Sporturi de iarnă pentru copii: Ce opțiuni au la dispoziție cei mici?

Sporturi de iarnă pentru copii: ce opțiuni au la dispoziție cei mici?

Află ce sporturi de iarnă pentru copii poate încerca micuțul în acest sezon rece și alege cele mai bune echipamente de pe Decathlon.ro pentru practicarea lor!

Copiii iubesc activitățile de iarnă pe care le pot practica în zilele de vacanță sau la final de săptămână. Indiscutabil, efortul fizic al micuților, realizat pe pârtie, pe traseu sau la patinoar, asigură o mulțime de beneficii pentru sănătate, pe care le analizăm puțin mai târziu.

Cât despre echipamentele necesare practicării sporturilor albe, părinții găsesc în oferta noastră cele mai inspirate soluții pentru siguranța și confortul celor mici, la prețuri foarte avantajoase și testate de experții noștri.  

Iată cele mai frumoase sporturi de iarnă pe care un copil le poate practica, avantajele pentru sănătate determinate de mișcarea în sezonul rece și sugestiile inspirație pentru o echipare completă, cu produse de pe Decathlon.ro:

1. Beneficiile sporturilor de iarnă pentru copii

Cu atât de multe jocuri și sporturi de iarnă pentru copii, poate fi identificată cu ușurință o activitate care să trezească pe deplin interesul micuțului tău, pe baza preferințelor sale.

Indiferent de alegerea realizată, mișcarea în timpul sezonului rece este benefică atât pentru buna funcționare a organismului, cât și pentru starea de spirit a copilului. Iată ce beneficii fizice și mentale asigură sporturile iernii:

1.1. Sporturile de iarnă stimulează capacitățile motrice
Practicarea acestor sporturi de iarnă încă de la o vârstă fragedă asigură dezvoltarea capacităților motrice și de echilibru cu o viteză mult mai ridicată, comparativ cu o persoană adultă care testează pentru prima dată adrenalina de pe pârtie.

Noile aptitudini dobândite se vor dovedi apoi utile în orice vacanță de iarnă pe care copilul o va petrece pe pârtii, alături de familie și mai târziu de prieteni sau colegi, deoarece îi vor permite o autonomie pe pârtie mult mai bună și un nivel de distracție mult mai ridicat.

1.2. Sporturile de iarnă dezvoltă armonios întregul corp
Activitățile specifice sezonului rece se numără printre cele mai solicitante tipuri de mișcare pe care le poți realiza, activând în timpul efortului specific toate grupele musculare, chiar dacă la niveluri de intensitate diferite.

Cel mic poate dobândi un corp dezvoltat armonios chiar de la o vârstă de doar câțiva ani, dacă îl încurajezi să continue practicarea schiatului sau snowboarding-ului. Mișcările specifice de viraj și echilibru, efortul depus la urcare sau contracția corpului în cazul căzăturilor stimulează mușchii spatelui, brațelor, picioarelor și abdomenului la nivel optim.

1.3. Sporturile de iarnă asigura un tonus mental excelent
Mișcarea efectuată în zilele vacanței de iarnă garantează reducerea substanțială a nivelurilor de stres și anxietate, probleme cu care și un copil se poate confrunta, chiar dacă nu reușește de fiecare dată să verbalizeze pe înțelesul unui adult percepția sa față de aceste posibile stări.

Este binecunoscut faptul că efortul fizic eliberează în organism endorfine, neuropeptide produse pentru a diminua stresul sau senzația de durere. Nivelul de endorfine, poate atinge niveluri ridicate prin mișcarea depusă pe pârtie sau pe traseele montane. De asemenea, activitatea realizată contribuie și la obținerea unui somn mult mai odihnitor.

1.4. Practicarea sporturilor de iarnă presupune și socializare
Orice sport practicat în lunile sezonului rece vine la pachet cu propria sa doză de socializare, fie că cel mic face parte dintr-o clasă ce învață pe pârtie cum se schiază, fie că merge alături de părinți pe munte.

Iarna, fascinația pentru sport în aer liber este împărtășită cu alte persoane ce au aceleași pasiuni, iar astfel de interacțiuni îi permit copilului să lege prietenii mult mai solide, construite pe valori în care crede cu adevărat, de la o vârsta cât mai mică.

1.5. Aceste activități îi apropie pe copii de frumusețile naturii
Sentimentul pe care orice persoana îl trăiește, atunci când depune efort în inima naturii, departe de orice surse de poluare, este unic. Spunem asta, deoarece practicarea sporturilor de iarnă în aer liber are un farmec aparte, construit pe frumusețile oferite de natură.

Oferă-i copilului tău șansa de a descoperi cât de frumoase sunt zonele naturale din Romania, îmbinând în aceeași vacanță de iarnă efortul fizic, benefic pentru sănătatea sa, cu momentele de relaxare, în care poate admira peisajele din jurul pârtiilor, sau descoperite pe traseele de trekking parcurse.

Sporturi de iarnă pentru copii: Ce opțiuni au la dispoziție cei mici?

2. Schiatul pentru copii 

Schiatul reprezintă un sport ideal pentru a-i arăta celui mic beneficiile practicării efortului fizic susținut, în lunile sezonului rece. România este o țară cu foarte multe dedicate copiilor, cu niveluri diferite de dificultate. 

2.1. Pârtii recomandate pentru copii
Iată un top al celor mai populare pârtii de ski din România, acolo unde un copil poate învăța în deplină siguranță bazele acestui sport de iarnă:
2.1.1. Pârtiile de schi de pe Valea Prahovei
Principalele zone pentru schiat de pe Valea Prahovei sunt localizate în dreptul stațiunilor montane Sinaia, Azuga, Predeal, Bușteni. Aici, poți găsi opțiuni de cazare așa cum îți dorești, la prețuri accesibile pentru orice buget de vacanță.

Domeniile schiabile de pe Valea Prahovei sunt dotate cu sisteme de iluminat nocturn transport și supraveghere de foarte bună calitate, astfel încât toți cei care vin la schi în această zonă a țării să se bucure pe deplin de zilele libere.

Informează-te în privința taberelor de schi dedicate copiilor, organizate în sezonul rece în diferite locuri de pe Valea Prahovei. Aceste evenimente sunt dedicate copiilor cu vârste minime de 3-4 ani și organizate în condiții de siguranță deplină, cu traineri ce au experiența sporturilor de iarnă.
2.1.2. Pârtiile de schi de Transalpina Ski Resort
În prezent, mai multe pârtii sunt deschise pe acest domeniu schiabil din România, inaugurat în anul 2012 și devenit în scurt timp unul dintre cele mai populare locuri pentru practicarea sporturilor de iarnă de la noi.

La Transalpina Ski Resort este amenajată o pârtie de tip babyski, precum și instalații dedicate schiorilor începători, astfel încât copiii să poată învăța bazele acestui sport de iarnă, feriți de agitația specifică pârtiilor pentru avansați.

Zona oferă condiții logistice foarte bune - telegondolă, telescaun, teleschi - precum și una dintre cele mai frumoase priveliști din țară, cu Lacul Vidra aflat la baza pârtiilor.   
2.1.3. Pârtiile de schi din stațiunea Păltiniș
Cea mai veche stațiune montană din țară, înființată la sfârșitul secolului al XIX-lea de către  Societatea Carpatină Transilvania, include din 2010 și un complex schiabil. Aproximativ 5 km de pârtie sunt practicabili în această zonă, cu trasee de dificultăți variate.

Păltinișul este o stațiune montană ideală pentru familiile care vin în vacanță alaturi de copii mici, din dorința de a îi învăța pe micuți să schieze. Există în zonă școală și chiar grădiniță de schi, dotate cu sisteme moderne pentru învățare (ex: două benzi rulante pentru micuți).
2.1.4. Pârtiile de schi din stațiunea Rânca
Situată pe Transalpina, la peste 1.600 m altitudine, Rânca este o stațiune relativ nouă, cu 5 pârtii incluse în domeniul schiabil. Două dintre acestea sunt dedicate schiorilor începători, inclusiv puștilor care se află pentru prima dată pe pârtie.

Zona Rânca este ideală pentru vacanța de iarnă la ski alături de copii, deoarece lungimile de pârtie sunt relativ reduse (cea mai lungă pârtia măsoară 860 m). De aceea, nivelul de aglomerare este unul scăzut, deoarece schiorii avansați prefera zone cu pârtii mult mai lungi.  
2.1.5. Pârtiile de schi din stațiunea Straja
Domeniul de la Straja include o distanță de aproximativ 26 km de pârtie, dintre care, 20 km sunt acoperiți cu zăpadă artificială. Accesul între pârtii este facil, fiind asigurat de 11 instalații de transport moderne.

Pentru cei mici, la Straja există și un babyski cu o bandă de urcare de aproximativ 60 m. De asemenea, școala de schi din zonă organizează an de an cursuri pentru micuții care își doresc să învețe practicarea acestui sport de iarnă, în condiții de siguranță deplină. 

2.2. Echipament recomandat
Pe pârtia de schi, un copil este echipat corespunzător cu următoarele elemente:

Schiuri - se aleg în funcție de dimensiunile copilului, nivelul său de expertiză, tipul de zăpadă și gradul de dificultate al pârtiei. Pentru cei începători, se recomandă o pereche de schiuri All-Mountain, deoarece asigură un nivel ridicat de stabilitate.

Clăpari - deoarece pot oferi celor mici confort și protecție, alegerea celor mai buni clăpari pentru copii se realizează pe baza a două criterii esențiale: modelul de schiuri ales și nivelul de experiență al utilizatorului.

Echipament de schi copii - la fel ca în cazul persoanelor adulte, se recomandă utilizarea unui echipament de schi pentru copii compus din 3 straturi: interior (aflat în contact cu pielea, realizat din poliester pentru eliminarea umezelii), intermediar (din material termoactiv), exterior (geacă de iarnă pentru copii și pantaloni din materiale impermeabile, ce protejează împotriva intemperiilor specifice vremii de munte).

Echipament de protecție - trebuie să includă casca de protecție pentru copii și ochelari de schi pentru copii, cu forme și dimensiuni adaptate dimensiunilor cutiei craniene a celui mic, dar prevăzute cu soluții pentru ajustare. Mănușile reprezintă un alt element esențial din echipamentul pentru schi, oferind priză excelentă pe bețe și protecție împotriva frigului

Sporturi de iarnă pentru copii: Ce opțiuni au la dispoziție cei mici?

3. Snowboarding pentru copii

Snowboarding-ul este un sport care se bucură de un nivel uriaș de popularitate, cu toate că poate fi mai greu de practicat decât schiatul. În cazul acestui sport de iarnă pe placă, ambele picioare sunt fixate de aceeași suprafață, spre deosebire de modul în care picioarele sunt poziționate pe schiuri.

Însă odată ce au fost deprinse postura corectă și tehnicile de bază din snowboarding, libertatea de mișcare și confortul resimțit la coborâre par să atingă niveluri mult mai ridicate, spre deosebire de sportul pe schiuri. Mai mult decât atât, snowboarding-ul este un tip de activitate cool, de aceea, este extrem de apreciat printre copii și tineri.
3.1. Pârtii de snowboarding pentru copii în România

În cazul pârtiilor pentru snowboarding dedicate copiilor, te invităm să revii la secțiunea pe care am analizat-o puțin mai devreme, cu zonele ideale pentru practicarea sporturilor de iarnă în România. Se recomandă ca snowboarding-ul să se practice în aceleași zone pentru copii și începători, sub atenta supraveghere a părinților, sau a monitorilor acreditați.
3.2. Echipament de snowboarding pentru copii 

Echipamentele pentru copii au o structură diferită decât cele pentru adulți, deoarece sunt special concepute pentru mase corporale și înălțimi mult mai reduse. Comparativ cu echipamentul de schi pentru copii, cel de snowboarding include 3 elemente definitorii:

Placa (snowboard) pentru copii - lungimea plăcii de snowboarding pentru copii se alege în funcție de înălțime. Un simplu search pe Google va afișa un tabel cu valori de corespondență între cele două criterii. Dacă ești în magazin, lungimea ideală a plăcii este cuprinsă între podea și zona dintre bărbie și nas a celui mic.  

Legăturile pentru snowboard - elemente esențiale, deoarece influențează progresul realizat pe placă, susținând în același timp pasiunea micuțului pentru un anumit tip de snowboarding: FreeStyle, Half-Pipe, Big Mountain, FreeCarve etc Nivelul de strângere pe boots reprezintă o opțiune personală, iar compatibilitatea lor cu placa este determinată de potrivirea șuruburilor de legături cu găurile existente.

Boots de snowboard pentru copii - alegerea acestora este la fel de importantă ca alegerea legăturilor pentru snowboard. Criteriile esențiale de care trebuie să ții cont: dimensiunea piciorului celui mic, nivelul bootului și sistemul de închidere (Lacing System). Exteriorul trebuie să fie obligatoriu impermeabil, adaptat expunerii constante la zăpadă.

Sporturi de iarnă pentru copii: Ce opțiuni au la dispoziție cei mici?

4. Patinaj pentru copii 

Patinajul reprezintă o experiență plină de satisfacții, oferind beneficii atât la nivelul organismului, cât și la nivel mental. Practicat cu regularitate în lunile reci ale iernii, acest sport stimulează sistemul cardiovascular, întărește musculatura picioarelor și garantează un somn mult mai odihnitor, pe baza efortului depus la patinoar.
Echipamentul celor mici pentru patinoar.

Mergi cu cel mic la patinoar în această iarnă? Asigură-te că este echipat corespunzător pentru practicarea acestui sport pe o suprafață cu atât de multe particularități, așa cum este gheața.
Dacă patinoarul este în aer liber, deschis atunci când vremea de afară permite menținerea unui strat de gheață considerabil, cel mic trebuie să poarte un tricou din material precum poliesterul, ce nu reține umezeala, peste care să poarte o bluză tip fleece și o jachetă bombshell impermeabilă, pentru confort termic sporit și protecție împotriva vântului.

Dacă vremea de afară se îmbunătățește brusc, cel mic poate renunța la un strat de îmbrăcăminte, astfel încât corpul să beneficieze de nivelul termic optim, în condițiile în care efortul depus pe patinoar este ridicat. Dacă patinajul are loc în mediu închis, îmbrăcămintea nu trebuie să implice atât de multe straturi.

În privința elementelor de protecție pentru patinaj, poți adăuga în coșul de cumpărături genunchiere, cotiere și chiar o cască de protecție, astfel încât să fie redus pe cât de mult posibil riscul de accidentări, în cazul eventualelor căzături pe gheață.
Alegerea patinelor de gheață pentru copii
În cazul patinelor de gheață, acestea se împart în mai multe subcategorii de produse: patinele pentru patinaj artistic, patinele pentru hochei, patinele pentru activități recreaționale și patinele pentru viteză. Pentru copii, cele mai bune patine permit ajustarea cu simplitate a măsurii, funcție adaptată nivelului rapid de creștere corporală, specific vârstei.

De asemenea, se recomandă alegerea unui model cu lamă dublă și o bază mai solidă, ce oferă niveluri mai mari de siguranță și confort. Totodată, pentru ca cei mici să nu sufere accidentări la nivelul gleznelor, determinate de instabilitate, alege patine de gheață realizate dintr-un material cu un nivel de duritate mediu spre ridicat.

Sporturi de iarnă pentru copii: Ce opțiuni au la dispoziție cei mici?

5. Practicarea sporturilor de iarnă în siguranță 

Sporturile de iarnă oferă foarte multe beneficii, însă pot cauza și o mulțime de neplăceri, în cazul în care părinții nu își asumă siguranța celor mici, pe pârtie sau pe patinoar. Pentru cele mai frumoase zile de vacanță, petrecute practicând sporturile de iarnă preferate, se recomandă:

Echiparea corespunzătoare împotriva frigului. Pentru a funcționa corespunzător, corpul trebuie să își păstreze nivelul optim de temperatură. În afară de echiparea pe 3 straturi despre care am discutat ceva mai devreme, acoperirea mâinilor, picioarelor și capului este esențială, deoarece, prin extremități, corpul pierde aproximativ 40% din căldura sa.

Purtarea echipamentelor de siguranță. În această categorie sunt incluse: casca de protecție, ochelarii de protecție, genunchiere, cotierele, precum și alte elemente ce pot atenua șocul impactului cu solul, sau cu alți oameni prezenți pe pârtie sau pe patinoar.

Respectarea regulilor de pe pârtie și patinoar. Cele mai multe accidentări asociate sporturilor de iarnă se petrec atunci când normele de siguranță sunt încălcate, iar sportivii în cauză devin expuși în fața unor pericole precum: coborârea prin zone în care există risc de avalanșă, patinarea în spații neamenajate, traversarea pârtiei fără asigurare etc

Sporturile de iarnă le oferă celor mici șansa de a se bucura de mișcare în aer liber, alături de toți cei dragi din familie, în zilele frumoase ale vacanței. Alegeți împreună un sport de iarnă pe care să îl puteți practica în următorul sezon rece, cu ajutorul echipamentelor comandate de pe Decathlon.ro și respectând normele de siguranță recomandate de specialiști!