SPORT ACASĂ ÎN FAMILIE – EXERCIȚII PE CARE SĂ LE FACI ÎMPREUNĂ CU COPIII

Sport acasă în familie – exerciții pe care să le faci împreună cu copiii

Cum stabilești exercițiile pe care să le faci cu copiii – sfaturi utile Idei de exerciții în familie Echipamentul necesar pentru sport în familie

Orice activitate care îi ajută pe copii să fie activi este extrem de benefică pentru dezvoltarea lor. Iar timpul petrecut acasă, în familie, poate reprezenta o bună oportunitate de a face sport împreună cu copiii. Chiar dacă, la prima vedere, poate părea ceva complicat, adevărul este că această activitate poate fi extrem de distractivă.

Află, în cele ce urmează, cum stabilești ce exerciții să faci cu copiii, dar și câteva idei de exerciții potrivite pentru tine și cei mici, ce beneficii are mișcarea pentru copii și care este echipamentul necesar.

Cum stabilești exercițiile pe care să le faci cu copiii – sfaturi utile

Mișcarea și exercițiile fizice reprezintă o activitate esențială pentru sănătatea copiilor și buna dezvoltare a acestora, mai ales pentru cei care se află în procesul de creștere. Un stil de viață activ nu doar că ajută la îmbunătățirea sănătății fizice, ci contribuie și la buna funcționare a sistemului cognitiv. Iar aceleași beneficii sunt valabile și pentru tine, ca părinte.

De regulă, e suficient să faceți mișcare împreună, timp de 30 de minute pe zi, însă la fel de important este să găsiți acele activități care vă fac plăcere. Până să îți recomandăm câteva idei de exerciții, iată ce poți face pentru a stabili un program de exerciții acasă, în familie:

-Setează obiective – vorbește cu copilul tău despre beneficiile pe care le are sportul și cere-i părerea în legătură cu obiectivul pe care i-ar plăcea să îl atingă. Cu fiecare scop atins, copilul va fi și mai motivat să facă mișcare și să dobândească, pe parcurs, un stil de viață sănătos. Obiectivele pot fi să crească treptat numărul de genuflexiuni sau să încerce câte o poziție nouă de yoga în fiecare zi. Ia în calcul și crearea unui grafic sau tabel, pe care să îl așezi pe perete, unde cel mic poate vedea exact ce progres a făcut.

-Fii creativ – pentru ca sportul să fie distractiv pentru copii, aceștia au nevoie de varietate. Mai întâi, întreabă-i ce activități le plac, astfel încât să ai siguranța că cei mici se simt bine. Apoi, variază în fiecare zi tipul de exerciții, indiferent că e vorba de o sesiune de dans sau de yoga, ridicare de greutăți sau câteva minute pe banda de alergare. O idee bună ar fi să scrii bilețele cu activități diferite, iar cei mici să extragă câte un bilet în fiecare zi. În acest fel, adaugi și o doză de curiozitate.

-Apelează la resurse online – atunci când te afli în impas, există o sumedenie de resurse online la care poți apela, pentru a-ți găsi inspirația și a alege cele mai bune exerciții pentru tine și cei mici. Puteți chiar să urmați împreună cursuri video online.

-Fă din sport o prioritate în familie – dacă vrei ca cei mici să înceapă să facă mișcare, tu trebuie să fii un exemplu. Încearcă să fii activ cât mai mult posibil, împreună cu copiii, în loc să aștepți ca ei să preia inițiativa. Faptul că sunteți activi împreună reprezintă un beneficiu pentru sănătate, dar și o oportunitate grozavă pentru a petrece timp de calitate în familie.

SPORT ACASĂ ÎN FAMILIE – EXERCIȚII PE CARE SĂ LE FACI ÎMPREUNĂ CU COPIII

Cu alte cuvinte, pentru a reuși să stabilești exercițiile pe care să le faci împreună cu copiii, este important să îi implici și pe aceștia cât mai mult în procesul de selecție. Faceți o listă cu preferințe și transformă activitatea într-una pozitivă și distractivă. De asemenea, ține cont că exercițiile trebuie să fie potrivite pentru toată familia.

Idei de exerciții în familie

În timp ce exercițiile în aer liber îți pot oferi mai mult spațiu pentru explorare și diferite modalități simple pentru a fi activ, sportul acasă poate reprezenta o provocare. Copiii au destul de multă energie, așa că este important să găsești exercițiile potrivite pe care le puteți face în casă. Iată câteva idei de exerciții care îți vor fi de ajutor:

-Genuflexiuni

-Stretching

-Sărituri

-Mersul piticului

-Poziții de yoga

-Sesiuni de dans

-Abdomene

-Exerciții pentru brațe

-Flotări

-Mersul ursului

-Menținerea echilibrului pe un singur picior

-Săritul corzii

SPORT ACASĂ ÎN FAMILIE – EXERCIȚII PE CARE SĂ LE FACI ÎMPREUNĂ CU COPIII

Pentru a transforma unele exerciții în activități cu adevărat distractive, încearcă să construiești o mică poveste în jurul lor sau să le legi de diferite întâmplări amuzante. De exemplu, puteți face exerciții de tip „Superman”, care presupun să stați întinși pe burtă, cu mâinile și picioarele ridicate de la sol, ca și când ați zbura.

O altă idee distractivă este mersul „Frankenstein”. Mâinile trebuie ținute întinse în față, iar la fiecare pas, genunchiul trebuie să atingă mâna opusă (genunchi stâng – mâna dreaptă, genunchi drept – mâna stângă). Acest exercițiu este util pentru a îmbunătăți coordonarea și capacitatea de atenție a celor mici.

Echipamentul necesar pentru sport în familie

Bineînțeles, pentru a face sport în familie, ai nevoie de echipamentul potrivit. În acest fel, nu doar că îți ușurezi activitatea, ci eviți și posibilele accidentări. Faptul că te poți mișca în voie, sări, întinde sau face genuflexiuni nu ține doar de flexibilitate și de pregătirea fizică, ci și de echipamentul pe care îl porți.

Iată ce tip de echipament îți poate fi util atunci când faci sport cu copiii acasă:

-Tricou lejer

-Pantaloni sport sau colanți

-Pantofi sport


Apoi, în funcție de exercițiile pe care le faceți împreună, vei avea nevoie și de accesoriile potrivite. Pentru abdomene și yoga, îți vor fi utile saltelele yoga, în timp ce pentru exercițiile de tip fitness, poți folosi câteva mingi fitness.

Dacă vreți să ridicați greutăți, alege un set de gantere potrivit pentru tine și pentru cei mici, în funcție de capacitatea fizică.

Beneficiile exercițiilor cu copiii

Sportul în familie are numeroase beneficii pentru tine și cei mici. Pe lângă faptul că vă ajută să vă dezvoltați capacitatea fizică, sportul contribuie și la o mai bună stare de bine. De altfel, în timpul exercițiilor fizice, organismul eliberează serotonină, un compus cunoscut și sub denumirea de „hormonul fericirii”.

Mișcarea este cu atât mai importantă pentru copii în etapa de creștere, deoarece îi ajută să adopte un stil de viață sănătos și să își consume energia într-un mod benefic. În plus, fiecare tip de exercițiu în parte contribuie la dezvoltarea anumitor abilități fizice și psihice, indiferent că e vorba de întărirea oaselor și a mușchilor, a capacității de coordonare și concentrare sau a echilibrului. În plus, cu fiecare obiectiv atins, cei mici vor prinde și mai multă încredere în abilitățile proprii.

Nu în ultimul rând, sportul în familie reprezintă una dintre cele mai bune modalități de a petrece timp de calitate cu copiii și de a crea o legătură puternică între voi.

Așadar, sportul în familie, acasă, este extrem de benefic pentru toți cei implicați și cu atât mai mult pentru copii. Stabilește un program de exerciții împreună cu cei mici, echipați-vă corespunzător și distrați-vă împreună!