Unselected
CE ESTE GIMNASTICA RITMICĂ ȘI CE BENEFICII OFERĂ

Ce este gimnastica ritmică și ce beneficii oferă

Denumită până în 1998, „gimnastică ritmică și sportivă”, gimnastica ritmică este, alături de gimnastica artistică (masculină și feminină), aerobică, acrobatică și trampoline, unul dintre cele mai spectaculoase și apreciate sporturi.

Unselected

Spre deosebire de celelalte patru ramuri ale gimnasticii, această disciplină are probe individuale, de perechi și de echipe/ansambluri, exclusiv feminine. Din perspectivă istorică, prima competiție de gimnastică ritmică a avut loc în fosta URSS, în 1936, cu participarea a 70 de sportive. În România, primul astfel de concurs s-a desfășurat două decenii mai târziu, în 1956.
În cele ce urmează, afli ce este, de fapt, gimnastica ritmică, ce accesorii și aparate sunt folosite, ce echipament este necesar și, mai ales, care sunt beneficiile practicării acestui sport, ce îmbină grația cu agilitatea. 

Unselected
CE ESTE GIMNASTICA RITMICĂ ȘI CE BENEFICII OFERĂ

Ce este gimnastica ritmică

Coordonare, echilibru, agilitate și postură impecabilă. Pe scurt, așa s-ar putea descrie gimnastica ritmică. În competiții, fiecare reprezentație se notează în funcție de coregrafie, îndemânare și grad de dificultate. Gimnastele pot practica acest sport individual, în duo sau în echipe/ansambluri de 4 până la 10 gimnaste.

Dincolo de a presupune foarte multă disciplină, gimnastica artistică este o invitație la exprimarea propriei personalități și creativități, fiind o combinație unică de dans, artă și sport. Concret, gimnastica ritmică este despre îmbinarea unor elemente de balet cu îndemânarea mânuirii unor accesorii/aparate specifice: coardă, cerc, măciuci, panglică și minge. 

Unselected

Ce aparate și accesorii se folosesc în gimnastica ritmică

Când vine vorba despre accesoriile și aparatele din gimnastica ritmică, este important de reținut că ele sunt destinate anumitor grupe de vârstă, în funcție de nivelul de pregătire al sportivelor. Practic, sunt cinci aparate: coarda, cercul, mingea, măciucile și panglica, fiecare dintre ele având dimensiuni destinate junioarelor sau senioarelor și fiind confecționate din anumite materiale, pentru a facilita libertatea de mișcare, aderența, confortul și siguranța atât în timpul antrenamentelor, cât și pe parcursul desfășurării competițiilor. În continuare, ți-am pregătit un scurt ghid al acestor aparate, ca să știi ce să alegi, în funcție de nevoile tale, astfel încât practicarea acestui sport elegant să fie nu doar eficientă și corectă, ci și o reală plăcere.

Coarda
Confecționată, în general, din sfoară de cânepă, plastic ori mătase, coarda este un accesoriu care presupune coordonarea brațelor și a picioarelor, în timpul executării exercițiilor, cum ar fi săriturile cu trecere prin coarda întinsă sau pliată și învârtită înainte, înapoi ori lateral, rotirile corzii, desprinderile capetelor cu reapucare, lansările și reluările, înfășurările pe corp, șerpuirile, spiralele, mișcările în opt ale corzii ori balansările acesteia.

Dimensiunile corzii se reglează în funcție de conformație. Ca să te asiguri că lungimea ei este cea potrivită pentru tine, poți face următorul test:

stai cu picioarele apropiate;
treci coada pe sub ambele picioare;
ai grijă ca extremitățile corzii să-ți ajungă până la nivelul subrațului.
Dacă observi că este prea lungă, poți tăia extremitățile și să le arzi, ca să eviți deșirarea corzii. Un sfat util, pentru a practica în siguranță exercițiile cu un astfel de accesoriu, este să faci noduri, pentru o mai bună prindere de mână.

👉 Alege coarda pentru gimnastica ritmica Domyos, 100% din polipropilenă, special concepută pentru antrenamente și competiții. Ușoară, manevrabilă și reglabilă, coarda Domyos poate fi adaptată pentru toate vârstele.

Cercul/Inelul
Cercul sau inelul este unul dintre cele mai dificile aparate din gimnastica ritmică, pentru că dimensiunile lui îl fac destul de greu de manevrat. De obicei, este realizat din plastic, fibră de sticlă sau lemn, are un diametru între 70 și 80 cm (junioare) și 80-90 cm (senioare) și o greutate de cel puțin 300 de grame. Pentru sportivele începătoare, sunt recomandate cercurile chiar mai mici de 70 de cm, pentru că nu sunt grele și pot fi folosite mai ușor. Acest aspect este foarte important, pentru că el contribuie la învățarea corectă a mișcărilor și menținerea echilibrului.

Este indicat ca cercul să fie utilizat pe o suprafață similară unei saltele de gimnastică ori suprafeței multisport din sală, pentru evitarea deteriorării acestuia. Totodată, dimensiunile inelului trebuie adaptate, în funcție de vârstă și conformație. Iată cum îți dai seama că inelul este cel potrivit pentru tine:

stai cu picioarele apropiate;
lipește cercul de picioare;
cercul trebuie să ajungă până la nivelul șoldului.
👉 Descoperă cercul pentru gimnastica ritmica Dymos, de 65 de cm, destinat sportivelor cu vârste cuprinse între 8 și 11 ani, și special conceput pentru antrenamente și competiții, fiind ușor de utilizat, flexibil și rezistent.

Mingea
Rularea mingii pe sol sau pe corp, ricoșări realizate pe sol sau pe corp, lansări, reluări, balansări, mișcări în opt, menținerea mingii în echilibru pe palmă. Sunt câteva dintre mișcările specifice gimnasticii ritmice, efectuate cu ajutorul unei mingi realizate din cauciuc sau material sintetic elastic, cu dimensiuni cuprinse între 180 și 200 mm și cu o greutate minimă de 400 de grame.

Reține, însă, că pentru practicarea corectă a exercițiilor, mingea trebuie să fie potrivită vârstei. Astfel, pentru sportivele care au sub 11 ani, este recomandată alegerea unei mingi de 165 de mm. În funcție de nivelul de pregătire și de dorința de a participa sau nu la competiții oficiale, dimensiunile mingii pot fi mai mari de 165 de mm, chiar dacă gimnastele au mai puțin de 11 ani.

👉 Pentru un plus de confort și libertate de mișcare, alege mingea Domyos de 185 mm, special concepută pentru gimnastica ritmica și destinată sportivelor cu vârste de peste 8 ani.

Măciucile
Un alt aparat specific gimnasticii ritmice este reprezentat de măciuci. Acestea sunt confecționate, de regulă, din plastic sau fibră de sticlă, au între 40 și 50 de cm lungime și cântăresc 150 de grame fiecare. Din perspectiva execuției, acțiunea fiecărei măciuci este notată separat. La fel ca toate accesoriile din gimnastica ritmică, și măciucile trebuie să fie adaptate vârstei și conformației. Astfel, recomandarea este ca lungimea lor să fie egală cu cea a antebrațului (distanța de la vârful degetelor și până la cot).

👉 Alege maciucile Domyos de 36 de cm, care pot fi folosite de sportivele care au peste 13 ani, atât la antrenamente, cât și la competițiile de gimnastică ritmică.

Panglica
Panglica este unul dintre cele mai spectaculoase aparate din gimnastica ritmică, însă, pentru executarea corectă a mișcărilor, ea trebuie să fie potrivită vârstei. Totodată, este important să știi care sunt componentele ei, pentru că fiecare dintre ele are un specific anume:

bagheta – este bățul, de 1 cm diametru, de care e ținută panglica; este realizat din lemn sau material sintetic, are 50-60 cm lungime; în cazul copiilor, este recomandat ca acesta să aibă 40-50 cm;
panglica – partea textilă, realizată din satin sau alte materiale similare, și cu o lățime de 4-6 cm; lungimea este diferită, în funcție de nivelul de pregătire: 4 m (copii), 5 m (junioare) și 6 m (senioare);
atașul – dispozitivul de fixare, de 7 cm lungime; mai este cunoscut și sub numele de „vârtej”, pentru că el permite învârtirea permanentă a panglicii.
Dacă panglica este prea lungă pentru nevoile tale, o poți tăia, având grijă să o coși după aceea, ca să nu se destrame.

👉 Alege panglica multicolora Domyos, adaptată pentru sportivele de peste 11 ani, ușor manevrabilă și concepută pentru antrenamentele și competițiile de gimnastică ritmică.

CE ESTE GIMNASTICA RITMICĂ ȘI CE BENEFICII OFERĂ
Unselected
CE ESTE GIMNASTICA RITMICĂ ȘI CE BENEFICII OFERĂ

Echipamentul necesar pentru gimnastica ritmică

O regulă valabilă pentru practicarea oricărui sport, indiferent că este vorba despre antrenamente sau despre competiții oficiale, este purtarea unui echipament adecvat. Aceasta, pentru a te asigura că execuți mișcările corect, în condiții de siguranță și confortabil. Astfel, pentru antrenamente este recomandat să optezi pentru un maiou, șort și colanți, astfel încât să te poți mișca liber și cu încredere. Dacă vrei să creezi atmosfera din competiții și să te poți pregăti mai bine și din punct de vedere mental, atunci, în loc de maiou, poți opta pentru un body cu mâneci lungi sau scurte și fustă.

👉 Descoperă libertatea de mișcare și pune-ți în evidență frumusețea cu un body cu maneca lunga Domyos, elegant, cu paiete și cu voal.

Un alt element important în ceea ce privește echipamentul pentru gimnastica sportivă este legat de încălțăminte. Demi-poantele sunt special concepute pentru acest sport, asigurând libertatea de mișcare și urmărind linia elegantă a piciorului. Nu uita că, dincolo de rigurozitatea exercițiilor, gimnastica ritmică este despre fantezia mișcărilor de dans și despre grație.

👉 Asigură-ți un echipament complet pentru gimnastica ritmică și descoperă demi-poantele Domyos, realizate din microfibre pentru un confort excelent în timpul practicii.

Unselected

Gimnastica ritmică este unul dintre cele mai apreciate sporturi, pentru că îmbină elementele creative din balet și mișcările fizice specifice. Coordonarea, disciplina, determinarea, dar și imaginația sunt elemente-cheie pentru a obține rezultatele dorite. Totodată, nu uita că, pentru practicarea corectă a gimnasticii ritmice, este nevoie de echipament special și de accesorii adecvate vârstei, conformației tale și nivelului tău de pregătire.