚Öi ÔÇ×-ÔÇŁ.  Butoanele sunt mari, u╚Öor de ap─âsat, chiar ╚Öi cu m─ânu╚Öi.
Pe  lanterna frontal─â de trail este o roti╚Ť─â l├óng─â modul de iluminare. ├Än ambele cazuri, aceste func╚Ťii permit s─â m─âre╚Öti sau s─â reduci puterea rapid, f─âr─â s─â ape╚Öi ├«ncontinuu pe moduri.

De altfel, adaptarea frontalei la m─ârimea capului este un detaliu major. Frontalele noastre sunt echipate cu un elastic ╚Öi cu dou─â catarame simetrice de reglare, ceea ce fac str├óngerea mai u╚Öoar─â. Copii, adul╚Ťi, peste ╚Öepci, frontalele se adapteaz─â tuturor dimensiunilor!

Anumite frontale permit orientarea lanternei ├«n jos. Acest lucru ajut─â s─â nu ╚Ťii lumina la nivelul fe╚Ťei ├«nso╚Ťitorilor de camping ╚Öi bivuac. Iar dac─â e╚Öti ├«n drume╚Ťie noaptea, nu trebuie s─â-╚Ťi apleci capul, pentru a vedea ├«n fa╚Ťa picioarelor.

CUM ALEGI O LANTERN─é FRONTAL─é

Sfat redactat de bruno.

╚śef de produs lumini

├Änc─â un sfat La anumite modele, banda de reglare a frontalei poate fi sp─âlat─â. Este suficient s─â o sco╚Ťi de pe lantern─â ╚Öi s─â o pui ├«n ma╚Öina de sp─âlat, de preferat, ├«ntr-un s─âcule╚Ť de protec╚Ťie, pentru a nu distruge cataramele de reglare.
Dac─â obi╚Önuie╚Öti s─â ├«mprumu╚Ťi lanterna, sau o folose╚Öti de mult timp, transpir├ónd ├«n timpul activit─â╚Ťii, po╚Ťi sp─âla elasticul!