BASCHETUL: CE ESTE, CUM SE JOAC─é, REGULI DE URMAT

Baschetul: ce este, cum se joac─â, reguli de urmat

Terenul de joc Valoarea punctelor Timp regulamentar de joc Numărul jucătorilor dintr-o echipă și rolul fiecăruia

Baschetul este unul dintre cele mai populare sporturi de echip─â din ├«ntreaga lume, care a c─âp─âtat rapid popularitate, ├«n special datorit─â regulilor simplu de ├«nv─â╚Ťat, tehnicilor folosite, dar ╚Öi configura╚Ťiei, care permite practicarea sa pe suprafe╚Ťe de diferite dimensiuni, presupun├ónd folosirea unui echipament simplu de procurat.

Cu toate c─â baschetul se poate practica ├«n aproape orice cadru, de la s─âli de sport, p├ón─â la terenuri special amenajate sau chiar ├«n curtea din fa╚Ťa casei, versiunea oficial─â a acestui sport presupune o serie de reguli specifice, legate de dimensiunea terenului de joc, de conduita juc─âtorilor ╚Öi de modul de acordare a punctelor.

Dac─â e╚Öti curios s─â afli mai multe despre modul ├«n care se desf─â╚Öoar─â un joc de baschet, regulile de baz─â sau modul ├«n care po╚Ťi c├ó╚Ötiga o astfel de competi╚Ťie, ├«n cele ce urmeaz─â vei g─âsi r─âspunsul la toate ├«ntreb─ârile tale. 

Terenul de joc

Cu toate c─â baschetul se practic─â pe diferite suprafe╚Ťe, uneori chiar improvizate, regulamentul oficial prevede c─â un teren de baschet trebuie s─â aib─â dimensiunea de 28 de metri lungime ╚Öi 15 metri l─â╚Ťime. Linia de centru va fi trasat─â la jum─âtatea lungimii terenului, la fel ╚Öi cercul central, cu un diametru de 3,6 metri.


De asemenea, pe un teren de baschet, vor exista ╚Öi dou─â linii de repunere ├«n joc, cu lungimea de 0,15 metri, trasate ├«n afara terenului de baschet, paralel cu masa scorerului (persoana care ╚Ťine eviden╚Ťa punctelor marcate).


În terenul de baschet sunt incluse și semicercurile pentru aruncări libere, care vor avea o rază de 1,8 metri, dar și zona coșului de 2 puncte, delimitată prin două semicercuri, cu raza de 6,75 metri, trasate din punctul în care este localizat coșul de baschet.

BASCHETUL: CE ESTE, CUM SE JOAC─é, REGULI DE URMAT

Valoarea punctelor 

La fel ca ├«n majoritatea sporturilor, ╚Öi ├«n cazul baschetului este declarat─â c├ó╚Ötig─âtoare echipa care ├«nscrie cele mai multe puncte. Totu╚Öi, spre deosebire de fotbal sau handbal, la baschet, mingea care trece prin co╚Ö poate aduce un num─âr diferit de puncte, ├«n func╚Ťie de locul ├«n care a fost f─âcut─â aruncarea ╚Öi de tipul arunc─ârii.


În cazul unei aruncări libere, acordate în urma unei greșeli a echipei adverse, valoarea unui coș este de un punct. În ceea ce privește zona din care este făcută aruncarea, se vor acorda 2 puncte pentru un coș înscris din zona de 2 puncte, demarcată printr-un semicerc, sau 3 puncte pentru un coș marcat din zona de 3 puncte, adică orice zonă de pe teren aflată în afara semicercului care delimitează zona de 2 puncte.


Echipele care activeaz─â ├«ntr-o lig─â primesc c├óte dou─â puncte pentru fiecare joc c├ó╚Ötigat, c├ót un punct pentru o ├«nfr├óngere ╚Öi zero puncte pentru un meci pierdut prin forfait (abandon). 

BASCHETUL: CE ESTE, CUM SE JOAC─é, REGULI DE URMAT

Timp regulamentar de joc 

├Än mod normal, un joc obi╚Önuit de baschet este ├«mp─âr╚Ťit ├«n patru sferturi a c├óte 10 minute, excep╚Ťie f─âc├ónd liga american─â NBA, unde jocul este ├«mp─âr╚Ťit ├«n patru sferturi a c├óte 12 minute. ├Äntre fiecare sfert, mai pu╚Ťin al doilea ╚Öi al treilea, ╚Öi ├«ntre ultimul sfert ╚Öi reprizele de prelungiri se acord─â c├óte o pauz─â de 2 minute, iar ├«ntre sferturile 2 ╚Öi 3 se va acorda pauza dintre reprize, de 15 minute.


În cazul în care, la sfârșitul timpului regulamentar, scorul este egal, meciul va continua cu reprize de prelungiri, de câte 5 minute, până ce o echipă va reuși să se impună. În cazul în care se dispută al doilea joc al unei duble manșe, iar la sfârșitul acestuia, numărul total de puncte înregistrate de ambele echipe în cele două întâlniri este egal, se va trece la prelungiri, întocmai ca în cazul prezentat anterior.

BASCHETUL: CE ESTE, CUM SE JOAC─é, REGULI DE URMAT

Numărul jucătorilor dintr-o echipă și rolul fiecăruia

├Äntr-un meci standard de baschet, num─ârul juc─âtorilor prezen╚Ťi pe teren, dintr-o echip─â, este de 5. Totu╚Öi, ├«n echip─â, exist─â un num─âr total de 12 juc─âtori cu drept de joc, care vor intra ╚Öi ie╚Öi progresiv de pe teren, pe parcursul jocului, pentru c─â, spre deosebire de alte sporturi, ├«n baschet este permis un num─âr nelimitat de schimb─âri.


Cu toate c─â scopul principal al baschetului este acela de a ├«nscrie c├ót mai multe puncte, fiecare juc─âtor dintr-o echip─â are un rol bine stabilit ╚Öi anumite calit─â╚Ťi care ├«i permit s─â fac─â fa╚Ť─â cu succes oric─ârei situa╚Ťii. Astfel, pe un teren de baschet vor fi ├«nt├ólnite cinci categorii de juc─âtori, c├óte unul din fiecare:


Shooting guard 

Este cel mai bun arunc─âtor din echip─â ╚Öi are abilitatea de a ├«nscrie des co╚Öuri de trei puncte. Se poate demarca u╚Öor ╚Öi poate ├«nscrie chiar ╚Öi atunci c├ónd presiunea pus─â de adversar este una mare. Juc─âtorii din aceast─â categorie sunt dependen╚Ťi de coechipierii lor, care trebuie s─â intuiasc─â momentul oportun ├«n care s─â le paseze mingea. 

Point guard 

Este un adev─ârat conduc─âtor de joc, fiind deseori considerat antrenorul din teren. Are abilit─â╚Ťi excelente de dribling ╚Öi de pasare a mingii, este rapid ╚Öi are capacitatea de a crea ocazii de ├«nscriere at├ót pentru el, c├ót ╚Öi pentru coechipieri. Rolul unui point guard este ╚Öi acela de a studia dinamica jocului ╚Öi de a descoperi anumite sl─âbiciuni ale echipei adverse, pentru a le exploata.


Small forward 

Acest rol este atribuit unui juc─âtor versatil, care d─â dovad─â de vitez─â de reac╚Ťie, anduran╚Ť─â, capacitate de a se demarca, de a p─âtrunde ├«n careul advers, de a ├«nscrie co╚Öuri de trei puncte ╚Öi de a trece cu u╚Öurin╚Ť─â ├«n ap─ârare. 

Power forward 

Juc─âtorii cu acest rol sunt mobili, rapizi, au capacitatea de a marca de sub panou, cu u╚Öurin╚Ť─â, dar ╚Öi din zona de trei puncte. ├Än faza de ap─ârare, ace╚Öti juc─âtori trebuie s─â poat─â bloca adversarii care ├«ncearc─â s─â ├«nscrie de sub panou, dar ╚Öi s─â poat─â ╚Ťine pasul cu juc─âtorii rapizi.

Center 

Sunt, de regul─â, cei mai ├«nal╚Ťi juc─âtori de pe teren ╚Öi au cea mai mare for╚Ť─â. Datorit─â acestor calit─â╚Ťi, sunt excelen╚Ťi ap─âr─âtori ╚Öi pot schimba deseori desf─â╚Öurarea unui joc, prin abilit─â╚Ťile lor de a pasa mingea, dup─â recuperare. 

Cu toate c─â pare un sport complex, baschetul este u╚Öor de practicat la nivel amator, a╚Öa c─â, dac─â e╚Öti ├«n c─âutarea unei noi activit─â╚Ťi fizice, se poate dovedi alegerea ideal─â pentru tine. Cu dou─â co╚Öuri de baschet ╚Öi o minge, po╚Ťi transforma orice teren ├«ntr-unul potrivit pentru practicarea acestui sport.
Ca ├«n cazul oric─ârui sport, este indicat totu╚Öi s─â ceri ╚Öi sfatul unui medic specialist ├«nainte de a ├«ncepe s─â-l practici. Acesta ├«╚Ťi poate spune dac─â baschetul este alegerea potrivit─â pentru tine, ce reguli trebuie s─â respec╚Ťi pentru a evita accident─ârile, dar ╚Öi ce este de f─âcut ├«n cazul producerii uneia.  Dac─â vrei s─â afli mai multe efectele unei leziuni legate de sport, te invit─âm s─â consul╚Ťi blogul MedLife - vei g─âsi acolo multe articole utile despre contuzia genunchiului, fracturi, entorse ╚Öi alte subiecte de acest tip.